Pienet uinahdukset Saksan turmiona

8.9.2002 Kaksi ja puoli jaksoa ilman tähtipelaajaansa pelannut Argentiina eteni jännittävien vaiheiden jälkeen MM-loppuotteluun kaatamalla Henrik Dettmannin luotsaaman Saksan pistein 86-80 myöhään lauantai-iltana Suomen aikaa. Argentiinan vastustaja sunnuntain finaalissa on Jugoslavia, joka pudotti kisojen todellisen yllättäjän Uuden-Seelannin pistein 89-78.

- Olen sanonut turnauksen alusta asti, että Argentiina on erinomainen joukkue ja erittäin hyvin valmennettu joukkue, Dettmann sanoi ottelun jälkeen.

- Jos haluaa voittaa koripallo-ottelun on pysyttävä pelisuunnitelmassaan, ja mielestäni pysyimme siinä 36 minuuttia. Annoimme Argentiinalle liikaa avoimia paikkoja ottelun lopussa, ja aloimme ajatella liikaa pisteiden tekemistä sen sijaan, että olisimme keskittyneet puolustukseen.

Erittäin tasaisesti alusta asti edennyt ottelu sai Argentiinan kannalta ikävän käänteen toisen jakson puolivälissä, kun joukkueen ykkösnimi, takamies Emanuel Ginobili (9 pistettä), nyrjäytti pahannäköisesti oikean nilkkansa heiton jälkitilanteessa. Ginobilin poissaollessa Saksa vei seuraavat minuutit 7-1 kasvattaen johtonsa kahdeksaan pisteeseen (34-26). Ademola Okulajan ja Mithat Demirelin hyvän heittopelin ansiosta Saksa piti johtonsa aina puoliaikaan asti, jolloin tilanne oli 41-36.

Toisella puoliajalla tuomareiden pilli alkoi soida entistä herkemmin, ja kumpikin joukkue alkoi kärsiä virhevaikeuksista. Argentiinan Hugo Schonochini, Pepe Sanchez ja Luis Scola saivat kaikki neljännen virheensä ennen kolmannen jakson loppua, kun Saksalta Okulaja oli myös neljän virheen rasittama.

Fyysistä, mutta puhdasta korinaluskamppailua säestivät kummankin joukkueen tarkat kaukoheitot. Ginobilin poissaollessa Sconochini (18/2) otti vastuun Argentiinan hyökkäyspään pelaamisesta ja rakensi hyvin itselleen ja kanssapelaajilleen korintekopaikkoja. Sentteri Fabricio Oberto (16/1) nautti erityisesti ”namupasseista” korin alla.

Neljännellä jaksolla Saksan tähti Dirk Nowitzki (24/11) yritti kantaa joukkuettaan, mutta lähes koko ottelun pelanneena väsymys alkoi selvästi vaikuttaa hänen heittotarkkuuteen. Koko pelissä vain kahdeksan pelitilannekoria 26 yrityksestä upottanut Nowitzki vei joukkueensa johtoon tilanteessa 76-74, kun peliä oli jäljellä 2:26. Siihen Saksan hyökkäyspeli kuitenkin pysähtyi. Sconochini tasoitti pelin toisessa päässä, ja Marko Pesicin ohiheiton jälkeen Ruben Wolkowyski heitti ensimmäiset pisteensä nostaen Argentiinan kahden pisteen johtoon.

Saksalla oli vielä kullanarvoinen tilaisuus kasvattaa eroa, kun Okulajaa rikottiin epäurheilijamaisen virheen arvoisesti ajassa 39:12. Onnistuneiden vapaaheittojen jälkeen Nowitzki epäonnistui kolmosessa, mutta Saksan Patrick Femerling haki levypallon. Okulaja pääsi ajamaan hyvin korille, mutta Argentiinan Wolkowyski torjui donkkiyrityksen ja käynnisti nopean hyökkäyksen Saksan päähän. Sconochini siirsi Argentiinan johtoon kahdella vapaaheitolla, ja Demirelin epäonnistuneen ajoyrityksen jälkeen Argentiinan Wolkowyski karkasi yksin Saksan korin alle riistämään saksalaisten viimeisetkin toivon rippeet.

- Meillä oli mahdollisuutemme voittaa, mutta Argentiina oli parempi joukkue. Häviäminen sattuu, mutta tällaista joukkuetta vastaan se on vain hyväksyttävä, Dettmann saneli.

Saksa on nyt hävinnyt kaksi kertaa peräkkäin arvokisojen semifinaalissa. Viime kesänä joukkue hävisi Turkille EM-kisoissa jatkoajan jälkeen pistein 79-78.

- Tätä tilannetta ei voi verrata viimekesäiseen, Dettmann tokaisi.

- EM-kisoissa pelaavat vain Euroopan maat, täällä ovat kaikki maailman parhaat. Vertaisin ennemmin MM-puolivälierien Espanja-voittoamme EM-kisojen semifinaaliin. Olemme parantaneet peliämme viimekesäiseen verrattuna ja meillä oli mahdollisuus voittaa tämä peli, emme vain saaneet ottelua päätettyä. Hyvät joukkueet oppivat ja kehittyvät, ja luulen, että olemme edistyneet ja parantuneet. Saksa on joka tapauksessa yltänyt kaikkien aikojen parhaimpaan menestykseensä MM-tasolla, ja huomenna joukkueella on mahdollisuus avata mitalitili pronssiottelussa Uutta-Seelantia vastaan.

- Tunnelmat ovat tietenkin vähän alamaissa, mutta kun pojat nukkuvat yön yli uskon, että pronssimitali on riittävän iso haaste heille huomiseksi.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä pelattiin MM-välierien lisäksi sijoitusotteluita. Kisaisäntä USA:n täydellistä nöyryyttämistä jatkoi Espanja, joka valtasi kisojen viidennen sijan 81-75-voitollaan amerikkalaisista. Tappio oli USA:lle kolmas neljässä viime ottelussa. Ottelussa sijoista 7-8 Puerto Rico voitti Brasilian 91-84.

