”Palkitsevaa ja antoisaa” – Partneripelaajat Unified-koripallossa

1.12.2020 09:47 Unified-koripallossa kehitysvammaisten urheilijoiden rinnalla urheilevat vammattomat partneripelaajat. Entiset Korisliiga-pelaajat Lotta Aaltonen ja Asta Leinonen kertovat, miten he ovat päätyneet partneripelaajiksi ja mikä Unified-koripallossa viehättää.

Vantaalainen PuHu on yksi Suomen kehitysvammaisten koripallon pioneereista, joten ei olekaan ihme, että sekä Aaltosen että Leinosen Unified-historian alkumetrit sijoittuivat kaudella 2013/14, jolloin molemmat heistä pelasivat ykkösdivisioonaa Puhuttarissa.

– Jos en väärin muista, niin olimme Astan kanssa vierailemassa samoissa Unified-joukkueen treeneissä. Se tuntui todella hauskalta, Aaltonen muistelee.

– Itsellä on myös muistikuva, että olimme samoissa treeneissä. Ensimmäiset pelit taas pelasinm kun lähdin pyynnöstä mukaan peleihin, täydentämään joukkuetta. Sittemmin lähdin toimintaan kokonaan mukaan, nykyään HNMKY:n Unified-joukkueessa pelaavat Leinonen kertoo.

Unified-koripallossa partneripelaajien ainoa rajoitus on, etteivät he saa olla dominoivia pelaajia kentällä.

– Partneripelaajat eivät ole valmentajia tai avustajia, vaan tasavertaisia joukkueen jäseniä. Treeneissä partnerit treenaa ihan normaalisti muun joukkueen kanssa, valmentaja hoitaa valmentamisen. Me koitamme kentällä johtaa peliä ja luoda paikkoja, Aaltonen kertoo.

– Se on ihan sama kuin pelaisi missä tahansa joukkueessa, mutta tietyt osa-alueet nostavat enemmän päätään: pelin ohjaaminen ja onnistumisista iloitseminen, Leinonen sanoo.

Aaltonen ja Leinonen ovat molemmat pelanneet jo seitsemisen vuotta Unified-koripalloa. Mikä Unified-koripallossa heitä viehättää?

– Se on juuri ne onnistumiset ja iloinen meininki. Myös yksilöiden kehittyminen ja joukkueen kehittyminen, mitä näkee kauden aikana, on mahtavaa, Leinonen kiteyttää.

– Se on todella palkitsevaa ja antoisaa. Monet ihmiset sanoo, että onpa hienoa, että olen toiminnassa mukana. He näkevät, että teen hyvää muille, mutta itselleni tämä antaa enemmän. Olen saanut paljon uusia ystäviä ja uutta näkökulmaa, miten asioihin voi suhtautua, Aaltonen aloittaa.

– Pelissä on aitoja tunteita. Kun tulee onnistumisia, niin koko joukkue tuulettaa ja vastaavasti pettymyksiä oppii käsittelemään. Sen olen siirtänyt myös perinteiseen koripalloon, että osaa olla kannustavampi ja nauttia hetkistä joukkueen kanssa.

Lisätietoja Unified-koripallosta:

Ulla Karlsson
044 556 7776
ulla.karlsson@basket.fi

28.11.-6.12.2020 vietetään kansainvälistä Special Olympics koripalloviikkoa.

Special Olympics on kehitysvammaisten kansainvälinen urheilujärjestö. Suomessa Special Olympics Finlandin alaisuudessa toimii yli 20 lajia. Unified-koripallo on yksi Special Olympics lajeista. Unified-koripallossa kaikenikäiset kehitysvammaiset tai muuta erityistä tukea tarvitsevat urheilijat ja vammattomat partneripelaajat pelaavat samoissa joukkueissa. Kentällä yhdessä joukkueessa pelaa samaan aikaan kolme urheilijaa ja kaksi partneria. Lähde rohkeasti kokeilemaan Unified-koripalloa urheilijana tai partnerina!

 
27.6.2023 09:46 Unified-koripallo

Mestaruuden voittaneessa naisten Unified-joukkueessa tunnelma tapissa: ”Kokonaisuudessaan saavutuksemme ovat olleet todella merkityksellisiä ja tärkeitä”

Sisusudet kaatoi finaalissa Egyptin 26–16 voittaen 2. divisioonan mestaruuden Berliinissä käydyissä Special Olympics -kesämaailmankisoissa. Kisamatkasta muodostui joukkueelle ikimuistoinen.

