NCAA:n suomalaispelaajat valmistautuvat lopputurnauksiin

4.3.2008 Marraskuussa käynnistyneen Yhdysvaltain yliopistokoripallosarjan NCAA:n kausi on kääntymässä kohti ”March Madnessiksi” kutsuttua lopputurnausvaihetta. NCAA:n suomalaispelaajat ovat saaneet päättyvän kauden aikana rutkasti vastuuta ja odottavat mahdollisuuttaan esittää lopputurnauksissa parasta osaamistaan.

Seuraavassa katsaus suomalaismiesten edesottamuksiin yliopistosarjassa.

"Valpo" voitokas, Huff hurjana, Haanpää sivussa

NCAA:n "suomalaiskouluista" näkyvin on Valparaiso, jonka aloitusviisikossa pelaa kaksi Suomen maajoukkueringin pelaajaa: ToPossa koripalloharrastuksensa aloittanut 198-senttinen, 23-vuotias Shawn Huff sekä 203-senttinen, 21-vuotias Keravan Kori-80:n kasvatti Samuel Haanpää.

Huffin ja Haanpään Valparaiso aloitti kauden 2007-08 rähinällä häviten vain kerran ensimmäisen yhdentoista ottelunsa aikana. Sittemmin tahti on tasoittunut, sillä uudenvuoden jälkeen Valparaiso on voittanut kahdeksastatoista pelaamastaan ottelusta puolet.

– Hyvän alkukauden jälkeen taisi tulla seinä vastaan. Meille tuli monta niukkaa tappiota, jotka olisimme voineet voittaa, mutta emme kuitenkaan voittaneet. Se taisi syödä itseluottamusta, joka vei meidät tappiokierteeseen, Huff selvittää.

Valparaiso terästäytyi kuitenkin runkosarjakauden viimeisillä kierroksilla voittamalla neljä perättäistä ottelua. Läpi kauden Valparaison luottopelaajiin kuulunut Huff on ollut voittoputken aikana elementissään merkiten tilastosarakkeisiin 18,5 pistettä ottelua kohden. Huff on ollut tulessa erityisesti kolmoskaaren takaa, josta hän on upottanut heittonsa 69,6 prosentin tarkkuudella.

Tuoreimmassa ottelussaan Valparaiso nitisti jatkoajan jälkeen niukasti Wright Staten lukemin 75-73. Ottelun sankari oli "Valpon" kaikki kahdeksan pistettä lisäajalla tehnyt Huff, joka viimeisteli korin ja sen päälle saamansa vapaaheiton vain 1,6 sekuntia ennen päätössummeria. Huffin viikon kruunasi valinta Horizon League –konferenssin viikon pelaajaksi.

– Hyvin päättyneen runkosarjan myötä joukkueen tunnelma on alkanut nousta samalle tasolle kuin alkukaudella, kertoo Huff tyytyväisenä.

Koko kauden keskiarvoikseen Huff on nakuttanut 12,5 pistettä, 4,5 levypalloa ja 1,6 syöttöä 31,5 peliminuutissa ottelua kohden. Kolmosensa Huff on upottanut 48,8 prosentin ja vapaaheittonsa 84,3 prosentin tarkkuudella.

Valparaison suomalaiskaksikon toinen osapuoli, Samuel Haanpää, joutui keskeyttämään kautensa helmikuun puolessavälissä sairastuttuaan mononukleoosiin. Haanpää pelasi kaudella 25 ottelussa keskimäärin 27,8 minuuttia ottelua kohden, jossa ajassa syntyivät 10 pisteen, kolmen levypallon ja yhden syötön keskiarvot. Kolmen pisteen heittonsa Haanpää upotti 43 prosentin tarkkuudella ja vapaaheitoista 80 prosenttia. Haanpää kirjoitti myös koulun historiankirjoihin täysin uuden luvun upottamalla kymmenen kolmen pisteen heittoa Chicago Statea vastaan joulukuussa.

