Naisten maajoukkue siirtyy Mirolybovin komentoon

4.11.2011 Suomen Koripalloliitto on kiinnittänyt naisten maajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi nuoresta iästään huolimatta pitkän päivätyön juniorimaajoukkuetoiminnassa tehneen Anton Mirolybovin, 34. Viime kaudella Mirolybov valmensi Saksan miesten Bundesliigan Mitteldeutscheria sekä Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkuetta.

Saksassa nousujohteiset kuusi kautta viettänyt ja pitkään nuorten maajoukkuevalmennuksessa toiminut Anton Mirolybov on Suomen naisten maajoukkueen uusi päävalmentaja.

Avukseen Mirolybov (vas.) saa maajoukkueeseen mm. Mirka Dettmannin (oik.). Kaksikko valmensi yhdessä viime kesänä menestyksekkäästi 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkuetta ja toimii nuorten pelaajien kehittäjinä Helsinki Basketball Academyssa.

Lahtelainen Jussi Immonen täydentää naisten maajoukkueen uuden valmennusjohdon.

Naisten maajoukkueen seuraava tähtäin on 12.6.-14.7.2012 pelattavissa EM-karsinnoissa, joissa seulotaan joukkueet vuoden 2013, Ranskassa järjestettäviin EM-kisoihin. Kuvassa Suomen Tiina Sten. Kuvat: Tuomas Venhola & Johan Weckström & Ville Vuorinen.

– Alexander Stubbia mukaillen: kun isänmaa kutsuu, silloin vastaus on yksiselitteisesti kyllä. Kertakaikkisen hieno fiilis uudesta tehtävästä, johon lähden nöyränä ja kiitollisena, purkaa Mirolybov tuntojaan uuden pestinsä tiimoilta.

– Olen viettänyt viimeiset yksitoista kesää juniorimaajoukkuetehtävissä. Vaikka harppaus aikuisten maajoukkueen päävalmentajaksi on suuri, on tämä samalla luonteva jatkumo avartavalle ja opettavaiselle kesälle, viittaa Mirolybov menestyksekkääseen (19 ottelua, 15 voittoa) kesään 2011 alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen päävalmentajana.

Suomen naiset pelasivat kesäkuun 2011 EM-karsinnoissa terävästi, vaikka jatkopaikka jäi saavuttamatta. Mirolybov uskoo viime kesän olleen maajoukkueelle ”momentum”, jonka varaan rakentaa myös jatkossa.

– Joukkueessa on paljon elementtejä, joiden varaan tulevaisuutta voi rakentaa. Olennaista on nyt se, että emme yritä keksiä pyörää uudestaan, vaan otamme esimerkkiä läheltä eli miesten maajoukkueesta. Susijengi osoitti EM-kisoissa, että pieni koripallomaa pystyy haastamaan isompiaan kurinalaisuudella, tiimityöllä ja selkeällä joukkuekonseptilla, Mirolybov linjaa.

– Lisäksi kokonaisjärjestelmämme kannalta meille on suuri etu siitä, että maajoukkueikään saapuvat nuoret, lahjakkaat pelaavamme ovat pelanneet nuorisomaajoukkueissa vuodesta toiseen yhteisen pelitavan mukaan. Silloin heidän hyppynsä nuorista aikuisten tasolle ei ole kovin pitkä. Aiomme jatkaa samaa järjestelmällistä kehitystyötä nyt myös naisten maajoukkueen kanssa.

Koripalloliiton valmennuksenjohtaja, miesten maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann näkee Mirolybovin edustavan sopivaa kehityshakuisuuden ja jatkuvuuden sekoitusta.

- Naisten maajoukkueeseen on tulossa nuoria lähivuosina seurauksena panostuksistamme nuorten maajoukkueohjelmaan. ”Ponttiksella” (Mirolybov) on tarvittava kansainvälinen kokemus ja hän on tehnyt ison työn ja paljon uhrauksia oppiakseen lisää koriksesta. On hieno tilanne, että pääsemme hyödyntämään hänen osaamistaan nyt naisten maajoukkueessa.

Mirolybov seuraa tehtävässään Tommi Koskista, jonka ohjauksessa naisten maajoukkue kulki loppuvuodesta 2008.

- Tommille suuri kiitos näistä vuosista. Hän otti maajoukkueen valmennettavakseen joukkueen ollessa haasteellisessa tilanteessa ja sai ohjelmamuutoksen hyvälle alulle, kiittelee Dettmann.

Vuoden 2013 kisat ja pitkän tähtäimen kehitys

Kausien 2005-11 aikana Saksan kakkosbundesliigan apuvalmentajan tontilta Saksan Bundesliigan päävalmentajaksi edenneen Mirolybovin mukaan pitkän tähtäimen suunnitelmien lisäksi naisten maajoukkueen seuraava pyrkimys on selvittää tiensä vuoden 2013 EM-kisoihin. Päätähtäin on kuitenkin vahvasti tulevaisuudessa.

