Ninni Salmi kärkkyy Susiladies-debyyttiään: ”Kaikki perustuu päämäärätietoiseen harjoitteluun”

13.6.2022 10:40 Forssan Alussa loistokauden pelanneen Ninni Salmen päämäärätietoisen harjoittelun palkinto häämöttää Susiladiesin keskiviikkona ja torstaina pelattavissa Portugali-vierasotteluissa. Salmella on mahdollisuus tehdä ensiesiintymisensä naisten maajoukkueen paidassa 25-vuotiaana.

Ninni Salmi hakee debyyttiään naisten maajoukkueessa, kun Susiladies kohtaa Portugalin. Kuva: Ville Vuorinen.

Kauhajoen Karhussa ensiaskeleensa koripalloilijana ottanut Salmi on jo ennestään ottanut pieniä askeleita kohti naisten maajoukkuetta. Nuorten maaotteluita löytyy 58 kappaletta ja hän oli myös universiadijoukkueen ringissä vuonna 2019 – pääsemättä kuitenkaan lopulliseen kisajoukkueeseen.

– Kyllä se kutsu aika hienolta tuntui. Olen tehnyt töitä sen eteen, että pääsisin rinkiin mukaan, joten kyllä se palkinnolta tuntui, Salmi kertoo.

Päättynyt kausi oli Salmen lopullinen läpimurto Korisliigan suomalaispelaajien eliittiin. Pisteissä (11,7 per ottelu) hän oli suomalaisista kymmenenneksi paras, levypalloissa (8,7) ja syötöissä (3,7) viides ja torjunnoissa (1,6) toinen koko sarjassa. Tilastollisesti hyppy on ollut merkittävä.

Salmi vietti neljä kautta Yhdysvaltojen yliopistosarja NCAA:ssa, minkä jälkeen hän ryhtyi ammattilaiskoripalloilijaksi kesällä 2020. Hän aloitti Ruotsissa, Wetterbygdenissä, josta hän siirtyi tammikuun 2021 loppupuolella Forssan Alkuun.

– Kaikki pohjautuu siihen, että jenkeistä palattuani alkoi päämäärätietoinen harjoittelu, jossa olen itse ammattilaisena vastuussa. Nyt on pystynyt treenaamaan yksilöllisesti kesäisin asioita, mitä on pitänyt kehittää. Se on kantanut hedelmää ja luonut perustan.

Salmi onkin hyvä esimerkki pelaajasta, joka on harjoitellut sinnikkäästi ja tavoitteellisesti 25-vuotiaaksi asti. Palaset ovat loksahtaneet kohdalleen vuosien varrella.

– Tuntuu, että nuorilla pelaajilla on hirveä kiire. Ajatellaan, jos mennään jenkkiyliopistoon niin siinä 19-22-vuotiaana pitäisi tapahtua hirveästi. Voi tapahtuakin, mutta haluaisin näyttää omalla esimerkilläni, että yli 25-vuotiaana voi edelleen kehittyä, Salmi aloittaa.

– Eikä kokemuksen merkitystä voi väheksyä. Kun katsoo korista – muitakin kuin oman sarjan pelejä – niin näkee vaikkapa, kuinka paljon blokkaaminen on apupuolustamisen haistelua. Näitä asioita oppii vain katsomalla ja harjoittelemalla korista. Kaikesta huolimatta tuntuu, että paras on vielä edessä.

Ensiesiintyminen häämöttää Viana do Castelossa

Susiladiesin kesän ensimmäiset ottelut pelataan keskiviikkona 15. ja torstaina 16. kesäkuuta Viana do Castelossa Portugalia vastaan. Joukkue kokoontui ensimmäistä kertaa yhteen Urhea-halliin, Helsinkiin maanantaina 6.6.

– Ihan jees on tämä viikko mennyt. Suurin osa joukkueesta on tuttuja pelaajia, joiden kanssa tai vastaan olen pelannut tai molempia. Tuttua jengiä, tuttuja valmentajia, kiva tulla porukkaan mukaan, Salmi aloittaa.

– Ei ole siis ollut mikään shokki. Totta kai maajoukkueessa on erilainen pelitapa kuin seurajoukkueessa, niin siihen pitää totutella. Ihan hyvä fiilis kokonaisuutena.

