Mina Mojtahedi elää koripallounelmiaan todeksi

4.11.2011 Tapiolan Hongan kasvatti Mina Mojtahedi, 38, elää koripallounelmiaan todeksi Saksan pyörätuolikoripallomestari RSV Lahn-Dillin riveissä. Saksan tuplamestaruuden lisäksi Mojtahedin tarkoituksena on kruunata uransa vuoden 2012 Euroopan mestaruudella.

Kevään 2011 Saksan finaalien muisteleminen saa Mojtahedille edelleen hymyn huulille. Monissa liemissä keitetty suomalaispeluri koki viime kaudella Saksassa todellista urheilujuhlan tuntua, ja kausi oli joka suhteessa lähellä täysosumaa.

 

– Koko viime kausi oli suuri menestys. Olimme sarjassa melkoisen ylivoimaisia, mutta pudotuspeleissä saimme pelata tosissamme voitosta joka pelissä. Voitimme finaalien ensimmäisen osaottelun niukasti vieraskentällä, ja toisessa osaottelussa kotonamme saimme pelata lähes kahden tuhannen fanin edessä, Mojtahedi muistelee.

 

– Olen pelannut tätä lajia niin Suomessa, USA:ssa kuin Saksassakin, ja saksalaisfanit ovat ihan omaa luokkaansa. Toiseen finaaliotteluun toi ihan omaa lataustaan kun kuulimme ennen matsia, että viimeiset katsojat on jouduttu käännyttämään ovelta tilan puutteen vuoksi. Kannattajilla oli rumpuja, räikkiä ja kaiken maailman torvia eikä kentällä välillä kuullut omia ajatuksiaankaan.

 

Kausi 2010/11 oli RSV Lahn-Dillille ”lähes täysosuma” siksi, että pyörätuolikoripallon Euroopan mestareiden cupin finaalissa joukkue hävisi viidellä pisteellä turkkilaiselle Galatasaraylle. Tappio kaihertaa vieläkin Mojtahedin mielessä, ja ensi keväänä saksalaisten tarkoituksena on hyvittää kokemansa tappio.

 

– Me oltiin koko matsi voitossa kiinni ja kun piste-ero jäi niin pieneksi, totta kai sitä jäi ajattelemaan mitä olisi voinut tehdä paremmin. Meillä on tällä kaudella taas paikka mestareiden cupiin ja tarkoituksena olisi tällä kertaa hoitaa homma kotiin.

 

Täysammattilaisesta tutkijaksi?

 

Mojtahedi on kotimaassaan Suomessa yhä suhteellisen tuntematon nimi, vaikka hänen meriittilistansa pyörätuolikoripallon saralla on huikea: kolminkertainen naisten pyörätuolikoripallon USA:n mestari (2004, 2006, 2008), maailman mestareiden cupin mestaruus (2010) sekä Saksan mestaruus ja cup (2011). Tapiolan Hongasta lähdettyään Mojtahedi on pelannut koripalloa mm. Illinoisin yliopistossa, Orlandossa ja Chicagossa.

 

Toisen kautensa Saksassa syksyllä aloittanut Mojtahedi on uudessa kotimaassaan ollut viehättynyt erityisesti toiminnan ammattimaisuuteen.

 

– RSV Lahn-Dillin ammattimaisuus on ihan eri tasolla kuin missään muussa seurassa, missä olen aikaisemmin pelannut. Meillä on esimerkiksi valmennusjohdossa yksi täys- ja neljä puoliammattilaista ja järjestelmällinen sponsorityö takaa sen, että pelaajistossa kaikki ulkomaalaiset ovat täysi- ja kotimaiset pelaajat puoliammattilaisia.

 

Myös USA:n vahva urheilukulttuuri teki Mojtahediin vaikutuksen.

 

– USA:ssa pyörätuolikoripallon NCAA-liiga toimii samoilla ehdoilla kuin pystykoripallossakin, vaikka joukkueita on vähemmän. Lupaavia pelaajia rekrytoidaan yliopistoihin urheilustipendeillä ja harjoittelu on todella systemaattista. Kehityin erityisesti pelinluvussani NCAA-vuosinani niin paljon, että se mahdollisti lähtöni ammattilaisuralle.

 

Mojtahedi on peliuransa lisäksi väitellyt tohtoriksi ravitsemustieteissä Illinoisin yliopistossa. Tällä hetkellä hän keskittyy vain koripalloon.

