LiigaCup-ennakko: Jatkuuko Karhun yliote Tampereen Pyrintöä vastaan?

31.1.2013 12:00 Tampereen Pyrinnön vuodenvaihteen voittoputki petasi LiigaCupin Final Fourin tapahtumapaikaksi Pyynikin Palloiluhallin. Liigakauden puolessavälissä Korisliigaa johtanut Pyrintö on viime viikkoina saanut takapakkia avainpelaajien loukkaantumisesta johtuen ja seuraava vahva haaste odottaa lauantaina LiigaCupin välierässä, kun tamperelaisia vastaan asettuu Pyrinnön kahdesti tällä kaudella kukistanut Kauhajoen Karhu.

Pitkään sivussa ollut Kenneth Lowe saattaa tehdä paluunsa Pyrintö-paitaan LiigaCupin välierässä.

Takakentällä kiusakseen Lowe saa mm. Ilkka Vuoren.

Giordan Watsonin Karhu on kaatanut Pyrinnön tällä kaudella kahteen otteeseen.

Ville Tuomisen mukaan Pyrintö on tekemässä "pieniä muutoksia" pelikirjaansa LiigaCupia varten. Kuvat: Tytti Nuoramo, Francois Perthuis & Matti O. Koskinen.

Liigacupin Final Fourin isännyys oli pitkään matkaamassa Loimaalle, mutta Bisonsin hävittyä yllättäen vieraskentällä Korihaita vastaan sai Pyrintö oljenkorren tuoda cup-isännyys Tampereelle. Pyrintö kiitti tarjotusta tilaisuudesta ja järjesti Korisliigan keskitalven huipennuksen kotikentälleen.

 

– Totta kai kotona pelaaminen ja kotietu ovat merkittäviä asioita jokaiselle joukkueelle. Mekin olemme pelanneet merkittävästi paremmin kotikentällä kuin vieraissa. Mieluummin nautimme näistä eduista kuin lähdemme vierasmatkalle, Pyrinnön päävalmentaja Ville Tuominen iloitsee.

 

Pyrintö johti Korisliigaa runkosarjan puolessavälissä, mutta on sittemmin tipahtanut neljännelle sijalle Bisonsin, KTP:n ja Katajan alapuolelle.

 

”Punakoneen” menoa ovat jarrutelleet avainpelaajien loukkaantumiset: ensiksi loukkaantui Kenneth Lowe, sitten Lowea lomittamaan saapunut Reginald Bratton ja viimeiseksi kotiottelua Bisonsia vastaan joukkueen keulakuva Damon Williams.

 

– Lowe harjoitteli joukkueen kanssa ensimmäisen kerran keskiviikkona ja kaikki näyttää toistaiseksi hyvältä. Damonin nilkassa on kipuja, ja on vielä turhan aikaista sanoa, missä kokoonpanossa pelaamme lauantaina. Molempien herrojen kanssa edetään päivä kerrallaan, Tuominen paljastaa.

 

Pyrintö on saamassa viikon sisään rautaisannoksen Karhua, sillä lauantain välierän lisäksi tamperelaiset ottavat ensi keskiviikkona toisen kerran kotisalissaan mittaa kauhajokisista.

 

– Uskon, että välierästä on tulossa vähän erilainen ottelu tavallisiin liigapeleihin nähden. Olemme tekemässä joitain pieniä muutoksia peliimme muutamilla pelin osa-alueilla ja kokeilemme, jos saisimme hieman erilaisen lopputuloksen, viittaa Tuominen Pyrinnön kahteen tappioon Karhua vastaan.

 

Tamperelaisten aloitusviisikossa kentälle astelevat Williamsin lisäksi Antti Nikkilä, Calle Lindbom, LaMonte Ulmer sekä Antero Lehto. Penkiltä voimaa tuovat Lowe, Olli Ahvenniemi ja Jesse Niemi tukenaan Ville Pekkola ja Osku Heinonen.

 

Karhun pelitapa purrut Pyrintöön

 

Karhun liikkuva, aggressiivinen ja parhaimmillaan koko kentällä hiillostava joukkuepuolustus on ollut kryptoniittia Pyrinnölle tällä kaudella. Pohjanmaalaiset nappasivat lokakuussa neljän pisteen vierasvoiton Pyynikiltä ja murskasivat tamperelaisvieraansa 27 pisteellä kotonaan viikkoa ennen joulua.

 

Karhun päävalmentaja Ari Tammivaara varoittaa kuitenkin vetämästä liioiteltuja johtopäätöksiä joukkueiden keskinäisistä otteluista.

