Matias Ojala: ”Saatiin heti alkukaudesta itseluottamus kohdilleen”

11.11.2016 Moni ennakoi Salon Vilppaalle vaikeaa uudelleenrakennuskautta sen jälkeen, kun kevään 2016 menestysryhmä hajosi yhtä rotaatiopelaajaa lukuun ottamatta kokonaan. Syöksyyn sijaan Vilpas viihtyy marraskuun ensimmäisen kolmanneksen jälkeen runkosarjan kakkossijalla. Suurimpia syitä salolaisten vahvaan syksyyn on parasta kauttaan pelaava Matias Ojala, 27.

Matias Ojala on puhjennut kukkaan Salon Vilppaassa.

Ojala on saapunut Saloon täyttämään Argentiinaan lähteneen Juho Nenosen saappaat.

Ojala kasvoi viime kaudella jättiharppauksin Bisonsin VTB-liigajoukkueessa.

Ojalan Vilpas jatkaa Korisliigan runkosarjan kakkossijalla. Kuvat: Erkki Hautaviita & Salon Vilpas.

Kautta edeltävät harjoitusottelut sujuivat salolaisilta taapertaen, mutta heti Korisliigan runkosarjakauden käynnistyttyä Vilppaan viikinkipursi on seilannut vahvaan myötätuuleen.

Salolaiset aloittivat kautensa voitoilla KTP:sta, Pyrinnöstä, BC Nokiasta ja Lapuasta, ja vaikka joukkue notkahti hivenen kuun taitteessa, vierasvoitto Joensuusta ja kotivoitto Kobrista kertoivat, että Vilppaan alkukauden menestys ei ollut sattumaa.

- Harjoitusotteluissa tuli vähemmän onnistumisia, mutta kauden alku on ollut sen verran hyvä, ettei voi valittaa. Me ollaan nuori joukkue emmekä ole juurikaan pelanneet yhteen, joten sitäkin tärkeämpää oli saada itseluottamus kohdilleen varhaisessa vaiheessa kautta, miettii ensimmäistä kauttaan Salossa viihtyvä järvenpääläislähtöinen Ojala.

Vilpas rakensi Saloon mitalikelpoista palapeliä pitkin viime kautta, ja viimeiset palaset loksahtelivat kohdilleen helmi-maaliskuussa viimeisten pelaajahankintojen (Sherman Gay, Alex Vaenerberg) ja faniryhmä Vilpas Ultrasin aktivoitumisen myötä.

Kevään 2016 henki vaikuttaa Salossa edelleen. Ensimmäisten kuukausien perusteella Ojala on valmis sanomaan Saloa yhdeksi Suomen merkittävimmistä koripallopaikkakunnista.

- Salohalli punttisaleineen ja pukuhuoneineen on yksi Suomen parhaista areenoista. Vierestä löytyy uimahalli ja saunat. Vilpas Ultras ja muu salolaisyleisö pitää huolen siitä, että pelaaja saa lähteä jokaiseen matsiin fanien tuki takanaan. Olen aika monta korispaikkakuntaa nähnyt ja kyllä Salo menee ihan kärkeen.

Nenoseksi Nenosen paikalle

Viime kaudella Vilppaan kotimaiseksi johtajaksi nousi Juho Nenonen, joka pääsarjauransa parhaan kauden tahkottuaan sai allekirjoitettavakseen unelmasopimuksen Argentiinasta. Nenonen on yhä sillä tiellään.

Ojala tuotiin Saloon pitkälti Nenosen rooliin, eli puolustuspäässä kovaa työtä tekeväksi, kokeneeksi hustle-pelaajaksi, joka käyttää vapaat heittopaikat niiden tarjoutuessa.

Ojala on osoittanut jo aikoja sitten arvonsa puolustuspään roolipelaajana, mutta Salossa Ojala on puhjennut kukkaan myös hyökkäyspäässä. Osoituksena tästä Ojala on kohonnut Vilppaan alkukauden parhaaksi kotimaiseksi korintekijäksi (9,6p/ottelu).

- Suurin positiivinen muutos tälle kaudelle on ollut se, että olen löytänyt itseluottamukseni. On pitkälti valmentajankin (Joonas Iisalo) ansiota, että pääsen jatkamaan kentällä, vaikka tekisinkin jonkin virheen joskus, Ojala kuvailee.

