Pt-koripallon paremmuus ratkaistiin: PuHulle pronssia, LaNMKYlle hopeaa,TSI:lle vihdoin mestaruus

31.3.2008 Tampereen Kaukajärven vapaa-aikatalo oli pyörätuolikoripallon mitalipelien näyttämönä lauantaina 29.3.2008 kun pronssiottelussa kohtasivat edellisen kauden mestari Vantaan Pussihukat ja Espoon Honka. Finaalissa vastakkain asettuivat kaksi edellistä kautta hopealle sijoittunut TSI/TaNMKY (Tampere) ja LaNMKY.

Prossiottelu alkoi Hongan vahvalla pelillä, mutta ensimmäisen erän viimeisillä minuuteilla Pussihukkien Mika Raunu ja Jorma Nieminen onnistuivat viimeistelyssä Hongan paikkapuolustuksen keskeltä. Honka ei pystynyt vastaamaan PuHun nousuun, vaikka Jarmo Leppäsen komeat korit pitivätkin Hongan ajoittain mukana ottelussa. Vantaalaisten heittopeli kulki alun jälkeen mallikkaasti, mutta lopulta ero kasvoi suureksi Hongan jouduttua pelaamaan neljällä pelaajalla ottelun toisella puoliskolla Hannu Helevän otettua viidennen virheensä. Pronssimitalit pujotettiin vantaalaisten kaulaan loppunumeroin 65-38 (28-17).

Finaalin ennakkoasetelmat olivat selvät. Tampere oli hävinnyt syksyn ensimmäisellä sarjakierroksella Lahdelle, mutta seuraavat ottelut oli pelattu tamperelaisten tahtiin. Kahdella edellisellä kaudella Tampere oli yltänyt finaaliin, mutta hävinnyt ne Pussihukille. Lahden joukkue oli etukäteen ajateltuna altavastaaja, mutta erityisesti nopean Teemu Partasen sekä kokeneiden Jari Rannan ja Vesa Sydänmaan taidot tekivät Lahdesta vaarallisen vastustajan runkosarjassa jyränneelle Tampereelle.

Koko kauden nopeaa peliä pelannut Tampere jatkoi finaalissa tutulla kaavalla. Lahti luotti tunnetusti tiiviiseen paikkapuolustukseensa. Lahtelaiset olivat valmistautuneet hyvin tamperelaisten puolustusprässin purkamiseen. mutta hyökkäykset hyytyivät kerta toisensa jälkeen viimeistään Tampereen senttereiden vahvaan puolustukseen korin alla. Tampereen monipuolinen hyökkäyspeli kohahdutti paikalle saapunutta yleisöä: Leo-Pekka Tähden käsittämättömät nopeat läpiajot, Juha Luukkosen kaukoheitot laidoista, Jussi Juntusen vapauttavat syötöt sekä Mika Marjamäen ja Jukka Helevän viimeistelyt korin alta olivat nautintoa katsella. Yksi tamperelaisten mestaruuden kasvoista oli ottelussa loistanut 37-vuotias Juha Luukkonen, joka voitti ensimmäisen suomenmestaruutensa 26 vuotta kestäneellä pyörätuolikoripallourallaan. ”Parasta ottelussa oli se, että joukkueemme puolustuspeli toimi. Pikkupisteiset prässäsivät ja sentterit sumputtivat korinalustan”, Luukkonen summasi ottelun kulun. Finaalin viimeiset hetket pelattiin katsomon kannustaessa kotijoukkuetta, eikä kyyneliltäkään säästytty.

Alusta loppuun asti iloisella ilmeellä pelannut Tampere vei finaalin lopulta selkein numeroin 89-46 (46-23). Lahti oli valmistautunut kauteen hyvin, mutta tälläkin kaudella runkosarjan voittanut joukkue korjasi itselleen myös finaalin. ”Kauan kesti ennen kuin pytty saatiin Tampereelle, nyt se ei täältä lähde”, Tampereen Juha Luukkonen sanoi ottelun jälkeen. Seuraavan sarjakauden tavoitteet on siis jo asetettu, mutta mestaruuden uusiminen ei tule olemaan helppoa.

