Pt-koripallon paremmuus ratkaistiin: PuHulle pronssia, LaNMKYlle hopeaa,TSI:lle vihdoin mestaruus

31.3.2008 Tampereen Kaukajärven vapaa-aikatalo oli pyörätuolikoripallon mitalipelien näyttämönä lauantaina 29.3.2008 kun pronssiottelussa kohtasivat edellisen kauden mestari Vantaan Pussihukat ja Espoon Honka. Finaalissa vastakkain asettuivat kaksi edellistä kautta hopealle sijoittunut TSI/TaNMKY (Tampere) ja LaNMKY.

Prossiottelu alkoi Hongan vahvalla pelillä, mutta ensimmäisen erän viimeisillä minuuteilla Pussihukkien Mika Raunu ja Jorma Nieminen onnistuivat viimeistelyssä Hongan paikkapuolustuksen keskeltä. Honka ei pystynyt vastaamaan PuHun nousuun, vaikka Jarmo Leppäsen komeat korit pitivätkin Hongan ajoittain mukana ottelussa. Vantaalaisten heittopeli kulki alun jälkeen mallikkaasti, mutta lopulta ero kasvoi suureksi Hongan jouduttua pelaamaan neljällä pelaajalla ottelun toisella puoliskolla Hannu Helevän otettua viidennen virheensä. Pronssimitalit pujotettiin vantaalaisten kaulaan loppunumeroin 65-38 (28-17).

Finaalin ennakkoasetelmat olivat selvät. Tampere oli hävinnyt syksyn ensimmäisellä sarjakierroksella Lahdelle, mutta seuraavat ottelut oli pelattu tamperelaisten tahtiin. Kahdella edellisellä kaudella Tampere oli yltänyt finaaliin, mutta hävinnyt ne Pussihukille. Lahden joukkue oli etukäteen ajateltuna altavastaaja, mutta erityisesti nopean Teemu Partasen sekä kokeneiden Jari Rannan ja Vesa Sydänmaan taidot tekivät Lahdesta vaarallisen vastustajan runkosarjassa jyränneelle Tampereelle.

Koko kauden nopeaa peliä pelannut Tampere jatkoi finaalissa tutulla kaavalla. Lahti luotti tunnetusti tiiviiseen paikkapuolustukseensa. Lahtelaiset olivat valmistautuneet hyvin tamperelaisten puolustusprässin purkamiseen. mutta hyökkäykset hyytyivät kerta toisensa jälkeen viimeistään Tampereen senttereiden vahvaan puolustukseen korin alla. Tampereen monipuolinen hyökkäyspeli kohahdutti paikalle saapunutta yleisöä: Leo-Pekka Tähden käsittämättömät nopeat läpiajot, Juha Luukkosen kaukoheitot laidoista, Jussi Juntusen vapauttavat syötöt sekä Mika Marjamäen ja Jukka Helevän viimeistelyt korin alta olivat nautintoa katsella. Yksi tamperelaisten mestaruuden kasvoista oli ottelussa loistanut 37-vuotias Juha Luukkonen, joka voitti ensimmäisen suomenmestaruutensa 26 vuotta kestäneellä pyörätuolikoripallourallaan. ”Parasta ottelussa oli se, että joukkueemme puolustuspeli toimi. Pikkupisteiset prässäsivät ja sentterit sumputtivat korinalustan”, Luukkonen summasi ottelun kulun. Finaalin viimeiset hetket pelattiin katsomon kannustaessa kotijoukkuetta, eikä kyyneliltäkään säästytty.

Alusta loppuun asti iloisella ilmeellä pelannut Tampere vei finaalin lopulta selkein numeroin 89-46 (46-23). Lahti oli valmistautunut kauteen hyvin, mutta tälläkin kaudella runkosarjan voittanut joukkue korjasi itselleen myös finaalin. ”Kauan kesti ennen kuin pytty saatiin Tampereelle, nyt se ei täältä lähde”, Tampereen Juha Luukkonen sanoi ottelun jälkeen. Seuraavan sarjakauden tavoitteet on siis jo asetettu, mutta mestaruuden uusiminen ei tule olemaan helppoa.

Teksti ja kuva: Riikka Juntunen, Suomen Invalidien Urheiluliitto

 

 
3.7.2022 00:04 Pyörätuolikoripallo

Suomi otti harppauksia eteenpäin EPYGin toisena pelipäivänä

Suomen nuorten pyörätuolikoriksen maajoukkue kohtasi European Para Youth Gamesin toisena pelipäivänä Pajulahdessa Irlannin ja Portugalin, mutta joutui toteamaan vastustajat vielä paremmikseen.

