Pantterit ja EBT naisten SM-finalistit

9.3.2004 Helsinkiläinen Pantterit ja Espoo Basket Team kohtaavat naisten SM-finaaleissa. Molempien joukkueiden loppuottelupaikat varmistuivat tiistai-iltana, kun ne raivasivat tiensä jatkoon välieristä voitoin 3-0. Samanlaisesta lopputuloksesta huolimatta, finalistien tiet eivät olisi paljoakaan erilaisemmat voineet olla. Panttereiden lasketellessa helppoon 93-55-voittoon BC Nokiasta, haettiin EBT:n ja Pussihukkien välillä ratkaisua taas jatkoajalta.

Täyden katsomon edessä Espoonlahdessa EBT ja PuHu tarjosivat katsojille jo kolmannen peräkkäisen jännitysnäytelmän. Ensimmäisessä välierässähän nähtiin niinikään jatkoaika ja toisen EBT voitti Vantaalla niukasti.

Sekä EBT että PuHu panosti ottelussa vastustajan pistetehtailijan pysäyttämiseen ja molemmat onnistuivat. Sen paremmin kotijoukkueen Heidi Adler kuin PuHu:n Hanna Rotinenkaan ei päässyt kamppailussa juhlimaan. Vastustajan puolustuspelin toimiessa tuotti korinteko molemmille aika ajoin vaikeuksia. Lähes tasatahtiin edetyn (13-12) ensimmäisen neljänneksen jälkeen PuHu kiskaisi toisen jakson alun 9-0 siirtyen 21-13-johtoon. Kyseinen kahdeksan pisteen etumatka jäi kuitenkin vantaalaisten suurimmaksi. EBT nimittäin vastasi viemällä puolestaan seuraavat kuusi minuuttia 19-2 (tilanne 32-23).

Uudemman kerran EBT:n hyökkäyskone yski toisen puoliajan alkajaisiksi. Espoolaiset tekivät ensimmäisen pelitilannekorinsa jälkimmäisellä puoliskolla, kun reilut seitsemän minuuttia oli pelattu. Kotijoukkueen onneksi pisteitä syntyi vapaaheittoviivalta niin, ettei PuHu päässyt karkaamaan.

EBT:n pelin sielu oli tiistaina Salla Järviluoma, joka tunnetusti hyvän puolustustyöskentelynsä lisäksi toi joukkueensa hyökkäyspeliin rytmiä ja ryhtiä. Järviluoman kahden mainion läpiajon avulla EBT saavutti reilut kaksi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä suurimman johtonsa, 52-47. PuHu tuli vielä rinnalle ja vei ottelun jatkoajalle (54-54).

Hyvällä hengellä pelannut "hukkalauma" näytti jatkoajan alussa venyttävän ottelusarjan ainakin neljänteen kamppailuun siirtymällä 58-54-johtoasemaan. Pistehanat kuitenkin tyrehtyivät, eikä PuHu onnistunut jatkoajan kolmella viimeisellä minuutilla tekemään enää pistettäkään. Kun minuutti oli jatkoaikaa jäljellä, sai PuHu:n ykköspyssy Jenni Laaksonen hyökkääjän virheen, joka oli hänen viidentensä. EBT oli tuolloin 59-58-johdossa, mutta ei onnistunut heti hyödyntämään vanhemman Laaksosen siskoksen poissaoloa. Pussihukatkaan ei saanut koria aikaiseksi. Adleria rikottiin 18 sekuntia ennen päätössummeria. EBT:n maajoukkuelaituri upotti toisen vapaaheittonsa viimeistellen samalla loppulukemat 60-58. PuHu pääsi viimeisessä hyökkäyksessään yrittämään ratkaisua kaksikin kertaa, mutta vantaalaisten epäonneksi pallo ei suostunut korirenkaan läpi menemään. Näin EBT:n historian ensimmäisestä esiintymisestä SM-finaaleissa tuli tosiasia.

EBT:n pelaajista Anu Mahlamäki teki 15, Adler 14 ja Järviluoma 13 pistettä. EBT hävisi ottelun levypallot vahvan korinaluskaluston omaavalle PuHu:lle 26-46, mutta onnistui vastustajaansa etevämmin jälleen vapaaheittoviivalta. EBT pisti vaparinsa sisään 14/16, kun PuHu sai samalla määrällä yrityksiä aikaiseksi ratkaisevat seitsemän pistettä vähemmän.

PuHu:sta Jenni Laaksonen oli ylitse muiden. Laaksonen nosteli 12 kakkosestaan kymmenen sisään kooten 23 pistettä. Jennin sisko Niina Laaksonen poimi peräti 18 levypalloa.

Panttereilla helppoa

Samaan aikaan, kun EBT ja Pussihukat kävivät taistoaan Espoossa, Pantterit läksytti kolmannen kerran peräkkäin BC Nokiaa. Helsinkiläisaseet olivat samat kuin aiemmissakin otteluissa. Joukkue käytti häikäilemättä hyväkseen pituusylivoimaansa ja mursi Nokian paikkapuolustusyritykset napakalla syöttöpelillään.