 

Dettmann & Co MM-pronssille

Myöhään sunnuntai-iltana kirjoitettiin uusi luku sekä Saksan että Suomen koripallohistoriaa. Suomalaisluotsi Henrik Dettmann, 44, käskytti Saksan maajoukkueen MM-pronssiottelussa 117-94-voittoon Uudesta-Seelannista. Dettmann on kautta aikojen ensimmäinen suomalainen päävalmentaja MM-mitaleilla ja mitali on Saksan historian ensimmäinen. Mestaruuden Indianapoliksen arvoturnauksessa vei Jugoslavia kukistettuaan finaalissa Argentiinan jatkoajan jälkeen 84-77.

Saksa välieriin, USA ulkona mitalipeleistä

Suomalaisvalmentaja Henrik Dettmannin uskomaton menestystarina Saksan maajoukkueen peräsimessä sai jatkoa torstain ja perjantain välisenä yönä, kun Saksa venyi MM-kisojen puolivälierissä voittoon Espanjasta. Näin Saksa taistelee MM-mitaleista. Jälleen päähuomion Saksan menestykseltä vei kuitenkin toinen joukkue, sillä Jugoslavia järjesti kisayleisölle suurjärkytyksen pudottamalla kotijoukkue USA:n mitalipeleistä.

Saksa puolivälieriin, vastaan Espanja

Suomalaisvalmentaja Henrik Dettmann teki joukkoineen historiaa Indianapoliksessa pelattavissa MM-kisoissa keskiviikon ja torstain välisenä yönä Suomen aikaa. Vakuuttavalla 103-85-voitollaan Venäjästä Dettmannin luotsaama Saksa varmisti jatkolohkon kolmossijan ja paikan puolivälierissä. Saavutus on Saksan historian paras. Päivän puheenaiheeksi nousi kuitenkin toinen historiallinen teko, kun Argentiina päätti vihdoin Yhdysvaltojen NBA-miehistöjen voittokulun.

Saksa joutui taipumaan Argentiinalle

Suomalaisvalmentaja Henrik Dettmannin käskyttämä Saksa koki Indianapoliksessa pelattavissa MM-kisoissa toisen tappionsa. Ilman häviöitä turnauksessa edennyt Argentiina oli vahvempi lukemin 86-77. Argentiina on kotijoukkue USA:n ohella kisojen ainoa tappioton joukkue.

Saksa jyräsi Uuden-Seelannin yli

Saksan avaus MM-kisojen jatkolohkossa F Indianapoliksessa ei ollut paras mahdollinen, mutta tarpeeksi tehokas kuitenkin. Henrik Dettmannin luotsaama Saksa käytti ottelun toisella puoliskolla hyväkseen fyysistä ylivoimaansa ja jyräsi tärkeän 84-64-voiton Uudesta-Seelannista.

Dettmannin Saksa jatkaa

Suomalaisvalmentaja Henrik Dettmannin, 44, luotsaama Saksan maajoukkue selviytyi jatkoon MM-kisojen kovasta C-lohkosta. Viikonvaihteen aikana Saksa hävisi kisojen suursuosikki Yhdysvalloille, mutta varmisti voitollaan Algeriasta lohkon kakkossijan.

Saksa avasi voitolla Kiinasta

Henrik Dettmannin valmentama Saksa aloitti torstain ja perjantain välisenä yönä taipaleensa koripallon MM-kisoissa Indianapoliksessa. Kiinasta ei ollut saksalaisille vastukseksi, vaan supertähti Dirk Nowitzkin johdolla germaanit veivät turnauksen avauspisteet lukemin 88-76. Samalla Dettmannista tuli historian ensimmäinen suomalainen päävalmentaja MM-areenoilla.

Dettmannin Saksa tulikasteessa

Koripallon MM-kisat käynnistyvät torstain ja perjantain välisenä yönä Yhdysvaltain Indianapoliksessa. Suomalaisittain mielenkiinto kohdistuu alkulohkoon C, jossa mukana on suomalaisvalmentaja Henrik Dettmannin Saksa. Vastus Saksalla on kivenkova, sillä samassa alkulohkossa pelaa kisojen suursuosikki ja isäntämaa USA sekä Kiina ja Algeria.

8.1.2022 10:01 Pääjuttu

Suomaisvalmentajat loistavat Euroopassa – menestyksen takana tukku syitä

Kansallisia mestaruuksia, mitalisijoja ja kärkipaikkoja, kansainvälisten liigojen lopputurnauksia, maajoukkueiden päävalmentajapestejä – suomalaiset ammattivalmentajat ovat olleet kovaa valuuttaa Euroopan sarjoissa 2020-luvulla. Lassi Tuovi (Strasbourg), Tuomas Iisalo (Bonn) ja Anton Mirolybov (Gmunden) näkevät menestyksen taustalla ison tukun taustatekijöitä.

3.7.2020 08:56 Suomalaiset ulkomailla

Gordon Herbert siirtyy Venäjälle Avtodorin peräsimeen

Kanadan päävalmentajaksi vuoden 2019 MM-kisojen jälkeen noussut suomalais-kanadalainen Gordon Herbert, 61, valmentaa seuratasolla ensi kaudella Venäjän korkeimmalla seuratasolla VTB-liigassa pelaavaa Avtodor Saratovia. Apuvalmentajaksi Avtodoriin saapuu viime kaudella Frankfurtissa apuvalmentanut 25-vuotias Daniel Herbert.

Näytä lisää vastaavia