Petteri Koponen: ”Iso peli, lähdetään voittamaan”

19.2.2021 09:37 Tänään perjantaina pelataan isoin panoksin, sillä voitto alkuiltapäivän EM-karsintaottelusta Sveitsiä vastaan veisi Susijengin millin päähän syyskuun 2022 EM-kisojen ovilta. Vaikka joukkueen pitkäaikainen keulakuva Petteri Koponen, 32, on kokenut urallaan lähes kaiken, on iltapäivän peli kutkuttava hetki myös hänelle.

Hymy huulilla: Petteri Koponen pääsee tänään irti susipaidassa kahden vuoden tauon jälkeen. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Koponen ehti ennen alkuvuotta viettää runsaan puolivuotisen sivussa kilpakoripallokentältä, sillä hänen seurajoukkueensa Bayern Münchenin kausi päättyi Saksan Bundesliigan loppupelikuplassa ennen aikojaan, jonka jälkeen hän vietti syksyn ja alkutalven Helsingissä neuvotellen sopimuksen purusta ja tarkkaillen uutta diiliä.

Koponen oli valmis astumaan kehiin jo marraskuun EM-karsintapeleissä, mutta jäi korona-altistumisen vuoksi tuolloin ringin ulkopuolelle. Nyt Koponen on kuitenkin valmiimpi kentille kuin marraskuussa – ennen karsintahuipennusta hän on ehtinyt treenata ja pelata kuukauden päivät Italian Serie A:ta ja FIBA Europe Cupia pelaavassa Pallacanestro Reggianassa.

- Ihan parhaassa mintissä en vielä ole, mutta kuukauden olen treenaillut nyt taas täysillä ja joka päivä tuntuu paremmalta. Hyvin olen mielestäni pysynyt jätkien mukana ja oon koko ajan valmiimpi auttamaan joukkuetta, Koponen hymyilee.

Edellisen kerran ”Kenraali” nähtiin susipaidassa helmikuussa 2019, jolloin hän lensi Madridista Moskovan kautta Permiin MM-karsinnat huipentavaan Venäjä-otteluun. Sen jälkeisen kaksivuotisen aikana on tapahtunut paljon ja perjantaina Sveitsin kohtaavassa joukkueessa on Koposen rinnalla useampi pelaaja, joka ei ole tämän kanssa kentällä pitkiä aikoja viettänyt, jos ollenkaan – Alex Murphy, Henri Kantonen, Elias Valtonen, Edon Maxhuni, Ilari Seppälä.

Silti perusasiat ovat Koposen mukaan pysyneet samana..

- Ainahan tämä on niin kuin kotiin palaisi. Vaikka pelaajat ovat välillä vaihtuneet, ilmapiiri on pysynyt samana ja uudet kaverit tuovat intensiteetillään ja taidollaan lisäsäpinää treeneihin. Näitä uusia kavereita on ollut kiva seurata kentän laidalta ja heidän kanssaan on vielä kivempi pelata.

”Sveitsi on kettumainen jengi”

Iltapäivän vastustajajoukkue Sveitsi on ollut lohkonsa kiusaaja.

Sveitsi on taipunut pienin marginaalein kahdesti lohkojohtaja Georgialle, pitänyt Susijengiä pinteessä neljä jaksoa ja kukistanut Serbian viime sekunnin heitolla. Sveitsillä on mahdollisuus hakea ensimmäinen EM-kisapaikkansa sitten vuoden 1955 ja joukkue tulee taatusti jättämään kaiken kentälle.

- Sveitsi on kettumainen jengi. He pelaavat kuin me vuosia sitten: puolustavat yhdessä, hakeutuvat hyökkäyslevyreihin, heittävät paljon kolmosia. Todella vaikea vastustaja, jos saavat hurmoksen päälle. Vuosi sitten Fribourgissa oltiin köysissä eka puolisko ja täysi päivätyö jouduttiin tekemään voiton hakemiseksi, Koponen haarukoi.

Huhtikuussa 33 vuotta täyttävä Koponen on Susijengin tarinassa ollut ikoninen hahmo. Hän debytoi vasta 18 vuoden iässä kesällä 2006 ja on näytellyt keskeistä roolia joukkueen noustessa Euroopan jumbosijoilta EM-karsintoihin ja aina MM-kisakentille ja EM-kotikisoihin asti.

Vaikka Koponen onkin kokenut koripallokentillä lähes kaiken, tieto siitä, että voitto Sveitsistä kirittäisi Susijengin äärimmäisen lähelle EM-kisapaikkaa, saa konkarinkin syttymään.