– Nuorten maajoukkueiden puolella on tehty pitkään töitä sen eteen, että lahjakkaimmilla pelaajillamme olisi oikea ympäristö, jossa jalostua kansainvälisen tason huippupelaajaksi ja kantaa vastuuta aina aikuisten kansainvälisissä otteluissa asti. Tämä näkökulma huomioon ottaen naisten maajoukkueen koostumus on tällä hetkellä erittäin hyvä, viitoittaa ammattivalmentajan, huippukoripallovalmentajan ja kansainvälisen FIBA Europe Coaching Certificate –tutkinnot suorittanut Mirolybov.

– Evita Iiskola, Annika Holopaisen ja Krista Grossin kaltaiset nuoret lahjakkuudet tekevät kovaa vauhtia tuloaan maajoukkueeseen. Toisaalta meillä on Taru Tuukkasen ja Reetta Piiparin kaltaisia konkareita sekä Tiina Stenin ja Heta Korpivaaran kaltaisia pelaajia, joilla on jo tuntumaa ammattilaisuudesta. He tulevat olemaan tärkeässä roolissa kehittäessämme nuorista pelaajistamme seuraavan sukupolven vastuunkantajia.

Avukseen maajoukkueen valmennusportaaseen Mirolybov on kutsunut Mirka Dettmannin ja Jussi Immosen.

Tuore valmennuskolmikko toimii kokonaisuudessaan maajoukkuetehtävien ohella nuorten parissa, erityisesti lahjakkaiden pelaajien kehittäjinä. Mirolybov ja Dettmann tekevät yhteistyötä syksyllä käynnistyneessä Helsinki Basketball Academyssa, joka tarjoaa pääkaupunkiseudun nuorten maajoukkuepelaajille tasokkaan kehittymisympäristön Pohjois-Haagan Yhteiskoulun yläkoulussa sekä Mäkelänrinteen Urheilulukiossa. Immonen puolestaan valmentaa nuoria Lahdessa.

– Mirka oli viime kesänä apuvalmentajanani 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueessa ja nautimme yhteistyöstä todella paljon. Olen itse luonteeltani tulisieluinen ja hetkeen eläytyvä valmentaja, ja Mirka tasapainotti tekemistäni analyyttisyydellään ja tietotaidollaan. Lisäksi hänen kokemuksensa EM-kisanäyttämöiltä sekä ammattilaiskentiltä tulee olemaan täysin korvaamatonta, luonnehtii Mirolybov.

Mirka Dettmann (os. Jarchovska) pelasi aktiiviurallaan yli 150 naisten maaottelua kotimaansa Tshekin väreissä lukeutuen joukkueen luottopelaajiin mm. neljässä EM-lopputurnauksessa. Ennen muuttoaan ja asettumistaan Suomeen hän ennätti voittaa kolme Saksan mestaruutta. Mirka Dettmann on koulutukseltaan liikuntatieteiden maisteri ja suorittanut Tshekin korkeimman valmentajatutkinnon. Maajoukkuetasolla hän on Suomen nuorten maajoukkueiden lisäksi toiminut Saksan 16-vuotiaiden tyttöjen apuvalmentajana.

Jussi Immonen on niin ikään liikuntatieteiden maisteri, joka on suorittanut myös huippukoripallovalmentajatutkinnon ja omaa kokemusta valmentamisesta Suomen nuorten maajoukkueissa.

– Immonen kantaa päävastuun joukkueen fysiikkaharjoittelusta sekä videoiden käytöstä valmennusvälineenä. Vastustajia scoutattaessa ja peleihin valmistauduttaessa Immosen rooli tulee olemaan suuri, Mirolybov kertoo.

Sten: ”Olen todella iloinen”

Naisten maajoukkueen keskuudessa tieto Mirolybovin päävalmentajapestistä on saanut innostuneen vastaanoton.

– Olin aidosti todella iloinen kuultuani ”Ponttiksen” nimen. Tommi (Koskinen) teki hienoa työtä meidän kanssamme, enkä usko, että hänelle olisi mahdollista saada parempaa seuraajaa, kertaa tuntojaan Espanjan liigan Cadi La Seuta edustava Tiina Sten.

– Ponttis on hyvä ja innostunut valmentaja, joka haluaa ihan tosissaan viedä suomalaista naiskoripalloa eteenpäin. Viime kesänä saimme joukkueena lisää kokemusta kovista kansainvälisistä peleistä ja sisäänajettua muutaman nuoren pelaajan. Nyt on hyvä aloittaa työ kohti ensi kesän EM-karsintoja ja suunnata katse tulevaisuuteen, Sten päättää.