Teksti ja kuva: Riikka Juntunen, Suomen Invalidien Urheiluliitto

 

 
5.3.2024 08:31 Pyörätuolikoripallo

Emma Virtanen pyörätuolimaajoukkueen päävalmentajaksi – Mina Mojtahedille huippupesti YK:hon

Uudelleenrakennusvaiheessa olevan pyörätuolimaajoukkueen valmennusjohtoon tulee muutoksia. Emma Virtanen nousee joukkueen päävalmentajaksi, kun viimeiset vuodet joukkuetta johtanut Mina Mojtahedi siirtyy uusiin tehtäviin.

31.10.2023 12:58 Pyörätuolikoripallo

Leo-Pekka Tähden ja Henry Mannin kokoamat joukkueet kohtaavat pyörätuolikoripallon haasteottelussa

Leo-Pekka Tähden luotsaama Team Lepe ja Henry Mannin kipparoima Team Henkka kohtaavat pyörätuolikoripallon haasteottelussa Pajulahdessa 13.11.

23.9.2023 17:43 Pyörätuolikoripallo

Suomelle mieluisa päänahka pyörätuolikoriksen EM-kisojen päätösottelussa

Suomi kukisti Tanskan pyörätuolikoripallon C-sarjan EM-kisoissa Sarajevossa 61-51 (24-23). Voiton myötä Suomi sijoittui viidenneksi ja samalla sen ranking tulee nousemaan.

22.9.2023 16:43 Pyörätuolikoripallo

Suomi kaatoi Unkarin pyörätuolikoriksen EM-kisoissa - pelaa lauantaina viidennestä sijasta

Suomi kukisti perjantaina Unkarin pyörätuolikoripallon C-sarjan EM-kisoissa Sarajevossa 61-19 (31-9). Voiton myötä Suomi pelaa turnauksen päätöspäivänä lauantaina kisojen viidennestä sijasta Tanskaa vastaan.

21.9.2023 15:44 Pyörätuolikoripallo

Suomi taipui Portugalin käsittelyssä pyörätuolikoriksen EM-kisoissa

Suomi kohtasi turnauksen kolmantena päivänä Portugalin, joka kukisti suomalaiset 65-44 (36-20). Suomen turnaus jatkuu Sarajevossa perjantaina, kun se pelaa sijoista 5-8. toisen lohkon joukkueita vastaan.

20.9.2023 21:36 Pyörätuolikoripallo

Suomelle avausvoitto pyörätuolikoripallon EM-kisoissa, Armenia kaatui selvänumeroisesti

Suomi otti avausvoiton miesten pyörätuolikoripallon C-sarjan EM-kisoissa kukistamalla Armenian 72-26 (41-8).

19.9.2023 21:04 Pyörätuolikoripallo

Suomi taipui Irlannille pyörätuolikoripallon EM-avauksessa

Kahdeksan vuoden tauon jälkeen EM-kisoihin palannut Suomi roikkui pitkään Irlannin mukana, mutta joutui lopulta taipumaan 48–62 (22–30) miesten C-sarjan EM-kisoissa Sarajevossa.

18.9.2023 10:00 Pyörätuolikoripallo

Miesten pyörätuolimaajoukkue aloittaa EM-kisat tiistaina

Miesten pyörätuolimaajoukkue palaa kansainväliselle tasolle kahdeksan vuoden tauon jälkeen, kun joukkue aloittaa Sarajevossa käytävät C-sarjan EM-kisat tiistaina Irlantia vastaan.

1.9.2023 14:52 Pyörätuolikoripallo

Joni Laine: ”Joukkuehenki on ollut todella hyvä ja porukka on valmistautunut kovaa koko kesän ajan”

Suomen pyörätuolikoriksen maajoukkue valmistautuu parhaillaan syyskuussa käytäviin C-sarjan EM-kisoihin. Edellisen kerran joukkue nähtiin EM-tasolla kahdeksan vuotta sitten. Joni Laineen mukaan joukkueen valmistautuminen EM-paluuseen on mennyt suunnitelmien mukaan.

22.8.2023 12:30 Pyörätuolikoripallo

Suomi tekee paluun pyörätuolikoripallon EM-kisoihin: ”Pitkäntähtäimen tavoite on tulevaisuudessa”

Miesten pyörätuolimaajoukkue palaa kansainväliselle tasolle kahdeksan vuoden tauon jälkeen, kun joukkue osallistuu Sarajevossa käytäviin C-sarjan EM-kisoihin syyskuun puolenvälin tiennoilla.

Näytä lisää vastaavia