 

– Olemme onnistuneet omassa pelikonseptissamme erinomaisesti Pyrintöä vastaan, mutta kauden aikana pelimme on ailahdellut liikaa, asettaa Tammivaara kokonaisuuden oikeaan mittakaavaan.

 

– Enemmän tilanteesta kertoo se, että LiigaCupin Final Four pelataan nimenomaan Tampereella. Pyrintö johti liigaa runkosarjan puolessavälissä ja on lähtökohtaisesti paitsi yksi liigan parhaista joukkueista, myös mestarisuosikeista.

 

Täysammattilaisorganisaationa Korisliigaa pelaava Karhu on saanut pelata lähes koko kauden täydellä rotaatiolla, mutta avainpelaajien loukkaantumisia on podettu myös lakeuksilla. Ilkka Vuori on potenut talven aikana mykoplasmainfektiota ja Niko Mattila oli sivussa kaksi viikkoa tammikuun aikana.

 

– Urheilussa pelataan niillä pelaajilla, jotka ovat pelipäivänä pelikunnossa. Teemme lopulliset päätökset pelipäivän aamuna, kommentoi Tammivaara kysyttäessä joukkueensa terveystilannetta.

 

– Tärkeintä on kuitenkin päästä toteuttamaan omaa pelikonseptia sekä harjoittelemaan muutamaa uutta asiaa sillä kokoonpanolla, jolla välierään lähdemme.

 

Karhun tyypillisimmässä aloitusviisikossa ovat kentälle astelleet isot miehet Tremaine Ford ja J’Nathan Bullock, ja takakentällä palloa ovat liikutelleet Ilkka Vuori, Giordan Watson sekä puolustusekspertti Henri Hirvikoski. Penkiltä Tammivaara on marssittanut Eldar Skamon, uransa parasta kautta pelaavan Jussi Eskolan, Matias Ojalan sekä nuoren Niko Mattilan.

 

Välieräpari pähkinänkuoressa

 

Edelliset kohtaamiset

 • 26.10. Pyrintö – Karhu 78–82 (Pyrintö: Lowe 20/5, Karhu: Ford 16/11/4 riistoa, Ojala 15/1, Watson 14/2/4 syöttöä)
 • 15.12. Karhu – Pyrintö 87–60 (Karhu: Watson 22/2/11 syöttöä, Bullock 19/10, Eskola 15/2, Pyrintö: Ulmer 21/6/3 riistoa)

 

Runkosarjassa

 • Pyrintö 4. sija: 20-7
 • Karhu 5. sija: 17-10

Tilastovertailu

 • Pisteet: Pyrintö 88,6 Karhu 85,0
 • Levypallot: Pyrintö 40,6 Karhu 34,1
 • 2p tarkkuus: Pyrintö 55,9% Karhu 53,2%
 • 3p tarkkuus: Karhu 37,0% Pyrintö 31,1%
 • Menetykset: Karhu 14,7 Pyrintö 14,1
 • Vastustajan pisteet: Pyrintö 77,3 Karhu 81,5

 

Mikä LiigaCup?

 

 • Korisliigan LiigaCup on kaudella 2012/13 ensimmäisen kerran pelattava cup-kilpailu.
 • LiigaCupiin saavat kutsun ne neljä joukkuetta, jotka ovat sijoittuneet Korisliigan sarjataulukossa korkeimmalle runkosarjan puolessavälissä.
 • LiigaCupin järjestää joukkue, joka johtaa Korisliigaa runkosarjan puolessavälissä. LiigaCupin välieräparit muodostuvat seuraavasti: runkosarjan 1.-4. ja 2.-3. Välierien voittajat kohtaavat LiigaCupin finaalissa.
 • Vuoden 2013 LiigaCupin isäntäjoukkue on Tampereen Pyrintö, joka kohtaa välierässä Kauhajoen Karhun. Nilan Bisons kohtaa toisessa välierässä KTP:n.
 • Joensuun Kataja on vapautettu vuoden 2013 LiigaCupista kilpailullisin perustein selvittyään EuroChallengessa 16 parhaan joukkoon.
 • LiigaCupin mestari palkitaan kiertopalkinnolla sekä kultamitalein. Lisäksi mestarijoukkue saa palkinnokseen 10 000 euroa edellyttäen, että joukkue osallistuu kansainväliseen kilpailutoimintaan kaudella 2013/14.
 • LiigaCupin mestari on Suomen mestarin jälkeen ranking-2. jaettaessa suomalaisjoukkueiden seuraavan kauden FIBA:n alaisia eurosarjapaikkoja. Rankingin kolmas on Korisliigan runkosarjan voittaja.
 
