Mikael Jantunen: ”Oli selvää, että jos mahdollisuus avautuu, minä pelaan”

17.2.2021 11:01 Toista kauttaan yliopistokoripalloa Yhdysvalloissa pelaavalle Mikael Jantuselle, 20, oli syksystä asti ilmiselvää, että jos mahdollisuus pelata EM-karsintoja Susijengin paidassa kesken kauden avautuu, hän lentää Utahista karsintakkuplaan. Nuoresta iästään huolimatta Jantunen tulee olemaan avainroolissa, kun Susijengi kamppailee Tbilisissä EM-kisaputkelleen jatkoa.

Mikael Jantunen matkusti Salt Lake Citystä Tbilisin kuplaan karsintoja varten. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Syksyllä 2017 käyttöön otetussa FIBA:n kilpailukalenterissa arvokisojen karsintaikkunat ajoittuvat pitkälti keskelle seurajoukkuekautta. Tämä on tarkoittanut sitä, että Yhdysvalloissa pelaavat pelaajat eivät pääsääntöisesti ole pystyneet NBA- tai NCAA-liigojen kiireiltään vetämään kotimaittensa värejä ylleen karsinnoissa.

Naisten maajoukkueessa sääntöön nähtiin poikkeus marraskuussa, kun Georgia Techin Lotta-Maj Lahtinen saapui johtamaan Susiladiesin peliä Portugalin EM-karsintaikkunaan. Jantuselle puolestaan oli jo ennen joulua selvää, että Susijengi kutsuisi helmikuussa.

- Jo ennen kautta puhuttiin, että jos mahdollisuus avautuu, mä pelaan karsintoja jengissä. Marraskuussa tällaista tilaisuutta ei tullut, mutta nyt tuli. Utahissa jengikaverit ja valmentajat tietysti vähän harmittelivat, kun missaan muutaman matsin, mutta he ymmärsivät näiden pelien panoksen ja tahtoivat, että edustan maatani, ”Micke” taustoittaa.

Vaikka Yhdysvallat on kärsinyt ankarasti koronaviruspandemiasta viime kuukausina, maan urheilusarjat ovat jatkuneet lähes normaalisti, vaikka otteluita onkin jouduttu kautta linjan siirtelemään. Tästä syystä Susijengikin saa isolle osastolleen huippukuntoisen Jantusen.

- Me (Utah) ollaan ehkä sikäli säännöstä poikkeus, että me ollaan saatu treenattua hyvin koko kauden, eikä meillä ole ollut ongelmia sairastumisien tai tartunnanjäljitysten kanssa. Muutamia pelejä on tietysti siirretty myöhäisempään ajankohtaan, mutta siitäkin huolimatta ollaan pysytty tosi hyvin alkuperäisessä otteluaikataulussa.

Korinalusliikkeitä, keskimatkan kakkosia ja donkkeja

Jantunen ponnahti Susijengin harvalukuisten teini-ikäisten debytanttien kirjoihin kesäkuussa 2018 tuoreeltaan täysi-ikäistyneenä lukiolaispoikana. Kyseistä kesää seuranneen 2018–19-seurajoukkuekauden aikana Jantunen kohosi Susijengin aloitusviisikkoon kolmessa MM-jatkokarsintaikkunassa.

Ensimmäisen Susijengissä viettämänsä kalenterivuoden aikana Jantunen puolusti ja kaapi levypalloja taidolla ja vaistolla, kompensoi yhä kehittyvää fysiikkaansa pallovainulla ja pudotteli palloa koriin takaovista ja roskapalloista.

Jo viime kesänä susipaidassa nähtiin entistä ratkaisuvalmiimpi ”Micke”, joka esitteli Viron korinaluspelaajille pivot-liikkeiden pikaklinikan ja kuluvalla kaudella Utahissa arsenaaliin ovat tarttuneet yhä luotettavampi pitkän matkan heitto ja pelitilannedonkit.