 

– Jälkeenpäin ajateltuna en ole lainkaan varma, miten ihmeessä olen ehtinyt pelaamaan ja tekemään väitöskirjaa yhtä aikaa. Yleensä jokin elämän osa-alue kärsii, minulla se taisi olla sosiaalinen elämä, hän nauraa.

 

Tutkijan ura saa kuitenkin odottaa aina kevääseen 2012. Mojtahedin sopimus kattaa vielä alkaneen kauden.

 

– Tässä vaiheessa elämää koripalloa pelataan kausi kerrallaan. Saksassa on nyt todella hyvät olosuhteet pelata ja totta kai tahtoisin vielä jatkaa, mutta katsotaan miten vuodet menevät. Sitten joskus kun peliura loppuu, valmentajan hommiin ryhtyminen kiinnostaisi.

 

 

 

 
30.3.2015 Haastattelu

Leo-Pekka Tähti odottaa innolla kesää: ”EM-kisat ovat mahtava juttu”

Pyörätuolikoripallon maajoukkueen kokeneimpaan kaartiin ja Suomen tunnetuimpiin vammaisurheilijoihin lukeutuva Leo-Pekka Tähti, 31, puhkuu intoa maajoukkueen paluusta kansainväliselle tasolle, heinäkuussa Portugalissa järjestettäviin C-sarjan EM-kisoihin.

25.1.2011 Haastattelu

Valmentaja Pirjo Pellikka: Unified-koripallo koukuttaa

Pitkän linjan valmentaja Pirjo Pellikka on luotsannut PuHun kehitysvammaisten koripallojoukkuetta kohta jo kuusi vuotta. Kehitysvammaisten ja vammattomien nuorten yhteinen Unified-toiminta on tuonut lisämaustetta harrastukseen ja vastustajia pelikentille.

25.5.2022 09:32 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen ja Sasu Salin aloittavat taistelun Espanjan pudotuspeleissä

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyivät tiistaina ja suomalaisista ensimmäisenä uunista ulos pääsee keskiviikkona Elias Valtonen. Sasu Salin odottaa vuoroaan torstaina.

21.5.2022 09:04 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen valmiina finaaleihin

Hollannissa ja Belgiassa alkavat viikonloppuna kansallisten liigojen finaalisarjat. Hollannissa Edon Maxhuni havittelee Heroes Den Boschin kanssa mestaruutta ja Belgiassa Mikael Jantunen hakee Oostenden kanssa pokaalia. Kansallisten sarjojen jälkeen molempien kaudet jatkuvat vielä Belgian ja Hollannin yhteisliigan pudotuspeleissä.

19.5.2022 10:24 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomilla kokemusten täyteinen kausi

Carl Lindbom aloitti kauden Puolassa ja päätti sen Islannissa. Lindbomin kauteen mahtui kokonaisuudessaan paljon.

10.5.2022 10:05 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin kauteen mahtui onnistumisia ja pettymyksiä

Toista kauttaan Saksan Bundesliigassa Herner TC:ssä pelanneen Sofia Pelanderin kauteen lukeutui sekä hyviä että huonoja hetkiä. Kauden ehdottomana kohokohtana oli Saksan cupin voitto.

6.5.2022 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkins sai mitä haki Islannista – ”Opettavainen kausi”

Shawn Hopkins pelasi ensimmäisen kautensa ammattilaisen Islannissa Stjarnanin joukkueessa. Vaikka joukkueen taival päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, niin Hopkins oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.

5.5.2022 17:48 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen jahtaavat Mestarien liigan voittoa

Mestarien liiga huipentuu viikonloppuna Bilbaossa pelattavaan Final Four -lopputurnaukseen. Susijengin pelaajista pokaalia havittelevat Sasu Salin ja Elias Valtonen.

24.4.2022 12:21 Suomalaiset ulkomailla

Itävallassa alkavat pudotuspelit – Mirolybovin ja Koskisen Swans Gmunden puolustaa mestaruutta

Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät suomalaisten osalta sunnuntaina. Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama hallitseva mestari Swans Gmunden kohtaa Flyers Welsin ja Aapeli Alasen St. Pölten Grazin.

23.4.2022 11:08 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi johdattaa Strasbourgin Ranskan cupin finaaliin – ”Nämä ovat pelaajille suuria hetkiä”

Ranskassa vietetään viikonloppuna cupin finaalitapahtumaa, jossa ratkotaan cup-voittajat. Lassi Tuovin valmentama Strasbourg kohtaa lauantaisessa finaalissa Pau-Lacq-Orthezin.

