Mitä Finnish Basketball Hall of Fame tekee?

6.4.2020 13:13 Maajoukkuekapteeni Shawn Huff, sekä lajilegendat Heli Toikka ja Pertti Laanti, avaavat toiminnan taustoja.

Finnish Basketball Hall of Fame on meidän kaikkien lajin parissa olevien tai olleiden koripalloyhteisö. Hall of Fame toiminnan yleisnimenä kuvastaa arvostusta ja kunnioitusta sekä lajia, että kaikkia sen parissa olleita, kohtaan. Hall of Fame on hienon tarinan kertomisforum, joka yhdistää eri aikakausien koripalloihmisiä.

Finnish Basketball Hall of Fame koostuu kolmesta osa-alueesta: 1) Museo- ja näyttelytyö, 2) Alumnitoiminta ja 3) Kunniagalleria.

Kolme tunnettua koriskasvoa kertoo omasta näkökulmastaan kokemuksiaan Finnish Basketball Hall of Famesta ja sen merkityksestä suomalaiselle koripallolle.

 

Pertti Laanti: Museo ja kunniagalleria

Pertti Laanti (vas.) oli 1960-luvun menestysvuosikymmenen keskeisiä hahmoja maajoukkueessa.

Museon ydin on esinekokoelma, jota hyödynnetään näyttelytoiminnassa. Esineistöä otetaan jatkuvasti talteen luovuttajilta kokoelmaan. Koripallomuseolla on ollut näyttelytoimintaa Helsingissä, Kotkassa ja Vantaalla, sekä valtakunnallisena kiertonäyttelynä. Vuonna 2012 luotiin suomalaisen koripallon kunniagalleria Hall of Fame, johon valitaan vuosittain uudet lajilegendat.

Hall of Fame-legenda Pertti Laanti kertoo ajatuksiaan museosta ja sen yhteisönäkökulmasta valokuvien jakoon liittyen: ”Museon merkitystä suomalaiselle koripallolle ei aivan edes ymmärretä. Oli korkea aika 10 vuotta sitten käynnistää museotyö. Esineistöä on päässyt jo häviämään ja paljon tarinoitakin. Harmittaa, että tiloja ei ole museon näyttelylle löytynyt. Tahtoo olla niin, että aiempien sukupolvien saavutukset unohtuvat ja oma aika tuntuu arvokkaammalta kuin mennyt.

Valokuvat ovat hämmästyttävän hienoja ja niiden arkistointi on tärkeää. Valokuva puhuu enemmän kuin tuhat sanaa, ja Koriskuvia ennen ja nyt -Facebookryhmän kuvia on todella kiintoisaa seurata. Hienoa, että ihmiset ovat aktivoituneet jakamaan toisilleen muistoja upeasta lajistamme.

Hall of Fameen valituksi tulosta olin ylpeä. Pääsy tuollaiseen porukkaan maailman yhdessä suurimmassa lajissa oli mieleenpainuva. Jokainen, joka sinne on tullut valituksi, on kokenut valinnan isoksi asiaksi itselleen. Tämä on oikea tie arvostaa meitä lajin parissa aiemmin toimineita, joskin vielä on meillä Suomessa matkaa siihen, miten vaikkapa lajin emämaassa USA:ssa Hall of Fame-legendat huomioidaan säännöllisesti.”

 

Heli Toikka ja Shawn Huff: Koripallomuseoyhdistys, alumnitoiminta ja mentorointi

Heli Toikka toimii nykyään aktiivisena Koripallomuseoyhdistyksen hallituksessa.

Korisalumnit ovat alkaneet aktivoitua ja jakaa omaa osaamistaan sekä muistojaan. Korisalumnien tärkeä viestintäkanava on Korisalumni-Facebookryhmä. Toinen keskeinen väylä on RIBARI-lehti, joka on alumnien omakustanteisesti toteuttama lajitarinoita kertova julkaisu. Mentorointiohjelma käynnistyi vuoden 2020 alussa pilottiversiolla ja se onkin saanut paljon huomiota osakseen.

Koripallomuseoyhdistyksen (perustettu 2015) hallituksen jäsen ja naismaajoukkuelegenda Heli Toikka: ”On ilo kuulua koripalloyhteisöön, jonka koen olevan yhtä suurta perhettä, ja johon kuuluu eri sukupolvia. Koripalloa pelanneiden halu jakaa tietoa ja kokemusta tukee koripalloperheen kasvua kentällä sekä kentän ulkopuolella. Itse tulin hallitustyöhön mukaan, koska näen tärkeäksi, että Koripallomuseossa on edustettuna laajalti koko suomalainen koripallo, ja pyrin omalta osaltani aktivoimaan kehä III:n ulkopuolisiakin toimintaan mukaan. Haastankin muita korisihmisiä niin pieniltä kuin suuriltakin koripaikkakunnilta mukaan aktiiveiksi toimijoiksi mukaamme ja sitä kautta hallitukseenkin."