- Nopeutta ja voimaa on tullut lisää, heittäminen on kehittynyt. Kokemuksen karttuessa pelaaminen on muutenkin mennyt eteenpäin laajalla alueella. Arsenaali on isompi molemmissa päissä kenttää, ”Utesille” 8,5 pistettä ja 4,1 levypalloa erinomaisin heittotarkkuuksin (2p 73%, 3p 33%, 1p 84%) tällä kaudella kirjauttava Jantunen kertoo.

Jantunen onkin mm. Murphyn veljesten Erikin ja Alexin ohella suurimpia syitä siihen, miksi Susijengillä onkin Tbilisin ratkaisevissa EM-karsintapeleissä isossa päässä käytössään enemmän taitoa, rutiinia ja hauista kuin marraskuussa.

- On hieno asia, että meillä on Georgiassa käytössä useampi sellainen kaveri, joka ei marraskuun ikkunaan päässyt. Aina se auttaa, että saadaan pelata mahdollisimman hyvällä joukkueella. Ja sekin on varmaa, että on kentällä kuka tahansa, jokainen antaa parketilla kaikkensa.

Fokus omassa tekemisessä

Jantunen tietää, että Tbilisissä on vastassa kaksi hyvin eri pelityylin joukkuetta.

Vaikka Sveitsi ei pysty briljeeraamaan Euroopan huipputason pelaajilla, joukkue on kuin varhaisempien aikojen Susijengi: härnää isompiaan periksiantamattomuudella, kovalla joukkuehengellä, uhrautuvalla puolustuksella ja laittamalla kolmosia surutta ilmaan. Näillä resepteillä kaatui marraskuussa Serbia.

Lohkoa johtava kisaisäntä Georgia puolestaan voi komentaa joka pelipaikalta kentälle Euroopan eliittipelaajan ja joukkueen iso pää on 216-senttistä Teneriffan jättiä Giorgi Shermadinia myöten Euroopan parhaimpia.

Kun vielä lohkon molemmat avoinna olevat EM-kisapaikat käytännössä vielä auki, Jantunen odottaa niin joukkueille kuin kotikatsojillekin ikimuistoista viikonloppua.

- Resepti on meillä sinänsä aina sama: tiedämme, mitä vastustaja tekee, mutta keskitymme omaan peliimme ja oman pelimme kautta tähtäämme voittoon. Sveitsi tulee ihan varmasti täysillä kehiin, mutta panokset ovat sen verran kovat, että ihan yhtä täysillä tulemme mekin.

Panoksena todella onkin Susijengin pitkän EM-kisaputken jatkuminen – putken, joka on vienyt joukkueen ja susifanit Liettuasta Slovenian ja Ranskan kautta Helsinkiin ja Istanbuliin. Erityisen merkittävää on, että Tbilisiin matkustaneista neljästätoista susipelaajasta kahdeksan ei ole vielä päässyt aistimaan arvokisatunnelmaa jengin paidassa, Jantunen yhtenä heistä.

- Edellisistä EM-kisoista tulee jo nyt neljä vuotta ja jokainen meistä tahtoo jatkaa pitkää kisaputkea. Se on tosi iso ylpeydenaihe kaikille, että ollaan oltu neljissä EM-kisoissa putkeen ja kaikki halutaan kokea se fiilis omakohtaisesti.

Susijengi ja Sveitsi kohtaavat EM-karsintaottelussa perjantaina 19.2 klo 14.00 Suomen aikaa. TV1 televisioi ottelun.

