Neljä suomalaisvalmentajaa aloittaa kautensa Saksan ProA-sarjassa

23.9.2017 Saksan ProA-sarja on tulevana kautena suomalaisittain erittäin mielenkiintoinen. Vaikka suomalaispelaajia sarjassa ei nähdä, on mukana kuitenkin peräti neljä suomalaisvalmentajaa.

Tuomas Iisalon Crailsheim Merlins havittelee nousua Bundesliigaan. (Kuva: Oma Design)

Vesa Vertio toimii Iisalon apuvalmentajana. (Kuva: Oma Design)

Anton Mirolybov aloittaa ensimmäisen kautensa Kirchheimissa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Daniel Jansson johdatti joukkueensa viime kaudella ProB:n mestariksi. (Kuva: Daniel Jansson)

Tuomas Iisalo ja Vesa Vertio valmensivat Crailsheim Merlinsiä sarjassa jo viime vuonna. Täksi kaudeksi he saivat seurakseen Weissenhorn Youngstarsin ProA:han nostaneen Daniel Janssonin, sekä Kirchheim Knightsin kanssa sopimuksen tehneen Anton Mirolybovin.

Suomalaisten joukkueet lähtevät kauteen hieman erilaisista lähtökohdista, sillä Crailsheim lukeutuu sarjan ennakkosuosikkeihin, Kirchheimilla on yllätyspotentiaalia ja Orange Academiaksi nimensä muuttanut Janssonin joukkue panostaa nuorten pelaajien kehittämiseen.

Crailsheim jahtaa nousua

Iisalon päävalmentama Crailsheim pelasi viime kaudella erinomaisen runkosarjan sijoittuen toiseksi ja lähti vahvoista lähtökohdista pudotuspeleihin. Joukkueen taival kuitenkin päättyi heti ensimmäisellä pudotuspelikierroksella, kun Oettingen Rockets pudotti Crailsheimin jatkosta.

- Teimme kauden jälkeen analyysiä eikä se ollut kovinkaan helppoa, sillä pelasimme runkosarjan toisen osan erinomaisesti. Pudotuspelit olivat meille iso pettymys. Yritimme löytää johtoajatusta siitä onko meillä iso muutostarve vai ei. Tulimme siihen johtopäätökseen, että suuriin muutoksiin ei ole tarvetta, Iisalo kertoo.

Viime kauden hyväksi todettu saksalaisrunko on pysynyt hyvin kasassa ja yksi viime kauden amerikkalaisvahvistuksista jatkaa myös. Tuukka Kotti suuntasi takaisin Suomeen, mutta uusina miehinä nähdään muun muassa Salon Vilppaassa ja KTP-Basketissa pelannut kokenut Sherman Gay sekä viime kaudella Kouvoja edustanut Michael Cuffee.

- Tuukan kanssa olisimme mielellämme jatkaneet, mutta emme lopulta päässeet yhteisymmärrykseen. Parin entisen pelaajan kohdalla oli kyse siitä, että halusimme hieman urheilullisempia ja parempia heittäjiä. Viisi pelaajaa jatkaa viime kauden joukkueesta, Iisalo valottaa pelaajatilannettaan.

Iisalo siirtyi Crailsheimin päävalmentajaksi keväällä 2016, kun seura kamppaili paikastaan Bundesliigassa. Kausi päättyi putoamiseen ja viime kaudella hän veti ensimmäisen kokonaisen kautensa seurassa. Nyt hän pääsee jälleen vuoden kokeneempana uuteen kauteen.

- Jokaisella sarjalla on omat erityispiirteensä. Tuomarilinja on eri ja joukkueet rakennetaan eri lailla. Suomessa lähes jokainen joukkue pelaa samalla tavalla hieman eri variaatioilla. Täällä on hyvin erilaisia joukkueita, ja yksi osasyy siihen miksi pelasimme viime kaudella niin hyvän runkosarjan toisen osan oli se, että sekä pelaajat että valmentajat alkoivat oppia vastustajia paremmin.

