Naisten cup-finaali nostattaa tunteita

4.12.2007 Jännitys oli lähes käsin kosketeltavissa Vantaan Energia Areenalla naisten finaalijoukkueiden kesken Suomen cupin infotilaisuudessa maanantaina. Hienoinen ennakkosuosikki Catz Lappeenranta ja viime kauden cupin kakkonen Espoo Team ilmoittautuivat molemmat nälkäisinä cup –kannun metsästykseen. Mestaruus olisi kummallekin joukkueelle ensimmäinen laatuaan.

Espoossa cupin kultaa on juhlittu aiemmin, kun Tapiolan Honka tuuletti mestaruutta viimeksi vuonna 2001. Tämän jälkeen Espoo Basket Teamin ja Tapiolan Hongan naisten joukkueiden kerättyä voimansa yhteen on kirkkain mitali vielä jäänyt saavuttamatta. Uransa ensimmäistä Suomen cup –finaalia Espoo Teamin peräsimessä valmentavan Teemu Adlerin tunnelmat ovat syystäkin lähes katossa.

 

- On hieno fiilis päästä finaaliin ja ensimmäistä kertaa valmennusuralla isoon otteluun. Pelasimme kyllä jo ison ottelun cupin välierässä Peli-Karhuja vastaan. Hallitsevan Suomen mestarin tiputtaminen cupista oli kauden ensimmäinen niin sanottu playoff–ottelu ja lauantaina on sitten toinen edessä, kertoi Adler tunnelmistaan.

 

Catz ja Espoo Team ovat kohdanneet kauden aikana kahdesti ja kahdesti on Catz ollut parempi. Lappeenrantalaiset ovat voittaneet yhteensä 12 ottelua putkeen ja joukkue porskuttaa sarjan kärjessä. Catzin kovasta vireestä huolimatta kokenut päävalmentaja Tommi Koskinen ennakoi cup–finaalista erittäin kovaa ottelua.

 

- Vastustaja on pahin mahdollinen. Vaikka olemme voittaneet 12 peliä putkeen, ei leijuta, sillä jouduimme tekemään kaikkemme viime kohtaamisessa Espoossa. Lauantaina Espoosta nousee esiin luultavasti vahvistukset Alexandra Keil ja Mirka Jarchovska, jotka molemmat ovat isojen otteluiden pelaajia, arvioi Koskinen tulevaa vastustajaa.

 

Espoo Teamin alkukausi on sujunut ailahdellen. Kauteen on mahtunut pieniä loukkaantumishuolia, mutta siitä huolimatta joukkue on onnistunut hakemaan tärkeitä voittoja pitäen sarjan kolmatta sijaa tällä hetkellä.

 

- Voitot ovat antaneet itseluottamusta ja hyvää fiilistä. Olemme nähneet, että pystymme pelaamaan hyvää korista koviakin vastustajia vastaan. Nyt saimme vielä Kaisa Höökin mukaan ja ehjän harjoitteluviikon päätteeksi hänkin on varmasti täydessä kunnossa muun joukkueen tapaan, suunnittelee Adler.

 

”Nautitaan nyt sirkushuveista”

 

Viimeaikaiset dramaattiset kokemukset Catzin leirissä on pyritty kääntämään positiiviseksi voimaksi. Harjoituksissa ikävästi törmänneet ja sairaalaan joutuneet Vilma Kesänen ja Kirbria Lewis olivat jo viime viikonvaihteessa kannustamassa joukkuettaan. Vaikka Kesäsen kausi on näillä näkymin ohi ja Lewiskin vasta toipumassa, painottaa Koskinen cupin finaalin ainutlaatuisuutta sekä tärkeyttä koko seuralle.

 

- Kyllä viimeaikaiset tapahtumat ovat laittaneet urheilun uuteen arvoonsa. Mutta nautitaan nyt kuitenkin lauantaina tulevasta sirkushuvista ja keskitytään täysillä siihen. Catz ei ole voittanut yhtään arvo-ottelua, joten nälkä on kova ja joukkue on pelannut hyvin koko alkusyksyn, Koskinen sanoo.

 

Aivotäräyksen saaneen Kirbria Lewisin pelikunto on vielä arvoitus. Pelintekijä pääsee kokeilemaan harjoittelua keskiviikkona ja on lauantain finaalissa kokoonpanossa. Koskisen mukaan pelikunto katsotaan kuitenkin päivä kerrallaan.

