Myös naisten SM-sarjahistoria julkaistu Basket.fi-palvelussa

3.5.2013 Suomen Koripalloliitto on julkaissut Basket.fi-nettipalvelussaan naisten SM-sarjan hakupalvelut, jotka ulottuvat vuodesta 1944 nykypäivään. Tuore julkaisu on osa Koripalloliiton monivuotista historiahanketta, josta on aiemmin julkaistu Korisliigan sekä kaikkien eri ikäluokkien maajoukkuehistoriat.

Nyt myös naisten SM-sarjahistoria on julkaistu verkossa. Tiesitkö, että vuosia ulkomailla pelanneen ja uskomattomat 16 Suomen mestaruutta voittaneen Lea Hakalan viidestä ensimmäisestä SM-mitalista vain yksi oli kultainen?

Terhi Airas-Järventaus pelasi SM-uransa aikana lähes 500 ottelua.

Forssan Alku voitti 1990-luvulla seitsemän peräkkäistä Suomen mestaruutta ja porskuttaa myös sarjan marathon-taulukon kärjessä. Kuvassa kauden 1993-94 mestarit.

Nokian Urheilijat on yksi neljästä SM-seurasta, joka on vuosien saatossa voittanut kahdeksan mestaruutta.

Jelena Reshetkon tähdittämä Catz, tuore mestarijoukkue on parhaillaan peräti seitsemän SM-mitalin putkessa. Kuvat: Pentti Pekkala & SKL-arkisto & Kai Kilappa.

Korisliigan tavoin on naisten mestaruussarjasta nyt saatavilla kaikkien aikojen tilastot, marathon-taulukot, valmentajatilastot, SM-mitalitilastot sekä sarjan ennätykset.

SM-sarjan hakupalvelut sisältävät lisäksi mm. pelaajahaun mestaruussarjan pelaajista kautta aikain.

- Naisten mestaruussarjan kohdalla uudistukset ovat erittäin merkittäviä, sillä SM-sarjasta ei ole koskaan aiemmin julkaistu kattavaa pelaajarekisteriä tilastoineen ja saavutuksineen. Nyt sellainen on ja pysyy, kertoo Koripalloliiton viestintä- ja kehityspäällikkö Mika Mäkelä.

Naisten SM-sarjasta on tietosisällöllisesti tallennettu ottelutulokset ja sarjataulukot vuodesta 1944, pelaajakohtaiset kausitilastot kaudesta 1973-74 ja ottelukohtaiset tilastotiedot kaudesta 1995-96 nykypäivään.

Suurprojekti lajikulttuurin kasvattamiseksi

Koripalloliitto käynnisti historiaprojektinsa vuonna 2010. Hankkeen tavoitteena on ollut varmistaa huippukoripallon historiatietojen tallennus, saatavuus sekä hyödynnettävyys tulevaisuudessa. Pohjatyön hankkeelle teki kaikkiaan 41 vuosikirjaa Koripalloliitolle toimittanut ja lajin tilastotietoja vuosikymmenten ajan tallentanut Pentti Salmi.

Maaottelut, Korisliigan ja naisten SM-sarjahistoriat mukaan lukien tietoja on hankkeen aikana tallennettu noin 21 000 ottelusta. Lisäksi palveluun on tallennettu noin 4500 henkilö- ja joukkuekuvaa sekä seuralogoa. Korisliigan pelaajarekisteri kattaa 3234, naisten SM-sarjarekisteri 1746 ja maaottelurekisteri 1721 pelaajan tiedot.

- Luonnollisesti olemme ylpeitä ja tyytyväisiä siitä, että suomalaisesta koripallosta on tarjolla yksi maailman kattavimmista lajihistorian informaatiopaketeista. Hienoa on myös se, että tiedot kumuloituvat jatkossa pääosin automaattisesti ja ovat siten aina ajan tasalla, Mäkelä päättää.

Korjaukset ja tietotäydennykset

Koripalloliitto on pyrkinyt historiaprojektissaan täydellisyyteen, mutta kun kyse on miljoonien numeroiden tallennusurakasta, virheitä löytyy väistämättömästi. Kaikista virheistä ja tietolisäyksistä pyydetään ilmoittamaan osoitteeseen mika.makela@koripalloliitto.fi. Antoisia hetkiä historiatietojen parissa!

Naisten SM-sarjan historiatiedot löytyvät osoitteesta www.basket.fi/naistensm.

Mitä uutta on tarjolla?

Pikaohje raporttien käyttöön löytyy tämän artikkelin lopusta PDF-tiedostona.

