Peli-Karhut cupin mestariksi Lisa Leen komennossa

12.12.2009 Kotkan Peli-Karhujen luottolaitahyökkääjä Lisa Lee paistatteli parrasvaloissa lauantai-iltana Espoossa pelatussa naisten Suomen cupin finaalissa. Kaikkiaan 37 pistettä heittänyt ja kahdeksan levypalloa kahminut Lee piti PeKan päätä pinnalla vaikeiden hetkien läpi aina 64-71 (29-32)-voittoon asti.

Henna Launiainen sai Peli-Karhujen kapteenina kunnian pokata cup-kannun syliinsä.

Kotkan Peli-Karhut voitti lauantaina vuosikymmenen neljännen Suomen cupin mestaruutensa.

Kentän hahmo oli 37 pistettä kovilla prosenteilla viimeistellyt Lisa Lee.

Vasta 18-vuotias Linda-Lotta Lehtoranta nakutteli kymmenen pistettä ja puolusti antaumuksella Venlakaisa Hölttää ja Susanna Rintaa.

Niina Laaksonen pelasi erinomaisesti, muttei kyennyt nostamaan Espoo Teamia voittoon.

Lapsuuden ystävät Lisa Lee (vas.) ja Alexis Hornbuckle (oik.) pääsivät juhlimaan yhdessä cupin mestaruutta.

WNBA:ssa Detroit Shockia edustanut Hornbuckle suuntaa Suomesta Euroopan rahakentille. Kuvat: Francois Perthuis.

Peli-Karhut kohahdutti suomalaista koripalloväkeä torstaina hankkimalla Suomen cupin finaaliin kolmanneksi amerikkalaisvahvistukseen 180-senttisen, 24-vuotiaan Alexis Hornbucklen, joka viimeisteli viime kaudella naisten WNBA-liigassa Detroit Shockin riveissä 6,7 pistettä, 4,9 levypalloa ja 2,7 syöttöä ottelua kohden. Cupin finaalin ehdoton hahmo oli kuitenkin Hornbucklen lapsuudenkaveri Lisa Lee, jonka tahtokorit ja puolustus alkoivat viritellä mestaruusjuhlia jo ottelun ensimmäisen kymmenminuuttisen loppuhetkillä.

- Lisan oli pakko näyttää vanhalle kaverilleen, kumman paikka on WNBA:ssa, hymyili PeKan päävalmentaja Seppo Kurki cup-kultamitali kaulassaan.

- Kun Hornbucklen tasoinen menestynyt pelaaja tulee joukkueeseen, on huikea päästä katsomaan hänen vaikutustaan muihin pelaajiin. Lee ja Hornbuckle ovat ottaneet toisistaan mittaa ja koko joukkueen yleisilme on ollut tasaisen positiivinen, Kurki kertaa viime päivien tapahtumia.

Espoo Team ryntäsi Venlakaisa Höltän (9/6/3 syöttöä) kolmen pisteen korilla ottelun tasoihin tilanteeseen 64-64, kun peliaikaa oli jäljellä vajaat kaksi minuuttia. Päätöshetkien hermopaineessa kirkkaasti ylivoimaisin pelaaja oli Lee, joka taisteli viimeisellä minuuteilla joukkueelleen ratkaisevat seitsemän pistettä ja riiston.

Cupin mestaruus on Peli-Karhujen ensimmäinen neljään vuoteen sekä neljäs tällä vuosikymmenellä. PeKa on juhlinut cupin kultaa myös joulukuussa 2000, 2004 ja 2005.

Lehtoranta PeKan yllätysratkaisija

Ottelun tasaisuudesta huolimatta vierasjoukkue Peli-Karhut oli kahdesta finalistista selkeästi terävämpi. PeKa kasvatti puolinopeista hyökkäyksistä juostuilla spurteilla eroa tasaisesti taululle läpi ottelun pakottaen Espoo Teamin takaa-ajajan asemaan. PeKa johti avausjakson lopussa 10-16, toisen jakson puolivälin lähestyessä 16-27 ja päätösjakson alussa tilanteessa 49-57.

Espoo Teamin nosti sillasta kerta toisensa jälkeen vahvan iltapuhteen uurastanut 185-senttinen Niina Laaksonen (26/7/3 syöttöä). Laaksosen lisäksi Venlakaisa Höltän kolmoset ja Michaela Mouan (12/10) korinalustyöskentely antoivat kotiyleisölle ajoittain toivoa, mutta espoolaiset jäivät suoritustasoltaan selkeästi jälkeen vastustajistaan.

- Ei oltu kovin valmiita pelaamaan. Sen näki hyökkäyspään ratkaisuissamme. Muuta lopputulosta ei voi tällä pelillä odottaa, totesi pelitilanneheittojensa (1/12) kanssa tuskaillut Espoo Teamin Susanna Rinta (3/3/3 syöttöä).