 

- Käytössäni on seitsemän pelaajaa, joista Kaisa Valtakari palasi viime viikonloppuna takaisin kentälle polvileikkauksen jälkeen pelaten muutamia minuutteja. Onnistuimme pelaamaan tuplakierroksen voitokkaasti seitsemällä ja Kaisan polvikin on terve, joten huojentunut olo on siinä mielessä, Koskinen totesi tyytyväisenä.

 

Catzin kapteeni Kaisa Tuure ei ota turhia ennakkosuosikin paineita lappeenrantalaisten harteille. Kapeammalla materiaalilla finaaliin lähtevän Catzin suurin vahvuus tulee olemaan kapteenin mukaan yhtenäisyys.

 

- Ei meillä mitään ylimääräisiä paineita ole. Tietysti sitä lähtee voittamaan ottelua ja jotain paineita siitä tietenkin tulee. Joukkuehenkemme on viimeaikaisten kokemusten myötä hioutunut jo nyt sellaiselle tasolle, että varmaan muutoin ei näin nopeasti oltaisi hitsauduttu näin hyvin yhteen, haki Tuure ikävästä tapaturmasta esiin tulleita positiivisia asioita.

 

- Sanoisin, että meillä on seitsemän todella kovaa pelaajaa, joita Tommi (Koskinen) on ohjeistanut ja juoksuttanut sen verran paljon, että niillä jaksetaan pelata, Tuure lisää.

 

Vastustaja Espoo Team on myös scoutattu kapteenin puolesta äärimmäisen kovaksi vastustajaksi, josta tahtoa ja taitoa ei puutu.

 

- Espoolla on laaja kaarti hyviä pelaajia. Heillä on sopivassa määrin nuoria lupauksia ja tietysti kokeneita pelaajia, joten erittäin kova peli on tulossa, ennakoi Tuure.

 

Espoo Teamin aseet heittopelissä ja vauhdissa

 

Toistamiseen Suomen cupin finaaliin edennyt Espoo Team jää jo pelaajavertailussa pienemmäksi joukkueeksi korin alla. Päävalmentaja Adlerin suurimmat haasteet onkin saada espoolaiset virittäytymään aggressiiviseen puolustamiseen ja levypallopeliin.

 

- Catzin iso pää on saatava jollain lailla kuriin. Mitä vähemmän he tekevät koreja kolmen sekunnin alueelta, sitä parempi se on meille. Meidän vahvuudet ovat puolustuspelissä. Pyritään ottamaan puolustuksessa hieman ylempää kiinni ja toisaalta taas juosta enemmän kuin vastustaja, paljastaa Adler.  

 

Viime vuonna cupin finaalitunnelmaan tutustumassa ollut Espoo Teamin Kaisa Höök odottaa uutta mahdollisuutta innokkaana voitontahtoa täynnä.

 

- Viime vuoden finaali oli urani ensimmäinen suuri peli ja uusi juttu lähes koko joukkueelle, joten se meni vähän totutellessa. Nyt voittoa halutaan todella paljon enemmän, jännittämisen jäädessä vähemmälle. Mielestäni tänä vuonna vastustaja on vieläkin parempi, joten tiukka finaali on edessä, Höök kertoo.

 

Höök linjaa Espoon Teamin voiton avaimiksi aiempien ottelujen perusteella onnistumisen etenkin kaukoheitoissa sekä ottelun tempon pitämisen korkealla.

 

- Kaikkea pitää tietysti parantaa aiemmista kohtaamisista. Meidän tulee hyökätä paljon rohkeammin, mutta kaikkien ei ehkä kannata mennä sinne Catzin korin alle. Hyvää heittopeliä ja nopeaa peliä on saatava aikaiseksi, painottaa Höök.

 

Ignatius vs. Reshetko

 

Vaikka ennakkoon naisten Suomen cupin ratkaisut nähdään luultavasti Catzin sisäpelissä ja toisaalta taas Espoo Teamin vauhtipelissä, on ottelun sisällä mielenkiintoinen taistelupari. Nuorten maajoukkuepelaaja 17-vuotias Kia Ignatius on alkukauden aikana antanut vastustajien nimipelaajille myrskyvaroituksen. Lujalla asenteella puolustava Ignatius on yllättänyt otteillaan yhden jos toisen SM-sarjakonkarin.

 

Näillä näkymin Espoon valmennusjohto laittaakin Ignatiuksen Lappeenrannan taitavan laiturin Elena Reshetkon kimppuun. Venäjän alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa pelannut Reshetko on kantanut ison osan lappeenrantalaisten pistetehtailusta.

 

Viimeisissä kahdessa SM-sarjan ottelussa 184-senttinen Reshetko on tehtaillut 21 pistettä ottelua kohden. Kymmenisen senttiä lyhyempi Ignatius on päävalmentajansa mukaan asenteensa ja liikkuvuutensa avulla valmis pysäyttämään monipuolisen Catz-taiturin.

