Matti Nuutinen 50. maaottelun aattona: ”Nälkä on kasvanut syödessä”

4.8.2017 09:00 Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 27, debytoi miesten maajoukkueessa kesällä 2012 arkkityyppisenä duunaripelaajana. Viisi vuotta myöhemmin, 50. maaottelunsa kynnyksellä, Nuutinen on kaksinkertainen arvokisakävijä, monivuotinen koripalloammattilainen ja elintärkeä osa maajoukkuetta niin puolustajana kuin energiapelaajanakin.

Matti Nuutinen pelaa perjantaina Susijengi-uransa 50. maaottelun.

Nuutinen on erikoistunut Susijengissä puolustuspään lukoksi..

..ja energiapelaajaksi, jonka pelatessa rapatessa roiskuu.

Nuutisen pihteihin on jäänyt mm. Venäjän Vitali Fridzon.

Suomen mestaruuden Nuutinen voitti Bisonsissa 2012 ja 2013. Kuvat: Ville Vuorinen & Tytti Nuoramo.

- Tavoitteeni oli pikkujunnuna, että joskus pääsisin miesten rinkiin laittamaan vähän jalkaa oven väliin, jonka jälkeen voisin pikkuhiljaa yrittää vakiinnuttaa paikkani maajoukkueessa, kertoo Nuutinen, joka debytoi sinivalkopaidassa 25. heinäkuuta 2012 Trentossa maaottelussa Italiaa vastaan.

Susijengi-debyytin tehdessään Nuutinen oli Carl Lindbomin, Antto Nikkarisen ja Roope Ahosen ohella yksi 1990-91-syntyneistä nuorisomaajoukkueveteraaneista, joka sai kunnian ottaa vähitellen tuntumaa miesten peleihin.

Maajoukkueeseen Nuutinen nousi täsmälleen oikeaan aikaan.

Susijengi pelasi kesällä 2012 EM-karsintoja, joissa hän polski kuin kala vedessä hiertävän, ennakkoluulottoman pelityylinsä ansiosta. Nuutiselle kellotettiin kahdeksassa karsintaottelussa 14,3 minuuttia ottelua kohden.

- Joissain peleissä tuli vastuuta vähän enemmän, välillä istuttiin penkillä. Se kesä jätti kuitenkin sellaisen selittämättömän nälän tunteen. Ja se nälkä on vain kasvanut syödessä.

”Vieläkin nousee kylmät väreet selkään”

Nuutisen Susijengi-uran seuraava virstanpylväs nähtiin kesällä 2014, jolloin hän kävi rinta rinnan hyvähenkistä taistelua Keravan pommittaja Samuel Haanpään kanssa Susijengin toisesta pienen laiturin paikasta Espanjan MM-kisoihin.

- Sitä tämä on ollut joka kesä. Kilpailu pelipaikoista on kovaa, joka päivä treeneissä vedetään täysillä ja jokainen taistelee omista peliminuuteista, mutta treenien päätyttyä ollaan kaikki tosi hyviä ystäviä keskenään. Se on just sitä oikeaa Susijengi-meininkiä.

Oman tähtihetkensä Nuutinen sai Espanjan MM-kisojen Bilbaon alkulohkon Turkki-ottelussa, missä laituri pääsi kentälle varhain Shawn Huffin saatua kolmannen virheensä toisen neljänneksen alussa. Nuutinen kiitti vastuusta upottamalla pikavauhtia kahdeksan pistettä ja kaapimalla viisi levypalloa. Lähes kymmentuhatpäinen suomalaisyleisö nousi ottelun kolmannella jaksolla seisomaan Nuutisen nimeä rytmisesti hokien.

- Tuli heti pari onnistumista alle ja nehän ruokkivat heti itseluottamusta. En varmaan unohda koskaan sitä hetkeä, kun fanit alkoivat huutaa ”Mattia” kesken pelin. Vieläkin nousee kylmät väreet selkään muistellessa.

Lopullisen läpimurtonsa Susijengiin Nuutinen teki kesän 2015 EM-kisoissa Montpellierissä ja Lillessä. Moni susifani ehti kaihoten haikailla maajoukkueuransa päättäneen Kimmo Muurisen perään, ja Muurisen paikan joukkueen energiapelaajana ja puolustuksen dynamona peri Nuutinen.

- En ole varmaan se joukkueen taitavin pelaaja, joten mun roolini on pelata joka hetki ihan täysillä, taistella irto- ja levypalloista ja puolustaa just sitä pelaajaa, jota valmennusjohto tarvitsee mun puolustavan, kuvailee Nuutinen.

Moni Nuutisen entisistä ja nykyisistä valmentajista on kuvaillut Nuutista unelmavalmennettavaksi, joka tekee sovitut asiat täsmälleen ja tarkkuudella. Nuutinen kantaa suuren roolin hyökkäysvastuineen tarvittaessa, mutta voi keskittyä myös tinkimättömään, korkeaoktaaniseen rymistelyyn näkemättä heittoakaan.

- Se lähtee varmaan suomalaisuudesta ja ihan kotikasvatuksesta: tehdään, mitä käsketään ja käsketyt asiat toteutetaan mahdollisimman hyvin. Jos tulee selkeät ohjeet, niin sitten tehdään niin kuin sanotaan.

”Mitä nimekkäämpi kaveri vastassa, sitä helpompi pelata”

Viimeisen kahden seurajoukkuekauden ajan Nuutinen on ansainnut leipäänsä ensiksi Kreikan liigassa ja sittemmin Ranskan Pro B:ssa.