Voittoputkensa myötä Valparaiso päätyi Horizon-konferenssissa kuudennelle sijalle. Valparaiso kohtaa konferenssin lopputurnauksen avausottelussaan seitsemännelle sijalle jääneen Wisconsin-Green Bayn kotikentällään. Ottelu pelataan 4. maaliskuuta.

Myös Leen Old Dominion kuntohuipussa

Tulokaskaudellaan vähäiselle peliajalle jäänyt 206-senttinen, 20-vuotias Korihaiden kasvatti Gerald Lee Jr. on ollut päättyvällä kaudella oman opinahjonsa Old Dominionin kantavia voimia. Lee on uurastanut keskiarvoikseen 12,9 pistettä, 5,9 levypalloa, 1,5 syöttöä ja 0,9 torjuntaa 30,5 minuutissa ottelua kohden.

Old Dominion osoitti iskukykyään alkukaudella pelaamalla tiukkoja otteluita NCAA:n parhaimmistoon kuuluvia Georgetownia ja Louisvilleä vastaan, mutta joulu- ja tammikuun aikana joukkue onnistui voittamaan yhdestätoista ottelustaan vain kuusi.

– Pelasimme alkukaudella sarjan kymmenen parhaan joukkoon kuuluvia joukkueita vastaan ja niiden otteluiden jälkeen motivaatiomme ei ollut sillä tasolla, millä sen olisi pitänyt olla, Lee kertoo.

Valparaison tavoin myös Old Dominion sai kuitenkin moottorinsa kulkemaan loppukaudella. Vaikka Old Dominion hävisi runkosarjan päätösottelun UNC-Wilmingtonia vastaan, "Monarchs" onnistui voittamaan sitä edeltävät kuusi ottelua. Voittoputken aikana Lee esitteli parasta osaamistaan: Drexeliä vastaan syntyivät teholuvut 23/7, Bucknellia vastaan 20/7 ja Northeasternia vastaan 12/12.

– Meillä on nuori joukkue ja kaikki pelaajat ovat oppineet koko ajan lisää. Voittoputkemme aikana onnistuimme voittamaan konferenssimme kärkijoukkueen Virginia Commonwealthin heidän kotiareenallaan ja konferenssikakkosen George Masonin kotonamme. Mikä tahansa on mahdollista, nyökyttelee Lee lopputurnauksen lähestyessä.

31 ottelustaan 17 voittanut Old Dominion päätyi Colonial-konferenssissa neljännelle sijalle. Old Dominion pelaa konferenssiturnauksen ensimmäisen ottelunsa 8. maaliskuuta William & Maryn ja Georgia Staten välisen ottelun voittajaa vastaan.

Koivisto jätti loukkaantumiset taakseen

Vantaan Pussihukista maailmalle lähtenyt 194-senttinen, 20-vuotias Mikko Koivisto on päässyt huippuvireeseen opinahjonsa UNC-Greensboron viimeisissä otteluissa. Joukkueensa aloitusviisikon luottokastiin kuuluva Koivisto on ollut avainasemassa, kun Greensboro on jyllännyt konferenssin päätösotteluissa kolmeen perättäisvoittoon. Koivisto kuritti Charlestonia heittämällä piste-ennätyksensä (25) ja jatkoi käsikirjoituksen mukaan rankaisemalla Chattanoogaa 22 pisteellä.

– Loukkasin joulukuussa nilkkani ja kauteen tuli sitä kautta pientä takapakkia, mutta viime peleissä heitto on pudonnut hyvin ja itseluottamus omaan tekemiseen on kasvanut, uhkuu Koivisto.