 

Reshetko puolestaan nousi viimeistään viime vuoden SM-finaalien aikaan SM-sarjan eliittipelaajien joukkoon. Keskimäärin lähes 30 minuuttia ottelu kohden kentän molemmissa päissä tuhojaan tekevä venäläinen oli lähellä hoitaa mestaruuden Lappeenrantaan viidennen finaalin kylmäpäisillä ratkaisuillaan. Historiaan kirjoitettiin vielä sillä kertaa toinen mestaruuden ratkaisija Catzin kannalta väärästä joukkueesta.

 

Naisten tulisen ja varmasti tunteita sisältävän finaalin aloitusheitto lähtee ilmaan lauantaina 8.12. klo 16:00 Vantaan Energia Areenan parketilla. Naisten jälkeen miesten finaalissa kohtaavat Kouvolan Kouvot ja Lappeenrannan NMKY. Ottelu alkaa klo 18:30.Lisätietoja: /sarjat_tulokset/naisten_suomen_cup/
 
16.1.2022 20:33 Suomen Cup

Suomen Cup jälleen Kotkaan

Kotkan Peli-Karhut uusi Suomen Cupin voittonsa, kun se kukisti jännittävien vaiheiden jälkeen ToPo:n 77-64.

15.1.2022 19:35 Korisliiga

Suomen Cup -finaali äityi jännäriksi, mutta Seagulls otti jälleen voiton

Helsinki Seagulls saalisti kolmannen perättäisen Suomen Cup -mestaruutensa, vaikka Salon Vilpas antoi loistavan vastuksen.

15.1.2022 16:36 Suomen Cup

ToPo ja Peli-Karhut Suomen Cupin finaaliin, ToPon Bronson hurjasteli tripla-tuplan

Sunnuntaisessa naisten Suomen Cupin finaalissa kohtaavat Torpan Pojat ja hallitseva cup-mestari Peli-Karhut. Välierät tarjosivat kaksi jännää ottelua, jotka ratkesivat vasta päätösneljänneksellä.

14.1.2022 11:15 Suomen Cup

Suomen Cup -ennakko: Lahti ja Seagulls mittelevät finaalipaikasta

Miesten Suomen Cupin Final Four -vaihe pelataan tänään Helsingin uudessa Urhea-hallissa, vaikka valitettavasti asetelma onkin tiivistynyt vain final threeksi.

20.12.2021 07:39 Suomen Cup

Suomen Cupin Final Fourin lipunmyynti käynnistyy maanantaina klo 10

Molempien Suomen Cupien loppuhuipennus järjestetään 14.–16. tammikuuta uudessa Urhea-hallissa Helsingissä. Lipunmyynti Final Fouriin käynnistyy tänään maanantaina klo 10.

11.12.2021 18:07 Pääjuttu

Lahti ja Vilpas venyivät yllätyksiin Suomen Cup -puolivälierissä – Jeremiah Wood tilastoi voitossa triplatuplan

Miesten Suomen Cupin puolivälierät saatiin päätökseen. Jatkoon etenivät Lahti Basketball, Salon Vilpas ja Kauhajoki.

11.12.2021 16:47 Suomen Cup

HBA leimasi viimeisenä joukkueena lippunsa välieriin

Viimeisessä puolivälierässä HBA sai vieraakseen Vimpelin vedon. Helsinkiläisjoukkue otti jo toisen voiton Vimpelistä tämän viikon aikana ja varmisti samalla paikkansa Suomen Cupin välierissä. Ottelu päättyi 86-75.

10.12.2021 20:19 Pääjuttu

Suomen Cupin puolivälierä muuttui Petteri Koponen Show'ksi – Seagulls matkaa välieriin

Helsinki Seagulls eteni miesten Suomen Cupin välierään reippaalla voitolla. Loput otteluparit ratkaistaan huomenna.

10.12.2021 12:00 Suomen Cup

Suomen Cupin puolivälierät vauhtiin perjantaina

Molempien sarjojen rankingin kahdeksan parasta joukkuetta yrittävät selvittää tiensä 14.-16.1.2022 pelattavaan Final Four –turnaukseen. Loppuhuipennus järjestetään Urhea-hallissa Helsingissä. Puolivälieriä pelataan perjantaina ja lauantaina.