BC Nokia pysyi Panttereiden vauhdissa reilut kahdeksan minuuttia, jolloin tilanne oli 16-13 Panttereille. Seuraavan kolmiminuuttisen Pantterit vei Heli Roukanojan ja Minna Pietikäisen lähinostojen siivittämänä 11-0. Kun puoliajalle mentiin, johti Pantterit jo turvallisesti 52-23. Ensimmäisen puoliskon aikana peräti yhdeksän Pantterit-pelaaja pääsi pisteiden makuun. Joukkue voitti 20-minuuttisen levyrit 24-11 ja pisti kahden pisteen heittonsa sisään 68,2 prosentin tarkkuudella (15/22). Roukanoja teki illan 18 pisteestään 12 taukoon mennessä, jonka lisäksi hän ehti kahmia myös kymmenen irtopalloa.

Jälkimmäisillä jaksoilla BC Nokia pyrki paikkapuolustuksillaan ja prässeillään sekoittamaan Pantterit-hyökkäystä, mutta tuloksetta. Pantterit pelasi maltillisesti syötellen pallon etukentälle, jaksoi sisään-ulos-syötöillä hakea paikkaa ja otti hyviä ratkaisuita. Pantterit oli kokonaisuudessaan yksinkertaisesti numeroa liian suuri ja hyvä vastus BC Nokialle, joka kärsi Reetta Ojalan loukkaantumisesta ja poissaolosta.

Pantterit voitti lopulta lukemin 93-55 ja esiintyy neljättä kertaa SM-finaaleissa viiden viime vuoden aikana. Kolme peräkkäistä mestaruuttahan Pantterit kaappasi vuosina 2000-02.

- Pituusylivoimamme Nokiaa vastaan oli merkittävä tekijä ja korin alla ottelusarja ratkaistiin. Finaalisarjasta tulee varmasti hyvin erilainen. EBT:llä on vaarallisia pelaajia, jotka pitää saada kuriin. EBT:n etuna tulee olemaan se, että se on välierissä pelannut erittäin kovia otteluita, pohdiskeli Panttereiden Susanna Rinta, joka tiistaina heitti 13 pistettä.

SM-finalisteilla on nyt hyvin aikaa punoa juonia toistensa päänmenoksi, sillä finaalit käynnistyvät vasta viikon päästä keskiviikkona (17.3.). Tuolloin pelataan Panttereiden kotiluolassa Töölön Kisahallissa. Mestaruus ratkeaa kolmella voitolla. Pronssiottelussa kohtaavat Pussihukat ja BC Nokia. Pronssipelejä pelataan tällä kaudella vain yksi ja se pelataan jatkosarjassa paremmin sijoittuneen eli Pussihukkien kotikentällä.Lisätietoja: /sarjat_tulokset/naisten_sm-sarja/
 
25.8.2022 14:47 Susiladies

Susiladiesin Silja Viita siirtyy Forssan Alkuun

Susiladiesissa kymmenen ottelua pelannut, viime kaudella Ruotsin pääsarjaa pelannut, Silja Viita, 20, on tehnyt ensi kauden kattavan pelaajasopimuksen Forssan Alun kanssa. Viita pelasi edellisen kerran naisten Korisliigaa kaudella 2020-21 HBA:ssa.

22.8.2022 09:13 Susiladies

Susiladiesin Ebba Pekonen on tehnyt sopimuksen Torpan Poikien kanssa

Naisten Korisliiga-kauteen valmistautuva Torpan Pojat on kiinnittänyt Susiladies-takapelaaja Ebba Pekosen, 21, ensi kaudeksi. Pekonen pelasi kaudella Ruotsin pääsarjassa, josta hän siirtyi joulukuussa Espanjan kakkostasolle.

27.7.2022 15:02 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2022-2023 on julkaistu

Kamppailu Suomen mestaruudesta naisien osalta käynnistyy syys-lokakuun vaihteessa ja mestari on selvillä viimeistään 27.4. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 18 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

21.7.2022 08:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta Vesiluoma siirtyy Ruotsin pääsarjan Alvik Basketiin

Espoo Basket Teamin kantaviin voimiin jo yli puoli vuosikymmentä kuulunut Lotta Vesiluoma, 25, siirtyy ensimmäistä kertaa urallaan ulkomaille, kun Vesiluoma on tehnyt sopimuksen Ruotsin pääsarjassa pelaavan Alvik Basketin kanssa.

18.7.2022 10:03 Naisten Korisliiga

Magdalene Agyei ja Meri Damoiseaux jatkavat ToPossa

Torpan Poikien naisten Korisliiga-joukkue on tehnyt kaksi jatkosopimusta, kun Magdalene Agyei, 23, ja Meri Damoiseaux, 21, jatkavat joukkueessa myös ensi kauden.

22.6.2022 20:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2022–23 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2022–23. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään ennätykselliset 64 joukkuetta.

