Miehemme maailmalla – kattava tilastokatsaus ulkomaan ammattilaiskentille

8.1.2020 12:00 Suomalaismiehiä pelaa tällä hetkellä ammattilaisena ulkomailla yhteensä 12 pelaajaa seitsemässä eri maassa. Suurin osa heistä nähdään helmikuussa alkavissa Susijengin EM-karsinnoissa.

Salin on kuulunut Teneriffan avainpelaajiin koko kauden ja pelannut uransa suurimmat minuutit Espanassa merkkauttaen keskimäärin 23,5 minuuttia ottelua kohden. Kuva: Ville Vuorinen

Lauri Markkanen on suomalaisten johtotähtenä maailman kovimmassa sarjassa NBA:ssa. Hieman vaikean alkukauden jälkeen Chicago Bullsin tähti on päässyt hyvään vauhtiin. Koko kauden osalta Markkanen on tilastoinut keskiarvoikseen 15,4 pistettä, 6,7 levypalloa ja 1,6 syöttöä.

Markkasen kausi on ollut kuitenkin vahvasti noususuhdanteinen. Joulukuussa ja tammikuussa Markkanen on tilastoinut keskimäärin 18 pistettä ja nakuttanut samalla kolmen pisteen heittonsa sisään 40,8 prosentin tarkkuudella, kun loka-marraskuun aikana hänen kolmen pisteen heittojen onnistumisprosentti oli 28. Bulls taistelee itäisen konferenssin pudotuspelipaikasta ollen nyt kymmenentenä 13 voitolla ja 24 tappiolla.

Petteri Koposen kolmen pisteen heittotarkkuus on Bundesliigassa posketon 63,8 prosenttia. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi
Petteri Koposen kolmen pisteen heittotarkkuus on Bundesliigassa posketon 63,8 prosenttia. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi

Petteri Koponen on tällä kaudella ainoa suomalaisedustaja maailman toiseksi kovimmassa koripallosarjassa Euroliigassa. Vaikka Bayern Münchenin kausi Euroliigassa on ollut nihkeä, on Koponen jatkanut tarkkakätistä työskentelyään. Koponen on heittänyt keskimäärin 6,2 pistettä upottaen kolmen pisteen heittonsa 47,3 prosentin tarkkuudella. Koponen on kasannut tilastoihinsa 17 minuutissa myös 1,2 levypalloa ja 1,5 syöttöä.

Euroliigassa Bayern München on tällä hetkellä 12. Saksan Bundesliigassa Koposen kolmen pisteen heittotarkkuus on posketon 63,8 prosenttia ja muuten keskiarvoikseen Koponen on kasannut 10,2 pistettä, 1,6 levypalloa ja 1,9 syöttöä. Hallitseva mestari on aloittanut kautensa vakuuttavasti voittaen kaikki 14 otteluaan. 

 

Espanjassa peräti viisi suomalaispelaajaa

Vahvin suomalaisedustus on Espanjassa, jossa nähdään peräti viisi suomalaispelaajaa. Sasu Salin on pelannut vahvaa kautta pääsarjassa Teneriffan paidassa, Alex Murphy, Matti Nuutinen ja Roope Ahonen ovat esiintyneet hyvin kakkosliigassa LEB Orossa ja Edon Maxhuni on väläytellyt ensimmäisellä ammattilaiskaudellaan kolmosliigassa LEB Platassa. 

Salin on kuulunut Teneriffan avainpelaajiin koko kauden ja pelannut uransa suurimmat minuutit Espanassa merkkauttaen keskimäärin 23,5 minuuttia ottelua kohden. Myös tehojen valossa Salinilla on menossa uransa paras kausi Espanjassa, kun hän on heittänyt keskimäärin 9,8 pistettä. Levypalloja ja syöttöä on tullut keskimäärin 1,6. Salin on ahertanut myös Mestarien liigassa tehokkaasti 9,1 pisteen, 1,8 levypallon ja 1,9 syötön keskiarvoilla.  