Koivisto on pelannut keskimäärin 27,3 minuuttia ottelussa 11,8 pisteen, 1,8 levypallon ja 1,7 syötön keskiarvoilla. Koivisto on Shawn Huffin ja Samuel Haanpään tavoin kasvattanut suomalaisten mainetta kaukoheittäjinä, sillä Koiviston kolmen pisteen heitoista 44,9 prosenttia on löytänyt tiensä korirenkaaseen. Vapaaheittonsa Koivisto on heittänyt ilmiömäisellä 91,2 prosentin tarkkuudella.

Greensboro on saalistanut 28 runkosarjaottelustaan 17 voittoa. Joukkueella on vielä yksi runkosarjaottelu jäljellä ennen konferenssin lopputurnausta. Southern-konferenssin viidennen sijan varmistanut Greensboro saa kuitenkin varmuudella lopputurnauksen avausottelussa vastaansa Appalachian Staten. Ottelu pelataan 8. maaliskuuta.

– Meillä on mielestämme mahdollisuudet voittaa konferenssimestaruus. Olemme kauden aikana pelanneet kaksi tiukkaa ottelua konferenssin runkosarjan voittanutta Davidsonia vastaan, eli mikä tahansa on mahdollista, kertoo Koivisto.

Niemi saa vastuuta Youngstownissa

NCAA:n muista suomalaispelaajista selkeästi eniten vastuuta on saanut Valparaison kanssa samassa konferenssissa pelaavan Youngstown Staten 185-senttinen, 21-vuotias Mikko Niemi. Tampereen Pyrinnöstä ponnistanut Niemi on uurastanut vuodenvaihteen jälkeen Youngstownin avausviisikon pelintekijänä 14 minuuttia ottelua kohden 1,6 levypallon, 1,6 syötön ja yhden pisteen ottelukohtaisilla keskiarvoilla. Youngstown kohtaa Horizonin konferenssiturnauksen avauskierroksen ottelussa Illinois-Chicagon 4. maaliskuuta.

Korihaissa ja ToPossa junorivuosina pelannut 195-senttinen, 20-vuotias Cedric Latimer päättää toisen kautensa kalifornialaisessa Santa Claran yliopistossa. Latimer on pelannut keskimäärin 10 minuuttia ottelua kohden keskiarvoinaan 1,9 pistettä, 1,8 levypalloa ja 0,7 syöttöä. Santa Claralla on vielä yksi runkosarjaottelu jäljellä ennen konferenssiturnausta.

Kasvattajaseuraansa Namika Lahteen loppukaudesta paluun tekevä 24-vuotias, kaksimetrinen Sami Pekkola heitti 2,6 pistettä ja haki 1,5 levypalloa ottelua kohden New Yorkissa St. Francisin yliopistossa. 29 ottelustaan vain seitsemän voittanut St. Francis päätyi Northeast–konferenssin yhdeksännelle sijalle ja karsiutui lopputurnauksesta.

209-senttinen, 21-vuotias EBT:n kasvatti Joonas Suotamo pääsi kentälle neljässä ottelussa Penn Staten paidassa. Suotamon keskiarvoksi jäi 0,8 levypalloa ottelua kohden. Penn State voitti 28 ottelustaan 14 ja tuli Big Ten –konferenssin seitsemänneksi. Penn Staten avausvastustajaksi lopputurnauksessa tulee Indiana. Ottelu pelataan 9. maaliskuuta.Lisätietoja: /sarjat_tulokset/ulkomailla_pelaavat_miehet/
 
23.9.2018 21:30 Suomalaiset ulkomailla

Alex Murphyn vahvat otteet eivät riittäneet Mestarien liigassa

Alex Murphyn kausi unkarilaisseura Szolnoki Olaj'ssa käynnistyi Mestarien liigan karsinnoissa, mutta joukkueen tie nousi pystyyn heti ensimmäisellä karsintakierroksella italialaista Cantua vastaan.

