Pelataanko koripallo-otteluita, jos ei ole nimeäjiä?

24.1.2019 19:11 Tärkeää ottelun sujumiselle on, että saamme jokaiseen otteluun tuomarit. Miten nuo tuomarit ilmestyvät viheltämään peliä? Tässä asiassa ovat, näkymättömiksi jääneet, nimeäjät tärkeässä roolissa

Nimeäjien apuna toimii hyvin Fiba Organizer sovellus, jonka kautta nimeäjät pystyvät laittamaan tuomareille nimetyt ottelut.

Nimeäminen tehdään erotuomariyksikön hyväksymien periaatteiden mukaisesti ja nimeäjien tulee huomioida erotuomareiden jääviys pelaaviin seuroihin ja joukkueisiin nähden.Nimeäjän tehtävänä on nimetä jokaiseen otteluun tarvittava määrä erotuomareita. Joskus nimeäminen tuo haasteita jos paikkakunnilla on useita yksittäisiä otteluita, tai turnauksia. Erotuomareita on kuitenkin eri alueilla käytettävissä liian vähän.

Nimeäjiä toimii eri sarjatasoilla ja nimeämiset on aikataulutettu, että asiat sujuvat järjestyksessä. Miesten korisliigassa nimeäjänä toimii Vesa Tyysteri ja naisten korisliigassa Kari Niemelä.

Mitä tekevät liitto-ja aluenimeäjät?

Tähän artikkeliin haastattelin liittonimeäjä Jouko Lepistöä Keski-Suomesta, sekä aluenimeäjä Ari-Markku Rautakorpea Pohjanmaalta.
 

Liittonimeäjän mietteitä

Liittonimeäjän työ alkaa jo hyvissä ajoin alkusyksystä, kun valtakunnalliset junioreiden SM karsinnat alkavat eri paikkakunnilla.


Kauden aikana liittonimeäjä huolehtii oman alueensa naisten I-divisioonan, sekä kaikkien juniori-ikäisten SM-, sekä I-divisioonan pelien tuomarinimeämisistä. Joukolla ehti syksyn aikana kertyä peräti 70 nimettävää liitto-ottelua.

Aikaa nimeämisiin oli kulunut useita tunteja kuukaudessa. Helpotusta nimeämisiin on tuonut hyvä yhteistyö Keski-Suomen aluenimeäjä Juho Mårdin kanssa. Yhteistyö on sujunut puolin ja toisin, niin että kaikkiin otteluihin on saatu tuomarit hoidettua. 

Erinomaisena apuna Jouko pitää Fiba Organizer järjestelmää, jonka kautta ottelut voi nimetä. Tämä vähentää puheluiden määrää tuomareille. Haasteita voi tulla, jos paikkakunnalla on samaan aikaan useita alueen junioriturnauksia, tai tuomareille tulee viime hetken sairastumisia.

Nimeämisiä helpottaisi, jos saisimme koulutettua lisää tuomareita, sekä saataisiin ohjattua nuoria tuomareita eteenpäin tuomaripolulla. Useilla alueilla on pulaa tuomareista myös siitä syystä, että aktiivituomaritkin alkavat ikääntymään ja harventumaan.

Nimeämisiin liittyen yhteistyö Joukon mielestä on toiminut hyvin Koripallo liiton toimihenkilöiden, sekä kouluttajien kanssa. Myös alueen seurat osaavat ottaa yhteyttä tarvittaessa mahdollisten ongelmien ilmetessä. Toisinaan myös yhteistyö muiden alueiden liittonimeäjien kanssa on ollut tärkeää, kun joudutaan lainaamaan tuomareita muilta alueilta. Liittonimeäjän tehtävä on yksi pala tätä meidän lajiamme ottelutapahtuman läpiviemiseksi loppuun saakka.

Joukon historia koripallon parissa

Jouko aloitti koripallon pelaamisen jo nuorena juniorina ja pelasi ensimmäisen miesten pelin 14-vuotiaana Laukaan urheilijoissa silloisessa Suomi-sarjassa. Peliura jatkui miesten I-divisioonassa, sekä SM-sarjassa Laukaan lisäksi HoNsU:ssa. 

