Petteri Koponen noussut uuden päävalmentajan luottopelaajaksi

20.3.2018 15:00 Petteri Koposella on ollut Barcelonassa hyvin kaksijakoinen kausi. Alkukausi oli Koposelle vaikea, kun jo kesällä vaivannut olkapäävamma haittasi edelleen tekemistä eikä valmentaja Sito Alonsolta löytynyt luottoa. Alonso sai lähteä helmikuun alussa ja tilalle palkattiin kokenut Svetislav Pesic. Samalla Koposen rooli kasvoi ja onnistumisia alkoi tulla.

Petteri Koposella on ollut vaiherikas kausi Barcelonassa.

Koponen on voittanut uuden päävalmentaja Svetislav Pesicin luottamuksen.

Koponen ja Sasu Salin ottavat mittaa toisistaan Euroliigan ottelussa keskiviikkona. (Kuvat: Ville Vuorinen)

Kesällä koko koripalloa seuraava Suomi jännitti kuntoutuuko Koponen mystisestä olkapään hermovammasta ajoissa EM-kisoihin. Koposen kuntoutuksen eteen tehtiin valtava määrä töitä ja lopulta hän toipui juuri kisojen alla riittävän hyvään kuntoon pelatakseen. Vajaakuntoisenakin hän näytti millainen merkitys hänellä oli Suomen joukkueelle. Vaikka EM-kilpailuista on kulunut jo puoli vuotta, ei vamma ole antanut vielä täysin periksi.

- Ei käsi ihan täydessä kunnossa ole vieläkään, mutta paljon paremmassa. On se ihan erituntuinen kuin esimerkiksi EM-kisoissa ja heitto on jo lähellä sitä omaa. On vielä hetkiä ja päiviä jolloin se tuntuu, ja se riippuu siitä miten hermo on palautunut, Koponen valottaa olkapäänsä tilannetta.

Hän myöntää, että etenkin alkukaudesta käsi vaivasi otteluissa, mutta valoa on tunnelin päässä näkyvissä.

- Kyllä se alkukaudella haittasi. Kun kävin joukkueen testeissä, niin he ihmettelivät, että miten oli mahdollista, että pystyin pelaamaan EM-kisoissa. Jotenkin vain pystyin. Sen parantuminen vie aikaa ja koko ajan teemme kuntouttavia toimia sen eteen. EM-kisoissa ja alkukaudella huomasi kyllä, ettei heitto lähtenyt yhtä nopeasti ja tasapainoisesti kuin normaalisti. Koko ajan mennään kuitenkin eteenpäin.

Koposen kausi on kulkenut käsi kädessä yhdessä Barcelonan kauden kanssa. Alkukaudesta Koponen jäi pieneen rooliin uuden päävalmentaja Sito Alonson alaisuudessa eikä joukkueen peli kulkenut.

- Alkukausi ei ollut se mitä odotin. Puhuimme kesän aikana, että olen tärkeässä osassa Barcelonassa ja odotin isompaa roolia ja vastuuta. Uusi valmentaja toi uudet pelaajat ja meillä vaihtui lähes koko joukkue enkä saanut pelata niin paljon. Hävisimme pelejä, vaikka meidän olisi pitänyt taistella kärkisijoista. Se harmitti tietenkin koko jengiä sekä seurajohtoa ja lopulta valmentaja saikin lähteä.

Uuden valmentajan alaisuudessa kurssi nousuun

Alonso sai potkut helmikuussa ja hänet korvasi kokenut serbivalmentaja Svetislav Pesic. Pesic on eurokoriksen legendoja, joka johdatti vuosituhannen alussa Jugoslavian Euroopan ja maailmanmestariksi sekä Barcelonan Euroliigan voittoon. Heti ensitöikseen Pesic valmensi Barcelonan Espanjan cupin, Copa del Rey'n, mestariksi ja joukkueen kurssi on kääntynyt.