21.9.2018 14:15 Susijengi

Lassi Tuovin ja Jamar Wilsonin kaudet käynnistyvät viikonloppuna

Ranskassa ja Liettuassa pyörähtävät kaudet käyntiin viikonlopun aikana ja samalla Lassi Tuovin sekä Jamar Wilsonin joukkueet pääsevät tositoimiin. Tuovi palasi kesällä tuttuun osoitteeseen tehtyään valmentajasopimuksen SIG Strasbourgin kanssa ja Wilsonia odottavat uudet haasteet Liettuassa Lietkabelisin riveissä.

17.6.2018 10:50 Suomalaiset ulkomailla

Jukka Toijalalla uran opettavaisin ja antoisin kausi

Jukka Toijala valmensi Steaua Bukarestin toisena vuotena peräkkäin Romanian liigan hopealle. Vaikka finaalitappio luonnollisesti kismitti Toijalaa, niin hän piti kautta uransa opettavaisimpana.

15.6.2018 08:29 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi lämmitti Koposta

Petteri Koposen, 30, toinen kausi maineikkaassa FC Barcelonassa päättyi sunnuntaina, kun Barcelona taipui Espanjan liigan välierissä Baskonialle otteluvoitoin 1-3. Koposelle kausi oli henkilökohtaisella tasolla hyvin kaksijakoinen, mutta hieno loppukausi jätti hyvän maun.

8.6.2018 13:29 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Juniorin vahva kausi Israelissa päättyi pettymykseen

Ensimmäisenä suomalaispelaajana Israelin liigassa pelanneen Gerald Lee Juniorin, 30, kausi loppui alkuviikosta, kun hänen seuransa Maccabi Ashdod putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Vaikka kausi päättyi pettymykseen, oli Lee kokonaisuudessaan tyytyväinen kauteen.

7.6.2018 08:48 Suomalaiset ulkomailla

Toijalan Steaua nappasi kotiedun Romanian finaaleissa

Jukka Toijalan valmentama Steaua Bukarest tasoitti Romanian liigan finaalisarjan Oradeaa vastaan ja nappasi samalla itselleen kotiedun. Petteri Koposen Barcelona sen sijaan koki toisen tappion Espanjan liigan välierissä.

5.6.2018 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Koponen Barcelonan paras pistemies tappiossa

Petteri Koponen oli Barcelonan paras pistemies, kun Barcelona aloitti Espanjan liigan välierät selvällä tappiolla Baskoniaa vastaan. Tappion kärsivät myös Jukka Toijalan Steaua Bukarest Romanian liigan finaaleissa ja Gerald Lee Juniorin Maccabi Ashdod Israelin liigan pudotuspeleissä.

4.6.2018 14:20 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin suhteellisen tyytyväinen kauteen Malagassa

Sasu Salinin ensimmäinen kausi Malagassa päättyi pettymykseen, kun joukkue putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Baskonialle suoraan kahdessa ottelussa. Kokonaisuudessaan Salin piti kautta kuitenkin kohtuullisen hyvänä.

3.6.2018 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Romanian liigassa alkavat finaalit – Toijalan Steaua havittelee mestaruutta

Jukka Toijalan Steaua Bukarest on osoittanut Romanian liigan pudotuspeleissä hienoa venymiskykyä, kun joukkue raivasi tiensä finaaleihin. Maanantaina käynnistyvässä finaalisarjassa Steaua saa vastaansa Oradean.

2.6.2018 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Koposen Barcelona välieriin

Petteri Koposen Barcelona eteni välieriin, kun se voitti Espanjan liigan puolivälierien ratkaisevassa kamppailussa Andorran. Israelin liigassa Gerald Lee Juniorin Maccabi Ashdod taipui Hapoel Tel Avivin vieraana.

31.5.2018 08:09 Suomalaiset ulkomailla

Toijalan Steaua Romanian liigan finaaliin

Jukka Toijalan luotsaama Steaua Bukarest eteni upeasti Romanian liigan finaaleihin. Espanjassa Petteri Koponen oli jälleen Barcelonan parhaimmistoa johdattaessaan joukkueen pakkovoittoon Andorrasta.