Erotuomarikurssin suoritin 1987, osaksi siitä syystä, että en omasta mielestäni osannut pitää ”mölyjä mahassa” pelaajana. Jossain miesten I-divarimatsissa toteamus tuomareille: ”minä vielä näytän teille, miten pitäisi viheltää” on jäänyt Joukon mieleen. Tuomariurallani toimin pääsarja tuomari ryhmässä 20 vuotta, joista kaksi kautta SM-sarjan tuomarina.

Jouko on toiminut aktiivisesti myös valmentajana, sekä osallistunut monipuolisesti Keski-Suomen koripallo erotuomareiden toimintaan. Hän on toiminut myös erotuomarikouluttajana, aluenimeäjänä, sekä erotuomaritarkkailijana Korisliiga/pääsarjatuomareille. Liittonimeäjänä hän on nyt toiminut 15 vuotta. Liittonimeäjän tehtävä on yksi pala tätä meidän koripallo toimintaa, joka auttaa ottelun läpiviemiseksi. Tämä on mielekäs tehtävä, jolla voi kantaa kortensa kekoon koko koripalloperheen hyväksi.

Aluenimeäjän mietteitä

Ari-Markun aluenimeäjänä tonttiin kuuluvat Kauhajoki, Lapua, Vimpeli, Vaasa ja Kokkola. Aluenimeäjä nimeää erotuomarit kaikkiin alueen junioriturnauksiin, sekä miesten, ja naisten II-divisioona peleihin.

Syksyn aikana nimeämisiä tuli Ari-Markulle kaikkiaan 111 otteluun, eli 222 tuomari tehtävää. Nimeämiset hoituvat tekstiviesteillä tuomareille, jonka jälkeen syötän pelit Fiba Organizeriin. Tuttujen tuomareiden kanssa tämä systeemi toimii parhaiten. Vastaukset tulevat nopeasti, jos pelit eivät sovi. Tämä systeemi helpottaa nimeäjän työtä ainakin omalla alueellani.

Tuomarit alueellani ovat hyvin motivoituneita, eikä ”ohareita” ole tapahtunut. Haasteellisinta toiminnassa on saada kaksi tuomaria otteluihin kohtuullisin kustannuksin, koska alueellani ei ole yhtään liikaa tuomareita. 

Helpotusta työhöni tuo se, että tunnen kaikki alueeni erotuomarit hyvin. Myös yhteistyö esimerkiksi Lapuan Korikobrien kanssa sujuu hyvin. Pidämme kauden alussa palaverin joukkueenjohtajien kanssa, jossa katsomme, että päällekkäisyyksiä ei turnausten/otteluiden kanssa tule kovinkaan paljon.

Myös yhteistyö alueeni muiden seurojen kanssa on toiminut hyvin. Yhteistyö lähialueiden nimeäjien kanssa on sujunut myös hyvin. Aina olen saanut apuja, jos oman alueen tuomarit ovat loppuneet.

Ari-Markun historia koripallon parissa

Pelasin koripalloa 1970-luvun lopulta 1990-luvulle saakka Lapuan Virkiässä, korkeimmalla tasolla miesten II-divisioonassa. Olin tuolloin myös Virkiän koripallojaostossa. Juniori valmentajana olen toiminut Lapualla vuosina 1985-2012.

Lapualla tuli ajatus perustaa koripallon erikoisseura 1980-luvun loppupuolella. Olin tuolloin mukana perustamassa Lapuan Koripoikia 1989 (nykyinen Lapuan Korikobrat). Olen ollut seuran rahastonhoitajana, sekä hallituksen jäsenenä aina 1990-luvun loppupuolelle.

Hyökkäysaika kelloa olen pitänyt jokaisessa Korikobrien korisliigaottelussa. Koripalloerotuomarina olen toiminut kohta 40 vuotta.

Nimeäjän työt aloitin 2014 kaudesta, sekä erotuomarikoordinaattorina aloitin viime vuonna pohjanmaan alueella. Toimiminen koripallon parissa eri tehtävissä näiden vuosikymmenten saatossa on antanut paljon sisältöä minulle.