Espanjan liigassa Teneriffa on hyvissä asemissa neljäntenä 10 voitolla ja kuudella tappiolla. Se on myös varmistanut paikkansa Copa del Rey -turnauksessa, johon pääsevät runkosarjan ensimmäisen kierroksen kahdeksan parasta joukkuetta. Viime kaudella Mestarien liigassa Teneriffa eteni aina finaaliin saakka ja myös tällä kaudella joukkue on aloittanut lohkovaiheen vakuuttavasti kahdeksalla voitolla ja vain yhdellä tappiolla.

Murphy on auttanut Gipuzkoa Basketin LEB Oron kärkitaisteluun 10,8 pisteen, 3,9 levypallon ja 1,1 syötön keskiarvoilla. Vastuuta Murphy on kerännyt lähes 26 minuuttia ottelua kohden. Gipuzkoa on LEB Orossa kakkosena 12 voitolla ja neljällä tappiolla.

Matti Nuutinen on urakoinut tällä kaudella ottelua kohden 29 minuuttia tilastoiden 9,8 pistettä, 4,4 levypalloa ja 1,3 syöttöä Espanjan LEB Orossa. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi
Matti Nuutinen on urakoinut tällä kaudella ottelua kohden 29 minuuttia tilastoiden 9,8 pistettä, 4,4 levypalloa ja 1,3 syöttöä Espanjan LEB Orossa. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi

Nuutinen palasi kuukauden sairauslomalta vastikään takaisin tositoimiin ja otti heti paikkansa Oviedon johtopelaajana. Nuutinen on urakoinut tällä kaudella ottelua kohden 29 minuuttia tilastoiden 9,8 pistettä, 4,4 levypalloa ja 1,3 syöttöä. Nuutinen on käyttänyt heittopaikkansa tehokkaasti hyväkseen heittäen kahden pisteen heittonsa 62,3 tarkkuudella ja kolmen pisteen heitot 50 prosenttisesti sukan pohjalle. Nuutisen vahvasta panoksesta huolimatta Oviedon kausi on ollut pienoinen pettymys joukkueen ollessa sarjan häntäpäässä sijalla 15 viidellä voitolla ja 11 tappiolla.

Jo viime kaudella sarjan tarkimpana kolmen pisteen heittäjänä kunnostautunut Roope Ahonen on jatkanut tällä kaudella siitä mihin jäi, vaikka täksi kaudeksi Oviedo vaihtui Breoganin joukkueeseen. Ahonen on pussittanut bonusrajan takaa heittonsa 48,6 prosenttisesti sisään ja kerännyt keskimäärin 10,3 pistettä, 3,1 syöttöä ja 2,3 levypalloa ottelua kohden. Breogan on heti Murphyn Gipuzkoan jälkeen yhden voiton vähemmän ottaneena. 

Viime kauden jälkeen USA:n yliopistokentät taakseen jättänyt Maxhuni on ottanut ensimmäiset askeleensa Euroopassa ammattilaisena Gran Canarian organisaatiossa. Maxhuni on saanut pääsarjajoukkue Gran Canarian kehitysjoukkueessa vastuuta keskimäärin 23,5 minuuttia ottelua kohden. Keskiarvoikseen nuorukainen on saalistanut tähän mennessä 13,3 pistettä, 2,3 levypalloa ja 3,3 syöttöä. Nousijajoukkueena Gran Canaria on pelannut hyvän kauden, vaikka useat niukat tappiot ovatkin rasittaneet saldoa. Gran Canaria on lohkossaan kahdeksantena seitsemällä voitolla ja yhdeksällä tappiolla.

 

Jamar Wilson onnistunut jälleen Ranskassa, Ilari Seppälällä menossa hieno tulokaskausi 

Jamar Wilson palasi täksi kaudeksi jo kolmatta kertaa urallaan Ranskan pääsarjaan ja seuraksi valikoitui JL Bourg Basket. Pääasiassa penkiltä energiaa kentälle tuova Wilson on täyttänyt paikkansa 6,5 pisteen, 3,0 syötön ja 2,3 levypallon tilastoilla. Bourg Basketin kausi on sujunut hienosti joukkueen ollessa tällä hetkellä kuudentena 11 voitolla ja kuudella tappiolla. Bourg Basket on myös varmistanut paikkansa Ranskan Leaders cupissa, johon pääsevät mukaan runkosarjan ensimmäisen kierroksen kahdeksan parasta joukkuetta. 

