”Palkitsevaa ja antoisaa” – Partneripelaajat Unified-koripallossa

1.12.2020 09:47 Unified-koripallossa kehitysvammaisten urheilijoiden rinnalla urheilevat vammattomat partneripelaajat. Entiset Korisliiga-pelaajat Lotta Aaltonen ja Asta Leinonen kertovat, miten he ovat päätyneet partneripelaajiksi ja mikä Unified-koripallossa viehättää.

Vantaalainen PuHu on yksi Suomen kehitysvammaisten koripallon pioneereista, joten ei olekaan ihme, että sekä Aaltosen että Leinosen Unified-historian alkumetrit sijoittuivat kaudella 2013/14, jolloin molemmat heistä pelasivat ykkösdivisioonaa Puhuttarissa.

– Jos en väärin muista, niin olimme Astan kanssa vierailemassa samoissa Unified-joukkueen treeneissä. Se tuntui todella hauskalta, Aaltonen muistelee.

– Itsellä on myös muistikuva, että olimme samoissa treeneissä. Ensimmäiset pelit taas pelasinm kun lähdin pyynnöstä mukaan peleihin, täydentämään joukkuetta. Sittemmin lähdin toimintaan kokonaan mukaan, nykyään HNMKY:n Unified-joukkueessa pelaavat Leinonen kertoo.

Unified-koripallossa partneripelaajien ainoa rajoitus on, etteivät he saa olla dominoivia pelaajia kentällä.

– Partneripelaajat eivät ole valmentajia tai avustajia, vaan tasavertaisia joukkueen jäseniä. Treeneissä partnerit treenaa ihan normaalisti muun joukkueen kanssa, valmentaja hoitaa valmentamisen. Me koitamme kentällä johtaa peliä ja luoda paikkoja, Aaltonen kertoo.

– Se on ihan sama kuin pelaisi missä tahansa joukkueessa, mutta tietyt osa-alueet nostavat enemmän päätään: pelin ohjaaminen ja onnistumisista iloitseminen, Leinonen sanoo.

Aaltonen ja Leinonen ovat molemmat pelanneet jo seitsemisen vuotta Unified-koripalloa. Mikä Unified-koripallossa heitä viehättää?

– Se on juuri ne onnistumiset ja iloinen meininki. Myös yksilöiden kehittyminen ja joukkueen kehittyminen, mitä näkee kauden aikana, on mahtavaa, Leinonen kiteyttää.

– Se on todella palkitsevaa ja antoisaa. Monet ihmiset sanoo, että onpa hienoa, että olen toiminnassa mukana. He näkevät, että teen hyvää muille, mutta itselleni tämä antaa enemmän. Olen saanut paljon uusia ystäviä ja uutta näkökulmaa, miten asioihin voi suhtautua, Aaltonen aloittaa.

– Pelissä on aitoja tunteita. Kun tulee onnistumisia, niin koko joukkue tuulettaa ja vastaavasti pettymyksiä oppii käsittelemään. Sen olen siirtänyt myös perinteiseen koripalloon, että osaa olla kannustavampi ja nauttia hetkistä joukkueen kanssa.

Lisätietoja Unified-koripallosta:

Ulla Karlsson
044 556 7776
ulla.karlsson@basket.fi

28.11.-6.12.2020 vietetään kansainvälistä Special Olympics koripalloviikkoa.

Special Olympics on kehitysvammaisten kansainvälinen urheilujärjestö. Suomessa Special Olympics Finlandin alaisuudessa toimii yli 20 lajia. Unified-koripallo on yksi Special Olympics lajeista. Unified-koripallossa kaikenikäiset kehitysvammaiset tai muuta erityistä tukea tarvitsevat urheilijat ja vammattomat partneripelaajat pelaavat samoissa joukkueissa. Kentällä yhdessä joukkueessa pelaa samaan aikaan kolme urheilijaa ja kaksi partneria. Lähde rohkeasti kokeilemaan Unified-koripalloa urheilijana tai partnerina!

 
4.12.2020 13:03 Unified-koripallo

Katso minidokumentti Unified-koripallosta: ”Täällä oppii kaikkea uutta ja saa uusia kavereita!”

Parhaillaan vietetään jokavuotista kansainvälistä Special Olympics -viikkoa. Laurea-ammattikoulun fysioterapeuttiopiskelijat tekivät hienon videon Puhu Junioreiden Unified-joukkueesta.

29.11.2020 14:41 Unified-koripallo

”Riemua ja iloa” – Unified-koripallon ensiaskeleet Forssassa

Unified-koripalloa pelataan kuluvalla kaudella valtakunnallisessa sarjassa 17 joukkueen ja kahdeksan seuran voimin. Tammikuussa 2020 forssalaisessa Feeniks Basketissa perustettiin joukkue, joka osallistuu sarjaan ensimmäistä kertaa.

