Michael Pounds: Minun valmentajani

27.3.2020 09:04 KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.

Michael Poundsin takana on tukku valmentajia, jotka ovat olleet merkittävässä osassa hänen kehityksessään. Kuva: Ville Vuorinen.

Pekka Konttinen

Rakkaus koripalloon voi syntyä jo varhaisella iällä, mutta se syventyy entisestään junnuvalmentajien intohimon kautta. Nykyisin pääkaupunkiseudulla vaikuttava Pekka Konttinen on tehnyt ansiokasta työtä jo vuosikymmenien ajan mm. ToPon ’97-ikäluokan kanssa ja valmensi kotiseudullaan Kotkassa Poundsia pikkupojasta teiniksi saakka.

– Varsinkin jälkeenpäin on alkanut ymmärtämään, että kuinka paljon Pekka käytti aikaa ja vaivaa meidän kehityksen eteen. Jokaiseen kauteen tuli uusia asioita ja hän funtsi, miten meistä tulee parempia korispelaajia. Aina kun nähdään, niin jutellaan pitkät tovit, Pounds kertoo.

Ray Ailus

Ray Ailus valmensi Poundsia kahteen otteeseen KTP:ssä. Kuva: Ville Vuorinen.

”Homppa” on klassinen late bloomer, joka ei välttämättä ollut junnutähti, vaan nousi kukkaansa vasta aikuisiän kynnyksellä. 17-vuotiaana Pounds soitti KTP:n pitkäaikaiselle apuvalmentaja ja monitoimimies Sauli Lankille edustusjoukkueen kesärinkipaikka mielessään ja pääsi treenaamaan kesäkuukausien ajaksi toisen merkittävän valmentajansa alaisuuteen: Ray Ailuksen.

– Siellä tuli vedettyä koko kesä ja täydeksi yllätykseksi sain kutsun edustusrinkiin. Siitä asti on vedetty Korisliigaa. Reiska opetti 1-1-puolustuksen ja -hyökkäyksen tärkeyden; kuinka asioita ei anneta, vaan ne pitää ansaita. Sekä sen, miten kaikki on samalla viivalla ja kaikkien pitää saada samanlainen kohtelu.

Sami Toiviainen

Sami Toiviainen johdatti Poundsin ja KTP:n hopealle vuonna 2013. Kuva: Ville Vuorinen.

Kaudella 2011/12 KTP-Basket aloitti Lars Ekströmin alaisuudessa, mutta joulukuun alussa ohjakset siirtyivät aiemmin apuvalmentajana toimineelle Sami Toiviaiselle. Pitkäjänteisyydestään tunnettu Toiviainen luotsasi kotkalaisia kahden ja puolen kauden pätkän, joka kulminoitui SM-hopeaan keväällä 2013.

– Samin kautta oppi, kuinka pistetään prosessi kaiken edelle ja kuinka tärkeätä on tehdä asioita oikein. Mennään pitkän matkan kautta ja tähdätään keväälle sen sijaan, että tavoiteltaisiin lyhyttä onnea. Vastoinkäymisten kohdalla ei alettu heti funtsiin, mitä tehdään toisin, vaan luotettiin omaan prosessiin.

Joonas Iisalo

Pounds vietti yhden kauden Salossa Joonas Iisalon alaisuudessa. Kuva: Ville Vuorinen.

Vaikka Pounds mielletään ensisijaisesti kotkalaiseksi, niin pitkällä uralla on nähty muutamia maisemanvaihtoja. Nuorempana hän pelasi kolme kautta ToPossa ja kaudeksi 2016/17 hän siirtyi Kotkasta yhden kauden ajaksi Salon Vilppaaseen, jonka päävalmentajana aloitti Joonas Iisalo, joka oli siihen aikaan vielä Korisliiga-tasolla päävalmentajatulokas.

– Ei oltu aiemmin tavattu ja puhelimessa juteltiin, niin ensimmäiset viisi minuuttia puhuttiin ihan muusta kuin koriksesta. Molemmat oli tuoreita isiä ja pohdittiin, miten homma saadaan toimimaan, jos lähden Saloon ja perhe jää Kotkaan. Sen jälkeen vasta puhuttiin korisjuttuja, että mitä voin pelaajana tuoda ja mitä en, Pounds aloittaa.

– Se avasi aivan uuden näkökulman korikseen ja henkilökohtaisiin suhteisiin pelaajan ja valmentajan välillä. Alkoi pohtimaan, jos itse joskus koutsaisi, niin miltä kantilta lähtisi rakentamaan omaa filosofiaansa.

Michael Pounds?