Täksi kaudeksi Iisalo joukkoineen lähtee korjaamaan viime kauden pettymystä ja tähtäimessä on nousu takaisin Bundesliigaan.

- Se on meidän selkeä tavoite. Seuralla on resurssit ja olosuhteet kunnossa Bundesliigaan. Vaikka viime kausi päättyi pettymykseen, niin sekä seurasta että kannattajilta tuli viestiä, että kausi oli monessa mielessä positiivinen ja siinä oli paljon hyvää. Tappio oli tietenkin kova paikka, mutta pelasimme seurahistorian parhaan runkosarjan.

Mirolybov palaa ProA-tasolle

Kesken viime kauden ProB-liigassa pelaavan Leipzigin päävalmentajaksi nimetty Mirolybov tekee paluun ProA-tasolle seitsemän vuoden tauon jälkeen.

- Makea juttu palata tälle tasolle. Kauden jälkeen oli parin ProB-joukkueen sopimustarjoukset pöydällä, mutta sitten Kirchheimista tuli tarjous. Olen tosi iloinen, että sain mahdollisuuden valmentaa taas ProA:ssa.

Kirchheim on kahtena edelliskautena sijoittunut runkosarjassa neljän joukkoon ja viime vuonna se eteni välieriin saakka. Harjoituskausi ei ole kuitenkaan sujunut aivan Mirolybovin suunnitelmien mukaan.

- Kirchheimilla on yksi sarjan pienimmistä budjeteista, mutta heillä oli viime kaudella erittäin onnistuneet amerikkalaisvahvistukset ja he voittivat useita tiukkoja otteluita. Siinä on iso haaste toistaa sama menestys. Meillä on ollut rikkonainen valmistautumiskausi, mutta hiljalleen saamme loukkaantuneita takaisin kokoonpanoon. Olemme hieman valmistautumisessa perässä ja meidän osaltamme kausi alkaa hieman liian aikaisin, Mirolybov raottaa joukkueen nykytilannetta.

Viime kaudella Leipzigissa Mirolybov joutui istumaan toisen valmentajan kattamaan pöytään hänen liittyessä joukkueeseen kesken kauden. Nyt hän on saanut rakentaa joukkueesta enemmän itsensä näköisen.

- Meillä oli saksalainen runko pitkälti koossa, mutta amerikkalaispelaajien valintaan olen saanut vaikuttaa. Enemmän tämä omalta joukkueelta näyttää kuin viime vuonna, mutta vähän on vielä hakemista.

Mirolybovin mukaan Kirchheim lähtee kauteen haastajana ja tavoittelee ensi alkuun pudotuspelipaikkaa.

- Haluamme haastaa isompia joukkueita. Sarja on kovatasoisempi ja tasaisempi kuin viime kaudella. Mieli halajaa pudotuspeleihin.

Jansson kehittää nuoria pelaajia

Jansson luotsasi viime kaudella Bundesliigassa pelaavan ratiopharm Ulmin akatemiajoukkue Weissenhorn Youngstarsin yllättäen ProB:n ykköseksi ja sitä kautta joukkue nousi sarjaporrasta ylemmäs. Samalla joukkueen nimi ja paikkakunta vaihtui. Joukkue kulkee nykyään nimellä Orange Academy ja kotipaikka löytyy Ulmista. Joukkueen toimintaperiaate on kuitenkin pysynyt samana ja tavoitteena on kasvattaa ja kehittää nuoria pelaajia.

- Teimme kovan päätöksen kuukausi sitten, kun mietimme kuinka monta amerikkalaista otamme joukkueeseen. Manageri sanoi, että jos joukkueessa on yksikin amerikkalainen, niin hän pelaa 30 minuuttia ja ottaa joka kolmannen heiton. Mieluummin annamme ne meidän nuorille, Jansson paljastaa.

