Miesten divarissa kihelmöivä kevätkierros edessä

7.1.2005 Miesten I divisioonasta ennusteltiin tasokasta ja tasaista sarjaa. Edellytykset mielenkiintoiselle kevätkierrokselle ovat olemassa, vaikka helsinkiläinen ToPo ja Forssan Koripojat sekä syksyn yllätysjoukkueeksi laskettava Korikobrat ovat ottaneet hieman etumatkaa tasaiseen keskiryhmään.

Taistelu karsintapaikoista Sparliigaan sekä kamppailu putoamisviivalla saattavat muodostua vielä kihelmöiväksi kamppailuksi ja mielenkiintoa toiselle kierrokselle lisää se, että joulukuu toi muutamia merkittäviä muutoksia kokoonpanoihin.

Neljän viimeisen ottelun kuntopuntari ennustaisi sarjan repeävän kahtia, sillä sarjan peräpään muodostavat Rekolan Urheilijat, Pantterit, Helsingin NMKY, Oulun Hitech, Hyvinkään Ponteva ja Turun NMKY-66 hävisivät kolme neljästä viimeisestä kamppailustaan. Yhtä heikosti meni myös Team Componentalla, joka putosi toisen karsijan paikalta viidenneksi.

Kuntopuntarin kärjessä ovat syksyn puhtaasti 4-0 päättäneet FoKoPo ja Visa-Basket. Sarjaa johtava ToPo ja kolmantena oleva Lapua voittivat kolme neljästä viimeisestä pelistään. Kauhajoki, Nokia ja Jyväskylä lähtivät joululomalle 2-2-saldolla.

ToPo:n ja FoKoPo:n asema näyttää sarjakärjessä vahvalta, mutta Lapua on 20 pisteellä vain kaksi voittoa edellä kolmikkoa Kauhajoki, Componenta ja Visa-Basket. BC Jyväskylän ja BC Nokian mahdollisuudet kolmen joukkoon edellyttäisivät jo melkoisesti ristiin pelaamista.

Kilpailu kolmen parhaan joukkoon kiristyy herkulliseksi, mikäli ToPo ennakko-odotusten mukaisesti kuittaisi kotiottelussaan tappionsa Lapualla. Näin se aiheuttaisi kevätkierroksen varaslähdöllä käynnistävässä ottelussa 8.1. Korikobrille neljännen tappion.

ToPo paalupaikalta kevääseen

Silmäys otteluohjelmaan vahvistaa ToPo:n asemaa suosikkina suoraan sarjanousuun. Munkkalaiset saavat kotiluolaansa kaikki pahimmat vastustajansa Componentaa lukuun ottamatta. Mikään tavaton ihme ei olisi, vaikka ToPo selviäisi kevään ilman tappioita. Toisaalta yhteen tilastotappioonkin tällä tähtisikermällä on varmuudella varaa, mikäli he voittavat kotonaan FoKoPo:n.

Eräs mielenkiintoisimmista seurasiirroista on vuoden päätteeksi rekisteröity Shawn Huffin siirto Hongan kirjoilta ToPo:n vahvuuteen. Yliopistokorista USA:ssa pelaavan Huffin siirrossa taustalla on kuitenkin varotoimi, jos ToPo joutuisi sittenkin karsintaan.

Forssalaisille toinen kierros on ehkä hieman ensimmäistä hankalampi, mutta FoKoPo taisteli pisteen voiton Karkkilassa ja sen voi olettaa pelaavan varmuudella paikkansa karsintasarjaan, ellei nouse sitten suoraan.

FoKoPo:lla ei ole ollut kauden aikana suurempia murheita loukkaantumisten kanssa ja kun EU-kaksikko Blair Smith-Lijah Perkins on täyttänyt seurajohdon toiveet, jatkaa joukkue entisellään kohti kevättä. Viime keväänä FoKoPo jäi karsinnassa Huiman jalkoihin, mutta noihin peleihin verrattuna joukkue on vahvempi ennen kaikkea 204-senttisen Blair Smithin ansioista.

Kolmannesta tilasta taistellaan

Lapualla on täysi työ pitääkseen kolmannen tilansa, sillä heille toisen kierroksen ohjelma on selvästi vaikeampi kuin ensimmäinen oli. Kobrilla on heti vuoden aluksi vierasottelu ToPo:a vastaan, mutta varsinaiseen testiin lapualaiset joutuvat helmikuun alusta, kun vierasotteluissa on vastassa peräkkäin BC Jyväskylä, FoKoPo, Visa-Basket ja BC Nokia. Välissä Lapualla on kotiottelut Componentaa ja HNMKY:ä vastaan ja tämä kuuden ottelun putki saattaa ratkaista sen, pelataanko Sparliigan karsintapelejä Etelä-Pohjanmaalla.