Naisten EM-karsinnat vuoden 2013 EM-kisoihin pelataan 12.6.-14.7.2012. Ranskan järjestämä EM-lopputurnaus pelataan kesäkuussa 2013.

Lisätiedot: Naisten maajoukkue
 
15.2.2018 Maaottelu

Ranska tyly emäntä Susiladiesille 5000 katsojan edessä

Suomen naisten koripallomaajoukkue eli Susiladies hävisi EM-karsintaottelun hallitsevaa EM-hopeamitalisti Ranskaa vastaan 5000 silmäparin edessä Brestissä. Susiladies pelasi rohkeasti ja ennakkoluulottomasti, mutta kivenkova Ranska oli liian iso pala purtavaksi 90-40 (44-23) -tappiossa.

14.2.2018 Maaottelu

Susiladiesille vastaan ärsytetty Ranska

Suomen naisten koripallomaajoukkue eli Susiladies saa tänään vastaansa maajoukkueikkunan toisessa EM-karsintaottelussa Ranskan Brestissä. Hallitseva EM-hopeamitalisti hävisi yllättäen lauantaina oman karsintaottelunsa Slovenialle.

11.2.2018 EM-karsinnat

Susiladies-valmentaja Jussi Räikkä: ”Henkinen kapasiteetti saatava paremmin käyttöön”

Suomen naisten maajoukkueen valmentaja Jussi Räikkä näkee, että nuori joukkue on mennyt marraskuusta paljon eteenpäin, mutta kaipaa parketille vielä lisää pelirohkeutta.

11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

10.2.2018 Maaottelu

Romania karkasi EM-karsinnoissa Susiladiesilta

Suomen naisten maajoukkue eli Susiladies kärsi tappion Töölön Kisahallissa pelatussa EM-karsintaottelussa Romaniaa vastaan. Taru Tuukkasen 24 pisteen ja 17 levypallon loistopeli ei riittänyt, kun romanialaiset karkasivat toisella neljänneksellä kohti 59-80 (31-47) -voittoa liki kuudensadan silmäparin edessä.

9.2.2018 16:30 EM-karsinnat

Susiladiesin EM-karsintavastus Romania on vahvasti viisikkonsa varassa

Suomen naisten koripallomaajoukkue eli Susiladies pelaa huomenna lauantaina 10. helmikuuta Töölön Kisahallissa kello 14:00 Romaniaa vastaan EM-karsintaottelun. Susiladiesin valmentaja Jussi Räikän mukaan Romanialla on vahva aloitusviisikko, mutta korintekovastuu nojaa vahvasti kahteen laituriin Ashley Walkeriin ja Gabriela Margineaan.

7.2.2018 21:50 EM-karsinnat

Susiladies päihitti Viron suljetuin ovin Kisakalliossa

EM-karsintoihin valmistautuva Suomen naisten koripallomaajoukkue Susiladies päihitti kenraaliharjoituksessaan Viron Kisakallion Susi Training Centerissä 75-52 (42-26). Suljetuin ovin pelatussa ”scrimmagessa” Susiladiesin aggressiivinen puolustus puri virolaisiin erinomaisesti, mikä lupaa hyvää ajatellen lauantaina pelattavaa EM-karsintaottelua Romaniaa vastaan.

29.1.2018 13:30 EM-karsinnat

Salminen nimesi 15 pelaajaa Susiladiesin helmikuun EM-karsintarinkiin

Suomen naisten maajoukkueen eli Susiladiesin päävalmentaja Pekka Salminen on nimennyt 15 pelaajaa helmikuussa pelattaviin EM-karsintaotteluihin Romaniaa ja Ranskaa vastaan. Salmisen nippu on elänyt marraskuun karsintaikkunaan verrattuna, kun Susiladies saa mieluisia loukkaantumisista toipuneita pelaajia kokoonpanoonsa.

Susiladies-tähti Linda-Lotta Lehtoranta palaa Peli-Karhuihin

Susiladiesin avainkaartiin kuuluva Linda-Lotta Lehtoranta, 26, tekee paluun vaikeiden loukkaantumisten jälkeen kotiseudulleen Kotkaan, kun Naisten Korisliigan Peli-Karhut ja 178-senttinen Lehtoranta ovat tehneet pelaajasopimuksen. Lehtoranta pelasi edellisen kerran PeKassa kaudella 2012/13, minkä jälkeen hän on luonut uraansa kansainvälisillä pelikentillä.

12.1.2018 07:00 Maaottelu

Naisten EM-karsintaottelun Suomi–Romania liput myyntiin

Naisten maajoukkue jatkaa vuoden 2019 kisoihin tähtääviä EM-karsintoja helmikuussa, kun se kohtaa Töölön Kisahallissa Romanian 10.2. klo 14. Lipunmyynti otteluun käynnistyy tänään perjantaina 12.1. klo 9.