Asiat

 
3.4.2024 13:34 Erotuomarit

Korisliigan pudotuspelivaiheen erotuomarit on valittu

Korisliigakausi huipentuu perjantaina alkaviin pudotuspeleihin, jotka ovat kauden kohokohta myös erotuomareille. Tänä vuonna pudotuspelikierrokset hoidetaan yhteensä 17 erotuomarin voimin.

11.3.2024 14:16 Erotuomarit

KAAKKOINEN ALUE: Erotuomarin peruskurssi II Kouvolassa ti 2.4.2024 (webinaari) ja to 4.4.2024 (käytännön harjoitus)

Peruskurssi II on tarkoitettu Peruskurssi I:sen suorittaneille ja jo jonkin verran otteluja tuominneille erotuomareille. Peruskurssin suorittamisen jälkeen erotuomarin luokitus voidaan nostaa tasolle 2.

4.3.2024 17:23 Erotuomarit

Referee Basic course II as a webinar Fri 22.3. and court session Sun 24.3.2024

Basic Course II is intended for referees who have completed Basic Course I and have already officiated some matches. After completing the basic course, the referee's classification can be upgraded to level 2.

1.3.2024 12:15 Erotuomarit

Harvinaisuus Korisliigassa: Erotuomarit Miltos ja Nikolaos Ioannidis isä-poika-tiiminä samassa ottelussa

Helsinki Seagullsin ja Salon Vilppaan perjantaisessa Korisliiga-ottelussa nähdään harvinaisuus, kun ottelun ovat tuomitsemassa isä ja poika. Yli lajirajoen kyseessä on harvinaisuus: ensimmäinen isä-poika-erotuomaripari oli Rauno ja Juha-Petri Nieminen kaudella 1984-85. Tapahtuma on harvinainen pääsarjatasolla myös kansainvälisesti.

2.2.2024 11:56 Erotuomarit

LÄNTINEN ALUE: Erotuomarin peruskurssi II Tampereella ma 11.3.2024 (webinaari) ja ti 12.3.2024 (käytännön harjoitus)

Peruskurssi II on tarkoitettu Peruskurssi I:sen suorittaneille ja jo jonkin verran otteluja tuominneille erotuomareille. Peruskurssin suorittamisen jälkeen erotuomarin luokitus voidaan nostaa tasolle 2.

2.2.2024 11:41 Erotuomarit

Erotuomarin koulutusklinikka Lahdessa su 31.3.2024

Erotuomarin koulutusklinikka on tasoa nostava koulutus ja se on tarkoitettu tason 2 erotuomareille. Koulutuksen aikana kouluttajat arvioivat nostetaanko erotuomari tasolle 3. Tason nostoon vaaditaan valmius toimia tason 3 peleissä ja sääntökokeen suorittaminen hyväksytysti.

1.2.2024 10:50 Erotuomarit

ETELÄINEN ALUE: Erotuomarin peruskurssi I Espoossa pe 23.2. (webinaari) ja su 25.2.2024 (käytännön harjoitus)

Peruskurssi I on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Tason 1 erotuomareina alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa.

25.1.2024 12:36 Erotuomarit

Erotuomarin koulutusklinikka Lahdessa la 30.3.2024

Erotuomarin koulutusklinikka on tasoa nostava koulutus ja se on tarkoitettu tason 2 erotuomareille. Koulutuksen aikana kouluttajat arvioivat nostetaanko erotuomari tasolle 3. Tason nostoon vaaditaan valmius toimia tason 3 peleissä ja sääntökokeen suorittaminen hyväksytysti.

25.1.2024 09:55 Erotuomarit

TALENTTI erotuomariklinikka Kisakalliossa 3.-5.5.2024

Talentti erotuomariklinikka on koulutus potentiaalisille erotuomareille. Talentti järjestetään U14-lopputurnauksen yhteydessä, 3-5.5.2024, Lohjan Kisakalliossa. Talentti erotuomariklinikka is a clinic for potential referees who want to get to the higher level. It is held during U14 final tournament in Kisakallio, Lohja, 3.-5.5.2024.

9.1.2024 10:38 Erotuomarit

POHJOINEN ALUE: Erotuomarin peruskurssi I Rovaniemellä ti 23.1. ja ke 24.1.2024

Peruskurssi I on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Tason 1 erotuomareina alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa.

Näytä lisää vastaavia