1.7.2022 22:42 Pyörätuolikoripallo

Suomen nuorten pyörätuolikoriksen maajoukkueelle arvokasta kokemusta EPYGin avauspäivänä

Vastikään koottu nuorten pyörätuolikoripallon maajoukkue kohtasi Pajulahdessa järjestettävissä European Para Youth Gamesin avauspäivänä Hollannin ja Italian. Huippumaat olivat odotetusti monilla osa-alueilla Suomea edellä. Onnistumisia saatiin kuitenkin paljon.

1.7.2022 08:50 Pyörätuolikoripallo

Suomen pyörätuolikoriksen nuorten maajoukkue hakemassa tärkeää kokemusta Pajulahdessa järjestettävässä EPYG:ssä

Uutta tulemista tekevä Suomen pyörätuolikoripallon maajoukkueen nuoret saavat tulevana viikonloppuna tärkeitä kansainvälisiä otteluita, kun joukkue osallistuu Suomessa järjestettävin European Para Youth Gamesiin. Loppuviikon ottelut ovat katsottavissa BasketFinlandin Youtube-kanavalta.

25.4.2022 09:35 Pyörätuolikoripallo

BC Nokia voitti pyörätuolikoripallon Suomen mestaruuden

Seurahistorian ensimmäinen pyörätuolikoripallon SM-kulta ratkesi viikonloppuna Vantaalla, kun nokialaiset onnistuivat voittamaan molemmat ottelunsa.

2.3.2022 08:30 Pyörätuolikoripallo

Pyörätuolikoripalloilijoille tavoitteellista leiritystä

Pyörätuolikoripallon valmennusryhmä kokoontui tammikuussa harjoitusleirille Helsingissä. Päivän kestävä leiri piti sisällään kahdet lajiharjoitukset ja fysiikkatreenin. Ryhmä kokoontuu seuraavan kerran tulevana viikonloppuna.

30.12.2021 13:22 Koripalloliitto tiedottaa

Kilpailujaoksen päätös 30.12.2021 pelaamisesta rajoitusten aikana

Alueelliset viranomiset ovat tehneet tai ovat tekemässä rajoituspäätöksiä, jotka vaikuttavat Suomen Koripalloliiton alaisten sarjojen otteluiden järjestämiseen. Näitä päätöksiä ovat tartuntatautilain 58 g mukaisesti joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävien sisätilojen sekä kuntosalien ja muiden vastaavien sisäliikuntatilojen sulkeminen viranomaisen määräämäksi ajaksi. Suljettavaksi määrättyjä tiloja voi kuitenkin käyttää vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten ohjattuun harrastustoimintaan sekä ammattiurheiluun.

21.12.2021 07:52 Pyörätuolikoripallo

Koripalloliitto käynnistää pyörätuolikoripallon nuorten valmennusryhmän

Suomen Koripalloliitto aloittaa pyörätuolikoripallon valmennusryhmän vuoden 2022 alusta, joka tähtää jatkossa maajoukkuetoimintaan. Tavoitteena on käynnistää pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen valmennustoiminta.

12.3.2020 14:35 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallosarjat pysähtyvät torstaina 12.3.2020

Suomen Koripalloliitto on päättänyt pysäyttää kaikki koripallosarjat torstaista 12.3.2020 lähtien koronaviruksen COVID-19 takia.

10.1.2020 08:49 Pyörätuolikoripallo

Kausiennakko: Hongalla kasassa nuori joukkue pyörätuolikoripallon SM-sarjassa

Pyörätuolikoripallon SM-sarja pelataan kaudella 2019-2020 kolmen joukkueen voimin. Tapiolan Hongan nuoret pelaajat Sini Paukeri, Henri Kössö ja Lasse Tahkoniemi ennakoivat lauantaina alkavaa kautta ja kertovat omista kokemuksistaan pyörätuolikoripallon parissa.

8.1.2020 08:37 Pyörätuolikoripallo

Kausiennakko: BC Nokia ensimmäistä kertaa mukana pyörätuolikoripallon SM-sarjassa

Pyörätuolikoripallon SM-sarja pelataan kaudella 2019-2020 kolmen joukkueen voimin. Vaikka BC Nokia on ensimmäistä kertaa mukana sarjassa, on sillä koossa kokenut pelaajarunko. Kausi käynnistyy 11.1.