Joukkue koostuu pääasiassa vuosituhannen molemmin puolin syntyneistä pelaajista. Jansson odottaakin mielenkiinnolla miten nuoret pelaajat pystyvät vastamaan ProA-sarjan asettamaan vaativaan haasteeseen.

- Meillä on vieläkin nuorempi joukkue kuin viime kaudella, sillä meiltä lähti muutama 1997 syntynyt opiskelujen perässä muualle. Kaudesta tulee kiehtova, mutta samalla vanhenen päävalmentajan paikalla taas seitsemän vuotta. On kuitenkin hienoa, että pysymme missiossamme ja meidän tehtävä on vaalia nuoria pelaajia. On mielenkiintoista nähdä miten viime kauden runkopelaajat ottavat askeleen ProA:ssa.

Janssonin joukkue pääsee lähtemään sikäli paineettomasta lähtötilanteesta kauteen, sillä tulostavoitteita ei ole.

- Lähdemme kliseisesti peli kerrallaan emmekä voi oikein muuta. Kauden edetessä yritämme löytää aseita ja sen standardin missä ProA:ssa mennään ja keksiä keinot myös voittaa otteluita. Viime kausi osoitti, että nämä ovat kovia jätkiä ja nyt mennään pari-kolme pykälää ylemmäs.

Suomalaisyhteistyö voimissaan

Vaikka suomalaispäävalmentajat ovat vastakkaisissa seuroissa, ovat kaikki myös samalla hyviä ystäviä keskenään. Valmentajat ovat jo ehtineet vaihtaa sekä ajatuksia ja tietoja. Kaikki iloitsevat hyvin toimivasta yhteistyöstä kuin yhdestä suusta.

- Se helpottaa työskentelyä, kun pystymme vaihtamaan muun muassa ajatuksia ja nauhoja. Kaikki asuvat vielä tällaisessa kolmiossa noin tunnin säteellä toisistaan, Jansson iloitsee.

- Tämä on tosi makea tilanne ja pystymme auttamaan toisiamme myös henkisessä kanssakäymisessä, kun toinen tietää tasan tarkkaan kenestä pelaajasta ja mistä sarjasta puhutaan. Kaikilla kolmella joukkueella on vielä erilainen tilanne, kun Tuomas ja Vesa tavoittelevat nousua, meillä on pieni seura ja kaupunki ja yritämme saada vain mahdollisimman paljon voittoja plakkariin ja Danny vetää kehitysjoukkuetta, jonka ykköstavoite on kehittää pelaajia. Meillä on ollut jo paljon positiivista kanssakäymistä ja hedelmällistä yhteistyötä. Kentällä olemme kuitenkin sen 40 minuuttia vastakkain, Mirolybov hehkuttaa.

Iisalo komppaa kaksikkoa.

- Se on meille iso voimavara. Olemme kaikki hieman eri tavoitteilla liikkeellä, ettemme ole toistemme suoria vastuksia. Toisaalta meillä on Kirchheimin kanssa paikallinen hegemoniaottelu, Iisalo naurahtaa.

- Tämä on osoitus, että kautta linjan on menty eteenpäin. ”Ponttis” on tehnyt jo vuosia Saksassa hyvää työtä seuroissaan. "Danny" on vienyt omaa projektiaan eteenpäin ja saavuttanut hienoa menestystä. He ovat omalta osaltaan olleet levittämässä valmennuksellisesti positiivista Suomi-kuvaa, Iisalo kehuu kollegojaan.

Lisätietoja: Saksan ProA
 
21.6.2021 10:06 Suomalaiset ulkomailla

Pudotuspelit käynnistyvät Ranskassa – Lassi Tuovin valmentaman Strasbourgin kausi jo nyt menestys

Lassi Tuovin Strasbourg sijoittui Ranskan ProA:n runkosarjassa kolmanneksi ja pääsee hyvistä lähtökohdista maanantaina alkaviin pudotuspeleihin. Tapahtui viimeisen viikon loppurutistuksessa miten tahansa, on Strasbourgin kausi ollut jo menestys.