"Hallituksen yksi tärkeimmistä tehtävistä on varainkeruu koko Finnish Basketball Hall of Famen toiminnan mahdollistamiseksi. Niin näyttelytoiminta kuin nuorten koripalloilijoiden tukeminenkin vaatii rahaa. Kattavan näkyvyyden varmistaminen on toinen tärkeä tehtävä, jota meidän on kehitettävä talouden ohessa. Ilman tehokasta viestintää jäävät historia, legendat ja alumnityömmekin katveeseen, eivätkä jalostu koko koripalloperheen maksimaaliseksi hyödyksi. Ilman innovatiivisia ihmisiä ei kumpikaan tärkeä osa-alue kehity. Liity sinäkin mukaan!”

 

Shawn Huff arvostaa Finnish Basketball Hall of Famen toimintaa. (Kuva: Ville Vuorinen)
.

Pitkäjänteinen ja moniulotteinen toiminta ei ole jäänyt huomaamatta tämän hetken huippupelaajiltakaan. Lajikulttuurin syvyyttä voi mitata sillä, osataanko aiempia sukupolvia arvostaa aktiivipelaajien keskuudessa ja tunnetaanko omaa kulttuurihistoriaa. Maajoukkuekapteeni Shawn Huff on ollut mukana mm. mentoriohjelmassa ja liputtaakin Hall of Fame-työn ja lajiyhteisön yhdistämisen puolesta: ”Finnish Basketball Hall of Fame tekee tärkeää työtä muistuttaen meitä Suomen yhteisestä koripallomatkasta ja sen tärkeistä tekijöistä matkan varrella. Näen, että mentoriohjelmalla on valtava potentiaali. Nykymaailmassa yhteydet ihmisiin on lähes yhtä tärkeää kuin alan osaaminen. Mentoriohjelma edistää tätä sosiaalista verkostoitumista.”

 

Koripallomuseon toiminnanjohtaja Jari Toivonen Malmilla sijainneen näyttelyn (2017-2019) sisäänkäynnillä.

Seuraava iso haaste voisi olla näyttelyn toteuttaminen modernia teknologiaa hyödyntäen vuorovaikutteiseksi lajin yhteisökeskittymäksi. Ensin on kaksi kysymystä ratkaistavana: Ensinnäkin onko näyttely yhteisölle riittävän tärkeä, että sen taakse löydetään resursseja? Paikkakysymys on myös tärkeä. Olennaista on sijoittua paikkaan, jossa pelataan koripalloa ja jossa on jatkuvaa kävijävirtapotentiaalia.

Finnish Basketball Hall of Famen toiminnanjohtaja on seurannut courtside-paikalta museotyön muuttumista laajemmaksi yhteisöksi. Jari Toivonen kertoo: ”Muistan kuinka noin 10 vuotta sitten mukaan tullessani työnkuva oli täysin perinteistä museotyötä. Meillä oli esinekokoelma ja melkein 12 000 vierasta vuosittain vetävä näyttely Kotkassa kauppakeskuksessa. Se oli jo sinänsä edistyksellistä, sillä nyt museokentäsllä on muodikasta sijoittaa näyttelytoimintaa kauppakeskuksiin ihmisvirtojen äärelle."

"Matka tähän päivään on muokannut työnkuvan totaalisesti museotyöläisestä enemmän yhteisömanageriksi, joka auttaa yhteisöä korissanoman ja lajikulttuurin edistämisessä, sekä toiminnan innovoimisessa laajemmaksi kokonaisuudeksi. Yhteisö on se voimavara ja syy, miksi tätä työtä tehdään. Ilman aktiivisia ja auttamishaluisia korisihmisiä työni on merkityksetöntä yhteisönäkökulmasta. Onkin ollut erityisen motivoivaa olla käynnistämässä niin Hall of Fame -kunniagalleriaa kuin alumni- ja mentoritoimintaakin, jotka omilta osiltaan ovat olleet tärkeitä yhteisön kokoajina ja merkityksen luojina. Pari vuotta on menty ilman päänäyttelyä keskittyen verkkoon ja yhteisöön. Ennemmin tai myöhemmin olisi kuitenkin tarve saada historia ja nykyhetki kohtaamaan toisensa näyttelyn muodossa.

Finnish Basketball Hall of Famen verkkosivulle TÄSTÄ.