Salmen kohdalla Portugali-ottelut voivat tarkoittaa sitä, että hän tekee ensiesiintymisensä naisten maajoukkueen paidassa, missä on oma hohtonsa.

– Kun on vähän vanhempi ja on otteluita junnumaajoukkueista ja eri maista, niin ei odota matsia ihan löysät housuissa, Salmi nauraa.

– Hyvällä jännityksellä sinne. Tämähän on kaikkein suurin klisee, mutta menemme oman pelin kautta, ei vastustajan. Tässä on nyt viikko tahkottu, niin kiva nähdä, miltä meidän pelaaminen näyttää toista maajoukkuetta vastaan.

Susiladies aloittaa kesän 2022 maaottelut vieraspeleillä Portugalia vastaan keskiviikkona ja torstaina Viana do Castelossa. Maajoukkuekesä huipentuu heinäkuun lopussa Helsingissä pelattaviin kotiotteluihin Viroa ja Latviaa vastaan sekä elokuun alussa Tampereella pelattaviin kotiotteluihin Islantia ja Ruotsia vastaan.

Henkilöt

 
2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

6.11.2023 20:50 Susiladies

Susiladies-debyyttiään kärkkyvä Teresa Seppälä: ”Universiadit oli porras tähän”

Tampereen Pyrinnön kasvatti, nykyään Sienan yliopistossa Yhdysvaltojen NCAA:ta pelaava Teresa Seppälä, 21, oli voittamassa kesällä historiallisen pronssimitalin naisten universiadeista. Nyt Yhdysvalloista Suomeen EM-karsintaikkunaan matkustanut Seppälä kärkkyy ensimmäistä otteluaan naisten maajoukkueessa.

29.9.2023 20:00 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen valmiina toiseen kauteensa Italian Serie A1:ssä – ”Tiedän nyt mitä tässä liigassa pelaaminen vaatii”

Helmi Tulonen pelasi ensimmäisen kautensa Italian Serie A1:ssä Le Mura Luccan riveissä, mutta täksi vuodeksi seuraksi vaihtui Sanga Milano. Tulonen uskoo pystyvänsä tällä kaudella entistä parempaan.

14.6.2023 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalinilla positiivinen vuosi Ferrolissa – ”Kausi oli onnistunut”

Marianne Kalin, 26, pääsi juhlimaan sarjanousua, kun Universitario de Ferrol teki ranskalaisen visiitin Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle LF Challengeen ja nousi ensi kaudeksi LF Endesaan. Kausi oli Kalinille onnistunut myös henkilökohtaisesti.

5.6.2023 15:14 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttisellä positiivinen kausi Espanjassa – ”Jäi paljon reppuun tulevaa ajatellen”

Veera Pirttinen, 26, pelasi menneen kauden Espanjan liigassa, LF Endesassa, Bembibren joukkueessa. Pirttiselle jäi kaudesta positiivinen tunne niin henkilökohtaisesti kuin joukkueen osalta.

31.5.2023 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen nautti Espanjassa – ”Yksi parhaista kokemuksista ulkomailla”

Annika Holopainen, 29, pelasi ensimmäisen kautensa Espanjassa. Aiemmin urallaan Saksassa, Puolassa, Islannissa ja Ranskassa pelannut Holopainen nautti ajastaan Espanjassa, vaikka pelikentällä oli välillä haastavaa.

29.5.2023 18:51 Suomalaiset ulkomailla

Kausi jätti Helmi Tuloselle paljon kysymysmerkkejä – ”Jäin kaipaamaan vastauksia”

Helmi Tulosella, 24, oli monivaiheinen kausi Italian Serie A1:n Le Mura Luccassa. Tuloselle jäi kauden jälkeen hieman hämmentyneet tunnelmat.

24.5.2023 12:06 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen palaa Ferrolin joukkueeseen – ”Seura haluaa panostaa tulevaan kauteen”

Viime kaudella Espanjan liigan Bembibressä pelannut Anniina Äijänen, 27, vaihtaa seuraa. Äijänen palaa tuttuun ympäristöön, kun hän on tehnyt sopimuksen sarjanousija Universitario Ferrolin kanssa.

Näytä lisää vastaavia