Henkilöt

 
24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 23:47 Susijengi

Susijengi säikytteli MM-hopeamitalisti Serbiaa, mustat hetket veivät yllätyssaumat

Susijengin aloitusviisikko Elias Valtosen johdolla aiheutti kauhunhetkiä hallitsevalle MM-hopeamitalisti Serbialle sen kotiareenalla Belgradissa perjantai-illan EM-karsinta-avauksessa. Serbian kokoylivoima ja Susijengin pallonmenetykset ja kylmä heittoilta kohosivat lopulta ratkaiseviksi tekijöiksi, kun Serbia ampaisi yhdeksän pisteen takaa 77–61 (36–34) -voittoon.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

22.2.2024 22:39 Susijengi

Susijengi ja Serbia nimesivät kokoonpanonsa perjantain otteluun

Susijengi ja Serbia ovat valinneet miehistönsä perjantai-iltana Belgradissa pelattavaan EM-karsinta-avaukseen. Susijengistä debyyttinsä arvokisakarsintaottelussa tekevät Luukas Vaara ja Jacob Grandison.

22.2.2024 10:55 Susijengi

MM-hopeamitalisti Serbia suursuosikkina perjantai-illan otteluun

Susijengillä on perjantai-iltana Belgradissa edessään maailmanluokan koitos, kun se haastaa EM-karsintojen avausottelussa hallitsevan MM-hopeamitalistin Serbian. Hanno Möttölän mukaan Serbia ei tee sirkustemppuja, vaan luottaa kurinalaisuuteen, kärsivällisyyteen ja kykyynsä taivuttaa vastustajat tahtoonsa pitkällä tähtäimellä.

8.8.2023 13:17 Susijengi

Susijengi EM-karsintoihin Serbian, Georgian ja Tanskan seuraksi

Vuosien 2024–25 EM-karsintalohkot arvottiin tiistaina iltapäivällä Münchenissa ja arpaonni toi Susijengin tanssikumppaneiksi koripallojätti Serbian, aina vaarallisen Georgian sekä lohkon haastajajoukkueen Tanskan kanssa karsintojen G-lohkossa.

15.2.2022 11:25 Susijengi

Susijengillä helmikuussa kaksinkertainen tanssivuoro Euroopan mestarin kanssa

Helmikuun MM-karsintaikkuna tarjoaa Susijengille maailmanluokan mittapuun, kun viime kesän olympialaisissa pronssiotteluun yltänyt hallitseva Euroopan mestari Slovenia asettuu Suomea vastaan ensiksi kotikentällä Espoossa ja sitten vieraskentällä Koperissa.

22.2.2021 11:43 Susijengi

Pähkinänkuoressa: EM-karsinnat 2020–21

Uusi kilpailujärjestelmä, pandemia, kuplajärjestelyt ja miehistönvaihdokset – vuosien 2020–21 EM-karsinnat olivat Susijengille vaiherikas ja haastava kokonaisuus, joka jännittävien kaarteiden jälkeen päättyi onnellisesti viidenteen perättäiseen EM-kisapaikkaan kolmella voitolla kuudesta ottelusta.

21.2.2021 19:55 Susijengi

Susijengi säpisi Georgian kumoon päätösneljänneksellä

Fantastinen avauspuolisko, raskas kolmas jakso ja puolustuspään onnistumisten myötä kuitattu päätösneljänneksen kasvojen pesu – siinä reseptit Susijengin EM-karsinnat päättäneeseen 70–78 (30–49)-voittoon Georgiasta. Susijengi selvisi helmikuun karsintaikkunasta tappioitta ja eteni EM-kisoihin kolmella voitolla kuudesta ottelusta.

21.2.2021 09:29 Susijengi

Daniel Dolenc: ”Upeaa päästä kilpailemaan tämän tason pelaajien kanssa”

Susijengin korin läheisyyteen on kuluvan vuoden aikana ilmestynyt uusi möyrijä. Espoo Basket Teamin kasvatti ja Itävallan liigan Swans Gmundenia edustava Daniel Dolenc, 205 cm ja 27 vuotta, kohosi susirinkiin kypsemmällä iällä ja ottaa nyt kaiken irti saamastaan mahdollisuudesta harjoitella ja pelata maan parhaiden pelaajien kanssa.

Näytä lisää vastaavia