22.11.2021 15:11 Suomen Cup

Miesten ja naisten Suomen Cupin puolivälieräparit on valittu

Suomen Cup -joukkueiden valintatilaisuus järjestettiin tänään. Korisliigojen runkosarjan kärkinelikon joukkueet valitsivat paremmuusjärjestyksessä vastustajansa joulukuussa pelattavaan puolivälierävaiheeseen.

17.11.2021 22:18 Suomen Cup

Suomen Cupiin selviytyneet joukkueet ja rankingit ovat selvillä

Korisliigan ja naisten Korisliigan keskiviikon kierroksesta muodostui dramaattinen tulevan talven Suomen Cupin osallistumisoikeuksien suhteen. Rankingin kahdeksan parasta joukkuetta ovat nyt selvillä ja joukkueet pelaavat joulukuussa puolivälierät paremmin sijoittuneiden kotikentillä.

17.11.2021 10:25 Suomen Cup

Suomen Cup -pakoista käydään tänään kova kilpailu Korisliigoissa – näistä lähtökohdista kierroksille lähdetään

Korisliigan ja naisten Korisliigan illan kierroksilla panokset ovat kovat. Kierroksen jälkeen ratkeaa molemmista sarjoista kahdeksan joukkuetta, jotka saavat osallistumisoikeuden tämän vuoden Suomen Cupiin.

10.11.2021 15:45 Suomen Cup

Taistelu Suomen Cup -paikoista käy kuumana molemmissa sarjoissa

Molempien sarjojen kahdeksan parasta joukkuetta osallistuvat Suomen Cupiin. Osallistujat ratkeavat 17.11. pelattujen otteluiden jälkeen. Final Four -huipennus järjestetään tammikuun puolessa välissä uudessa Urhea-hallissa Helsingissä.

30.9.2021 19:55 Suomen Cup

Miesten ja naisten Suomen cup uudistuu, kruununa Final Four -huipennus

Suomen cupin kilpailujärjestelmä uudistuu alkavaksi kaudeksi, kun puolivälierien voittajat pääsevät tammikuussa pelattavaan Final Four -huipennukseen. YLE seuraa Suomen cupia tiiviisti omilla kanavillaan.

2.6.2021 13:00 Suomen Cup

Koripallon Suomen Cup Ylelle pitkällä sopimuksella

Suomen Koripalloliitto ja Yle solmivat kolmivuotisen sopimuksen miesten ja naisten Suomen Cupin finaaliviikonloppujen tv-oikeuksista.

14.2.2021 19:12 Suomen Cup

Naisten Suomen Cupin mestaruus jälleen Kotkaan

Peli-Karhut voitti toisen perättäisen Suomen Cupin mestaruuden, kun se voitti vieraskentällä EBT:n. PeKa karkasi jo avausjaksolla emänniltään, eikä luopunut johdostaan missään vaiheessa. Finaali päättyi 98-81.

13.2.2021 19:32 Suomen Cup

Seagulls uusi cup-mestaruutensa Kisahallin heittorallissa

Helsinki Seagulls ja Tampereen Pyrintö kiskoivat vuoden 2021 Suomen cupin finaalissa kolmen pisteen heittoja kahteen pekkaan paitsi enemmän kuin yhdessäkään ottelussa aiemmin, myös erinomaisin tarkkuuksin. Lopussa Seagullsin kylmähermoisuus ratkaisi periksiantamattoman Pyrinnön rynnistyksessä ja cup-pokaali pysyi Helsingissä pistein 97–95 (51–46).

12.2.2021 12:44 Suomen Cup

Naisten Suomen Cupin finaaliennakko: EBT haastaa tappioitta kauden pelanneen Peli-Karhut

Naisten Suomen Cupin finaali pelataan ystävänpäivänä 14.2. Pallo nousee ilmaan klo 17:30, mutta lähetys ottelusta alkaa Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa 17:20.

12.2.2021 08:56 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu Seagullsin ja Pyrinnön finaaliotteluun – Yle TV2 televisioi ottelun suorana

Lauantaina 13. helmikuuta klo 17:15 Töölön Kisahallissa pelataan Suomen Cupin finaaliottelu, jossa kohtaavat Helsinki Seagulls ja Tampereen Pyrintö. Ottelun televisioi suorana lähetyksenä Yle TV2, selostajanaan Antti-Jussi Sipilä.

29.1.2021 09:14 Suomen Cup

Miesten Suomen cupin finalistit ratkaistaan viikonloppuna

Perjantain välierässä Pyrintö kohtaa kotikentällään Kauhajoen. Lauantaina pelattavassa toisessa välierässä sarjakärki Seagulls isännöi BC Nokiaa. Ruutu näyttää suorana lähetyksenä molemmat välierät kanavallaan.

Näytä lisää vastaavia