 • Historia-raportti Esittelee sarjan avainlukujen kehityksen, joukkueiden SM-marathon-taulukon, pelaajien ja valmentajien henkilökohtaiset palkinnot ja SM-mitalit, seurojen mitalitilastot, seuran liigahistoriat sijoitusgrafiikkana, valmentaja-tilastot, pelaajien ja joukkueiden ottelu- ja kausiennätykset.
 • Pelaaja-hakuHakukenttä, jonka avulla löytyy pelaaja kuin pelaaja vuosien varrelta. Näkymästä saatavissa myös lista kaikista naisten SM-sarjapelaajista kautta aikain sekä seurakohtaiset listaukset.
 • Pelaajien mitalit ja muut saavutuksetPelaajan uratietoihin on lisätty SM-tilastojen ja maaottelutietojen rinnalle SM-mitalit, palkinnot sekä tilastot ulkomailla pelatuista kausista.
 • Kaikkien aikojen tilastotPelaajatilastot-näkymä on laajennettu kattamaan kaikki pelikaudet. Historian parhaat ottelukohtaiset suoritukset sekä pelaajaurien yhteismäärät ovat haettavissa sarja- ja seurakohtaisesti. Seurakohtaisissa kaikkien aikojen tilastoissa esitetään nimenomaan pelaajien tilastot ko. seuran väreissä pelatuista otteluista.
 • OtteluennakkoUusittu otteluennakko tarjoaa joukkueiden kuluvan kauden vertailut sekä yhteenvedot ja vertailut joukkueiden liigakohtaamisista vuosien varrella. Tarjolla on myös mm. lista tutuista kasvoista (edustanut aiemmin vastustajaa) sekä analyysi joukkueiden voittosuhteista ottelun kulun mukaan. 

Mitä naisten SM-historiasta on kausittain tarjolla?

Seuraavassa yhteenveto siitä, mitä SM-sarjan pelikausista on Basket.fi-palvelussa tarjolla.  

 • 1944 – 1973 – Sarjataulukot, Suomen mestarit
 • 1973 – 1982 – Pelaajakohtaiset tilastoyhteenvedot, sarjataulukot
 • 1982 – 1995 – Ottelutulokset, pelaajakohtaiset tilastoyhteenvedot, sarjataulukot
 • 1995 – 2006 – Ottelukohtaiset tilastot, pelaajakohtaiset tilastoyhteenvedot, ottelutulokset, sarjataulukot
 • 2006 – 2013 – Ottelukohtaiset extra-tilastot (pelitapahtumien kulku, heittokartat), ottelukohtaiset tilastot, pelaajakohtaiset tilastoyhteenvedot, ottelutulokset, sarjataulukot

Koripalloliiton historiaprojekti pähkinänkuoressa

 • Käynnistettiin vuonna 2010 tavoitteena jatkaa 40 vuosikymmentä ilmestyneen Koripallokirjan viitoittamalla tiellä. Tavoitteena kattaa suomalaisen huippukoripallon historia sen alkujuurilta vuodesta 1939 nykypäivään ja saada tiedot päivittymään Internetissä reaaliajassa.
 • Ensimmäisenä julkaistiin vuonna 2011 uusi maajoukkuesivusto, josta löytyy Suomen kaikkien maajoukkueikäluokkien kaikki maaottelut ottelutilastoineen sekä kilpailutietoineen (1939-).
 • Korisliigan kausikohtaiset tiedot (tulokset ja pelaajatilastot) julkaistiin 2012.
 • Naisten SM-sarjan kausikohtaiset tiedot (tulokset ja pelaajatilastot) julkaistiin 2013.
 • Miesten Suomen cup –finaalien historia julkaistiin 2013. Naisten cup-finaalien historia on työn alla.
 • Kausikohtaiset tiedot yhteen niputtavat Korisliigan historiaraportit julkaistiin 12.4. Samassa yhteydessä jaettiin kaikki takavuosien SM-mitalit uudelleen digitaalisesti kullekin henkilölle.
 • Naisten SM-sarjan vastaavat historiaraportit julkaistiin 3.5.

Lue myös seuraavat

Lisätiedot: Naisten SM-sarja 
 
5.5.2012 Pohjoinen alue

Koripalloon valmentajien sarjakohtaiset koulutustasovaatimukset

Suomen Koripalloliitto ottaa valtakunnallisissa sarjoissaan käyttöön valmentajien sarjakohtaiset koulutustasovaatimukset. Päätöksen myötä valmentajalta edellytetään kullakin sarjatasolla tietyn koulutustason suorittamista, jonka lisäksi saavutettua koulutustasoa pidetään täydennyskoulutuksella. Vaatimustason nosto koskee niin aikuisten kuin nuortenkin sarjoja.