Ilari Seppälällä on menossa hieno debyyttikausi ulkomaan ammattilaiskentillä. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi
Ilari Seppälällä on menossa hieno debyyttikausi ulkomaan ammattilaiskentillä. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi

Ilari Seppälä karisti kotimaan kentät taakseen kesällä ja siirtyi Ranskan kakkosliigassa, ProB:ssä, pelaavan Aix-Mauriennen joukkueeseen. Seppälä on ollut heti joukkueensa avainpelaajia kirjauttaen keskimääräiseksi peliajakseen yli 31 minuuttia ja sinä aikana on kertynyt tehoja kiitettävästi 13,7 pisteen, 5,2 syötön ja 2,9 levypallon keskiarvoilla. Nousijajoukkue taistelee tällä hetkellä tiukasti pudotuspelipaikasta ollen sarjassa 12.

 

Madsen osoittanut monipuolisuuttaan, Lindbom ihastuttanut Puolassa

Loukkaantumisten sävyttämän viime kauden jälkeen Alexander Madsen vaihtoi aivan kauden kynnyksellä Gran Canariasta Latvian ykkösseura VEF Riian riveihin. Madsen on ottanut koko ajan isompaa roolia joukkueessa ja vastuuta on kertynyt tähän mennessä keskimäärin 22 minuuttia ottelua kohden. Viron ja Latvian yhteisliigassa Madsen on osoittanut monipuolisuuttaan 7,8 pisteen, 7,3 levypallon, 1,5 syötön ja 1,2 torjunnan keskiarvoilla.

Alexander Madsen on osoittanut monipuolisuuttaan Latvian ykkösseura VEF Riian riveissä. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi
Alexander Madsen on osoittanut monipuolisuuttaan Latvian ykkösseura VEF Riian riveissä. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi

Riika johtaa sarjaa puhtaalla pelillä. Joukkue pelaa myös Mestarien liigaa, jossa Madsen on kirjauttanut noin 24 minuutin peliajalla 6,8 pistettä, 5,0 levypalloa, 1,2 torjuntaa ja 1,1 riistoa ottelua kohden. Mestarien liigassa VEF Riialla on ollut vaikeampaa, sillä se on voittanut yhdeksästä pelistään vain yhden.

Carl Lindbom pelaa toista kauttaan Puolan pääsarjassa Radomin riveissä. Jo viime kaudella joukkueensa ehdottomiin avainpelaajiin kuulunut Lindbom on jatkanut siitä mihin viime kaudella jäi. Lindbom on saanut vastuuta keskimäärin 32 minuuttia ottelua kohden ja hän on kiittänyt vastuusta 13,4 pisteen, 6,0 levypallon ja 1,5 syötön keskiarvoilla. Viime kaudella Radom jäi pudotuspelien ulkopuolelle, mutta tällä kaudella joukkue taistelee tiukasti paikasta auringossa ollen runkosarjan ensimmäisen puoliskon jälkeen seitsemäntenä kahdeksan voiton ja seitsemän tappion rekordilla.

 

Palmin taistelu vakuuttanut kivikovassa Serie A:ssa 

Viime kaudella Korisliigan Vuoden pelaajana palkittu Topias Palmi siirtyi täksi kaudeksi ammattilaiseksi kovaan Italian Serie A:han solmiessaan kolmen vuoden sopimuksen Vanoli Cremonan kanssa. Debyyttikaudellaan Palmi on ottanut paikkansa Cremonan pelaavassa kokoonpanossa taistellen keskimäärin noin 13 minuuttia ottelua kohden. Keskiarvoikseen Palmi on saalistanut 3,9 pistettä ja 1,2 levypalloa. Runkosarjan ensimmäisen puolikkaan aikana Cremona on onnistunut voittamaan yhdeksän ottelua ja hävinnyt seitsemän. Runkosarjan viides tila oikeutti myös paikkaan helmikuussa pelattavaan Italian cupin lopputurnaukseen.

