Naarassusien Sofia Pelander: ”Ei muu auta, kun pistää pää pystyyn”

25.11.2016 Suomen naisten koripallomaajoukkueen, Naarassusien, EM-karsintaurakka vuoden 2017 naisten EM-kisoihin päättyi eilen Luulajassa murskatappioon Ruotsille. Naarassusien luottosentterin Sofia Pelanderin, 24, mukaan keskiviikkoinen tappio oli kurja lopetus muuten onnistuneelle kymmenen päivän maajoukkueleirille.


Vielä Espanjaa vastaan kotikentällään Töölön Kisahallissa mallikkaasti pelanneen Suomen esitys Ruotsia vastaan oli heikko. Tähtipelaajia vilisevät länsinaapuri teki selvää jälkeä voittaen Suomen eilen 94-45 – ja jättäen samalla Naarassudet EM-karsinnoissa voitoitta.
 

– Aika surkeat fiilikset totta puhuen. Harmittaa ja pettynyt olo meidän omasta suorituksesta. Emme pysyneet pelisuunnitelmassa ja pitää sanoa, että Ruotsi teki hyvää työtä skouttaamisen ja taktiikan kanssa, Pelander kertoo.
 

– Meillä oli onnistuneet 10 leiripäivää takana sekä hyvä taistelu Espanjaa vastaan, joten kurja lopettaa tuolla tavalla.
 

– Pitää kuitenkin nähdä asiat positiivisesti. Jokainen sai oppia sekä kokemusta ja nuoret pelasi todella ennakkoluulottomasti ja rohkeasti. Kuten Pekka (Salminen) sanoikin aiemmin, niin tulevaisuus näyttää hyvältä. Ei muuta auta, kun pää pystyyn, lisää treeniä ja seuraavissa karsinoissa on uusi mahdollisuus.
 

Suomella kävi kurja tuuri jo karsintojen arvonnoissa, kun suomalaiset arvottiin kolmen joukkueen lohkoon. Kaiken kukkuraksi samaan lohkoon tulivat arvokisojen vakiomitalisti Espanja sekä naiskoripalloon vahvasti panostanut Ruotsi, joka on ainakin toistaiseksi Suomea edellä.
 

– Töitä on vielä tehtävä, jotta pääsemme samalle tasolle. Ruotsilla ja Espanjalla kuitenkin on pelaajia Euroliigassa ja WNBA:ssa, joten meidän pitää tehdä töitä sen eteen, että pelaajat Suomestakin pääsevät koviin seuroihin ja hyviin liigoihin.
 

Naiskoripallon kehityksestä Suomessa Pelander ei ole huolissaan. Päävalmentaja Pekka Salmisen aloittama pitkän tähtäimen projekti on saanut hyvän alun niin parketilla kuin sen ulkopuolellakin.
 

– Molemmat kotimatsit oli hienoja tapahtumia. Varsinkin helmikuun Ruotsi-matsi täydessä Kisahallissa. Ylipäätänsä näyttää siltä, että suomalainen naiskoripallo on menossa oikeaan suuntaan.
 

– Se lähtee siitä, että arvostetaan itse sitä, mitä tehdään. Sitä kautta arvostus tulee myös ulkopuolelta.

”Voin pelata vielä paremmin”

Maajoukkueen ulkopuolella Salon Vilpas -kasvatti viettää jo toista kauttaan Ruotsin Damliganissa Norrköping Dolphinsin riveissä. Edelliskausi päättyi keväällä pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella tulevalle mestarille Luulajalla, mutta kuluvalle kaudelle palaset ovat loksahtaneet paikalleen.
 

– Viime kaudella pelirytmi löytyi vasta loppukaudesta ja viimeisessä pudotuspelissä pelasimme kauden parhaan pelimme. Kaikki avainpelaajat jäi Norrköpingiin ja tuli sellainen olo, että pakko jatkaa. Tällä kaudella valmennus ja pelaajat ovat olleet samalla sivulla ja tuntuu hyvältä pelata.
 

Nuori ja nälkäinen Dolphins majailee tällä hetkellä sarjataulukon kolmannella sijalla 7 voitolla ja 2 tappiolla. Pelander on ollut isossa roolissa 10,9 pisteen ja 10,1 levypallon keskiarvoillaan. Oivista peliesityksistään huolimatta Pelander on kriittinen omasta kaudestaan.
 

– Noh, ainahan asiat voisi olla paremmin. Kaikki, jotka minut tuntee, niin tietää, että olen vähän altis virhevaikeuksille, Pelander naurahtaa.
 

– Totta kai olen tyytyväinen, että joukkue pärjää, mutta itsellä on vielä sellainen fiilis, että vielä voi pelata paremmin.
 

– Ennen kauden alkua tavoite oli, että voitamme enemmän kuin häviämme. Nyt tuntuu siltä, että pitää keskustella tavoitteet uudestaan. Nälkä kasvaa syödessä. Kyllä sanoisin, että semifinaaleihin on päästävä haastamaan Eurocup-joukkueita.
 

Pelanderin ja Dolphinsin kausi jatkuu reilun viikon päästä sunnuntaina 14.12., Mark Basketin vieraana Kinnassa.