Samanaikaisesti Koponen on saanut uudelta päävalmentajalta vastuuta. Maaliskuussa Espanjan liigassa peliaikaa on tullut keskimäärin yli 25 minuuttia ottelua kohden ja pistekeskiarvo kolmessa edellisottelussa on ollut 8,3. Koposen jälki on ollut vieläkin kovempaa Euroliigassa, jossa Pesicin alaisuudessa neljässä edellispelissä pisteitä on kertynyt 12,5 keskiarvolla reilun 25 minuutin ottelukohtaisella peliajalla.

- Minulle valmentajanvaihdos oli tosi hyviä asia, mutta samalla se oli sitä myös koko joukkueelle ja voitimme heti cupin. Itselleni jotenkin nuo serbivalmentajat tuntuvat sopivan. Näemme pelin samalla tavalla ja varmaan paljon johtuu siitä, että olin nuorena Mihailo Pavicevicin opissa. Pelaamme nyt sellaista koripalloa mitä pitääkin, ja vaikka meiltä puuttuvat loukkaantumisten takia Adam Hanga, Kevin Seraphin ja Rakim Sanders, niin pystymme voittamaan pelejä. Viimeksi voitimme Euroliigassa Olympiakosin 27 pisteellä ja se oli käsittämätön suoritus. En muista, että olisin koskaan voittanut siellä. Peli paranee koko ajan ja menemme eteenpäin, hehkuttaa Koponen.

Cupin voitto ei ollut Koposelle ihan jokapäiväistä herkkua. Siirryttyään ulkomaille Koponen voitti vuonna 2009 Virtus Bolognan kanssa EuroChallengen ja 2015 Himkin kanssa Eurocupin. Sen lisäksi hopeaa oli tullut niin Italian cupissa, Italian supercupissa kuin VTB-liigassakin. Koponen myöntää, että cupin voitto oli henkisesti tärkeä koko seuralle.

- Se toi uskoa tekemiseen kaikille. Tiesimme itse, että meillä on tarvittavat pelaajat taistella voitoista. Cupia arvostetaan täällä Espanjassa paljon ja oli hienoa voittaa jotain suurta. Euroliigassa meillä on mennyt huonosti ja jatkopaikka on jo karannut, mutta sarjassa tavoitteena on mennä mahdollisimman pitkälle ja jahtaamme mestaruutta.

Puolustuspelaaminen menestyksen takeena

Pesicin alaisuudessa erityisesti Barcelonan puolustus on ottanut harppauksia eteenpäin. Hiljattain Espanjan liigassa Barcelona jätti Murcian 55 pisteeseen ja Real Madrid sai sille vähäiset 72 pistettä kasaan El Clásicossa. Euroliigassa Barcelona on voittanut kaksi edellisotteluaan pitkälti puolustukseensa nojaten. Belgradin Punainen tähti sai Barcelonaa vastaan ainoastaan 54 pistettä ja viime kierroksella katalonialaiset hiljensivät Pireuksen hornankattilan latomalla Olympiakosia vastaan tylyt 90-63-voittolukemat.

- Pystymme edelleen parempaan, mutta puolustus antaa meille tällä hetkellä turvaa siitä, että pystymme voittamaan pelejä. Olemme yksinkertaistaneet puolustuksessa joitain asioita ja nyt jokainen tietää mitä vastustajalle annetaan ja mitä otetaan pois. Hyökkäyksessä meillä ei ole niin montaa settiä, mutta pyrimme luomaan etuja ja käyttämään niitä hyväksemme. Kaikki tietävät nyt mitä kentällä pitää tehdä.

Pesic on tuonut mukaan entisen Jugoslavian koriskulttuurille ominaisen kovan harjoitusetiikan. Koponen onkin ottanut kokeneen luotsin harjoitukset ilolla vastaan.