Menestystoiveita pönkittämään Lapua hankki joulutauon aikana takaisin Pietu Kätkän, joka edusti viime kaudella Korikobria. Kätkä aloitti syyskauden Kauhajoella, mutta pelit siellä päättyivät välirikkoon valmennusjohdon kanssa. Kätkän tulo jykevöittää Kobrien puolustusta ja tasaa aloitusviisikon ylisuuria minuutteja, mutta riittääkö sekään tuomaan tarvittavan määrän vierasvoittoja? Kätkällä ei ole edustusoikeutta vielä ToPo-Korikobrat -ottelussa.

Myös ylemmän keskikastin joukkueet Kauhajoki, Componenta, Visa-Basket ovat uusineet miehistöjään. Karkkilalaiset korvasivat loukkaantuneen Petri Urosen syksyn Salossa II divaria pelanneella Sami Lähteenlahdella ja liettualainen Donaltas Sakalauskas sai tehdä tilaa pitkäaikaiselle kapteenille Mikko Erolalle, joka oli syksyn pelaamatta. Componenta heivasi samalla molemmat liettualaiset ja myös Laimonas Cicinis sai jäädä kotimaahansa. Muutokset ovat omiaan vahvistamaan joukkueen melko vaatimattomasti toiminutta puolustuspeliä.

Kokenut Gerry Besselink tuo puolestaan voimaa Visa-Basketin alakertaan. Syyskauden neljään voittoon päättänyt Visa-Basket tulee olemaan kevään aikana ratkaisevassa asemassa pelattaessa karsintapaikoista. Kauhajoen kokoonpano muuttui vain syksyn aikana Kätkän lisäksi sen verran, että toisena valmentajana aloittanut Mika Rinne teki paluun kentälle.

Edellä mainittu kolmikko on lähinnä haastamassa Lapuaa ja asetelmat näiden neljän kesken alkavat muodostua heti sarjan käynnistyttyä. Componenta pelaa ensin HNMKY:a vastaan vieraissa ja saa 16.1. kotiotteluun Visa-Basketin, joka voitti vastaavan ottelun selvästi Pirkkolassa. Visa-Basketilla on hyvät mahdollisuudet lyödä oma leimansa nousukarsintoihin, kun se saa kotiotteluunsa FoKoPo:n 22.1. Visan mahdollinen voitto pistäisi painetta myös FoKoPo:lle, joka joutuu seuraavaksi Nokialle ja vielä vajaan viikon kuluttua ToPo:n vieraaksi.

Kauhajoen, Componentan tai Visan mahdollisuudet kolmen parhaan joukkoon avautuvat, jos avautuvat, vasta melkoisen voittosuman päätteeksi. Kolmikon ja Lapuan keskinäisten otteluiden lisäksi vierasottelut nousevat avainasemaan. Syyskierroksen perusteella Visa-Basket on vähiten riippuvainen kotikentästään tai kotikenttä on sille jopa kirous, sillä kuudesta tappiosta neljä tuli kotipelissä. Componentalla ja Kauhajoella kotitappioita tuli vain kaksi. Lapua hävisi kotonaan vain kerran, Visa-Basketille.

Jokohan nyt olisi Visa-Basketin tilaisuus pelata tiensä karsintoihin? Viime keväänä tuo tavoite oli jo lähellä toteutua. Joukkueen johtotähtinä pelaavat Toni Leikas ja Erik Payne, mutta penkiltä löytyy peräti seitsemän yli 15 minuutin miestä. Besselink tuo voimaa ja kokemusta.

Keskikastista yllätyksiä

BC Jyväskylä ja BC Nokia lienevät liian kaukana kärkitaistelusta. BC Jyväskylä yritti saada vahvistusta riveihinsä takavuosien maajoukkueratsun, Pekka Markkasen hahmossa, mutta laihoin tuloksin. Joulukuun lopun siirtona joukkue sai takamieskaartiin kovan vahvistuksen Äänekoskelta Pena Rannan siirryttyä Jyväskylän paitaan. Koko syksyn loukkaantuneena olleen Rannan kunto on kuitenkin pieni arvoitus. BC Nokia jatkaa entisin voimin katse tiukasti tulevaisuudessa.