Pounds itse valmentaa pari kertaa viikossa Kotkan urheiluakatemian nuoria lukiolaiskoripalloilijoita. Kesällä 2019 hän veti ensimmäisen kesäleirinsä Kotkassa, joka saa jatkoa myös tulevina vuosina.

– Lierin ideana on harjoitella todella kovaa kaksi kertaa päivässä ja kehittää henkilökohtaisia taitoja. Ensimmäinen leiri oli menestys ja toivottavasti epidemia sallii, että pystymme leirin järjestämään jälleen kesäkuussa.

Pelikentillä Pounds loistaa ensisijaisesti peliälyllään, joten kutkuttaako mahdollinen valmentajaura?

– Kyllä sitä on tullut mietittyä. Muutama viikko sitten kyselin vaimolta, mitä jos lähtisin yrittämään sitä jossain vaiheessa. Ainakin silloin hän näytti vihreätä valoa, Pounds nauraa.

– Luulen, että itselleni olen sen velkaa, että ainakin kokeilen, jos siitä tulisi jotain. Onneksi tässä on ainakin vielä muutama vuosi omaa pelaajauraa jäljellä.

Pounds ja KTP Koripallo Ry ovat koronavirusepidemian jälkeen heittäneet oman lusikkansa soppaan omatoimitreenien suhteen. Pounds on kuvannut junioreille erilaisia drillejä, joita voi tehdä joko yksin tai kaverin kanssa. Muutama on jo julkaistu ja lisää on tulossa.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä. Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

– Koripallo ei lopu, vaikka salit ovat kiinni. Koulujen pihoilla on koreja, eikä tarvitse montaakaan tyyppiä, niin saa hyvän treenin. Treenit on vielä suunniteltu sillä tavalla, ettei ohiheiton takia tarvitse jokainen kerta juosta hakemaan palloa autotieltä, vaan saa mahdollisimman paljon toistoja lyhyessä ajassa.

 
13.10.2020 08:17 Korisliiga

Osku Heinonen on Tampereen Pyrinnön uusi keulakuva

Kun Petri Heinonen lopetti mittavan koripallouransa ja Antero Lehto siirtyi BC Nokiaan, Tampereen Pyrinnön kokenein paljasjalkainen pyrintöläinen on Osku Heinonen, 28. Nyt tarkkakätinen Heinonen on se, joka edustaa pyrintöläisyyttä sekä parketilla että parketin ulkopuolella.

29.9.2020 11:59 Korisliiga

Kobrat-ikoni Jussi Turja ei ole miettinytkään siirtymistä muualle

Kobrien kokoonpano voi vaihdella vuositasolla, mutta yhteistä jokaiselle kohta yhdeksästä Korisliiga-kaudesta on Jussi Turja. Kolmekymppinen Turja on Kobrat-ikoni, jonka mieleen ei ole edes pälkähtänyt ajatus jossain muualla pelaamisesta Korisliiga-nousun jälkeen.

23.7.2020 11:36 Korisliiga

Shawn Hopkins: Enemmän kuin pelkkä lentäjä

BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.

22.7.2020 08:53 Sudenpennut

Valtteri Mervola murjoo Kataja Basketin maajoukkue-ennätyksiä uuteen uskoon

Nuorten maajoukkueryhmän Valtteri Mervola, 18, on jo rikkonut Kataja Basketin kasvattien yli 40 vuotta vanhan seuraennätyksen maaottelupisteissä. Tulevaisuuden tavoitteena siintää Susijengi, mikä tarkoittaa todennäköisesti jo toisen seuraennätyksen rikkomista.

29.5.2020 08:44 Haastattelu

Aatu Kivimäki: Minun valmentajani

Vilppaan takapelaaja Aatu Kivimäen, 22, koripallouran taival on vienyt hänet tähän mennessä kotiseuduiltaan Karkkilasta ja divaripeleistä Salon Korisliiga-kentille. Kivimäen uran merkittävimmät valmentajat ovatkin molemmista kaupungeista: Kimmo Tolvanen, Joonas Iisalo ja Ville Tuominen.

12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

8.5.2020 09:13 Korisliiga

Shawn Hopkins: Minun valmentajani

Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.

1.5.2020 09:44 Haastattelu

Justus Kilpinen: Minun valmentajani

Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.

24.4.2020 10:04 Haastattelu

Vesa Mäkäläinen: Minun valmentajani

Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.

3.4.2020 08:11 Korisliiga

Antero Lehto: Minun valmentajani

Antero Lehto, 35, on Tampereen Pyrinnön ja Korisliigan ikoninen konkari, joka on ehtinyt pelata Suomen pääsarjatasolla jo huimat kaksikymmentä kautta. Pitkän uransa merkityksellisimmiksi valmentajikseen Lehto nostaa Kimmo Salosen, Kimmo Kujansivun, Ilkka Mattilan, Jarmo Laitisen, Ismo Niemen, Pieti Poikolan ja Sami Toiviaisen.