Peli-Karhut lähti otteluun tietoisella riskillä antaen Rinnalle ja Höltälle kosolti heittotilaa kaukoetäisyyksiltä. Laaksonen nakutteli Espoo Teamille tasaisesti pisteitä korin alta, mutta PeKan puolustustyöskentely lähellä koria ja apupuolustus teki espoolaisten puolen kentän hyökkäyksestä tahmean näköistä. Kotijoukkueelle merkittiin ottelussa peräti 25 pallonmenetystä. Ottelun ratkaisuihin kuului myös Hornbucklen ja Leen antaumuksellinen puolustuspeli Ashley Haynesia (12/10) vastaan.

Espoo Teamin kärsiessä ratkaisijoiden puutteesta oli Peli-Karhujen tilanne täysin päinvastainen - kaikki kentällä käyneet pelaajat pääsivät pisteiden makuun. Joukkueen kapteeni Henna Launiainen (4/2) hassutti loppuhetkillä espoolaispuolustusta kahdesti juoksemalla takaoveen, jonka lisäksi vasta 18-vuotias Linda-Lotta Lehtoranta (10/1) nakutteli koreja hyvällä prosentilla ja pysyi kuin naulattuna kiinni Rinnassa ja Höltässä.

- Linda pelasi elämänsä tähän asti isoimman ottelun ja sai heti voittavan joukkueen parhaan pelaajan palkinnon. Kova suoritus, kiitteli Kurki.

- Peli oli juuri sen näköinen kuin odotimme. Tällä kaudella on saanut hirveästi kovuutta lisää kun on päässyt pelaamaan jenkkejä vastaan. Tänään oli hyvä henki päällä ja helppo pelata, Lehtoranta hymyili.

Pelinrakentaja Porchia Green (9/9/3 syöttöä) oli pitkään pimennossa, mutta onnistui kolmosissaan toisella puoliajalla. Alli Arppe (2/6) toi Peli-Karhuille säpinää puolustuspeliin.

Passiivisuus espoolaisten turma

Naisten SM-sarjan toista sijaa (11 voittoa-2 tappiota) hallitsevan Espoo Teamin leirissä oltiin vakavalla mielellä ottelun päätyttyä.

- Kaikki ymmärtävät sen, että perässäjuoksu on kuluttavaa. Jos johdat koripallo-ottelua, joka hyökkäyksessä ei tarvitse onnistua - jos olet häviöllä, jokainen hyökkäys ja puolustus on elintärkeä, huokaisi espoolaisten päävalmentaja Mikko Larkas.

- Me olimme passiivisia. Menetimme pallon 25 kertaa, jonka lisäksi annoimme vastustajan tehdä reilusti toistakymmentä ilmaista pistettä korin alta. En tiedä, mistä tällainen juontaa juurensa. Jos mahdollisuus kolkuttaa ovelle, silloin on oltava kotona, Larkas jatkoi.

Alkulämmittelystä asti iloisella peli-ilmeellä kentälle tulleisiin Peli-Karhuihin verrattuna Espoo Team näytti tahdottomalta. Puhtaat paperit ansainneen Laaksosen lisäksi lähinnä nuoret Anni Mäkitalo (2/0) ja Evita Iiskola (0/3) jaksoivat taistella kentällä viettämiensä minuuttien ajan.

- Positiivista on se, että meillä on aika paljon parannettavaa. Ei ollut unelmapeli kellään, laskeskeli Rinta tilastopaperi kädessään.

- Jos kakkoseksi jää, selvää on, että siitä pitää parantaa. Kriisipalavereihin ei kuitenkaan ole syytä, kun cupin finaalissa asti ollaan ja SM-sarjataulukossa kakkosena, Larkas summasi joukkueensa tilanteen.

Hornbucklen tie vie Euroopan rahakentille

Peli-Karhujen cupin mestaruutta voi pitää eräänlaisena tuhkimotarinana, sillä joukkueen avainpelaajista Yolanda Jones on ollut sivussa polven rustovamman johdosta jo kuukauden päivät, eikä sentterikonkari Auli Nyman ollut lainkaan joukkueensa kokoonpanossa polven kierukkavamman johdosta. Hornbucklen torstainen liittyminen joukkueeseen tuli Kurjen mukaan "taivaan lahjana".

- Aloimme jo uskoa siihen, ettemme löydä enää kolmatta amerikkalaispelaajaa finaliin, mutta sitten Lisa (Lee) soitti ja kertoi, että hänen kaverinsa on tulossa Suomeen ja tahtoisi pelata. Agentti oli aluksi vähän ideaa vastaan loukkaantumisriskin vuoksi, mutta myöntyi kuitenkin.

Hornbuckle (9/12) hoiti tuurauspestinsä ammattilaisen varmuudella. Vahva laitahyökkääjä ei herkutellut pisteillä, mutta puolusti antaumuksella, häikäisi oikea-aikaisuudellaan ja kykeni rauhoittamaan Peli-Karhujen peliä aina tarpeen tullen.

- Matsin alku meni vähän sillä tavoin, että kaikki odottivat Hornbucklen alkavan dominoida. Alexis ei ratkaissut peliä tänään, mutta toi meille tarvittavaa itseluottamusta. Voi olla, että ilman häntä täällä olisi ollut eri joukkue mitalit kaulassa, uskoo Kurki.