Kymmenen pisteen HNMKY ja Pantterit sekä yhden voiton enemmän pelannut RU ovat menettäneet otteensa terävimpään kärkeen, mutta näyttäisivät selvinneen kuiville sarjapaikan suhteen. Edellä mainitulla viisikolla on kuitenkin mahdollisuus sekoittaa pakkaa kärkitaistelun osalta, sillä jokainen niistä kellisti ainakin yhden kärkikuusikosta. Odotettavissa on, että näiden joukkueiden yllätysvoitot kärkijoukkueista tulevat antamaan piristysruiskeen myös kevään aikana.

BC Nokia voitti kotonaan ToPo:n ja saa sinne kevään aikana vielä FoKoPo:n, Visa-Basketin sekä molemmat Etelä-Pohjanmaan joukkueet. BC Jyväskylä voitti Componentan ja ahdisti FoKoPo:n jatkoajalle. Nyt se saa molemmat kotikentälleen. Pantterit kärsi Forssassa vain muutaman pisteen tappion ja myös sillä on kotiottelussaan revanssin paikka.

HNMKY:n esitys on ollut melkoinen pettymys, kun muistetaan joukkueen viime kevään karsintapaikka. Muutamat loukkaantumiset ovat verottaneet Namikan iskukykyä, mutta jos joukkue pääsee niistä eroon, saattavat etenkin tammikuun kotiottelut Componentaa, Lapuaa ja Visaa vastaan muokata osaltaan sarjan kärkeä.

Sarjapaikat jakamatta

Sarjataulukon loppupäässä nousijajoukkueet Hitech (8 pistettä), TuNMKY-66 (4) sekä HyPo (4) ovat vaikeimmassa asemassa. Ponteva reagoi hitaasti heti ensimmäisessä ottelussa loukkaantuneen liettualaisavun Rokas Danuseviciusen korvaamiseen, mutta hankki lopulta kaksimetrisen Jozef Valekin vahvistamaan korinaluspeliään. TuNMKY-66 turvautui kokeneen sarjajyrän, toisena valmentajana kauden aloittaneen Tapio Niemisen, 37, apuun, mutta Hitech yrittää selvitä entisellä miehistöllä.

Hitech joutuu vieraisille sekä Turkuun että Hyvinkäälle ja isännillä ei ole vara hävitä kyseisiä koitoksia. Vahvistunut HyPo tarvitsisi kuitenkin Hitech voiton lisäksi 4-5 voittoa ohittaakseen oululaiset. Tämä tietänee vaikeita hetkiä joukkueille, joilla on ohjelmassaan vieraspeli Martinhallissa. Turkulaisten nousuun on kuluneen syksyn perusteella vaikea uskoa. Toisaalta aika voi olla myös nousijajoukkueiden puolella, sillä sarjamuutoksen tuomaan vauhtiin pitää tottua.

Kotimaiseen tähtisikermään turvaava ToPo on vahvoilla suoraa nousua ajatellen. Ulkomaalaisapuihin tukeutuneet FoKoPo, Lapua, Kauhajoki, Componenta ja Visa-Basket jakavat karsintasarjapaikat. Kotimaisiin voimiin turvaavat BC Jyväskylä, BC Nokia, RU, Pantterit sekä HNMKY pelaavat kunniasta sarjan keskivaiheilla ja heikoimmilla eväillä pelaavat Hitech, HyPo ja TuNMKY-66 ratkaisevat keskenään kamppailun sarjapaikasta. Näin vaiko toisin? Seuraavat kaksi ja puoli kuukautta kertoo vastauksen.

Kevätkierroksen avausottelut

la

8.1.

ToPo

-

Lapua

16:00

Munkkiniemen Yhteiskoulu

su

9.1.

Kauhajoki

-

Pantterit

15:00

Kauhajoen Yhteiskoulu

su

9.1.

RU

-

FoKoPo

15:30

Tikkurilan Urheilutalo

su

9.1.

Visa-Basket

-

BC Jyväskylä

16:00

Pirkkolan Palloiluhalli

su

9.1.

BC Nokia

-

HyPo

17:00

Nokian Palloiluhalli

su

9.1.

HNMKY

-

Componenta

17:00

Helsingin Urheilutalo

Jyrki Pyykkönen
Kirjoittaja on Koris.netin vapaaehtoistoimittajaLisätietoja: /sarjat_tulokset/miesten_i_divisioona/
 
19.4.2018 Ajankohtainen

Susijengi ja Islanti palaavat Hartwall Arenalle – lipunmyynti käynnistyy

Susijengi jatkaa MM-karsintoja kesä-heinäkuussa, kun se kohtaa ensin vieraskentällä Tshekin 29.6. ja sen jälkeen EM-kotikisoista tutulla areenalla Islannin 2.7. Islanti-ottelun julkinen lipunmyynti käynnistyy 30. huhtikuuta, mitä ennen faniyhdistys sekä 6. pelaaja -uutiskirjeen tilaajat pääsevät käyttämään ennakko-osto-oikeuttaan.