- Positiiviset fiilikset! Iso peli, lähdetään voittamaan. Kaikki on omissa käsissä ja mikäs sen parempaa. Lähdetään siitä, että pakkipää pitää ja ammennetaan siitä hyviä juttuja myös hyökkäykseen.

Susijengi ja Sveitsi kohtaavat EM-karsintaottelussa tänään perjantaina 19.2. klo 14.00 Suomen aikaa. YLE TV1 televisioi ottelun suorana klo 13.55 alkaen.

Henkilöt

 
27.2.2024 11:07 Susijengi

Toijala komensi Viron historialliseen voittoon

Viidettä vuottaan Viron miesten maajoukkuetta komentava Jukka Toijala luotsasi joukkueensa kenties sen koripallohistorian makeimpaan voittoon, kun Viro peittosi maanantai-illan EM-karsintaottelussa Tallinnassa Liettuan. Voitto oli Viron koripallon historian ensimmäinen voitto Liettuasta miesten maajoukkuetasolla.

26.2.2024 21:27 Susijengi

Susijengi löysi taisteluilmeensä, nousi 17 pisteen takaa avausvoittoon EM-karsinnoissa

EM-karsintansa kotivoitolla Georgiasta avannut Tanska saapui maanantaina Espoo Metro Areenalle täynnä tulta ja tappuraa, upotti avauspuoliskolla liki kaiken mahdollisen ja karkasi 17 pisteen vierasjohtoon. Susijengi palasi kuitenkin pitkän tauon jälkeen perusasioihin ja säntäsi kollektiivisella esityksellä 5339-päisen kotikatsomon riemuksi 89–85 (42–58) -voittoon.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

25.2.2024 20:54 Susijengi

Susijengi ja Tanska nimesivät tusinansa maanantain otteluun

Susijengi ja Tanska ovat nimenneet pelaajansa maanantai-illan EM-karsintaotteluun. Susijengin kokoonpanoon nousee Saksan Bundesliigan Tigers Tübingenia edustava Aatu Kivimäki. Ottelu pelataan maanantaina klo 18.30 Espoo Metro Areenalla.

25.2.2024 11:38 Susijengi

Lundbergin Tanska on Susijengille erilainen haaste

Vaikka Tanskaa ei laajalti tunnetakaan koripallomaana, aloitti joukkue EM-karsintaurakkansa kirivoitolla ennakkosuosikki Georgiaa vastaan kotonaan Århusissa. Tanska kävi jo edellisissä EM-karsinnoissa yhden korin päässä EM-kisoista ja hakee nyt Euroliiga-tähtensä Gabriel Lundbergin johdolla ensimmäistä EM-kisapaikkaa 70 vuoteen.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 23:47 Susijengi

Susijengi säikytteli MM-hopeamitalisti Serbiaa, mustat hetket veivät yllätyssaumat

Susijengin aloitusviisikko Elias Valtosen johdolla aiheutti kauhunhetkiä hallitsevalle MM-hopeamitalisti Serbialle sen kotiareenalla Belgradissa perjantai-illan EM-karsinta-avauksessa. Serbian kokoylivoima ja Susijengin pallonmenetykset ja kylmä heittoilta kohosivat lopulta ratkaiseviksi tekijöiksi, kun Serbia ampaisi yhdeksän pisteen takaa 77–61 (36–34) -voittoon.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

22.2.2024 22:39 Susijengi

Susijengi ja Serbia nimesivät kokoonpanonsa perjantain otteluun

Susijengi ja Serbia ovat valinneet miehistönsä perjantai-iltana Belgradissa pelattavaan EM-karsinta-avaukseen. Susijengistä debyyttinsä arvokisakarsintaottelussa tekevät Luukas Vaara ja Jacob Grandison.

22.2.2024 10:55 Susijengi

MM-hopeamitalisti Serbia suursuosikkina perjantai-illan otteluun

Susijengillä on perjantai-iltana Belgradissa edessään maailmanluokan koitos, kun se haastaa EM-karsintojen avausottelussa hallitsevan MM-hopeamitalistin Serbian. Hanno Möttölän mukaan Serbia ei tee sirkustemppuja, vaan luottaa kurinalaisuuteen, kärsivällisyyteen ja kykyynsä taivuttaa vastustajat tahtoonsa pitkällä tähtäimellä.

Näytä lisää vastaavia