Hornbuckle jatkaa Suomesta joulun alla Euroopan rahaliigoihin ennen vappua 2010, jolloin valmistautuminen tulevaan WNBA-kauteen alkaa.

Espoo Team - Peli-Karhut 64-71 (10-16, 29-32, 47-54)

PeKa: Lisa Lee 37/8/4 riistoa, Linda-Lotta Lehtoranta 10/1, Alexis Hornbuckle 9/12/4 riistoa, Porchia Green 9/9/3 syöttöä/4 riistoa, Henna Launiainen 4/2, Alli Arppe 2/6, Lotta Richter, Heidi Gåsman, Sanni Hellsten, Anissa Pounds.

Espoo Team: Niina Laaksonen 26/7/3 syöttöä, Ashley Haynes 12/10, Michaela Moua 12/8/3 riistoa, Venlakaisa Hölttä 9/6/3 syöttöä, Susanna Rinta 3/3/3 syöttöä/3 riistoa, Anni Mäkitalo 2/0, Evita Iiskola 0/3, Janniina Koivunen, Saara Väre, Sandra Välikoski, Moona Owusu, Hanna-Mari Ahtikoski.

 
21.1.2024 20:45 Suomen Cup

ToPo naisten Motonet Suomen Cupin mestari

ToPo vei nimiinsä naisten Motonet Suomen Cupin toisen kerran peräkkäin. Finaalissa kaatui PeKa selvin lukemin 106-77.

21.1.2024 12:01 Suomen Cup

ToPo ja PeKa naisten Motonet Suomen Cupin finaalissa sunnuntaina klo 17:45

Naisten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa sunnuntaina, kun Torpan Pojat ja Peli-Karhut kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä. Ottelu on katsottavissa suorana lähetyksenä TV2:lla ja Yle Areenassa.

20.1.2024 22:07 Pääjuttu

Miesten Motonet Suomen Cup 2023 ratkesi – Seagullsille neljäs mestaruus

Helsinki Seagulls pääsi lauantai-iltana nostamaan ilmaan Motonet Suomen Cupin mestaruuspokaalin jo neljättä kertaa viiden vuoden sisällä. Finaalissa Seagulls päihitti hyvän vastuksen antaneen BC Nokian 83–76.

20.1.2024 17:52 Suomen Cup

Naisissa PeKa ja ToPo lunastivat paikat Motonet Suomen Cupin finaaliin

Naisten puolella Motonet Suomen Cupissa nähdään uusinta viime vuoden finaalista. PeKa eteni finaaliin kaatamalla Hongan. ToPo puolestaan pudotti Pyrinnön kyydistä. Urhea-hallissa pelattava finaali pelataan sunnuntaina 21. tammikuuta klo 17:45. Se on nähtävissä Yle TV2:lla ja Yle Areenassa.

20.1.2024 11:55 Suomen Cup

Seagulls ja BC Nokia Motonet Suomen Cupin finaalissa lauantaina klo 19

Miesten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa lauantai-iltana, kun Helsinki Seagulls ja BC Nokia kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä.

19.1.2024 22:29 Suomen Cup

Motonet Suomen Cup huipentuu lauantaina – Nokia ja Seagulls miesten finaaliin!

Motonet Suomen Cupin miesten välierissä kohtasivat BC Nokia ja Kataja Basket sekä Helsinki Seagulls ja Korihait.

19.1.2024 14:00 Suomen Cup

Pystyykö kukaan horjuttamaan voittamatonta ToPoa naisten Suomen Cupissa?

Naisten Suomen Cupin välierät pelataan lauantaina 20. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Välierien voittajat kohtaavat finaalissa sunnuntaina. Torpan Pojat lähtee puolustamaan mestaruutta. YLE välittää Suomen Cupin Final Fourin kanavillaan.

18.1.2024 10:53 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu viikonloppuna Helsingissä - perjantaina ohjelmassa kaksi jännittävää välierää

Miesten Suomen Cupin välierät pelataan perjantaina 19. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Lauantaina ohjelmassa on puolestaan miehillä cup-finaali. Kataja Basket lähtee puolustamaan mestaruutta. YLE välittää Suomen Cupin Final Fourin kanavillaan.

15.1.2024 10:48 Pääjuttu

Motonet ja Suomen Koripalloliitto yhteistyöhön

Suomalainen perheyritys Motonet ja Suomen Koripalloliitto ovat sopineet yhteistyöstä. Motonet aloittaa koripallon juniorimaajoukkueiden toisena pääyhteistyökumppanina. Yhteistyön kohokohtiin kuuluvat heinä–elokuussa Tampereella pelattavat 18-vuotiaiden poikien EM-kisat.

18.12.2023 10:00 Suomen Cup

Suomen Cupin Final Fourin lipunmyynti avattu

Molempien Suomen Cupien loppuhuipennus järjestetään 19.–21. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Lipunmyynti Final Fouriin käynnistyi tänään maanantaina klo 10.

Näytä lisää vastaavia