- Alonson aikana harvoin treenasimme koko kentällä, vaan pääasiassa puolikentällä. Nyt menemme ylös ja alas ja intensiteetti on paljon korkeampi ja sitä kautta saamme intensiteetin myös peleihin ja olemme valmiimpia. Olemme löytäneet roolimme sekä itseluottamuksemme ja kaikki tietävät mitä pitää tehdä.

- Treenaaminen sopii minulle ja se tuntuu sopivan myös joukkueelle. Kun hävisimme viisi peliä peräkkäin, meillä oli joukkueen sisäinen palaveri, jossa ei ollut valmentajia mukana. Sanoin siellä, että meidän pitää treenata kovempaa emmekä voi vain vetää palauttavia treenejä koko ajan. Emme mene hullun kovaa, mutta tempo ja rytmi ovat nyt ihan eri tasolla kuin ennen. Ne ovat avainjuttuja, jotta pystymme pelaamaan aggressiivisesti ja löytyy jalkoja puolustukseen.

Maajoukkueessa Koponen on nähty useimmiten peliä johtavana takamiehenä, mutta Barcelonassa rooli on ollut pääasiassa heittävänä takamiehenä. Kakkospaikan rooli kelpaa Koposelle hyvin, kun peli kulkee ja minuutteja tulee.

- Pesicin aikana olen välillä ollut treeneissä pointtina, mutta meillä on kolme muutakin pointtia. Hän tietää, että pelaan maajoukkueessa pointtina ja olen valmis hyppäämään myös siihen rooliin tarvittaessa. Aloitan kuitenkin tällä hetkellä kakkosena ja valmentaja luottaa minuun. Onneksi olen pystynyt vastaamaan huutoon, pelannut hyvin ja voittoja on tullut. Onhan se aina kivempi pelata, kun tulee luottoa ja voittoja, Koponen heittää.

Koposen ja Barcelonan seuraava haaste odottaa keskiviikkoiltana, kun Euroliigassa nähdään herkullinen suomalaiskohtaaminen Barcelonan vieraillessa Sasu Salinin Malagan luona.

Lisätietoja: Petteri Koponen
 
18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

29.9.2023 20:00 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen valmiina toiseen kauteensa Italian Serie A1:ssä – ”Tiedän nyt mitä tässä liigassa pelaaminen vaatii”

Helmi Tulonen pelasi ensimmäisen kautensa Italian Serie A1:ssä Le Mura Luccan riveissä, mutta täksi vuodeksi seuraksi vaihtui Sanga Milano. Tulonen uskoo pystyvänsä tällä kaudella entistä parempaan.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

22.6.2023 15:56 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen kaudessa paljon hyvää – ”Itseluottamus kasvoi etenkin hyökkäyspäässä”

Mikael Jantunen, 23, pelasi ensimmäisen kautensa kovatasoisessa Italian liigassa Trevison joukkueessa. Jantunen pääsi kovaan testiin ja läpäisi sen komeasti.

16.6.2023 13:28 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkinsilla uran paras kausi takana – ”Sai paljon irti”

Shawn Hopkins, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Kausi antoi Hopkinsin mukaan hyvät eväät jatkoa ajatellen.

14.6.2023 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalinilla positiivinen vuosi Ferrolissa – ”Kausi oli onnistunut”

Marianne Kalin, 26, pääsi juhlimaan sarjanousua, kun Universitario de Ferrol teki ranskalaisen visiitin Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle LF Challengeen ja nousi ensi kaudeksi LF Endesaan. Kausi oli Kalinille onnistunut myös henkilökohtaisesti.

12.6.2023 11:10 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosen kauteen mahtui käänteitä – ”Paljon tuli oppia erilaisista tilanteista”

Elias Valtonen sai paljon kokemusta reppuun tällä kaudella, kun hän aloitti kautensa Espanjan ACB-liigassa Manresassa, mutta päätti sen Saksan Bundesliigassa Rostock Seawolvesissa. Kausi oli Valtoselle kokonaisuudessaan kasvattava.