Nuutinen on saanut hyvät eväät ammattilaisuuteen paitsi Susijengissä, myös Bisonsissa, missä hän kaksi Suomen mestaruutta voitettuaan sai ensituntuman kansainvälisestä seurakilpailusta Bisonsin pelatessa Eurocupia ja VTB-liigaa.

- Susijengi ja Biisoneiden kansainväliset pelit ovat olleet hyvä koulu siihen, mitä olen saanut kokea ammattilaisena Kreikassa ja Ranskassa. Nälkä on kasvanut myös sillä saralla.

Potentiaalista Nuutisella ei ainakaan ole puutetta: Nuutinen on väläytellyt heittokättään susipaidassa sekä osoittanut kykenevänsä pysäyttämään Saksan Paul Zipserin ja Venäjän Vitali Fridzonin kaltaisia korkean tason kansainvälisiä pelaajia lukkopuolustuksellaan.

- Mitä isompi näyttämö ja mitä nimekkäämpi kaveri vastassa, sitä helpompi mun on pelata. Siitä lähdetään, että on sitten NBA-mies tai Euroliiga-ammattilainen, ihmisiä me kaikki ollaan.

Vuodet ovat kuluneet varkain, Susijengin fani-ilmiö on kasvanut kasvamistaan ja alle kuukauden päästä Suomi kohtaa EM-kisojen avausottelussaan Hartwall Areenalla Ranskan. Perjantaina juhlitaan puolestaan Nuutisen merkkipäivää, kun viidenkymmenen pelatun maaottelun raja täyttyy.

Omaa osviittaansa ajan kulumisesta antoi kahden viikon takainen Susijengin White vs. Blue -ottelu, jossa Nuutinen suureksi yllätyksekseen päätyi pelaamaan vanhempien pelaajien joukkueeseen.

- Alkaahan tässä herätä siihen, etten ole mikään nuori poika enää! Uskotaan kuitenkin siihen, että pelivuosia on vielä jäljellä vaikka kuinka monta, Nuutinen nauraa.

Lisätietoja: Matti Nuutinen

Henkilöt

 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

29.7.2017 11:50 Haastattelu

Susijengin Fiifi Aidoo: ”Mä rakastan näitä kaikkia jätkiä”

Susijengin EM-kisakesä 2017 pyörähtää maaotteluiden osalta käyntiin tänään lauantaina, kun lauma saalistaa Tampereen Hakametsän parketilla Latviaa vastaan. Vuosi sitten niin ikään Tampereella miesten maaotteludebyyttinsä tehnyt Fiifi Aidoo, 21, on yksi Susijengin nuoren kaartin pelaajista, joka kärkkyy entistä suurempaa vastuuta sinivalkopaidassa.

19.7.2017 16:48 Haastattelu

Alex Murphy: ”Tämä on jännittävää aikaa suomalaiselle koripallolle”

Susijengi kerääntyi maanantaina Helsingissä yhteen aloittaakseen viimeistelevän valmistautumisjaksonsa ensimmäisiin Helsingissä pelattaviin koripallon EM-kisoihin viiteenkymmeneen vuoteen. Tehokkaan seniorikauden USA:n yliopistoliiga NCAA:n Northeasternissa päättänyt Alex Murphy, 24, odottaa nyt tilaisuuttaan esitellä taitojaan sinivalkopaidassa.

6.7.2017 12:15 Haastattelu

Kesäliigaan valmistautuva Lauri Markkanen: ”Chicago on ottanut minut hyvin vastaan”

Lauri Markkasen, 20, lapsuuden ja nuoruuden unelma toteutui keskiviikkona, kun hän allekirjoitti tulokassopimuksen NBA:n kaikkien aikojen seuroihin lukeutuvan Chicago Bullsin kanssa. 213-senttinen jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti kehuu viihtyneensä uudessa kotikaupungissaan erinomaisesti ja sanoo vastaanoton olleen lämmin.

3.8.2011 Haastattelu

PM-kisoissa kunnostautunut Lee odottaa tosipelejä

Ensimmäisen ammattilaiskautensa Italiassa keväällä päättänyt maajoukkuelaituri Gerald Lee jr, 23, kunnostautui Suomen parhaana korintekijänä viime viikolla järjestetyissä miesten PM-kisoissa. Hyvistä otteistaan huolimatta Lee painottaa, että hänen ja ”susijengin” todellinen taso mitataan vasta elokuun EM-karsinnoissa.

7.7.2011 Haastattelu

Sasu Salinilla takanaan ikimuistoinen kausi

Elokuussa 2010 rakettimaisen nousun miesten maajoukkueeseen tehneellä Sasu Salinilla, 20, on takanaan ikimuistoinen kausi slovenialaisen Euroliiga-joukkue Union Olimpija Ljubljanan takakentällä. Tänä kesänä Salin toivoo menestyksekkäälle vuodelleen jatkoa aina Liettuan EM-kisoista asti.

1.7.2011 Haastattelu

Samuel Haanpää: "Tavoitteina ehjä kesä ja EM-kisat"

Miesten maajoukkueen tarkka-ampujajaostoon kuuluvan Samuel Haanpään, 24, valmistautuminen maajoukkuekesään on täydessä vauhdissa. Rikkonaisen pelikauden 2010/11 jälkeen keravalaislähtöinen Haanpää on asettanut kesälle 2011 kaksi päätavoitetta: pelata ehjä kesä sinivalkopaidassa ja auttaa Suomi kuudentoista vuoden tauon jälkeen aina EM-kisoihin asti.

Näytä lisää vastaavia