9.6.2021 15:27 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalon aikakausi Crailsheimissa sai hienon päätöksen – uusi projekti alkamassa Bonnissa

Tuomas Iisalon viisivuotinen pesti Merlins Crailsheimin peräsimessä tuli päätökseen tänä keväänä. Iisalo sai keväällä 2016 käsiinsä putoamaan tuomitun joukkueen, jonka hän jätti jälkeensä yhtenä Bundesliigan kärkijoukkueena.

3.6.2021 17:14 Suomalaiset ulkomailla

Itävallan mestaruus maistui suomalaisille – ”Kyllä se näkyi kuinka tärkeä se oli”

Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden pääsi juhlimaan kauden päätteeksi Itävallan mestaruutta. Mirolyboville ja Dolencille mestaruus merkitsi paljon ja tuntui hyvältä.

31.5.2021 21:15 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin valmiina pudotuspelien alkuun – ”Vastustaja on tuttu”

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyvät maanantaina ja Sasu Salinin sekä Emir Sulejmanovicin osalta puolivälierät alkavat tiistaina. Suomalaiskaksikon joukkueen Teneriffan vastustajaksi asettuu Mestarien liigan mestari San Pablo Burgos.

30.5.2021 21:31 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen sai ehjän kauden - "Kehitystä tapahtui”

Alexander Madsen pääsi juhlimaan uransa toista Latvian mestaruutta, kun VEF Riika jyräsi mestariksi. Henkilökohtaisella tasolla Madsen välttyi pahimmilta loukkaantumisilta ja ainoa takaisku kauden aikana oli sairastuminen koronavirukseen.

29.5.2021 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni kasvoi johtajana kauden aikana – ”Sain olla isossa roolissa joukkueessa”

Edon Maxhuni pelasi erinomaisen kauden virolaisen Pärnu Sadamin riveissä. Maxhuni johdatti Pärnun aina Viron liigan finaaliin saakka ja palkintona kaudesta oli hopeinen mitali sekä valinta Viron liigan tähdistöviisikkoon.

19.5.2021 10:37 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalon johtama Merlins Crailsheim iskee Bayern Münchenin kimppuun pudotuspeleissä

Suomalaisen valmennuskolmikon Tuomas Iisalon, Joonas Iisalon ja Juho Kailion valmentama Merlins Crailsheim aloittaa pudotuspelit Saksan Bundesliigassa keskiviikkona. Merlinsillä on edessään kova haaste, sillä vastaan asettuu Euroliigassa tällä kaudella hienosti menestynyt Bayern München.

15.5.2021 16:41 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisen kausi vaiherikas – ”Todella mielenkiintoinen, erilainen ja vaikea kausi”

Islannin liigan korikuningattaruuden voittaneen Annika Holopaisen kauteen mahtui paljon käänteitä. Holopainen teki kovia tehoja sarjassa, mutta samaan aikaan kautta varjostivat pitkät tauot sekä joukkueen heikko menestys.

14.5.2021 15:58 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koposella erilainen kausi – ”Oli kiva palata Italiaan”

Petteri Koposen kausi oli hänen aiempaan uraansa verrattuna erilainen, sillä hän oli koko alkukauden pelaamatta ja siirtyi vuodenvaihteen jälkeen Italiaan Pallacanestro Reggianan joukkueeseen. Pätkäkausi Italiassa jätti Koposelle hyvän maun.

8.5.2021 11:25 Suomalaiset ulkomailla

Joonas Lehtoranta aloittaa pudotuspelit Hollannissa

Hollantilaisen Feyenoordin riveihin keväällä siirtynyt Joonas Lehtoranta koki ikävän takaiskun juuri ennen pudotuspelien alkua, mutta on näillä näkymin joukkueen mukana, kun joukkue aloittaa puolivälierät lauantaina. Feyenoordille asettuu vastaan Landstede Hammers.