2.6.2021 13:00 Suomen Cup

Koripallon Suomen Cup Ylelle pitkällä sopimuksella

Suomen Koripalloliitto ja Yle solmivat kolmivuotisen sopimuksen miesten ja naisten Suomen Cupin finaaliviikonloppujen tv-oikeuksista.

13.2.2021 19:32 Suomen Cup

Seagulls uusi cup-mestaruutensa Kisahallin heittorallissa

Helsinki Seagulls ja Tampereen Pyrintö kiskoivat vuoden 2021 Suomen cupin finaalissa kolmen pisteen heittoja kahteen pekkaan paitsi enemmän kuin yhdessäkään ottelussa aiemmin, myös erinomaisin tarkkuuksin. Lopussa Seagullsin kylmähermoisuus ratkaisi periksiantamattoman Pyrinnön rynnistyksessä ja cup-pokaali pysyi Helsingissä pistein 97–95 (51–46).

12.2.2021 08:56 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu Seagullsin ja Pyrinnön finaaliotteluun – Yle TV2 televisioi ottelun suorana

Lauantaina 13. helmikuuta klo 17:15 Töölön Kisahallissa pelataan Suomen Cupin finaaliottelu, jossa kohtaavat Helsinki Seagulls ja Tampereen Pyrintö. Ottelun televisioi suorana lähetyksenä Yle TV2, selostajanaan Antti-Jussi Sipilä.

29.1.2021 09:14 Suomen Cup

Miesten Suomen cupin finalistit ratkaistaan viikonloppuna

Perjantain välierässä Pyrintö kohtaa kotikentällään Kauhajoen. Lauantaina pelattavassa toisessa välierässä sarjakärki Seagulls isännöi BC Nokiaa. Ruutu näyttää suorana lähetyksenä molemmat välierät kanavallaan.

25.1.2020 22:05 Suomen Cup

Suomen Cupin finaali tarjosi huiman jatkoaikatrillerin, Seagullsille seurahistorian ensimmäinen mestaruus

Helsinki Seagulls ja Vilpas Vikings taistelivat Suomen Cupin mestaruudesta pitkän kaavan mukaan Töölön Kisahallissa. Kotijoukkue vei trillerin nimiinsä jatkoajan jälkeen 94-93 huiman koripalloillan pääteeksi.

24.1.2020 13:20 Suomen Cup

Ennakko: Kaksi parasta taistelee mestaruudesta, Vilpas lähtee kiusaamaan Seagullsia cup-finaaliin

Lauantaina pelattavassa Suomen Cupin finaalissa kohtaavat Korisliigan kaksi parasta joukkuetta, kun sarjakärki Helsinki Seagulls isännöi viime vuoden cup-mestari Vilpas Vikingsiä.

28.11.2019 14:31 Suomen Cup

Miesten Suomen Cupin puolivälieräparit ovat selvillä

Suomen Cup -joukkueiden valintatilaisuus järjestettiin tänään Helsingissä. Korisliigan runkosarjan kärkinelikon joukkueet valitsivat paremmuusjärjestyksessä vastustajansa joulukuussa pelattavaan puolivälierävaiheeseen.

23.11.2019 20:57 Pääjuttu

Suomen Cupien kahdeksikot selvillä – Puolivälieräparit valitaan torstaina

Sekä naisten että miesten Suomen Cupin finaalin voittaja saa kymmenen tuhannen euron ja hävinnyt kolmen tuhannen euron rahapalkinnon.

18.3.2019 16:53 Pääjuttu

Vilpas-leirissä iloitaan cup-voitosta, katseissa siintää jo Pantteri-jahti

Tuoreen Suomen Cup -mestarin Vilppaan joukkueenjohtaja Keijo Poutiaisen mukaan yksi kauden tavoitteista on saavutettu. Katseet siintävät keväässä ja toukokuussa, kun taistelu Pantteri-patsaasta huipentuu.

16.3.2019 22:08 Korisliiga

Vilpas juhlii historiansa ensimmäistä Suomen Cupin voittoa

Vilpas kaatoi Suomen Cupin finaalissa Tampereen Pyrinnön voittaen seurahistorian ensimmäisen cup-pokaalin lukemin 106-93. Vilppaan Jack Gibbs oli finaalin pistetykki 31 pisteellä.