8.1.2018 20:45 Suomalaiset ulkomailla

Susiladies-kulmakivi Vilma Kesänen palaa Catziin

Syyskauden Espanjan kivenkovassa kakkosliigassa pelannut Orimattilan Jymyn kasvatti ja Susiladiesin pitkäaikainen pelinrakentaja Vilma Kesänen, 29, on solminut loppukauden kestävän sopimuksen 2010-luvun Naisten Korisliigan kestomenestyjän Lappeenrannan Catzin kanssa. Kesänen edusti Catzia viimeksi vuosina 2007-2012.

4.1.2018 08:00 Suomalaiset ulkomailla

Tehokas Taru Tuukkanen jatkaa Zaragozassa tammikuun

Hyvinkään Pontevasta yksikuukautisella sopimuksella Espanjan liigan Mann Filter Zaragozaan siirtynyt maajoukkueikoni Taru Tuukkanen, 40, jatkaa Espanjassa vielä tammikuunkin. Tuukkanen on kuulunut voitokkaan joulukuun aikana Zaragozan parhaimmistoon.

31.12.2017 09:50 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisat, Lauri Markkasen nousu NBA-tähteyteen ja 16-vuotiaiden EYOF-pronssi: koripallovuosi 2017 jää historiankirjoihin

2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.

Evita Iiskola ei jatka Italiassa

Syyskauden Italian kakkosliigassa pelaavaa Pallacanestro Femminile Umbertidea edustanut Evita Iiskola, 24, ei jatka italialaisseurassa loukkaantumisen vuoksi. Iiskola oli Umbertiden pisteykkönen pelaamassaan kuudessa ottelussa 17,2 pisteen keskiarvolla.

Taru Tuukkanen siirtyy Espanjaan Zaragozaan

Susiladiesin ja Hyvinkään Pontevan Taru Tuukkanen, 39, on allekirjoittanut määräaikaisen sopimuksen Espanjan pääsarjan Liga Femeninan huippujoukkue Mann Filter Zaragozan kanssa. Tuukkanen on ollut Naisten Korisliigan parhaimpia pelaajia kuluvalla kaudella 17,8 pisteen, 12,4 levypallon ja 4,3 syötön keskiarvoilla.

20.11.2017 Ajankohtainen

PostNord on Susijengin ylpeä kumppani: ”Tässä on ollut tekemisen meininkiä”

Susijengi ja sen pääyhteistyökumppani PostNord pyrkivät yhteistyössä jatkuvasti tilanteeseen, jossa molemmat voittavat. Yhteistyössä vallitseva hyvä tiimihenki on ollut avain hyviin tuloksiin molemmin puolin.

16.11.2017 Haastattelu

Susiladiesin Lotta-Maj Lahtinen tähtää huipulle

Naisten koripallomaajoukkueen tulevaisuuden huippulupauksiin kuuluva Lotta-Maj Lahtinen, 17, esitti ennakkoluulottomia otteita EM-karsintaotteluissa Ranskaa ja Sloveniaa vastaan. Lahtisen mukaan ottelut toimivat erinomaisena oppina jatkoa ajatellen.

15.11.2017 23:59 Maaottelu

Slovenia karkasi Susiladiesilta Celjessä

Suomen naisten maajoukkue eli Susiladies hävisi EM-karsintaikkunansa toisen ja viimeisen ottelun Slovenialle Celjessä. Prässäävä ja fyysinen Slovenia pakotti Suomen runsaisiin pallonmenetyksiin, joiden myötä kotijoukkue karkasi jo ensimmäisellä puoliajalla kohti 97-57 (54-23) -voittoa.

15.11.2017 10:15 EM-karsinnat

Susiladiesin EM-karsintojen seuraava koetinkivi on Slovenia

Suomen naisten koripallomaajoukkue eli Susiladies pelaa tänään keskiviikkona 15. marraskuuta Sloveniaa vastaan Celjessä EM-karsintaottelun, Romanian EM-karsintaikkunan ensimmäisessä ottelussaan voittanut Slovenia nojaa Susiladiesin apuvalmentaja Jussi Räikän mukaan vahvasti muutamaan avainpelaajaansa.

15.11.2017 Maaottelu

Annika Holopaisella selvät aseet Slovenian kaatoon

Suomen naisten maajoukkue, Susiladies, jatkaa EM-karsintojaan keskiviikkona kohtaamalla vieraskentällä Slovenian. Annika Holopaisen mukaan Ranska-tappiosta on otettu opiksi ja katseet suunnattu Slovenian kaatoon.

Näytä lisää vastaavia