 

YHTEYDENOTOT:

Jari Toivonen
Toiminnanjohtaja
040 5708078

Juha Matti Holopainen
Puheenjohtaja, Koripallomuseoyhdistys
040 7011532

 
6.5.2020 14:29 Pääjuttu

BASKET & POPCORN - Korisihmisten kotibileet Elisa Viihteellä 16.5.2020 klo 19

Koko korisperheen kotibileissä tarjolla haastatteluja, korisviihdettä, tietovisailuja ja kuulumisia Susijengin pelaajilta.

19.8.2019 08:55 Pääjuttu

Finnish Basketball Hall of Fame täydentyi kahdeksalla koripallolegendalla

Koripallomuseoyhdistyksen hallinnoima suomalaisen koripalloilun Hall of Fame täydentyy kahdeksalla uudella lajilegendalla, jotka julkistettiin Koripalloliiton 80-vuotisjuhlaturnauksessa pelatussa Suomi-Venäjä-ottelussa.

13.8.2019 06:32 Koripallomuseo

Koripallokulttuurin superpäivä Helsingissä lauantaina 17.8.

Tulevana lauantaina on Helsingissä tarjolla Koripalloliiton 80-vuotisjuhlavuoden merkeissä monipuolinen lajikulttuuria esittelevä ohjelma kaikenikäiselle korisväelle. Pääosin ohjelma on ilmaista sisältäen mm. virtuaalikoripalloa, luentoja, ystävien tapaamista, juhlajulistenäyttelyn ja huipennukseksi Arvoseminaarin.

11.6.2019 10:09 Koripalloliitto tiedottaa

Juhlaturnauksen yhteydessä Arvokas iltapäivä -seminaari 17.8.

Suomen Koripalloliitto järjestää yhteistyössä Suomen Koripallomuseon kanssa Arvokas iltapäivä -seminaarin lauantaina 17.8. Tapahtuman tuotto menee Koripallomuseon työhön sekä We deliver -rahastoon, jonka avulla tuetaan vähävaraisten perheiden koripalloharrastusta.

28.3.2019 11:51 Koripallomuseo

Koripallon alumnitoiminta täydessä vauhdissa

Tiistaina oli historiallinen tapahtuma koripallossa ja kenties suomalaisessa urheilussa, kun korisalumnit ja -nuoret kohtasivat ensimmäistä kertaa. Tällä viikolla on myös avattu verkkoalusta, jossa nuorten avuntarve ja alumnien osaaminen/auttamishalu voivat kohdata.

17.3.2019 11:33 Koripallomuseo

Koriksella työuralle! - Alumnien ja nuorten kohtaaminen 26.3. Helsingissä

Tiistaina 26.3. järjestetään Helsingissä "noin" A-junioreille (16-22v) seurarajat ylittävä tapahtuma, jossa on infoa opiskeluihin, mahdollisuuksiin työhön tai pelaamiseen ulkomailla, kesätöihin, pätkätöihin ja moniin eri alumnien osaamisalueisiin liittyen. Myös kaikki korisalumnitoiminnasta kiinnostuneet - tervetuloa mukaan!

30.1.2019 21:11 Koripallomuseo

Juhlajulistenäyttely avautuu ensi tiistaina Kotkassa

Koripalloliitto viettää alkaneena vuonna 80-vuotisjuhlaansa. Koripallomuseo on aktiivisesti mukana juhlavuodessa, johon kuuluu valtakunnallisen julistenäyttelyn toteuttaminen.

18.1.2019 09:32 Koripalloliitto tiedottaa

Lea Hakala nimettiin suomalaisen urheilun Hall of Fameen

Suomen kaikkien aikojen naiskoripalloilija Lea Hakala nimettiin torstaina Helsingissä järjestetyssä Urheilugaalassa suomalaisen urheilun kunniagalleriaan, Hall of Fameen.

3.1.2019 13:58 Koripalloliitto tiedottaa

Juhlavuoden ”Throwback Thursday” tuo someen suomikoriksen huippuhetkiä

Koripalloliitto viettää alkaneena vuonna 80-vuotisjuhlaansa. Juhlan kunniaksi tahdomme muistella yhdessä ystäviemme kanssa suomikoriksen historian huippuhetkiä vuosien varrelta.

9.10.2018 14:31 Koripallomuseo

Yhteiskuntavastuu-seminaari 30.11. Espoossa

Seminaarin teemana on yhteiskuntavastuu yrityksissä, yhteisöissä ja kaupungeissa osana hyvinvoinnin luomista ihmisille. Yritykset ovat entistä enemmän mukana yhteiskunnallisissa kysymyksissä entisen sponsorointiajattelun sijaan. Millaisia strategioita yrityksillä liittyy yhteiskuntavastuuseen, entä kuinka kuntasektorilla yrityskumppanuuksia muodostetaan? Hyvin voimme auttaa – yhteiskuntavastuulla hyvinvointia!