- Koko uranhan ajan olen yrittänyt kehittää hyökkäyspelaamistani, mutta uskon, että tässä vaiheessa uraa itseluottamus on suurin yksittäinen tekijä. Kun onnistumisia tulee, ne ruokkivat lisää onnistumisia.

Myös puolustuspäässä Ojala on kehittynyt jättiharppauksin. Eräänlainen oivallus nähtiin viime kaudella, kun Ojalasta kasvoi Bisonsin VTB-liigajoukkueen rotaatioon puolustuspään luottopelaaja Moskovan TsSKA:n, BC Himkin ja Unics Kazanin kaltaisia joukkueita vastaan.

- Ehkäpä itsellenikin tuli yllätyksenä, kuinka hyvin pärjäsin VTB-liigassa. Uskon sen kokemuksen antaneen paljon eväitä tälle kaudelle. Vaikka vastassa oli joskus Venäjän maajoukkuemiehiä, koskaan ei tullut sellaista oloa, että olisin ollut pikkupoika aikuisten miesten seassa.

Uusi valmentaja ylläpitää vaatimustasoa

Keskiviikon Kobrat-voiton jälkeen Vilpas jatkaa kauttaan viikon mittaisella harjoittelujaksolla, jonka jälkeen joukkue kohtaa toistaiseksi tappiottomana etenevän Helsinki Seagullsin Töölössä. Kaksi päivää myöhemmin joukkue jatkaa Kotkaan ja Karhuvuoren aina hankalaan Steveco Areenaan.

Jatko-ohjelma on haastava, mutta Ojala on luottavainen. Päävalmentaja Joonas Iisalo on luonut joukkueeseen tinkimättömän työnteon ilmapiirin, mutta myös salolaisten yhteishenki lupa hyvää.

- Joonas osaa olla kova ja vaativa, mutta ne eivät ole hänelle itseisarvoja. Hän antaa yhtä lailla paljon positiivista palautetta ja osaa keskustella pelaajien kanssa niin, että pelaajien ja valmentajan vuorovaikutus on erinomaisella tasolla, Ojala kehuu.

- Meillä on ollut jo alkukaudesta asti niin korkea vaatimustaso, että emme hyväksy itseltämme tai joukkuekavereiltamme lepsuilua. Kun sama pysyy läpi koko kauden, meillä on mahdollisuudet ihan mihin vaan.

Viime keväänä Vilpas kävi käytännössä neljän minuutin päässä Kouvojen kaadosta puolivälierien viidennessä osaottelussa. Dramaattinen ratkaiseva ottelu piirtyi ikuisiksi ajoiksi Vilppaan kannattajien kollektiiviseen muistiin – etenkin, kun Kouvot voitti sittemmin Suomen mestaruuden näytöstyyliin.

Vilppaan kevään jälkinäytös oli Juho Nenosen siirtyminen läpimurtokauden jälkeen Argentiinan liigaan. Viekö ilmasilta seuraavaksi Ojalan Atlantin yli?
 

- Ei mulla mitään sitä vastaankaan olisi, mutta haetaanpa se Suomen mestaruus ensiksi, Ojala räjähtää nauruun.

Lisätietoja: Matias Ojala
 
20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

22.1.2019 12:37 Korisliiga

Joulukuun pelaaja Tyrell Nelson luottaa ahkeruuteen: "Aina kun lepään, joku toinen tekee töitä"

Kotkassa vaadittiin aikaa ennen kuin peli alkoi sujua.

5.1.2018 21:25 Haastattelu

Syöttötilaston kärkeen noussut Teemu Rannikko: ”Pitää vain tietää kenelle pallo pelataan”

Kotimaisessa pääsarjakoripallossa tehtiin loppiaisaattoiltana 2018 historiaa, kun ensimmäistä kauttaan Salon Vilppaassa pelaava Turun NMKY:n kasvatti ja kaksinkertainen Suomen mestari Teemu Rannikko, 37, nousi Korisliigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeen. Rannikko on jakanut yhdeksänvuotisella liigaurallaan nyt hurjat 2287 syöttöä.

22.11.2017 Haastattelu

Vilppaan Aaron Jones: ”En koe, että meidän kehityksellemme on olemassa kattoa”

Salon Vilpas siirtyi maajoukkueiden karsintatauolle Korisliigan sarjataulukon piikkipaikalta, seilaten parhaillaan yhdeksän ottelun voittoputkessa. Yksi iso syy tuohon voittoputkeen on ollut joukkueen sentteri, järisyttävän vahvan alkukauden pelannut Aaron Jones.