22.11.2019 09:55 Korisliiga

Vilppaan läpimurtaja Henri Kantonen: ”Pyrkimys on parantaa peli peliltä”

Kun ToPon kasvatti Henri Kantonen, 22, rankaisi edellisessä liigaottelussaan Kataja Basketia kahta syöttöä vaille tripla-tuplan tilastosarakkeella, moni kotimaista koripalloa viime vuosina seurannut totesi Kantosen ottaneen viimein odotetun kehitysloikan. Toisella kaudellaan Salon Vilppaassa on Kantonen kohonnut määrätietoisesti Korisliigan parhaiden kotimaisten pelaajien joukkoon.

20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

22.1.2019 12:37 Korisliiga

Joulukuun pelaaja Tyrell Nelson luottaa ahkeruuteen: "Aina kun lepään, joku toinen tekee töitä"

Kotkassa vaadittiin aikaa ennen kuin peli alkoi sujua.

5.1.2018 21:25 Haastattelu

Syöttötilaston kärkeen noussut Teemu Rannikko: ”Pitää vain tietää kenelle pallo pelataan”

Kotimaisessa pääsarjakoripallossa tehtiin loppiaisaattoiltana 2018 historiaa, kun ensimmäistä kauttaan Salon Vilppaassa pelaava Turun NMKY:n kasvatti ja kaksinkertainen Suomen mestari Teemu Rannikko, 37, nousi Korisliigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeen. Rannikko on jakanut yhdeksänvuotisella liigaurallaan nyt hurjat 2287 syöttöä.

22.11.2017 Haastattelu

Vilppaan Aaron Jones: ”En koe, että meidän kehityksellemme on olemassa kattoa”

Salon Vilpas siirtyi maajoukkueiden karsintatauolle Korisliigan sarjataulukon piikkipaikalta, seilaten parhaillaan yhdeksän ottelun voittoputkessa. Yksi iso syy tuohon voittoputkeen on ollut joukkueen sentteri, järisyttävän vahvan alkukauden pelannut Aaron Jones.

25.4.2017 Haastattelu

Vilppaan Juho Nenonen: ”Mitä paremmin onnistumme pitämään vauhtia, sitä vahvemmilla olemme”

Salon Vilpas on selvittänyt Korisliigan kevään pudotuspeleissä tiensä voiton päähän sen seurahistorian ensimmäisestä SM-tason mitalista, Vilppaan johtaessa välieräsarjaa Kauhajoen Karhua vastaan voitoin 3-2 ennen keskiviikon kuudetta ottelua Kauhajoella. Karhu-sarjan onnistujiin lukeutuu comebackin Vilppaaseen Argentiinan reissulta palattuaan tehnyt Juho Nenonen.

13.4.2017 Haastattelu

Vilppaan Juwan Staten: ”Otan sen mitä puolustus minulle antaa”

Korisliigan runkosarjan voittanut Salon Vilpas eteni välieriin Kauhajoen Karhua vastaan voittamalla Tampereen Pyrinnön puolivälierissä suoraan otteluvoitoin 3-0. Kevään kenties kuumin joukkue on siis enemmän kuin valmis taistelemaan seurahistoriansa ensimmäisestä mitalista. Joukkueen menestyksen ytimestä löytyy räjähtävä 185-senttinen takamies Juwan Staten.

8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

19.1.2017 Haastattelu

Ville Kaunisto: ”On etuoikeus saada pelata koripalloa ammatikseen”

Kouvot-ikoni Ville Kauniston, 34, syyskausi sai marraskuussa äkkilopun akillesjänteen katkeamisen myötä. Kaunisto ei kuitenkaan jäänyt voivottelemaan. Talven aikana Susijengi-laituri on jatkanut yliopisto-opintojaan, ilmoittautunut kuntavaaliehdokkaaksi Kouvolassa ja aloittanut kuntoutuksensa tähtäimessään paluu liigatohinoihin syksyllä 2017.

7.1.2017 Haastattelu

Vilppaan Desmond Williams: ”Fanimme saavat jokaisen hallin tuntumaan kotikentältä”

Salon Vilppaan Desmond Williams, 25, on tehnyt nimensä tunnetuksi Suomen koripalloympyröissä jo ensimmäisellä ammattilaiskaudellaan. Korisliigan joulukuun pelaajaksi valittu Southern Connecticut -yliopiston kasvatti kertoo, että hänen ja joukkueensa runkosarjassa saavuttama menestys on tullut hänelle hienoisena yllätyksenä.

Näytä lisää vastaavia