21.9.2017 Katsojat

Seuraa Korisliigojen avausinfoa tänään klo 12 alkaen

Korisliigan ja Naisten Korisliigan yhteinen kauden avausinfo järjestetään tänään, torstaina 21.9. klo 12 alkaen Helsingissä. Tilaisuutta voi seurata livenä useamman eri kanavan välityksellä.

20.9.2017 EM-kilpailut

Koripallon EM-kotikisat kokosivat lähes 88.000 katsojaa

Viime sunnuntaina Istanbulissa päättyneiden koripallon EM-kilpailuiden katsojatilastot olivat suomalaisittain ilahduttavaa luettavaa. Helsingin EM-huumassa koettiin muun muassa kisojen korkein yleisömäärä. Kaikkiaan Susijengin EM-kotikisoja seurasi Hartwall Arenalla 87.806 katsojaa.

14.7.2017 EM-kilpailut

Susijengin EM-kisat avaaviin Ranska- ja Slovenia-otteluihin alle 500 lippua jäljellä

Susijengin EM-kotikisojen alkuun on enää alle 50 päivää. Samalla pääsyliput Susijengin otteluihin Helsinki Arenalle hupenevat hyvää vauhtia. Susijengin kahden ensimmäisen EM-koitoksen osalta on ylitetty 10 000 pääsylipun rajapyykki. Suomen Ranska- (31.8.) ja Slovenia-otteluihin on lippuja jäljellä alle 500.

Ehdota nimeä hankkeelle – Koripalloliitto pyrkii parantamaan ottelutapahtumien ilmapiiriä

Koripalloliitto käynnistää valtakunnallisen hankkeen, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä ja tuottaa seuroille työkaluja epäasiallisen käytöksen kitkemiseen.

2.3.2017 Ajankohtainen

Osallistu Veikkauksen Korisliiga-kyselyyn, voit voittaa otteluliput

Kaikkien Veikkauksen Korisliiga-kyseluun vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan 5 x 2 lipun pakettia vapaavalintaisen korisliigajoukkueen otteluun.

10.2.2017 15:41 Pohjoinen alue

EM-kisojen odotetut sessioliput myyntiin maanantaina 13.2.

Helsingissä elo-syyskuussa pelattavien EM-otteluiden (EuroBasket 2017) lipunmyynnin seuraava aalto käynnistyy maanantaina 13.2., jolloin koripalloväen hartaasti odottamat sessiokohtaiset – Susijengin osalta ottelukohtaiset – liput vapautuvat myyntiin.

13.1.2017 10:09 Liittoa koskeva tiedote

EM-kisojen päiväliput myyntiin maanantaina 16.1.

Helsingissä 31.8. – 6.9.2017 pelattavien koripallon EM-kisojen päivälippujen myynti alkaa maanantaina 16.1.2017 klo 9:00. Päivälippuja vapautuu myyntiin rajallinen määrä.

1.10.2016 EM-kilpailut

EM-lipunmyynnin avauksessa kävi kuhina

Lipunmyynti ensi vuonna Helsingissä pelattaviin koripallon EM-kilpailuihin (EuroBasket 2017) käynnistyi perjantaina vilkkaasti. Myyntiin vapautetut Susijengin Follow Your Team Finland –lippupaketit (FYT) myytiin perjantai-iltana loppuun.

29.9.2016 Ajankohtainen

Naisten Korisliiga-kauden 2016-17 infopaketti

Naisten Korisliiga-kausi alkaa tulevana viikonloppuna. Millaisilla kokoonpanoilla joukkueet pelaavat? Kuka siirtyi kesän aikana ja mihin? Koska naisten Korisliigaa pelataan ja missä? Mitkä ovat joukkueiden tavoitteet? Ei hätää – vastaukset kysymyksiin ovat muutaman klikkauksen päässä.

29.9.2016 Ajankohtainen

Korisliiga-kauden 2016-17 infopaketti

Korisliiga-kausi alkaa muutaman päivän kuluttua. Millaisilla kokoonpanoilla joukkueet ovat alkavalla kaudella liikeellä, ja kuka siirtyi kesän aikana muihin maisemiin? Miten Korisliiga pelataan, koska pelataan ja missä? Ei hätää – vastaukset kysymyksiin ovat vain parin klikkauksen päässä.