7.6.2023 15:37 Suomalaiset ulkomailla

Remu Raitasella opettavainen debyyttikausi ulkomailla – ”Periaatteessa sain mitä hain”

Korisliigan MVP:ksi kaudella 2021-22 valittu Remu Raitanen, 25, jätti viime kauden jälkeen kotimaan kentät taakseen ja siirtyi Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, LEB Oroon, Albaceten joukkueeseen. Raitanen löysi olevansa kauden aikana uudenlaisessa tilanteessa.

5.6.2023 15:14 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttisellä positiivinen kausi Espanjassa – ”Jäi paljon reppuun tulevaa ajatellen”

Veera Pirttinen, 26, pelasi menneen kauden Espanjan liigassa, LF Endesassa, Bembibren joukkueessa. Pirttiselle jäi kaudesta positiivinen tunne niin henkilökohtaisesti kuin joukkueen osalta.

1.6.2023 11:40 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunilla hyvä henkilökohtainen kausi Saksassa – ”Kausi lähti hyvin rullaamaan”

Susijengin takamies Edon Maxhuni, 25, pelasi menneen kauden Saksan Bundesliigaa ja FIBA Europe Cupia pelanneessa Merlins Crailsheimissa. Vaikka kausi ei mennyt joukkueelta odotusten mukaan, niin Maxhuni esiintyi vakuuttavasti.

31.5.2023 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen nautti Espanjassa – ”Yksi parhaista kokemuksista ulkomailla”

Annika Holopainen, 29, pelasi ensimmäisen kautensa Espanjassa. Aiemmin urallaan Saksassa, Puolassa, Islannissa ja Ranskassa pelannut Holopainen nautti ajastaan Espanjassa, vaikka pelikentällä oli välillä haastavaa.

29.5.2023 18:51 Suomalaiset ulkomailla

Kausi jätti Helmi Tuloselle paljon kysymysmerkkejä – ”Jäin kaipaamaan vastauksia”

Helmi Tulosella, 24, oli monivaiheinen kausi Italian Serie A1:n Le Mura Luccassa. Tuloselle jäi kauden jälkeen hieman hämmentyneet tunnelmat.

26.5.2023 12:41 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla uran paras kausi ulkomailla – ”Sain tilaisuuden ja peliaikaa”

Topias Palmi, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Palmi nautti isoa roolia ja käytti sen tehokkaasti hyväkseen.

24.5.2023 12:06 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen palaa Ferrolin joukkueeseen – ”Seura haluaa panostaa tulevaan kauteen”

Viime kaudella Espanjan liigan Bembibressä pelannut Anniina Äijänen, 27, vaihtaa seuraa. Äijänen palaa tuttuun ympäristöön, kun hän on tehnyt sopimuksen sarjanousija Universitario Ferrolin kanssa.

22.5.2023 15:25 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla kaksijakoinen kausi Kreikassa

Alexander Madsen pelasi menneen kauden Kreikan kärkiseuroihin lukeutuvassa AEK Ateenassa. Madsenin kauteen mahtui ylä- ja alamäkiä.

18.5.2023 15:37 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Poundsilla vahva kausi Saksassa – ”Voi olla ihan tyytyväinen”

Anissa Pounds pelasi toisen kautensa Saksan Bundesliigan Angels Nördlingenissa ja oli tyytyväinen kauteen, vaikka joukkueen tavoite jäi saavuttamatta. Pounds oli jälleen joukkueensa ehdottomia avainpelaajia.

12.5.2023 09:26 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan Final Four viikonloppuna – Sasu Salin ja Tuomas Iisalo taistelemassa mestaruudesta

Mestarien liigan Final Four –lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Malagassa, Espanjassa. Suomalaisista voittoa havittelevat Teneriffan Sasu Salin ja Bonnin päävalmentaja Tuomas Iisalo.

Näytä lisää vastaavia