25.4.2017 Haastattelu

Vilppaan Juho Nenonen: ”Mitä paremmin onnistumme pitämään vauhtia, sitä vahvemmilla olemme”

Salon Vilpas on selvittänyt Korisliigan kevään pudotuspeleissä tiensä voiton päähän sen seurahistorian ensimmäisestä SM-tason mitalista, Vilppaan johtaessa välieräsarjaa Kauhajoen Karhua vastaan voitoin 3-2 ennen keskiviikon kuudetta ottelua Kauhajoella. Karhu-sarjan onnistujiin lukeutuu comebackin Vilppaaseen Argentiinan reissulta palattuaan tehnyt Juho Nenonen.

13.4.2017 Haastattelu

Vilppaan Juwan Staten: ”Otan sen mitä puolustus minulle antaa”

Korisliigan runkosarjan voittanut Salon Vilpas eteni välieriin Kauhajoen Karhua vastaan voittamalla Tampereen Pyrinnön puolivälierissä suoraan otteluvoitoin 3-0. Kevään kenties kuumin joukkue on siis enemmän kuin valmis taistelemaan seurahistoriansa ensimmäisestä mitalista. Joukkueen menestyksen ytimestä löytyy räjähtävä 185-senttinen takamies Juwan Staten.

8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

19.1.2017 Haastattelu

Ville Kaunisto: ”On etuoikeus saada pelata koripalloa ammatikseen”

Kouvot-ikoni Ville Kauniston, 34, syyskausi sai marraskuussa äkkilopun akillesjänteen katkeamisen myötä. Kaunisto ei kuitenkaan jäänyt voivottelemaan. Talven aikana Susijengi-laituri on jatkanut yliopisto-opintojaan, ilmoittautunut kuntavaaliehdokkaaksi Kouvolassa ja aloittanut kuntoutuksensa tähtäimessään paluu liigatohinoihin syksyllä 2017.

7.1.2017 Haastattelu

Vilppaan Desmond Williams: ”Fanimme saavat jokaisen hallin tuntumaan kotikentältä”

Salon Vilppaan Desmond Williams, 25, on tehnyt nimensä tunnetuksi Suomen koripalloympyröissä jo ensimmäisellä ammattilaiskaudellaan. Korisliigan joulukuun pelaajaksi valittu Southern Connecticut -yliopiston kasvatti kertoo, että hänen ja joukkueensa runkosarjassa saavuttama menestys on tullut hänelle hienoisena yllätyksenä.

12.12.2016 Haastattelu

Teemu Rannikko: ”Näissä peleissä kyse on koko joukkueen panoksesta”

Kataja Basket on voittanut pelaamistaan Mestarien liigan otteluista puolet ja hakenut vierasvoitot muun muassa Israelista ja Turkista. Joensuulaiset ovat viime vuosina kaataneet useita Euroopan huippujoukkueita, mutta Teemu Rannikko ei suostu pitämään joukkuetta yllättäjänä.

2.11.2016 Haastattelu

Raymond Cowels: ”Olemme määrätietoinen, epäitsekäs ja yhtenäinen joukkue”

Korisliiga-kausi 2016-17 on alkanut kaikki kuusi otteluaan voittaneen Helsinki Seagullsin merkeissä. Nimivahvan, iskukykyisen ”lokkiparven” johtohahmoksi on noussut ensimmäistä kauttaan Suomessa pelaava Raymond Cowels III, 25, joka löytää lukuisia loogisia syitä joukkueensa vahvalle alkukaudelle.

24.5.2016 Haastattelu

Janne Muurinen ripustaa pillin naulaan

Suomen ansioituneimpiin koripalloerotuomareihin kuuluva espoolaislähtöinen Janne Muurinen, 48, on päättänyt erotuomariuransa. Syksyllä 1987 pääsarjadebyyttinsä tehneen Muurisen 29-vuotinen pääsarjaura päättyi Korisliigan kevään 2016 finaalien viidenteen osaotteluun, jossa Kouvot kukisti Tampereen Pyrinnön kotonaan varmistaen Suomen mestaruuden.