6.8.2016 Katsojat

Olitko paikalla Suomi-Saksa maaottelussa? Anna palautetta tapahtumasta!

Suomen Koripalloliitto toteuttaa 6.8.2016 Suomi-Saksa otteluun osallistuneille katsojille suunnatun kyselytutkimuksen, jonka tarkoituksena on tutkia katsojien näkemyksiä ja mielipiteitä ottelutapahtumasta. Sinun palautteesi tapahtumasta on erittäin arvokasta kehitettäessä Susijengin kotiottelutapahtumia tulevaisuudessa.

26.6.2016 Katsojat

Katsojan opas nuorten PM-kisoihin

18- ja 16-vuotiaiden nuorten PM-kilpailut käynnistyvät sunnuntaina (26.6.) Kisakallion Urheiluopistolla. Luvassa on huimat 60 maaottelua viiden pelipäivänä aikana kolmella pelikentällä. Näin seuraat kisoja – olet sitten paikan päällä tai etänä.

Kymmenelle joukkueelle liigalisenssit miesten ja naisten Korisliigoihin

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikkoja pelikaudelle 2016/17. Liittohallituksen päätöksien ja sarjalisenssiyksikön esitysten mukaisesti Korisliiga ja Naisten Korisliiga pelataan ensi kaudella kymmenen joukkueen sarjoina. Samalla vahvistettiin Korisliigojen pelitavat kaudella 2016/17.

7.6.2016 Pohjoinen alue

Susijengin kotimaaotteluiden lipunmyynti pyörähtänyt käyntiin

Ennakkolipunmyynti on käynnistynyt Susijengi-kesän kolmeen kotimaaotteluun. Susijengi aloittaa valmistautumisensa vuoden 2017 EM-kotikisoihin kohtaamalla 30.7. Tampereella Belgia, 6.8. Helsingissä Saksan sekä 27.8. Espoossa Ruotsin.

2.6.2016 10:40 Pohjoinen alue

Uudet Susijengi-fanituotteet julkaistu, ennakkotilattavissa 7.6. saakka

Suomen koripallomaajoukkueiden uudet adidas-peliasut sekä –fanituotteet on julkaistu. Samalla Koripalloliitto tarjoaa innokkaimmille Susijengi-faneille mahdollisuuden ennakkotilata susiperheen uusia fanituotteita. Ennakkotilauksia voi tehdä tiistaihin 7.6. saakka.

10.5.2016 09:45 Pohjoinen alue

20-vuotiaiden EM-kisojen lipunmyynti käynnistynyt

Suomi-koriksen ensi kesän päätapahtuma, 20-vuotiaiden miesten EM-kisat Helsingissä 16.-24. heinäkuuta, lähestyy. Suurta ennakkomielenkiintoa herättäneiden kisojen lipunmyynti lähti käyntiin tiistaina 10.5. klo 9:00 kaikkien kukkarolle sopivin lippuhinnoin.

16.3.2016 11:02 Pohjoinen alue

Tule vapaaehtoiseksi tekemään koripallon suurta kansainvälistä tapahtumaa – 20-vuotiaiden miesten EM-kisat 2016 Helsingissä

20-vuotiaiden miesten koripallon EM-kisat pelataan Helsingissä, Helsingin jäähallissa ja Pasilan urheilutalolla 16.-24.7.2016. Kisaorganisaatio etsii n. 200 vapaaehtoista erilaisiin ottelu- ja tapahtumatoteutuksen tehtäviin. Hakuaikaa on 8.4. saakka.

19.2.2016 Katsojat

Pullakahvit 500 ensimmäiselle Ruotsi-maaottelun katsojalle

Suomen Koripalloliiton puheenjohtaja Antti Zitting täyttää perjantaina pyöreät 60 vuotta. Syntymäpäivänsä kunniaksi puheenjohtaja tarjoaa 500 ensimmäiselle katsojalle pullakahvit lauantaisen naisten EM-karsintaottelun Suomi-Ruotsi yhteydessä.

2.2.2016 Maaottelu

Ennakkolipunmyynti naisten EM-karsintaotteluun Suomi-Ruotsi käynnistynyt

Naisten koripallomaajoukkue, Naarassudet, kohtaa seuraavassa EM-karsintaottelussaan länsinaapuri Ruotsin. Ottelu pelataan Töölön Kisahallissa lauantaina 20.2. Ruotsalaisten kannattajaryhmä Moose Nation kaavailee tuovansa otteluun satoja ruotsalaiskannattajia. Ennakkolipunmyynti on käynnistynyt Ticketmasterissa (Lippupalvelu).

Näytä lisää vastaavia