3.12.2019 09:35 Pyörätuolikoripallo

Kansainvälinen vammaisten päivä: Pyörätuolikoris vei Markku Poikelan mukanaan

Tänään vietetään Kansainvälistä vammaisten päivää. PuHu:n Markku Poikela kertoo ajatuksiaan pyörätuolikoripallosta sekä erityisliikunnanohjaajan että pelaajan näkökulmasta ja ennakoi tammikuussa käynnistyvää sarjakautta.

27.6.2019 09:49 Pyörätuolikoripallo

Euroopan parhaimmat nuoret paraurheilijat Pajulahdessa – Suomi haastaa huiput pyörätuolikoripallossa

Suomi isännöi European Para Youth Games -kilpailuja Pajulahdessa parhaillaan. Monilajisessa kilpailutapahtumassa Euroopan parhaat nuoret paraurheilijat sekä nousevat tähdet ottavat toisistaan mittaa kahdeksassa eri lajissa.

6.6.2019 08:01 Korisliiga

Koriskauden 2018-19 päätösgaala katsottavissa tänään suorana Elisa Viihteellä

Päättyneen kauden parhaat palkitaan tänään torstaina Helsingissä. Päätösgaalaa voi seurata suorana Elisa Viihteen kautta kello 18.50 alkaen.

24.3.2019 10:12 Pyörätuolikoripallo

Pyörätuolikoripallon Suomen mestaruus palasi Tampereelle

Tampereen NMKY juhli Suomen mestaruutta neljän vuoden tauon jälkeen, kun se kaatoi finaalissa Vilppaan. Pronssiottelussa PuHu oli Honkaa etevämpi.

14.1.2019 09:56 Pyörätuolikoripallo

Tampere jatkaa pyörätuolikoriksen SM-sarjan kärjessä

Pyörätuolikoripallon SM-sarja jatkui viikonloppuna Salossa neljällä ottelulla. Tampereen NMKY jatkaa sarjaa puhtaalla pelillä, ja myös Salon Vilpas oli kotiturnauksessaan iskussa voittaen molemmat ottelunsa.

21.12.2018 12:00 Pyörätuolikoripallo

Teemu Partanen nauttii pyörätuolikoripalloammattilaisuudesta

Saksan pyörätuolikoripallon Bundesliigaan noussut Thuringia Bulls kysyi syksyllä 2011 Teemu Partaselta, josko hän olisi kiinnostunut edustamaan nousijajoukkuetta Saksan korkeimmalla sarjatasolla. Seitsemän vuotta myöhemmin Partanen, 27, on Saksan ja Euroopan koripallomestari sekä suomalaisen pyörätuolikoripallon ehdoton kärkinimi.

Pyörätuolikoripallon Suomen mestaruus Salon Vilppaalle

Koripallokauden ensimmäinen Suomen mestaruus ratkaistiin Salossa Salon Vilppaan ja PuHu Junioreiden välillä. Finaalissa Vilpas voitti seurahistoriansa ensimmäisen SM-kullan pistein 39-34.

Pyörätuolikoripallon näytösottelu Seagulls–Korihait-ottelun puoliajalla 15.2.

Helsingissä, Töölön kisahallissa keskiviikkona 15. helmikuuta pelattavan Korisliigan Seagulls–Korihait -ottelun puoliajalla pelataan pyörätuolikoripallon näytösottelu. Pyörätuolikoripalloilijoiden mukana ottelussa nähdään tukku tunnettuja koripallopersoonia.

11.7.2015 EM-kilpailut

Pyörätuolimaajoukkue kärsi semifinaalitappion Portugalillle

Suomi taisteli hienosti semifinaalissa Portugalia vastaan. Taistelu se ei kuitenkaan riittänyt, vaan Portugali eteni finaaliin lukemin 61-50 (30-24). Semifinaalitappio tarkoittanee sitä, että Suomi pelaa pronssiottelussa, jossa vastaan asettuu Irlanti.

11.7.2015 EM-kilpailut

Suomen pyörätuolimiehille C-divisioonan EM-pronssia

Suomen pyörätuolikoripallomaajoukkue taisteli itselleen muutaman vuoden arvokisatauon jälkeen EM-kisojen C-divisioonan pronssimitalin. Pronssiottelussa Suomi kukisti Irlannin niukasti 61-58 ja pääsi juhlimaan mitaleja.

Näytä lisää vastaavia