1.9.2018 11:09 Koripallomuseo

Finnish Basketball Hall of Fame täydentyy neljällä uudella legendalla

Koripallomuseoyhdistyksen hallinnoima suomalaisen koripalloilun Hall of Fame täydentyy neljällä uudella lajilegendalla, jotka julkistettiin Susijengin Latvia-ottelun yhteydessä.

Koripallomuseon Kohtaamisia-hankkeen jatkorahoitus varmistui

Koripallomuseon (viralliselta nimeltä Finnish Basketball Hall of Fame) Kohtaamisia-hanke sai noin 30000 euron jatkorahoituksen. Hankkeen toisessa osassa kierretään vielä käymättömiä koripallopaikkakuntia, kerätään kuvia/esineistöä kokoelmaan ja ennen kaikkea koostetaan hankkeen tuloksista ja kokemuksista raportti koripallon, sekä muidenkin lajien, hyödyksi.

9.10.2017 EM-kilpailut

EM-kilpailut 1967 (osa 10): Suomi-Romania ja kisojen yhteenveto

Kari Liimo olisi poissa kokoonpanosta ja peli alkaisi tavallista aikaisemmin (15.30), jotta joukkueet ehtisivät Helsinkiin seuraamaan loppuottelua sekä osallistumaan päättäjäisiin.

3.10.2017 07:30 EM-kilpailut

Koripallon EM-kisat 1967 (osa 6): Suomi-Espanja

Lepopäivä oli vietetty ja vastassa 3.10.1967 Espanja, josta välipäivän lehtijutut kovin varoittivat. Kalevi Tuominen oli pohtinut, olisiko myös välipäivänä maanantaina kuitenkin pitänyt harjoitella, mutta pelaajat Pertti Laannin johdolla sanoivat menevänsä mieluummin vasta tiistaiaamuna herättelemään kroppaa.

1.10.2017 EM-kilpailut

EM-kisat 1967 (osa 5): Suomi-Tsekkoslovakia

Puola-tappio oli nollattu ja Suomi oli valmis uuteen haasteeseen. Neljännen pelin jälkeen olisi tarjolla lepopäivä, joten bensaa ei tarvitsisi säästää – vaikkei moiseen paljon mahdollisuuksia ollut aiemminkaan.

29.9.2017 EM-kilpailut

EM-kilpailut 1967: Suomi – Romania (osa 3)

Vuoden 1967 EM-kisojen toinen pelipäivä 29.9.1967 alkoi iloisissa tunnelmissa. Ankaraa kritiikkiä ennen kisoja suoltaneissa sanomalehdissä oltiin avausvoittoon tyytyväisiä, mutta jo toisessa tai viimeistään kolmannessa kappaleessa muistettiin mainita, että Hollanti oli Helsingin lohkon heikoin joukkue. Päivän vastus Romania olisi sen sijaan ihan muuta.

1.9.2017 Maaottelu

Historiakatsaus: Suomen ensimmäiset kotikisat -67 olivat suursatsaus

Suomi sai historiansa ensimmäiset koripallon EM-kisat pelimenestyksen ja hyvin suhteiden ansiosta.

Kuusi uutta legendaa Suomi-koriksen Hall of Fameen

Suomen itsenäisyyden 100-juhlavuonna valintaraati päätti täydentää Hall of Famea kuudella uudella ansioituneella legendalla. Tänä vuonna kunniagalleriaa täydentävät Martti Huhtamäki, Mikko Koskinen, Sakari Pehkonen, Anja Suomalainen, Timo Suviranta ja Veikko Vainio.

7.8.2016 Pääjuttu

Liimo, Kärkäinen, Martin ja Kasko Suomi-koriksen Hall of Fameen

Olympiakävijä ja Euroopan All Stars -joukkueeseen valittu Martti Liimo, pyörätuolikoripallon EM-kisojen MVP Petri Kärkäinen, kolmissa EM-kisoissa pelannut viisinkertainen Suomen mestari Leena Martin ja kahdesti vuoden koripalloilijaksi valittu Heikki Kasko muodostavat Suomi-koriksen Hall of Famen vuosikerran 2016.

28.8.2015 21:04 Liittoa koskeva tiedote

Airas, Finneman, Pounds ja Salmenkylä Suomi-koriksen Hall of Fameen

Pelaajalegendat Terhi Airas, Teijo Finneman ja Larry Pounds sekä monitoimimies Juhani Salmenkylä muodostavat Suomi-koriksen Hall of Famen vuosikerran 2015. Hall of Fame -jäsenyys on kunnianosoitus ansiokkaasti suomalaiseen koripalloon vaikuttaneille henkilöille, ja valinnoista vastaa asiantuntijaraati, jossa on mukana Koripalloliitto, Koripallosäätiö, Koripallomuseo ja Suomen Urheilumuseo.

Näytä lisää vastaavia