Mina Mojtahedi elää koripallounelmiaan todeksi

4.11.2011 Tapiolan Hongan kasvatti Mina Mojtahedi, 38, elää koripallounelmiaan todeksi Saksan pyörätuolikoripallomestari RSV Lahn-Dillin riveissä. Saksan tuplamestaruuden lisäksi Mojtahedin tarkoituksena on kruunata uransa vuoden 2012 Euroopan mestaruudella.

Kevään 2011 Saksan finaalien muisteleminen saa Mojtahedille edelleen hymyn huulille. Monissa liemissä keitetty suomalaispeluri koki viime kaudella Saksassa todellista urheilujuhlan tuntua, ja kausi oli joka suhteessa lähellä täysosumaa.

 

– Koko viime kausi oli suuri menestys. Olimme sarjassa melkoisen ylivoimaisia, mutta pudotuspeleissä saimme pelata tosissamme voitosta joka pelissä. Voitimme finaalien ensimmäisen osaottelun niukasti vieraskentällä, ja toisessa osaottelussa kotonamme saimme pelata lähes kahden tuhannen fanin edessä, Mojtahedi muistelee.

 

– Olen pelannut tätä lajia niin Suomessa, USA:ssa kuin Saksassakin, ja saksalaisfanit ovat ihan omaa luokkaansa. Toiseen finaaliotteluun toi ihan omaa lataustaan kun kuulimme ennen matsia, että viimeiset katsojat on jouduttu käännyttämään ovelta tilan puutteen vuoksi. Kannattajilla oli rumpuja, räikkiä ja kaiken maailman torvia eikä kentällä välillä kuullut omia ajatuksiaankaan.

 

Kausi 2010/11 oli RSV Lahn-Dillille ”lähes täysosuma” siksi, että pyörätuolikoripallon Euroopan mestareiden cupin finaalissa joukkue hävisi viidellä pisteellä turkkilaiselle Galatasaraylle. Tappio kaihertaa vieläkin Mojtahedin mielessä, ja ensi keväänä saksalaisten tarkoituksena on hyvittää kokemansa tappio.

 

– Me oltiin koko matsi voitossa kiinni ja kun piste-ero jäi niin pieneksi, totta kai sitä jäi ajattelemaan mitä olisi voinut tehdä paremmin. Meillä on tällä kaudella taas paikka mestareiden cupiin ja tarkoituksena olisi tällä kertaa hoitaa homma kotiin.

 

Täysammattilaisesta tutkijaksi?

 

Mojtahedi on kotimaassaan Suomessa yhä suhteellisen tuntematon nimi, vaikka hänen meriittilistansa pyörätuolikoripallon saralla on huikea: kolminkertainen naisten pyörätuolikoripallon USA:n mestari (2004, 2006, 2008), maailman mestareiden cupin mestaruus (2010) sekä Saksan mestaruus ja cup (2011). Tapiolan Hongasta lähdettyään Mojtahedi on pelannut koripalloa mm. Illinoisin yliopistossa, Orlandossa ja Chicagossa.

 

Toisen kautensa Saksassa syksyllä aloittanut Mojtahedi on uudessa kotimaassaan ollut viehättynyt erityisesti toiminnan ammattimaisuuteen.

 

– RSV Lahn-Dillin ammattimaisuus on ihan eri tasolla kuin missään muussa seurassa, missä olen aikaisemmin pelannut. Meillä on esimerkiksi valmennusjohdossa yksi täys- ja neljä puoliammattilaista ja järjestelmällinen sponsorityö takaa sen, että pelaajistossa kaikki ulkomaalaiset ovat täysi- ja kotimaiset pelaajat puoliammattilaisia.

 

Myös USA:n vahva urheilukulttuuri teki Mojtahediin vaikutuksen.

 

– USA:ssa pyörätuolikoripallon NCAA-liiga toimii samoilla ehdoilla kuin pystykoripallossakin, vaikka joukkueita on vähemmän. Lupaavia pelaajia rekrytoidaan yliopistoihin urheilustipendeillä ja harjoittelu on todella systemaattista. Kehityin erityisesti pelinluvussani NCAA-vuosinani niin paljon, että se mahdollisti lähtöni ammattilaisuralle.

 

Mojtahedi on peliuransa lisäksi väitellyt tohtoriksi ravitsemustieteissä Illinoisin yliopistossa. Tällä hetkellä hän keskittyy vain koripalloon.

 

– Jälkeenpäin ajateltuna en ole lainkaan varma, miten ihmeessä olen ehtinyt pelaamaan ja tekemään väitöskirjaa yhtä aikaa. Yleensä jokin elämän osa-alue kärsii, minulla se taisi olla sosiaalinen elämä, hän nauraa.

 

Tutkijan ura saa kuitenkin odottaa aina kevääseen 2012. Mojtahedin sopimus kattaa vielä alkaneen kauden.

 

– Tässä vaiheessa elämää koripalloa pelataan kausi kerrallaan. Saksassa on nyt todella hyvät olosuhteet pelata ja totta kai tahtoisin vielä jatkaa, mutta katsotaan miten vuodet menevät. Sitten joskus kun peliura loppuu, valmentajan hommiin ryhtyminen kiinnostaisi.

 

 

 

 
30.3.2015 Haastattelu

Leo-Pekka Tähti odottaa innolla kesää: ”EM-kisat ovat mahtava juttu”

Pyörätuolikoripallon maajoukkueen kokeneimpaan kaartiin ja Suomen tunnetuimpiin vammaisurheilijoihin lukeutuva Leo-Pekka Tähti, 31, puhkuu intoa maajoukkueen paluusta kansainväliselle tasolle, heinäkuussa Portugalissa järjestettäviin C-sarjan EM-kisoihin.

25.1.2011 Haastattelu

Valmentaja Pirjo Pellikka: Unified-koripallo koukuttaa

Pitkän linjan valmentaja Pirjo Pellikka on luotsannut PuHun kehitysvammaisten koripallojoukkuetta kohta jo kuusi vuotta. Kehitysvammaisten ja vammattomien nuorten yhteinen Unified-toiminta on tuonut lisämaustetta harrastukseen ja vastustajia pelikentille.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

14.3.2024 11:13 Pääjuttu

Valmennusuralle hypännyt Jamar Wilson kehittää osaamistaan 2-tason valmentajakoulutuksessa

Susi Training Centerissä Lohjan Kisakalliossa kuuluu myöhään perjantai-iltana tossujen kirske ja pelin lomasta kuuluva esimerkillinen puhe pelaajien välillä. Kyseessä ei ole maajoukkue eikä seurajoukkue, vaan joukko valmentajia, jotka ovat kokoontuneet Lohjalle eri puolilta Suomea. Yksi heistä on vielä hiljattain treenannut samalla parketilla susilogo rinnassa.

5.3.2024 08:31 Pyörätuolikoripallo

Emma Virtanen pyörätuolimaajoukkueen päävalmentajaksi – Mina Mojtahedille huippupesti YK:hon

Uudelleenrakennusvaiheessa olevan pyörätuolimaajoukkueen valmennusjohtoon tulee muutoksia. Emma Virtanen nousee joukkueen päävalmentajaksi, kun viimeiset vuodet joukkuetta johtanut Mina Mojtahedi siirtyy uusiin tehtäviin.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

Näytä lisää vastaavia