Oikeusturvalautakunta alensi Mäki-Tulokkaan kilpailukieltoa

9.3.2017 Urheilun Oikeusturvalautakunta alensi Porvoon Tarmon päävalmentaja Esa Mäki-Tulokkaalle lokakuussa määrättyä kilpailukieltoa yhden ottelun mittaiseksi.

Miesten I divisioona A:ssa pelaavan Porvoon Tarmon päävalmentaja Esa Mäki-Tulokas poistettiin 13.10.2016 pelatussa Järvenpään Koripalloseuran ja Porvoon Tarmon välisessä ottelussa kentältä sen jälkeen, kun hänelle oli tuomittu ottelussa kaksi teknistä virhettä epäurheilijamaisen käytöksen vuoksi.

Suomen Koripalloliitto ry:n sääntö- ja kurinpitoyksikkö määräsi Mäki-Tulokkaan kahden viikon kilpailukieltoon. Kilpailukielto perustui epäurheilijamaiseen käytökseen ja siihen, että Mäki-Tulokas oli tullut ottelun päätyttyä takaisin pelihalliin ja puhutellut erotuomareita halveksivasti.

Mäki-Tulokas valitti sääntö- ja kurinpitoyksikön päätöksestä Suomen Koripalloliitto ry:n liittohallitukseen ja vaati päätöksen kumoamista. Liittohallitus muutti kilpailukiellon kahden ottelun mittaiseksi perustaen päätöksensä siihen, että aiemmassa kurinpitokäytännössä ottelun jälkeinen erotuomariin kohdistunut epäasiallinen ja halveksiva kielenkäyttö on aiheuttanut yhden ottelun kilpailukiellon. Koska Mäki-Tulokas oli ottelusta erottamisen jälkeen saapunut – liittohallituksen tulkinnan mukaan – sääntöjen vastaisesti kentälle puhuttelemaan erotuomareita, määrättiin tästä rikkomuksesta yhden ottelun pelikielto. Muilta osin valitus hylättiin, eikä valitusmaksua palautettu.

Mäki-Tulokas valitti asiasta Urheilun Oikeusturvalautakuntaan, joka katsoi, että Koripalloliiton määräämää yhden ottelun kilpailukieltoa on pidettävä oikeudenmukaisena seuraamuksena erotuomareihin kohdistuneesta epäurheilijamaisesta ja epäasiallisesta käyttäytymisestä. 

Sen sijaan hänelle määrätty yhden ottelun kilpailukielto siitä, että hän on saapunut ottelun päätyttyä kentälle puhuttelemaan tuomareita, ei ole perustunut koripallon virallisiin pelisääntöihin ja Koripalloliiton kurinpitosääntöihin. Tämän vuoksi Koripalloliiton liittohallituksen päätös on tältä osin kumottava.

Lisäksi Oikeusturvalautakunta katsoo, että liittohallituksen tulisi palauttaa valitusmaksu Mäki-Tulokkaalle.

Koripalloliiton hallitus on käynnistänyt kuluvan kauden aikana kehitystyön kurinpitoprosessien kehittämiseksi ja erityistä huomiota on kiinnitetty erotuomariraportteihin. Kurinpitoprosessista ja säännöistä koostuvaa kokonaisuutta tarkastellaan hallituksessa kevään aikana.

Lue myös:

 

#Hi5 – osallistu ja jaa seurasi positiivista meininkiä

Koripalloliiton #Hi5 on valtakunnallinen hanke, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä. Jaa nyt seurasi onnistumiset ja kerro myös muille, miksi teillä on hyvä meno!

Korisliiga-joukkueille myönnettiin sarjalisenssit

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt sarjapaikat pelikaudelle 2017-18. Korisliigaan myönnettiin 11, miesten Divisioona A:han 12, Divisioona B:hen 12 sarjalisenssiä sekä Naisten Korisliigaan sekä naisten I divisioonaan kymmenen sarjalisenssiä kumpaankin. Kaikkiaan aikuisten valtakunnallisia koripallosarjoja pelataan 27 eri kaupungissa ympäri Suomen.