Lisätietoja: Sofia Pelander
 
11.2.2018 EM-karsinnat

Susiladies-valmentaja Jussi Räikkä: ”Henkinen kapasiteetti saatava paremmin käyttöön”

Suomen naisten maajoukkueen valmentaja Jussi Räikkä näkee, että nuori joukkue on mennyt marraskuusta paljon eteenpäin, mutta kaipaa parketille vielä lisää pelirohkeutta.

11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

8.2.2018 10:30 EM-karsinnat

Susiladiesin Taru Tuukkanen: ”Voitto Romaniasta on ainoa tavoite”

Yksi kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoista Taru Tuukkanen, 40, palasi kuunvaihteessa takaisin Suomen kotikamaralle kahden Espanjassa vietetyn kuukauden jälkeen. Hyvinkään Pontevan tähtipelaaja valmistautuu kohtaamaan Susiladiesin paidassa lauantaina 10. helmikuuta Töölön Kisahallissa Romanian EM-karsintaottelussa, jonka ainoana tavoitteena on Tuukkasen mukaan voitto.

13.6.2014 Maaottelu

Linda-Lotta Lehtoranta: ”Montenegroa vastaan pitää vain pelata omaa peliä”

EM-karsintoja pelaavan Suomen naisten maajoukkueen Linda-Lotta Lehtoranta, 22, on ilahduttanut kotiyleisöä Saksan Bundesliigasta kerätyllä pelikovuudella ja jo Naisten Korisliiga -ajoilta tutulla puolustuspelillään. Lehtoranta ja Naarassudet pelaavat sunnuntaina Montenegroa vastaan vieraissa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Valmentajalegenda Tuominen: ”Nykymaajoukkueen pelaamista mielettömän kiva katsoa”

Suomen miesten maajoukkuetta mm. vuoden 1964 Tokion olympialaisissa sekä vuoden 1967 EM-kotikisoissa valmentanut Kalevi Tuominen, 85, on yli 40 vuoden ajan ollut miesten maajoukkuehistorian voittoisin päävalmentaja. Viikko sitten tiistaina valmentajalegenda seurasi hyvillään, kuinka ”Susijengin” tämän päivän päävalmentaja Henrik Dettmann kiilasi hänen rinnalleen voittotilastossa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Henrik Dettmann: ”MM-kisat ja olympiakarsinnat ovat täysin mahdolliset”

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmannin johtamat joukot saavuttivat toisen peräkkäisen EM-kisapaikkansa viime viikolla päättyneistä EM-karsinnoista. Lisäksi Dettmann nousi Kalevi ”Kallu” Tuomisen rinnalle Suomen kaikkien aikojen voitokkaimmaksi maajoukkuevalmentajaksi. Dettmannin, 54, katse on kuitenkin jo tulevaisuudessa ja kovenevissa tavoitteissa.

10.9.2012 EM-karsinnat

Tuukka Kotti: ”Pitkä matka on kuljettu”

Forssan Koripoikien kasvatti ja tulevalla seurajoukkuekaudella Italian Serie A:n Cremonaa edustava Tuukka Kotti, 31, pelasi lauantaina Belgian Antwerpenissä uransa 150. miesten maaottelun. Vasta kahdeksantena pelaajana kautta aikain rajapyykin rikkonut Kotti toivoo tiistailta voitokasta päätöstä EM-karsintaurakalle ja suuntaa sitten katseensa kohti Slovenian EM-kisoja.

1.9.2012 EM-karsinnat

Kimmo Muurinen: ”Ihan turha lähteä laskemaan voittoja”

Susijengin rynnistys kohti Slovenian EM-kisoja jatkuu jälleen sunnuntaina, kun EM-karsintalohko E:n jumbojoukkue Albania isännöi Suomea Tiranassa. Vaikka Susijengin kisapaikka lähenee kovaa vauhtia, joukkueen laiturikonkari Kimmo Muurinen, 31, lupaa nostaa tassun kaasupolkimelta vasta karsintojen jälkeen.

22.8.2012 13:20 EM-karsinnat

Petteri Koponen: ”Voitto Belgiasta olisi iso askel kohti EM-kisoja”

Susijengin tiistai-illan Puola-voitossa 26 pistettä upottanut Petteri Koponen on muun maajoukkuemiehistön tavoin suunnannut katseensa perjantain Belgia-otteluun. ”Maestro Koponen” painottaa, että kahden tappiottoman joukkueen kohtaamisen voittaja ottaa todella ison askeleen kohti Slovenian kesän 2013 EM-kisoja.

19.8.2012 13:44 EM-karsinnat

Mikko Koivisto: ”Tiistaina vastassa on ihan erilainen joukkue”

Suomen Susijengi aloitti EM-karsintaurakkansa rymistelemällä Albanian nurin Helsingin Jäähallissa 35 pisteen erolla. Maajoukkueen raskaan sarjan korintekijäkalustoon kuuluva Mikko Koivisto, 25, kuitenkin arvioi Susijengin jääneen kauaksi parhaastaan Albania-pelissä. Tiistaina vastassa on Puola, jota vastaan lisälatausta ei tarvitse etsimällä etsiä.

Näytä lisää vastaavia