11.5.2016 Haastattelu

”Tämä on palkinto pitkästä prosessista”

Kouvolan Kouvot on miesten Korisliigan kauden 2015/2016 mestari. Kouvolalaisen koripalloilun lippulaiva tarjosi menneen kauden aikana kannattajilleen ikimuistoisia hetkiä parketilla ja unohtumattomia tunteita katsomossa. Kouvoille mestaruus oli seurahistorian neljäs ja ensimmäinen sitten kauden 2003/2004. Tuossa joukkueessa pelasi myös nykyinen Kouvot-kapteeni Ville Kaunisto.

9.5.2016 Haastattelu

Pyrinnön Antero Lehto: ”Nyt mitataan kuinka kovia jätkiä ollaan”

Tampereen Pyrintö on Korisliigan finaalisarjassa Kouvolan Kouvoja vastaan neljän ottelun jälkeen 3-1 –takamatkalla otteluvoitoissa. Ailahtelevasti esiintyneet tamperelaiset eivät ole onnistuneet näyttämään parasta osaamistaan kuin ajoittain, mutta Pyrinnön kapteeni Antero Lehto tietää, että joukkue pystyy paljon nähtyä parempaan.

21.4.2016 Haastattelu

Pyrinnön Ricky Minard: ”Puolustus on aseemme”

Tampereen Pyrinnön vahvan kevätvireen taustalla on ollut yksilöiden hitsautuminen hienolla tavalla joukkueeksi, mutta myös niiden yksilöiden jatkuva tason nosto joukkueen sisällä. Yksi näistä kevätauringon alla pelaamisensa tasoa nostaneista pelaajista on 196-senttinen, 33-vuotias laituri Ricky Minard.

9.4.2016 Haastattelu

BC Nokian Henri Hirvikoski: ”Tämä on iso asia koko Nokialle”

Sarjanousija BC Nokia vastasi koripallokauden suurimmasta yllätyksestä, kun se tiputti hallitsevan mestarin ja runkosarjan selvän ykkösen Joensuun Katajan viemällä puolivälieräsarjan nimiinsä voitoin 3-1. Joukkueen taisteluasenteen ilmentymä Henri Hirvikoski tietää, että joukkue on edelleen altavastaajan asemassa, mutta missään nimessä BC Nokia ei lähde välieriin nöyristelemään.

18.12.2015 10:20 Haastattelu

Joonas ”Suobacca” Suotamo: ”Lontoosta soitettiin, että pääsisitkö tapaamaan J.J. Abramsia”

Suomalaisessa viihdemaailmassa räjähti keskiviikkona pommi, kun uuden Tähtien Sota -elokuvan ”The Force Awakens” yhteydessä paljastui suomalaisen Joonas Suotamon, 29, esittävän elokuvassa Chewbacca-wookieta. Entisen Korisliiga- ja Susijengi-sentterin johtopäätös elokuvan Lontoon ensi-illan jälkeen on tyhjentävä: ”Ilman koripalloa en olisi täällä nyt.”

12.12.2015 Haastattelu

Tuhannen liigaottelun Pekka Saros: "Jokainen on rookie joskus"

Suomalaisessa koripallossa kirjoitettiin perjantaina jälleen kerran historiaa, kun erotuomari Pekka Saros, 54, tuomitsi jo uransa 1000. Korisliiga-ottelun. Hämeenlinnassa asuva forssalaislähtöinen Saros on viheltänyt pääsarjaa yhtäjaksoisesti jo syksystä 1987.

4.5.2015 Haastattelu

Bisonsin Tuukka Kotti: ”Se ottelu, jossa koitetaan laittaa sarja poikki, on kaikkein haastavin”

Bisons Loimaa on noussut parhaaseen vireeseen juuri oikeaan aikaan kevättä, kun Korisliigassa taistellaan Pantteri-patsaasta. ”Biisonit” ovat nyt pudotuspeleissä voiton päässä finaalipaikasta puhtaalla pelillä, mistä voi suurelta osin kiittää tärkeisiin otteluihin syttynyttä Tuukka Kottia.

16.12.2014 Haastattelu

Carl Lindbom: ”Olemme oppineet pelaamaan joukkueena”

Liiganousija Helsinki Seagulls on viettänyt lähes koko syyskauden Korisliigan jumbosijalla, mutta joulun lähestyessä lokit ovat päässeet odotettuun liitoon. Viimeisestä neljästä ottelustaan kolme voittaneen Seagullsin kotimaisen pistetykin Carl Lindbomin, 23 ja 206 cm, mukaan helsinkiläiset ovat joulukuun aikana oppineet pelaamaan joukkueena.

Näytä lisää vastaavia