Suomen Koripalloliitto ottaa käyttöön home grown -säännön

Lauantaina Kisakalliossa kokoontunut liittovaltuusto hyväksyi kilpailu- ja kurinpitosäännöt kaudelle 2017-18. Yksi merkittävimmistä muutoksista on ns. home grown -säännöstön käyttöönotto, jolla pyritään tukemaan pitkäjänteistä pelaajien kehitystä.

Koripalloliitto asetti Valavuoren väliaikaiseen toimintakieltoon

Suomen Koripalloliitto on asettanut Espoo United –nimellä pelaavan joukkueen General Managerin Aleksi Valavuoren väliaikaiseen toimintakieltoon.

Liittohallitus myönsi villejä kortteja Divari B:hen, täydensi divareita ja vahvisti divarien pelitavat

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on kokouksessaan myöntänyt Mäkelänrinteen lukion urheilukerholle (HBA-Märsky) ja Hyvinkään Pontevalle villit kortit Divari B:hen. HBA-Märsky sai kuitenkin heti perään paikan Divari A:han rankingjärjestyksen mukaisessa täydennysmenettelyssä samoin kuin Munkkiniemen Kisapojat Divari B:hen. Samalla liittohallitus vahvisti miesten divarien ensi kauden pelitavat.

Kymmenelle joukkueelle liigalisenssit miesten ja naisten Korisliigoihin

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikkoja pelikaudelle 2016/17. Liittohallituksen päätöksien ja sarjalisenssiyksikön esitysten mukaisesti Korisliiga ja Naisten Korisliiga pelataan ensi kaudella kymmenen joukkueen sarjoina. Samalla vahvistettiin Korisliigojen pelitavat kaudella 2016/17.

15.6.2015 Pohjoinen alue

Koripalloliitto myönsi sarjalisenssit pääsarjoihin, vahvisti pelitavat

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt sarjapaikkoja pelikaudelle 2015-16. Maanantai-iltana Helsingissä kokoontunut liittohallitus sekä Koripalloliiton sarjalisenssiyksikkö myönsivät kymmenen sarjalisenssiä Korisliigaan, kahdeksan miesten Divisioona A:han, peräti 14 Divisioona B:hen ja yhdeksän sarjalisenssiä Naisten Korisliigaan sekä kymmenen naisten I divisioonaan. Samalla liittohallitus vahvisti pelikauden 2015-16 sarjaformaatit.

9.5.2015 Pohjoinen alue

Koripalloliiton kilpailusääntöihin merkittäviä muutoksia

Lauantaina Suomen Koripalloliiton valmennuskeskuksessa Kisakalliossa kokoontunut liittovaltuusto hyväksyi kilpailu- ja kurinpitosäännöt pelikaudelle 2015-16. Sääntöihin tuli merkittäviä muutoksia, jotka koskivat viime aikoina koripallopiirejä puhuttaneita kilpailusääntöjen rangaistuspykäliä koskien edustuskelvottoman pelaajan peluuttamista sekä pelaamisoikeuden laajentamista rinnakkaislisenssillä.

Koripallon pääsarjojen pelitavat päätetty vuoteen 2018 saakka – kansainvälistyminen ja pelaajakehitys keskiössä

Suomen Koripalloliiton hallitus on kokouksessaan päättänyt aikuisten pääsarjojen pelitavat seuraavalle kolmelle pelikaudelle. Samalla liittohallitus aikaisti mm. Korisliigaan suunnitteilla olevia muutoksia. Korisliiga täydennetään 12-joukkueiseksi jo pelikaudelle 2015-16 ja runkosarjaotteluiden määrä pudotetaan 34:een. Päätöksillä halutaan tukea kansainvälisiin sarjoihin osallistuvia joukkueita sekä pelaajakehitystä korjaamalla harjoittelun ja pelaamisen suhdetta.

ToPon Divisioona A –paikalle vahvistus

Viime viikolla Suomen Koripalloliiton hallituksen kokouksessa ehdolliseksi jätetty ToPo Junioreiden paikka miesten Divisioona A:ssa on vahvistettu. Liittohallitus edellytti ennen vahvistamista seuran sopimusyhteisöltä ToPo Helsinki Oy:ltä puuttuvaa maksusuoritusta, joka suoritettiin annettuun määräaikaan mennessä.

Näytä lisää vastaavia