Susijengi aloittaa karsinnat paikasta vuoden 2021 EM-kisoihin kotiottelulla Serbiaa vastaan 20.2. Liput otteluun myy Lippu.fi >

 
2.7.2020 15:45 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen pettyi kauteen - "Täytyy jokaisen katsoa peiliin”

Bayern Münchenin kausi päättyi pettymykseen, kun hallitseva mestari jäi Saksan Bundesliigan lopputurnauksessa puolivälierävaiheeseen. Petteri Koposen mukaan koko kausi oli kaikin puolin hankala.

26.6.2020 07:49 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinin kausi päättyi makeaan voittoon

Sasu Salinin kausi Teneriffan kanssa tuli päätökseen torstai-iltana, kun joukkue pelasi Espanjan liigan lopputurnauksen viimeisen pelinsä. Kausi päättyi komeasti niukkaan voittoon Barcelonasta.

24.6.2020 08:45 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Janssonin Ulm putosi finaalista – Sasu Salinin Teneriffalle avausvoitto

Daniel Janssonin apuvalmentama Ulm taipui Saksan Bundesliigan välierässä Ludwigsburgille ja samalla Ulmin vahva meno tuli päätökseen. Espanjassa Sasu Salinin edustama Teneriffa avasi voittotilinsä.

23.6.2020 08:36 Korisliiga

Susijengi-taituri Jamar Wilson kaksivuotiseen sopimukseen Kataja Basketin kanssa

Helmikuussa Ranskasta Korisliigan Kataja Basketiin siirtynyt Jamar Wilson, 36, on tehnyt kaksivuotisen sopimuksen joensuulaisseuran kanssa.

22.6.2020 08:53 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Janssonin Ulm jännittävistä lähtökohdista toiseen välierään

Daniel Janssonin apuvalmentama Ulm taistelee tiukasti Saksan Bundesliigan lopputurnauksen finaalipaikasta. Espanjassa Sasu Salinin Teneriffan jatkohaaveet sen sijaan kariutuivat.

20.6.2020 10:24 Suomalaiset ulkomailla

Janssonin Ulm välieriin - Koposen kausi päättyi

Daniel Janssonin apuvalmentama Ulm eteni Saksan Bundesliigan lopputurnauksen välieriin. Petteri Koposen kausi sen sijaan päättyi, kun Bayern München putosi jatkosta. Espanjassa Sasu Salinin vahva pelivire jatkui, mutta Teneriffa hävisi jälleen.

19.6.2020 11:59 Pääjuttu

Elias Valtonen ammattilaisuran alkuun Tübingenin paidassa

Viimeiset kaksi kautta Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa Arizona Statea edustantu Euran Veivin kasvatti Elias Valtonen, 21, on allekirjoittanut 1+1-vuotisen sopimuksen Saksan Pro A-liigan Tübingenin kanssa. Susijengin nuoreen kaartiin kuuluvaa Valtosta, 200 cm, valmentaa Tübingenissa vuosikaudet Saksassa viihtynyt Daniel Jansson.

18.6.2020 09:47 Suomalaiset ulkomailla

Salinin loistopeli ei riittänyt voittoon Espanjassa –Jansson kiinni välieräpaikassa Saksassa

Espanjan liigan lopputurnaus saatiin käyntiin keskiviikkona ja Sasu Salinin Teneriffa aloitti harmittavalla tappiolla Salinin loistovireestä huolimatta. Saksassa sen sijaan alkoivat pudotuspelit ja Daniel Janssonin Ulm otti tiukan otteen välieräpaikasta.

16.6.2020 16:41 Suomalaiset ulkomailla

Espanjan lopputurnaus alkaa – Sasu Salin haluaa saavuttaa jotain hienoa Teneriffan kanssa

Espanjan koripallokausi viedään loppuun 12 joukkueen lopputurnauksena. Sasu Salinin Teneriffa lähtee hakemaan lopputurnauksesta menestystä.

15.6.2020 09:03 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Janssonin Ulm lohkovoittoon

Daniel Janssonin apuvalmentama Ulm selvitti Saksan Bundesliigan lopputurnauksen lohkovaiheen tappioitta ja voitti A-lohkon.