22.4.2022 16:37 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijäsellä tapahtumarikas kausi – ”Mahtui kaikenlaisia tapahtumia ja muutoksia”

Anniina Äijänen pelasi menneen kauden Saksan Bundesliigassa Saarlouis Royalsin riveissä. Äijäsen kauteen mahtui paljon niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

16.4.2022 12:18 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttinen aloittaa finaalit Slovakiassa – ”Odotettavissa on tasaväkinen finaalisarja”

Veera Pirttinen aloittaa taistelun Slovakian mestaruudesta, kun Piestanske Cajky kohtaa finaalissa Ruzomberokin. Finaalisarjasta on odotettavissa jännittävä, sillä joukkueiden kohtaamiset ovat olleet tällä kaudella tasaisia.

6.4.2022 14:18 Suomalaiset ulkomailla

Silja Viidalla positiivinen ensimmäinen kausi ulkomailla – ”Tämä oli aika helppo askel”

Silja Viita, 21, pelasi menneen kauden Ruotsissa IK Eos Lundin joukkueessa. Kausi oli samalla Viidan ensimmäinen kausi ulkomaan kentillä.

2.4.2022 10:04 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisella alkavat pudotuspelit Ranskassa – ”Kauden parasta aikaa”

Ranskan LF2:ssa alkavat pudotuspelit lauantaina. Annika Holopaisen Montbrison kohtaa puolivälierässä runkosarjan voittaja Toulousen.

27.3.2022 14:42 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander ja Anniina Äijänen aloittavat pudotuspelit Saksassa

Saksan Bundesliigassa käynnistyvät pudotuspelit sunnuntaina. Suomalaispelaajista pudotuspelitunnelmaan pääsevät Sofia Pelander ja Anniina Äijänen.

25.3.2022 12:18 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Poundsin ja Elina Koskimiehen kausi päättyi yllättäen – ”Se oli iso shokki”

Saksan Bundesliigassa Angels Nördlingenin joukkueessa pelanneiden Anissa Poundsin sekä Elina Koskimiehen kausi tuli päätökseen, kun sarjan runkosarja keskeytettiin eikä Angels selvinnyt pudotuspeleihin. Muuten suomalaiskaksikko viihtyi hyvin ja pelasi vahvan kauden.

2.3.2022 14:11 Susijengi

Henrik Dettmann: ”Olemme erinomaisessa tilanteessa”

Vuosikymmenten taivaltaan Susijengin päävalmentajana päättävä Henrik Dettmann, 63, antoi leveän hymyn nousta kasvoilleen maanantai-iltana Koperissa hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian kaaduttua toisen perättäisen kerran. Jo vuosia Dettmann on puhunut Susijengin valoisasta tulevaisuudesta, ja nyt tehdyn työn sato alkaa näkyä myös muille.

2.3.2022 08:30 Pyörätuolikoripallo

Pyörätuolikoripalloilijoille tavoitteellista leiritystä

Pyörätuolikoripallon valmennusryhmä kokoontui tammikuussa harjoitusleirille Helsingissä. Päivän kestävä leiri piti sisällään kahdet lajiharjoitukset ja fysiikkatreenin. Ryhmä kokoontuu seuraavan kerran tulevana viikonloppuna.

26.2.2022 11:54 Susijengi

Teemu Rannikko suitsuttaa Susijengin pelinrakentajatrioa

Susijengin lähtökohdat perjantain MM-karsintaotteluun Sloveniaa vastaan olivat vaikeat, kun pelinrakentajat Petteri Koponen ja Edon Maxhuni olivat ottelusta sairastuneina sivussa. Pelaajauransa aikana pelinrakentajan tontilla historiallista työtä tehnyt Teemu Rannikko arvioi Ilari Seppälän, Jamar Wilsonin ja Miro Littlen hoitaneen tonttinsa erinomaisesti.

23.2.2022 10:24 Susijengi

Erik ja Alex Murphy: ”Motivaatio on tosi korkealla”

Susijengi on saanut ensimmäistä kertaa vuoteen koripalloilevat Murphyn veljekset Erikin, 31, ja Alexin, 28, vahvuuteensa. Vahvaa kautta Fukushima Firebondsissa pelaava kaksikko lensi sunnuntaina Japanista Helsinkiin ja uhkuu itsevarmuutta ennen tuplakohtaamista Euroopan koripalloeliittiin lukeutuvaa Sloveniaa vastaan.

Näytä lisää vastaavia