25.5.2022 09:40 Naisten Korisliiga

Vuoden pelaaja Elena Melto päättää uransa: ”Olen onnellinen, että tein nuorena päätöksen muuttaa koripallon perässä Suomeen”

Elena Melto on harvinainen tapaus, sillä hänet on palkittu Naisten Korisliigassa sekä vuoden ulkomaalaisvahvistuksena että vuoden kotimaisena pelaajana. Nyt Lappeenrannan Catzin tähtilaituri nostaa tossunsa naulaan.

18.5.2022 20:13 Naisten Korisliiga

Elena Melto naisten Korisliigan Vuoden pelaaja, sarjan nuorisokaarti putsasi palkintopöytää

Naisten Korisliiga-seurojen valmentajat ja kapteenit valitsivat 36-vuotiaan, Catzia edustavan Elena Melton sarjan parhaimmaksi pelaajaksi. Palkinnot osuivat laajalla skaalalla eri joukkueille, kun finalistijoukkueet olivat ainoat kahden palkinnon saaneet.

27.4.2022 20:43 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut on Suomen mestari

914 silmäparia seurasi Kouvolassa, kun Kotkan Peli-Karhut nappasi neljännen peräkkäisen Suomen mestaruuden. Se voitti neljännen ottelun 88-82.

24.4.2022 18:54 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut siirtyi johtoon finaalisarjassa

Naisten Korisliigan kolmas finaali pelattiin Kotkassa. PeKa nappasi kotikentällään voiton 74-64 ja siirtyi finaalisarjassa 2-1 johtoon.

22.4.2022 13:06 Korisliiga

Opetus- ja kulttuuriministeriöltä yli 1,2 miljoonaa euroa tukea Korisliigan seuroille

OKM myönsi tukea eritysavustuksena Korisliigan ja naisten Korisliigan joukkueille koronapandemiasta aiheutuneiden tappioiden kattamiseksi. Kyseessä oli neljäs koronaan liittyvä OKM:n eritysavustus.

21.4.2022 20:05 Naisten Korisliiga

PeKa tasoitti finaalisarjan

Naisten Korisliigan finaaleissa pelattiin toinen ottelu. Peli-Karhut tasoitti ottelusarjan vieraskentällä, kun se haki voiton 64-49.

18.4.2022 19:41 Naisten Korisliiga

Kouvottarille ensimmäinen kiinnitys Suomen mestaruuteen

Naisten Korisliigan finaalit käynnistyivät vierasvoitolla Kotkassa, kun Kouvottaret haki voiton 95-78.

18.4.2022 11:20 Naisten Korisliiga

Finaaliennakko: Kouvottaret ja Peli-Karhut ratkaisevat Suomen mestarin

Naisten Korisliigan finaalit alkavat tänään Kotkassa. Mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa. Ruutu näyttää kaikki ottelut suorana kanavillaan.

17.4.2022 14:50 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalien otteluohjelma on vahvistettu

Taistelu naisten Suomen mestaruudesta käynnistyy maanantaina 18.4. klo 17.00 Kotkassa. Mestariksi vaaditaan kolme voittoa. Ruutu lähettää kaikki naisten finaaliottelut monikameratuotantona ja selostettuna kanavillaan.

15.4.2022 21:26 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut eteni finaaliin

Kotkan Peli-Karhut nappasi neljännen peräkkäisen finaalipaikan, kun se kaatoi ratkaisevassa viidennessä finaalissa HBA-Märskyn 81-64. Finaalissa joukkue kohtaa Kouvottaret.

15.4.2022 09:02 Susiladies

Janette Aarnio on valinnut yliopistokseen South Floridan

HBA-Märskyä kuluneella kaudella edustanut Janette Aarnio, 19, on valinnut menevänsä ensi kaudeksi South Floridan yliopistoon. Helsingin NMKY:n kasvatti on ehtinyt pelata jo neljä maaottelua Susiladiesin paidassa.

13.4.2022 20:26 Naisten Korisliiga

HBA jälleen parempi ratkaisuhetkillä

HBA oli välieräsarjassa jo toista kertaa selkä seinää vasten. Se ei vieläkään suostunut häviämään vaan nappasi voiton trillerin päätteksi 68-66 ja siirsi välieräsarjan ratkaisun viidenteen otteluun.

11.4.2022 21:53 Naisten Korisliiga

Kouvottaret eteni finaaleihin – HBA pakotti PeKa:n neljänteen peliin

Naisten Korisliigan ensimmäinen finaalijoukkue on Kouvottaret, joka eteni välieristä jatkoon suoraan voitoin 3-0. HBA puolestaan pakotti Peli-Karhut ainakin neljänteen otteluun.

9.4.2022 19:43 Naisten Korisliiga

Kouvottaret voiton päässä finaaleista

Välieräsarjan toisessa ottelussa ToPo emännöi avausottelun vienyttä Kouvottaria. Vierasjoukkue ryösti voiton Helsingistä ja siirtyi ottelusarjassa 2-0 johtoon.

Näytä lisää vastaavia