13.6.2020 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas ja Joonas Iisalo jatkosopimukseen Merlins Crailsheimin kanssa

Tuomas ja Joonas Iisalo jatkavat Saksan Bundesliigassa loistokauden pelanneen Crailsheim Merlinsin valmentajina myös ensi kaudella. Veljesten sopimus kattaa ensi kauden.

9.6.2020 08:39 Suomalaiset ulkomailla

Koposen Bayern München murskasi Iisalojen Merlinsin

Saksan Bundesliigan kauden päättävässä lopputurnauksessa saatiin toinen kierros käyntiin maanantaina ja Petteri Koposen edustama Bayern München kirjautti avausvoittonsa Tuomas ja Joonas Iisalon valmentaman Merlins Crailsheimin kustannuksella.

6.6.2020 23:36 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Janssonin Ulm kukisti Koposen Bayern Münchenin

Saksan Bundesliiga starttasi uudestaan muutaman kuukauden tauon jälkeen kauden päättävän lopputurnauksen merkeissä. Lauantaina pyörähtivät käyntiin A-lohkon pelit ja Daniel Janssonin Ulm järjesti heti jättiyllätyksen kaatamalla Petteri Koposen Bayern Münchenin.

5.6.2020 12:38 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen mestaruus mielessä Bundesliigan lopputurnaukseen – ”Tiukka rutistus on tulossa”

Saksan Bundesliigan lopputurnaus käynnistyy lauantaina ja Petteri Koposen Bayern München lähtee puolustamaan mestaruutta. Koposen mukaan lopputurnauksesta ei tule helppoa ja siinä piilee yllätysmomentti.

5.6.2020 08:52 NBA

NBA päätti uudelleenkäynnistään NBA-kauden 22 joukkueen voimin, Markkasen ja Bullsin kausi päättyi

NBA-kauden sarjakauden on määrä jatkua 22 joukkueen voimin 31. heinäkuuta alkaen Disney Worldissa. Lauri Markkasen Chicago Bulls ei päässyt 22 joukkueen mukaan, mikä tarkoittaa, että joukkueen kausi on ohitse.

1.6.2020 16:43 Susijengi

Susijengi palasi tositoimiin – koripallon äänet toivat hymyn pelaajien huulille

Susijengi käynnisti maanantaina Helsingissä jokakesäisen Open Gymin -harjoittelunsa. Mäkelänrinteen salissa hymy oli herkässä, kun osa pelaajista pääsi kahden ja puolen kuukauden mittaisen tauon jälkeen parketille.

31.5.2020 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunilla positiivinen debyyttikausi ammattilaisena – ”Kaudesta jäi tosi hyvä maku”

Edon Maxhuni, 22, vaihtoi täksi kaudeksi USA:n yliopistokentät Euroopan ammattilaisparkettiin pelattuaan espanjalaisen Gran Canarian reservijoukkueessa. Maxhuni oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.

26.5.2020 16:49 Korisliiga

Korisliigan parhaaksi äänestetty Henri Kantonen siirtyy Vilppaasta Ranskaan

22-vuotias takamies on allekirjoittanut pelaajasopimuksen Ranskan ProB-liigassa pelaavan Aix-Maurienne Savoie Basketin kanssa. Viime kaudella samassa seurassa pelasi Susijengin takamies Ilari Seppälä.

22.5.2020 14:00 Susijengi

Susijengi ja Susiladies käynnistävät Open Gym -harjoittelun kesäkuun alussa

Suomen miesten ja naisten koripallomaajoukkueet käynnistävät harjoituskautensa 1. kesäkuuta Helsingissä perinteisen Open Gymin merkeissä. Harjoittelu tapahtuu viranomaisten viidenkymmenen hengen kokoontumisrajoiteohjeistuksen puitteissa.

14.5.2020 16:35 Suomalaiset ulkomailla

Matti Nuutisella ehjä kausi – ”Oli kiva treenata ja pelata”

Matti Nuutinen, 30, pelasi toisen kautensa Espanjan kakkossarjassa LEB Orossa Oviedon joukkueessa. Nuutiselle kausi oli positiivinen, vaikka joukkueen kausi meni alle odotusten.

Näytä lisää vastaavia