16.3.2019 10:19 Pääjuttu

Vilpas iskee illalla Tampereen Pyrinnön kimppuun Suomen Cup -finaalissa

Suomen Cupin finaalissa kohtaavat Korisliigan ykkönen Vilpas sekä parhaillaan tiukasti kolmatta sijaa miehittävä Tampereen Pyrintö. Joukkueiden tie finaaliin on ollut erilainen, mutta myös yhtäläisyyksiä löytyy.

15.3.2019 07:53 Pääjuttu

Sami Toiviaisen Pyrintö ison haasteen edessä: ”Vilpas on sarjan paras joukkue”

Tampereen Pyrintö ja Vilpas iskevät lauantaina yhteen Suomen Cupin finaalissa. Finaalin kotijoukkueen päävalmentaja Sami Toiviainen on innoissaan, että kauden keskellä on mahdollisuus voittaa jotain suurempaa.

14.3.2019 14:51 Korisliiga

Juho Nenonen odottaa kovaa cup-huipennusta: ”Hienoa päästä pelaamaan finaalia ”

Tampereen Pyrintö isännöi lauantaina pelattavaa Suomen Cup -finaalia, jossa se kohtaa Vilppaan. Vierasjoukkueen Juho Nenonen odottaa finaalista tiukkaa vääntöä ja innostuu mahdollisuudesta pelata cup-pokaalista kesken Korisliigan runkosarjan.

15.11.2018 13:00 Suomen Cup

Suomen Cupin ensimmäinen kierros lähes pelattu – tässä ovat toisen kierroksen parit

Koripallon Suomen Cupissa ensimmäinen kierros on pelattu yhtä ottelua lukuun ottamatta. Kaikki 1. kierroksen joukkueet selvisivät 2. kierrokselle, jossa 1. kierroksen voittajat kohtaavat toisensa ja häviäjät toisensa ottelukaavion mukaisesti.

23.10.2018 15:35 Suomen Cup

Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen ohjelma vahvistettu

Miesten I divisioona A:n JBA ja FoKoPo avaavat tämän vuoden Cupin viikon päästä.

11.10.2018 12:00 Suomen Cup

Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen otteluparit arvottu – mukana 16 joukkuetta

Koripallon Suomen Cup palaa ohjelmistoon seitsemän vuoden tauon jälkeen. Ensimmäiset ottelut pelataan 10. marraskuuta mennessä.

18.9.2018 15:48 Suomen Cup

Suomen Cup palaa koriskartalle alkavalla kaudella 2018–19

Osallistuminen Suomen Cupiin on vapaaehtoista ja avoin joukkueille, jotka osallistuvat kuluvalla kaudella Koripalloliiton sarjatoimintaan.

3.2.2013 18:00 Suomen Cup

Pyrintö sai revanssin Bisonsista LiigaCupin finaalissa

Viime keväänä Korisliigan välierässä Nilan Bisonsin jalkoihin jäänyt Tampereen Pyrintö sai maukkaan revanssivoiton loimaalaisista sunnuntaina LiigaCupin finaalissa. Pyrintö piti Bisonsin syömähampaat tehokkaasti aisoissa ja huokui nälkää sekä taistelutahtoa matkallaan maukkaaseen 78–73 (41–37)-voittoon.

2.2.2013 20:45 Suomen Cup

Pyrintö vahvan alun turvin Bisonsin seuraksi LiigaCupin finaaliin

Korisliigan LiigaCupin sunnuntaisessa finaalissa pelataan viime kevään kiihkeän välieräsarjan tunnelmissa, kun Tampereen Pyrintö selvitti tiensä viikonlopun huipentumaan kukistettuaan Kauhajoen Karhun välierässä 78–73 (42–30). Karhu kuroi Pyrinnön 22 pisteen johtoaseman umpeen neljännellä jaksolla, mutta Carl Lindbomin kolmoset palauttivat tamperelaisille tarvittavan turvavälin.

2.2.2013 17:45 Suomen Cup

Bisons jylläsi vahvan kolmannen jakson turvin LiigaCupin finaaliin

Hallitseva miesten Suomen mestari Nilan Bisons pelaa sunnuntaina LiigaCupin mestaruudesta. Korisliigan runkosarjassa seitsemän perättäistä voittoa edellisistä otteluistaan hakenut KTP johti lauantain välierää vielä tauolla, mutta Bisons vei kolmannen jakson alun murskaavasti 22-6 ja piti lopulta KTP:n takanaan lukemin 100–91 (44–46).

Näytä lisää vastaavia