21.6.2023 09:45 Korisliiga

Koripalloliiton vuosittaiset palkinnot nyt julkaistu

Koriskauden 2022-23 parhaat on valittu. Nuorten sarjojen sekä Seurapalveluyksikön palkittavat ovat vastaanottaneet palkinnot henkilökohtaisesti seurojen tapahtumissa kevään ja kesän aikana. Löydät listan kaikista palkituista sivun alaosasta.

16.6.2023 12:15 Unified-koripallo

Sisusudet Special Olympics -maailmankisoissa Berliinissä: ”Nämä ovat unohtumattomia elämyksiä meille kaikille”

Suomella on Saksassa maailmankisoissa mukana naisten Unified-koripallojoukkue. Suomesta matkassa on kaikkiaan 65 urheilijan joukkue, Sisujengi. Special Olympics -maailmankisat ovat kehitysvammaisten urheilun suurin tapahtuma.

5.6.2023 12:18 Koripalloliitto tiedottaa

Sarjailmoittautumiset koriskaudelle 2023-24 avattu

Kaudella 2023-24 Koripalloliiton sarjanhallinnan käyttöliittymiä on edelleen olemassa kaksi; tilastointia vaativat sarjat hallinnoidaan vanhemmassa FIBA Organizer -sarjanhallintaympäristössä. Kaikki muut sarjat hallinnoidaan jo tutuksi tulleessa eLSA-sarjanhallintajärjestelmässä.

26.11.2022 09:46 Unified-koripallo

Special Olympics -korisviikko käyntiin lauantaina

Special Olympics -koripallossa vietetään Euroopan Basketball Weekiä 26.11.–4.12. Koripalloliitto rohkaisee kaikkia toiminnasta kiinnostuneita olemaan yhteydessä Unified-toimintaa järjestäviin seuroihin.

21.9.2022 09:21 Unified-koripallo

Koripalloliitto järjestää Unified-koripalloleirin marraskuussa Kisakalliossa

Special Olympics unified-koripalloleiri järjestetään 5.-6.11.2022 Kisakallion Urheiluopistolla Lohjalla yhteistyössä Paralympiakomitean kanssa.

14.6.2022 14:41 Unified-koripallo

Suomi mukana Special Olympics unified-koripallon FIBA Open 3X3 -turnauksessa Sveitsissä

Kolmen vuoden tauon jälkeen pelataan jälleen Sveitsin Miesissä 18.-19.6. Special Olympics unified-koripallon FIBA Open 3X3 -turnaus osana suurta FIBA Open 3X3 -turnausta.

30.12.2021 13:22 Koripalloliitto tiedottaa

Kilpailujaoksen päätös 30.12.2021 pelaamisesta rajoitusten aikana

Alueelliset viranomiset ovat tehneet tai ovat tekemässä rajoituspäätöksiä, jotka vaikuttavat Suomen Koripalloliiton alaisten sarjojen otteluiden järjestämiseen. Näitä päätöksiä ovat tartuntatautilain 58 g mukaisesti joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävien sisätilojen sekä kuntosalien ja muiden vastaavien sisäliikuntatilojen sulkeminen viranomaisen määräämäksi ajaksi. Suljettavaksi määrättyjä tiloja voi kuitenkin käyttää vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten ohjattuun harrastustoimintaan sekä ammattiurheiluun.

2.12.2021 12:09 Unified-koripallo

Katso upea minidokumentti Unified-koripallosta

Parhaillaan vietetään kansainvälistä Special Olympics -viikkoa. Special Olympics –koripallo on nostanut suosiotaan jatkuvasti Suomessa ja parhaillaan syyskaudella viiden eri seuran joukkueet pelasivat tosiaan vastaan.

26.8.2021 09:15 Unified-koripallo

Koripalloliitto järjestää Unified-koripalloleirin Kisakalliossa marraskuussa

Olympics-unified-koripalloleiri järjestetään 20.-21.11.2021 Kisakallion Urheiluopistolla Lohjalla yhteistyössä Paralympiakomitean kanssa.

Näytä lisää vastaavia