9.10.2009 11:55 Liittoa koskeva tiedote

Korisliiga ja miesten maajoukkue viiden vuoden sopimuksella URHOtv:lle

Kotimaisen joukkueurheilun TV-markkinoille voimakkaasti panostava URHOtv ja Suomen Koripalloliitto ovat solmineet viiden vuoden mittaisen mediaoikeussopimuksen. Jääkiekon SM-liigan ja jalkapallon Veikkausliigan oikeudet jo aiemmin hankkineelle URHOtv:lle siirtyy tuoreen sopimuksen myötä niin Korisliigan kuin miesten koripallomaajoukkueenkin mediaoikeudet.

30.9.2006 Pohjoinen alue

Koripalloliiton uusi tilastopalvelu julkaistu

Suomen Koripalloliitto on avannut uuden tilastopalvelunsa. Pelikaudella 2006-07 tilastopalvelu kattaa miesten ja naisten kaksi ylimmäistä sarjatasoa eli mestaruussarjat ja I divisioonat. Laajan tilastovalikoiman lisäksi palvelu tarjoaa live-seurannan Korisliigan ja naisten SM-sarjan otteluista.

10.12.2003 Pohjoinen alue

Naisille pienempi pallo 1.7.2004 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto on päättänyt ottaa nais- ja tyttökoripalloilussa käyttöön nykyistä pienemmän pallon. Kansainvälisillä kentillä käyttöönotto tapahtuu 1.10.2004. Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt, että Suomessa pelattavissa naisten sekä A- ja B-tyttöjen sarjoissa pallo nro 6 otetaan käyttöön 1.7.2004 alkaen.

26.6.2003 Pohjoinen alue

Sääntömuutokset voimaan Suomessa 1.8.2003 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on muuttanut koripallon pelisääntöjä, jotka Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt ottaa käyttöön 1.8.2003 alkaen. Keskeisimmät sääntömuutokset koskevat 24 sekunnin sääntöä, aikalisiä ja ylösheittoja.

Et ole yksin -palvelu vähentämään ja ehkäisemään epäasiallista käytöstä ja häirintää

Koripalloliitto on mukana Et ole yksin -palvelussa, joka tarjoaa puhelimessa ja chatissa tukea, apua ja neuvontaa urheilua harrastaville nuorille, aikuisille, vanhemmille ja huoltajille. Väestöliiton ja urheilujärjestöjen yhteishankkeella pyritään takaamaan, että jokainen voi harrastaa urheilua turvassa.

#Hi5 – osallistu ja jaa seurasi positiivista meininkiä

Koripalloliiton #Hi5 on valtakunnallinen hanke, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä. Jaa nyt seurasi onnistumiset ja kerro myös muille, miksi teillä on hyvä meno!

28.9.2017 Maaottelu

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin: askelsääntö ja epäurheilijamainen virhe

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on hyväksynyt sääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan kauden 2017/18 alusta. Alla yhteenvetoa askelsäännön sekä epäurheilijamaisen virheen tuomitsemisen muutoksista.

HKVT 2015 puolessa välissä

Samalla, kun Susijengi aloitti kisaurakkansa Montpellierissä, jatkoi HKVT 2015 opintojaan Helsingissä. Kyseessä oli kurssin neljäs jakso, jonka myötä saavutettiin vuoden pituisen kokonaisuuden puolivälin krouvi.

27.9.2012 Pohjoinen alue

Koripalloliitto panostaa reiluun peliin alkavalla kaudella

NBA:sta ja Euroliigasta liikkeelle lähteneet reilun pelin säännöt rantautuvat kauden 2012/13 aikana myös suomalaiseen koripalloon kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n linjausten mukaisesti. Uusilla sääntötarkennuksilla halutaan rohkaista pelaajia, valmentajia sekä erotuomareita kitkemään peliin kuulumatonta huonoa käytöstä ottelutapahtumista.

Koripallon pääsarjoissa pelataan Wilson-palloilla 2012-15

Suomen Koripalloliitto ja maailman suurimpiin urheiluvälinevalmistajiin kuuluva Amer Sports ovat solmineet kolmivuotisen yhteistyösopimuksen. Sopimuksen myötä Amer Sportsin Wilson Solution -koripallosta tulee Korisliigan ja naisten SM-sarjan virallinen pelipallo pelikausiksi 2012-15.

