Petteri Koponen valmistautuu toiseen ammattilaiskauteensa

14.9.2009 Petteri Koponen ei jäänyt lepäämään laakereillaan kiireisen maajoukkuekesän päätyttyä, vaan liittyi välittömästi Italian Porto San Giorgiossa pelatun EM-karsintaottelun jälkeen seurajoukkueensa Virtus Bolognan kokoonpanoon. Alkavalla Serie A -kaudella Koponen odottaa entistä suurempaa roolia uudistuneessa joukkueessaan.

Petteri Koponen liittyi Virtus Bolognan harjoitusvahvuuteen välittömästi EM-karsintaurakan päätyttyä.

Koponen on löytänyt aikailematta yhteisen vireen Virtuksen uuden valmentajan, Lino Lardon, kanssa.

Koposelle on tiedossa rutkasti vastuuta syyskaudella avauspelinrakentaja Andre Collinsin toipuessa loukkaantumisesta. Kuvat: Francois Perthuis ja Tomi Kaminen.

- EM-karsintamatsia seuraavana päivänä Virtuksen edustajat tulivat noutamaan minut joukkueen korkean paikan leirille. Viimeisen kolmen viikon aikana olemme menneet todella kovaa tauotta. Valmentajat tarjosivat minulle paria vapaapäivää EM-karsintojen jälkeen, mutta sain levätä kesän alussa niin hyvin, että se ei ollut tarpeen, kertoo Koponen.

Viime kevään pudotuspelipettymyksen jälkeen Virtus Bologna lähtee uuteen kauteen hyvin uudistuneella kokoonpanolla. Kauden 2008/09 runkopelaajista poissa ovat Earl Boykins, Roberto Chiacig, Keith Langford ja Reyshawn Terry. Tulopuolella ovat amerikkalaispelaajat Andre Collins, LeRoy Hurd ja David Moss, espanjalainen Diego Fajardo sekä nuori georgialaislaituri Viktor Sanikidze.

- Tällä hetkellä pelaavassa kokoonpanossa viime vuoden rungosta ovat mukana vain minä, Brett Blizzard ja Dusan Vukcevic. Alex Righetti ja Sharrod Ford treenaavat joukkueen tiloissa, mutta eivät ole vielä päässeet seuran kanssa yhteisymmärrykseen sopimuksesta. Uusista pelaajista jenkit ovat tuttuja Serie A:sta viime kaudelta ja isot kaverit (Fajardo ja Sanikidze) ovat päässeet hyvin joukkueeseen sisään.

Koponen luottaa uuteen valmentajaan

Suuri muutos on tapahtunut myös Virtus Bolognan penkin päässä. Virtusta viime kaudella valmentanut Matteo Bonicinolli on vaihtunut Tuukka Kotin entiseen seurajoukkuevalmentaja Lino Lardoon, jonka metodeihin Koponen on ollut harjoituskauden ensimmäisten viikkojen aikana mieltynyt.

- Viime kaudella oli vähän sellainen olo, että olin muodon vuoksi kokoonpanoon nostettu junnu, mutta uusi valmentaja on tullut juttelemaan minulle joka treeneissä ja kysymään mielipiteitäni asioista, kertoo Koponen tyytyväisenä.

- Lino Lardo oli itse pelinrakentaja peliuransa aikana ja hän näkee kenttätapahtumat hyvin samalla tavalla kuin minä. Viime kaudella pointin rooli oli kuljettaa pallo hyökkäysalueelle ja antaa pallo pois, mutta treenien perusteella nyt näyttää siltä, että pointti saa osallistua hyökkäykseen ja ottaa ratkaisuja paljon viime kautta enemmän.

Kaudella 2008/09 Virtus luotti pelinrakentajan paikalla 165-senttiseen NBA-veteraani Earl Boykinsiin. Koponen pelasi Boykinsin rinnalla lähinnä heittävän takamiehen tontilla. Alkavaksi kaudeksi Virtus värväsi aloittavaksi takamiehekseen 185-senttisen Andre Collinsin, joka heitti viime kaudella Carife Ferraran paidassa keskimäärin 17,5 pistettä ottelussa. Koposelle on kuitenkin tiedossa runsaasti peliaikaa etenkin alkukaudesta, sillä Collins loukkaantui viime viikolla ja joutuu olemaan hyvän siivun syyskaudesta sivussa.

- Ainakin treeneissä olen saanut näytön paikkoja ihan tarpeeksi. Collinsin rinnalla pelaaminen on tuntunut ihan hyvältä, vaikka välillä joutuisikin olemaan heittävänä takamiehenä. Viime kaudella omaan rooliin totutteleminen kesti aika pitkään, mutta ei se enää ole ongelma.

Siena edelleen suosikki

Siitä huolimatta, että Virtuksen kausi Serie A:ssa päättyi jo puolivälieriin, joukkueella oli omat menestyksen hetkensä huhtikuussa, jolloin Virtus päihitti ranskalaisen Choletin FIBA EuroChallengen finaalissa. Voitollaan Virtuksella oli mahdollisuus lunastaa paikka Euroopan kakkosseurakilpailu ULEB Cupissa, mutta seura jätti kortin käyttämättä.

- Meille tarjottiin paikkaa, mutta seurajohto ajatteli, että on parempi keskittyä Italian liigaan. Olisin tietysti tahtonut pelata kovia europelejä myös alkavalla kaudella, mutta jälkikäteen ajateltuna tämä vaihtoehto ei ole niin huono. Sen sijaan, että käyttäisimme alkuviikot matkusteluun, voimme treenata kaikessa rauhassa jokaista peliä varten, Koponen arvioi.