7.5.2021 21:40 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen nälkäisenä Latvian liigan kultajahtiin

Latvian liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja Alexander Madsenin edustama VEF Riika kohtaa finaalissa BK Ventspilsin. Hävityn Viron ja Latvian yhteisliigan finaalin jälkeen, Madsenin katseet ovat Latvian mestaruudessa.

7.5.2021 11:25 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni mestaruus mielessä Viron liigan finaaleihin

Edon Maxhunin edustama Pärnu eteni hienosti Viron liigan finaaliin, jotka alkavat lauantaina. Pärnu saa finaalissa vastaansa BC Kalev/Cramon.

6.5.2021 12:19 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon Swans Gmunden aloittaa Itävallan finaalit – ”Nälkä on iso”

Itävallan liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja mukana nähdään Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden. Finaalissa vastaan asettuu Kapfenberg Bulls.

5.5.2021 19:27 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lopputurnaus alkaa – suomalaisten kohtaaminen heti puolivälierässä

Mestarien liigan tämän kauden huipentava Final Eight –lopputurnaus pelataan loppuviikon aikana Venäjällä Nizhni Novgorodissa. Suomalaisista mukana nähdään Sasu Salinin ja Emir Sulejmanovicin edustama Teneriffa sekä Lassi Tuovin valmentama Strasbourg.

4.5.2021 14:17 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderille jäi kaudesta karvas maku – ”Ihan uskomattoman paljon epäonnea”

Sofia Pelanderin kausi Saksan Bundesliigassa päättyi pettymykseen, kun Herner putosi välierissä ja hävisi myös pronssipelin. Pelanderin, ja koko joukkueen, kauteen mahtui paljon sekä hyvässä että pahassa.

27.4.2021 16:16 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella vahva debyyttikausi ammattilaisena

Elias Valtonen otti tällä kaudella ensimmäisen askeleensa ammattilaisena pelatessaan Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin alaisuudessa Saksan ProA:ssa Tigers Tübingenin joukkueessa. Valtonen kuului Tigersin ehdottomiin onnistujiin ja Janssonille kertyi kaudesta paljon oppia valmentajana.

26.4.2021 19:57 Suomalaiset ulkomailla

Aapeli Alasella alkavat pudotuspelit Tshekin liigassa

Keväällä Tshekin liigassa pelaavan Brnon riveihin siirtynyt Aapeli Alanen aloittaa pudotuspelit tiistaina. Brno kohtaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella USK Prahan.

21.4.2021 11:49 Suomalaiset ulkomailla

Nuorten maajoukkueiden vakiokasvo Ebba Pekonen aloittaa ammattilaisuransa Ruotsista

Yhteensä 70 nuorten maaottelua pelannut Ebba Pekonen, 19, siirtyy ensi kaudeksi Ruotsin pääsarjassa pelaavan Helsingborg BBK:n joukkueeseen. Tapiolan Hongan kasvatti on pelannut neljä edelliskautta HBA:ssa.

20.4.2021 13:34 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijäsellä menestyksekäs kausi – ”Pääsin jatkamaan siitä mihin viime kaudella jäin”

Anniina Äijäsen kautta voi hyvällä syyllä todeta onnistuneeksi, sillä Äijänen pääsi juhlimaan Ferrolin kanssa nousua Espanjan pääsarjaan joukkueen vetäessä kauden läpi kokonaan ilman tappioita. Samaan aikaan Äijänen kuului läpi kauden joukkueen avainpelaajiin.

16.4.2021 13:39 WNBA

Dallas Wingsin varaama Awak Kuier: ”Meillä on paljon nuoria lahjakkuuksia”

Tuore WNBA:n kakkosvaraus Awak Kuier, 19, kertoi varaustilaisuuden jälkimainingeissa omista tunnelmistaan, pelillisistä esikuvistaan sekä sopeutumisestaan Dallas Wingsin pelaamiseen ja WNBA:han.

Näytä lisää vastaavia