30.4.2010 EM-karsinnat

Basket.fi-sivut avattu Facebookissa – osallistu kisaan!

Suomen Koripalloliitto on avannut ”Basket.fi – Korista 24/7” –sivut yhteisöpalvelu Facebookissa. Avajaisten kunniaksi Facebook-sivulla on tarjolla muun muassa kilpailu, jonka pääpalkintona on Nokia 97 mini –multimedialaite Comes with Music –palvelulla.

8.2.2010 Pohjoinen alue

Kenttäviivat uusiksi 1.7.2010 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto, FIBA, on muuttanut koripallokenttää koskevia sääntöjään. Sääntöuudistuksen myötä useampi kentällä olevien rajamerkintöjen paikka muuttuu. Suomessa uudet kentän viivoja koskevat säännöt tulevat voimaan 1.7.2010 alkaen.

19.5.2008 Pohjoinen alue

Koripallosääntöihin tarkennuksia 2008, suurremontti 2012

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) hallitus on hyväksynyt historiallisia muutoksia pelisääntöihin. Syksyllä 2008 sääntöihin tulee lähinnä tulkintatarkennuksia, mutta vuonna 2012 voimaan astuu muutoksia, jotka muuttavat pelikenttää oleellisesti. FIBA on päättänyt mm. siirtää kolmen pisteen viivaa puolella metrillä taaksepäin.

2.10.2007 Pohjoinen alue

Nuorten paikalliset maajoukkueleirit käynnistyvät

Viime keväänä käynnistetty nuorten maajoukkuevalmennuksen uudistus pääsee todenteolla vauhtiin syksyn aikana. Lokakuussa alkavilla paikallisilla maajoukkueleireillä leiritetään n. 160 pelaajaa ja joulukuussa alkavilla All Star -leireillä n. 120–140 pelaajaa. Yhteensä leirejä järjestetään 19 syksyn ja talven aikana yhdeksällä paikkakunnalla. HUOM! Artikkelissa olevaa aikataulua päivitetty 4.10.

15.3.2007 Pohjoinen alue

Koripalloliitto valmistelee uudistuksia kilpailusääntöihin

Suomen Koripalloliiton hallitus on pystyttänyt työryhmän valmistelemaan tukun pelikaudesta 2007-08 voimaantulevia uudistuksia kilpailusääntöihin, sarjamääräyksiin ja ohjeistuksiin, joilla mm. estettäisiin pääsarjajoukkueiden suuri pelaajavaihtuvuus sekä varmistettaisiin nuorten suomalaispelaajien entistäkin joustavampi siirtyminen sarjatasolta toiselle.

1.9.2004 Pohjoinen alue

Pelisääntöihin pieniä muutoksia – uudet sääntökirjat myynnissä

Koripallon pelisääntöihin tehtiin kansainvälisen koripalloliiton toimesta pieniä muutoksia ja tarkennuksia kaudelle 2004-05. Uusi Koripallon viralliset pelisäännöt –kirja on käännetty suomeksi ja myynnissä entistä yksinkertaisemmassa muodossa. Saatavana on myös Suomen Koripalloliiton Säännöt ja määräykset 2004-05 –kirjanen.

3.6.2019 13:15 Koripalloliitto tiedottaa

Tunnetut urheilijat antoivat kasvonsa Et ole yksin -kampanjalle

Tunnetut urheilijat seitsemästä lajista ovat mukana epäasiallisen käytöksen ja häirinnän vastaisessa kampanjassa. Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishankkeessa tarjotaan jatkossa urheiluseuroille konkreettisia työkaluja epäasiallisen käytöksen vähentämiseksi.

10.6.2017 EM-karsinnat

Yle sopimukseen miesten maajoukkuekoriksen näyttämisestä vuoteen 2021 asti

Yle on hankkinut kansainväliseltä koripalloliitolta FIBAlta oikeudet miesten maajoukkuekoripalloon vuoteen 2021 asti. Sopimus sisältää myös oikeuden näyttää kahdet seuraavat EM-kisat, MM-kisat Kiinassa vuonna 2019 ja karsintaottelut sekä vuoden 2019 MM- että 2021 EM-kisoihin.

Ehdota nimeä hankkeelle – Koripalloliitto pyrkii parantamaan ottelutapahtumien ilmapiiriä

Koripalloliitto käynnistää valtakunnallisen hankkeen, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä ja tuottaa seuroille työkaluja epäasiallisen käytöksen kitkemiseen.

Näytä lisää vastaavia