Serie A:n voimasuhteet eivät ole muuttuneet olennaisesti edeltävästä kaudesta. Sarjassa on edelleen vain yksi ylivoimainen mestarisuosikki - Montepaschi Siena.

- Sienalla ei tunnu olevan heikkouksia lainkaan. Benetton Treviso ja Lottomatica Roma tuntuvat tuttuun tapaan vahvoilta, mutta kuten näimme jo viime kaudella, sarjan huonoimmat joukkueet ovat tarpeeksi hyviä haastaakseen sarjan parhaat. Olemme ottaneet playoff-paikan tavoitteeksi ja mielestäni se on vähintä, mihin voimme tähdätä.

Vaikka Koponen elää vahvasti nykyhetkeä Italian Bolognassa, hän tarkkailee alati päivittäin Portland Trailblazersia, joka omistaa hänen NBA-oikeutensa. Portland värväsi kesällä riveihinsä veteraanipelinrakentajan ja Hanno Möttölän entisen joukkuetoverin Andre Millerin. Millerin lisäksi Portlandin kokoonpanossa ahertavat pelinrakentajan tontilla Steve Blake ja Jerryd Bayless.

- Portland tuntuu vahvistuvan joka kesä. Steve Blake pelasi hyvin pointtina viime vuonna, mutta Miller on vielä vähän häntä parempi. Oma tilanteeni ei kuitenkaan sikäli muuttunut, että minulla on vielä jokunen vuosi Virtuksen kanssa jäljellä ja peliminuutit Portlandissa ovat edelleen tiukalla. Minun tehtäväni on kehittyä mahdollisimman hyvin ja olla valmis sitten, kun kutsu Portlandiin tulee.

Virtus Bologna aloitti harjoitusottelukautensa lauantaina päihittämällä Bancatercas Teramon 90-82. Koponen heitti ottelussa kymmenen pistettä. Sunnuntaina Virtus hävisi Montepaschi Sienalle 68-89 Koposen jäädessä pisteittä. Virtus aloittaa Serie A:n runkosarjan 11. lokakuuta kotiottelulla Montegranaroa vastaan.

Henkilöt

 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

4.8.2017 09:00 Haastattelu

Matti Nuutinen 50. maaottelun aattona: ”Nälkä on kasvanut syödessä”

Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 27, debytoi miesten maajoukkueessa kesällä 2012 arkkityyppisenä duunaripelaajana. Viisi vuotta myöhemmin, 50. maaottelunsa kynnyksellä, Nuutinen on kaksinkertainen arvokisakävijä, monivuotinen koripalloammattilainen ja elintärkeä osa maajoukkuetta niin puolustajana kuin energiapelaajanakin.

29.7.2017 11:50 Haastattelu

Susijengin Fiifi Aidoo: ”Mä rakastan näitä kaikkia jätkiä”

Susijengin EM-kisakesä 2017 pyörähtää maaotteluiden osalta käyntiin tänään lauantaina, kun lauma saalistaa Tampereen Hakametsän parketilla Latviaa vastaan. Vuosi sitten niin ikään Tampereella miesten maaotteludebyyttinsä tehnyt Fiifi Aidoo, 21, on yksi Susijengin nuoren kaartin pelaajista, joka kärkkyy entistä suurempaa vastuuta sinivalkopaidassa.

19.7.2017 16:48 Haastattelu

Alex Murphy: ”Tämä on jännittävää aikaa suomalaiselle koripallolle”

Susijengi kerääntyi maanantaina Helsingissä yhteen aloittaakseen viimeistelevän valmistautumisjaksonsa ensimmäisiin Helsingissä pelattaviin koripallon EM-kisoihin viiteenkymmeneen vuoteen. Tehokkaan seniorikauden USA:n yliopistoliiga NCAA:n Northeasternissa päättänyt Alex Murphy, 24, odottaa nyt tilaisuuttaan esitellä taitojaan sinivalkopaidassa.

6.7.2017 12:15 Haastattelu

Kesäliigaan valmistautuva Lauri Markkanen: ”Chicago on ottanut minut hyvin vastaan”

Lauri Markkasen, 20, lapsuuden ja nuoruuden unelma toteutui keskiviikkona, kun hän allekirjoitti tulokassopimuksen NBA:n kaikkien aikojen seuroihin lukeutuvan Chicago Bullsin kanssa. 213-senttinen jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti kehuu viihtyneensä uudessa kotikaupungissaan erinomaisesti ja sanoo vastaanoton olleen lämmin.

3.8.2011 Haastattelu

PM-kisoissa kunnostautunut Lee odottaa tosipelejä

Ensimmäisen ammattilaiskautensa Italiassa keväällä päättänyt maajoukkuelaituri Gerald Lee jr, 23, kunnostautui Suomen parhaana korintekijänä viime viikolla järjestetyissä miesten PM-kisoissa. Hyvistä otteistaan huolimatta Lee painottaa, että hänen ja ”susijengin” todellinen taso mitataan vasta elokuun EM-karsinnoissa.

7.7.2011 Haastattelu

Sasu Salinilla takanaan ikimuistoinen kausi

Elokuussa 2010 rakettimaisen nousun miesten maajoukkueeseen tehneellä Sasu Salinilla, 20, on takanaan ikimuistoinen kausi slovenialaisen Euroliiga-joukkue Union Olimpija Ljubljanan takakentällä. Tänä kesänä Salin toivoo menestyksekkäälle vuodelleen jatkoa aina Liettuan EM-kisoista asti.

Näytä lisää vastaavia