30.5.2018 09:11 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Juniorille komea tupla-tupla Israelin pudotuspelien avauksessa

Gerald Lee Junior loisti Maccabi Ashdodin avatessa Israelin pudotuspelit voitolla. Lee merkkautti komeasti tupla-tuplan Ashdodin kaataessa Hapoel Tel Avivin. Sasu Salinin kausi Espanjassa sen sijaan tuli päätökseen.

28.5.2018 16:12 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Junior aloittaa pudotuspelit Israelissa

Israelin liigan runkosarja saatiin päätökseen monen mutkan kautta sunnuntaina ja pudotuspelit käynnistyvät jo tiistaina. Vielä viime viikolla koko kauden loppu oli vaakalaudalla.

28.5.2018 10:12 Suomalaiset ulkomailla

Koposen tehoilta ei riittänyt - Toijalan Steaua tasasi otteluvoitot

Petteri Koponen oli Barcelonan ykköstykki, mutta sekään ei riittänyt voittoon Espanjan liigan pudotuspelien avauksessa. Myös Sasu Salinin Malaga joutui taipumaan. Jukka Toijalan valmentama Steaua otti kuitenkin tärkeän voiton ja Gerald Lee Juniorin runkosarja Israelissa päättyi voittoon.

27.5.2018 17:55 Suomalaiset ulkomailla

Suuri rooli maistui Huffille: ”Mitä enemmän tulee ikää, niin sitä helpompi on pelata”

Shawn Huffin Frankfurt Skyliners oli lähellä suuryllätystä, kun se pisti Saksan Bundesliigan pudotuspeleissä runkosarjan ykkösen Bayern Münchenin tiukoille. Kausi päättyi lopulta putoamiseen otteluvoitoin 2-3. Kokonaisuudessaan Huff piti kuitenkin sekä omaa että joukkueensa kautta onnistuneena.

27.5.2018 10:27 Suomalaiset ulkomailla

Koponen ja Salin aloittavat pudotuspelit Espanjan liigassa

Espanjan koripalloliigassa alkavat pudotuspelit sunnuntaina. Petteri Koposen Barcelona saa ensimmäisellä kierroksella vastaansa Andorran ja Malagaa edustavan Sasu Salinin avauskierroksen vastustaja on Baskonia.

25.5.2018 10:41 Suomalaiset ulkomailla

Koposen ja Salinin runkosarja päätökseen

Espanjan liigassa Petteri Koponen ja Sasu Salin päättivät runkosarjan ja edessä siintävät seuraavaksi pudotuspelit. Koposen sihti kolmen pisteen viivan takaa oli runkosarjassa toiseksi tarkin.

21.5.2018 21:45 Suomalaiset ulkomailla

Jamar Wilson aloittaa taistelun Ranskan mestaruudesta

Ranskan liigan runkosarja saatiin viime viikolla päätökseen ja Jamar Wilson sekä Nanterre aloittavat pudotuspelit tiistaina Strasbourgia vastaan.

20.5.2018 08:17 Suomalaiset ulkomailla

Salin ilmiömäisessä iskussa – uusi piste-ennätys Espanjan liigassa

Sasu Salin pussitti uudeksi piste-ennätyksekseen Espanjan liigassa 26 pistettä, kun Malaga nappasi tärkeän voiton Andorrasta. Petteri Koponen oli niin ikään iskussa, kun Barcelona otti makean voiton. Shawn Huffin ja Gordon Herbertin kausi Saksan Bundesliigassa sen sijaan tuli päätökseen.

19.5.2018 19:12 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi toi Anton Odabasille itseluottamusta

Anton Odabasilla, 22, oli tapahtumarikas kausi turkkilaisessa Trabzonsporissa. Kauteen mahtui paljon sekä kentällä että sen ulkopuolella, mutta vahvan loppukauden myötä kausi jäi hienosti plussan puolelle.

Näytä lisää vastaavia