20.11.2020 19:45 Korisliiga

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän päätösten vaikutukset aikuisten pääsarjoihin sekä eteläisen alueen sarjatoimintaan

Koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan 19.11.2020, että pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Korisliiga ja muut pääsarjat jatkuvat pienin muutoksin, Eteläisellä alueella aikuisten harrastetoiminnassa, senioreiden SM-sarjoissa ja Unified-sarjoissa sarjatoiminta keskeytetään loppuvuodeksi.

22.7.2020 12:58 Unified-koripallo

Unified–koripallon valmentajakoulutus 15.-16.8.2020 Vantaalla

Koripalloliitto järjestää Unified-koripallon valmentajakoulutuksen Pähkinärinteen koululla 15.-16.8.2020.

2.5.2020 08:49 Unified-koripallo

Tietovisoja ja treenimotivaatiota etänä – Unified-joukkue pitää yhtä myös poikkeusaikana

Vaikka koris on tauolla, ei joukkueesta tarvitse luopua. PuHu Punaisten Unified-joukkue pitää yhteishenkeä yllä tapaamalla toisiaan viikoittain videon välityksellä. Joukkueen valmentaja Pirjo Pellikka pitää säännöllistä yhteydenpitoa erittäin tärkeänä Unified-toiminnan osalta.

11.4.2020 09:58 Unified-koripallo

Nuoret Unified-korisaktiivit haluavat levittää lajin iloa koko Suomeen

Teemu Salmenaho ja Laura Hamdi ovat nuoresta iästään huolimatta Unified-koripallon konkareita. Ulkomaita myöten kokemusta kerännyt kaksikko haluaakin nyt jakaa tietoisuutta ja lajin riemua entistä laajemmalti koko maahan.

12.3.2020 14:35 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallosarjat pysähtyvät torstaina 12.3.2020

Suomen Koripalloliitto on päättänyt pysäyttää kaikki koripallosarjat torstaista 12.3.2020 lähtien koronaviruksen COVID-19 takia.

24.10.2019 10:30 Seurauutinen

Seurauutisia #28: Unified-koripalloon mukaan uusia seuroja

Unified-koripalloa pelataan kuluvalla kaudella valtakunnallisessa sarjassa 20 eri joukkueessa. Kaarinan Ura Basket on mukana Unified-koripallon -sarjatoiminnassa ensimmäistä kauttaan. Unified-koripallotoimintaa ollaan käynnistämässä vuoden vaihteessa myös Forssaan.

13.9.2019 10:17 Unified-koripallo

Koripalloliitto järjestää Unified-koripalloleirin Kisakalliossa

Special Olympics -unified-koripalloleiri järjestetään 23.–24. marraskuuta Kisakallion Urheiluopistolla Lohjalla yhteistyössä VAU ry:n kanssa.

6.6.2019 08:01 Korisliiga

Koriskauden 2018-19 päätösgaala katsottavissa tänään suorana Elisa Viihteellä

Päättyneen kauden parhaat palkitaan tänään torstaina Helsingissä. Päätösgaalaa voi seurata suorana Elisa Viihteen kautta kello 18.50 alkaen.

22.3.2019 17:16 Pääjuttu

Suomen Unified-korisjoukkue voittoon Abu Dhabissa: ”Isompi porukka eli kahta hauskempaa!”

Suomi lähetti ensimmäistä kertaa sekä miehissä että naisissa joukkueet Unified-koripallon Special Olympics -kesämaailmankisoihin. Naisten joukkue juhli oman divisioonansa voittoa – kisat olivat jättimenestys.

14.3.2019 13:52 Unified-koripallo

Suomen Unified-koripalloilijat Abu Dhabissa: ”Pelejä, aurinkoa ja kavereita!”

Arabiemiirikuntiin kuuluvassa Abu Dhabissa kirjoitetaan parhaillaan suomalaista koripallohistoriaa. Suomi on lähettänyt ensimmäistä kertaa sekä miehissä että naisissa Unified-koripallon edustusjoukkueensa punnitsemaan taitojaan Special Olympics -kesämaailmankisoihin. Kisat pelataan 14.-21.3.

13.2.2019 15:14 Unified-koripallo

Unified-joukkueet Special Olympics -kesämaailmankisoihin Abu Dhabiin

Naisten ja miesten Unified-joukkueet suuntaavat maaliskuussa Abu Dhabissa järjestettäviin Special Olympics -kesämaailmankisoihin.

15.6.2018 13:28 Unified-koripallo

Special Olympic -Unified-koripalloleiri Kisakalliossa marraskuussa

Tervetuloa Special Olympics -Unified-koripalloleirille 17.–18.11 2018 Kisakallion Urheiluopistolle Lohjalle!

Näytä lisää vastaavia