Pyrinnön Antero Lehto: ”Nyt mitataan kuinka kovia jätkiä ollaan”

9.5.2016 Tampereen Pyrintö on Korisliigan finaalisarjassa Kouvolan Kouvoja vastaan neljän ottelun jälkeen 3-1 –takamatkalla otteluvoitoissa. Ailahtelevasti esiintyneet tamperelaiset eivät ole onnistuneet näyttämään parasta osaamistaan kuin ajoittain, mutta Pyrinnön kapteeni Antero Lehto tietää, että joukkue pystyy paljon nähtyä parempaan.

Pyrinnön kapteeni Antero Lehto on paljosta vastuussa...

...tamperelaisten yrittäessä kaventaa ja lopulta tasoittaa...

....ja mahdollisesti voittaa finaalisarjan tulikuumia Kouvoja vastaan. Kuvat: Francois Perthuis, Erkki Hautaviita & Kai Kilappa

Tampereen Pyrintö haki Korisliigan finaalien kolmannessa ottelussa arvokkaan vierasvoiton Kouvolan Lumon Areenassa pelatusta ottelusta, kaventaen Kouvojen johdon ottelusarjassa 2-1 –lukemiin. Vain päivää myöhemmin Kouvot kuitenkin palautti johtoasemansa kahden voiton suuruiseksi, voittaen Hakametsän Jäähallissa pelatun neljännen ottelun vakuuttavasti lukemin 72-56.

- Alettiin keskittymään vääriin asioihin ja fokus karkasi omasta tekemisestä epäolennaisuuksiin, kertaa Pyrintö-kapteeni Antero Lehto.

- Hermokontrolli on näissä otteluissa todella tärkeässä osassa. Me emme oikein onnistuneet siinä ja ainakin niiltä osin usealla pelaajalla on ihan puhtaasti peiliin katsomisen paikka.

”Henkilökohtaisella tasolla nämä ratkaistaan”

Yksi suurimmista ongelmakohdista Pyrinnön näkökulmasta on ollut Kouvojen vauhdikkaan hyökkäyksen pysäyttäminen, erityisesti kouvolalaisten jauhaessa palloskriinipeleillään Pyrinnön puolustukseen aukkoja. Itse palloskriini tilanteena johtaa harvoin koriin tai edes laadukkaaseen heittoon, mutta Kouvot saavat sen avulla puolustuksen juoksemaan rotaatioissa askeleen jäljessä vikkeliä ja ratkaisuvoimaisia takakentän pelaajiaan.

Lehto ja Pyrintö kuitenkin tietävät tämän. Pyrintö-kapteenin mukaan ratkaisu on enemmänkin yksilötasolla, kuin taktisissa muutoksissa puolustustapaan.

- Kolmannessa ottelussa onnistuimme hyvin hidastamaan Kouvoja ja pitämään heidän palloskriinipelinsä kurissa. Sitten taas eilen (sunnuntain 4. ottelu) he pääsivät niistä juuri niihin tilanteisiin mihin halusivat ja me juoksimme perässä, Lehto muistelee.

- Enemmän kyse on kuitenkin siitä, että pystymme henkilökohtaisella tasolla olemaan parempia. Eivät he tee mitään, mitä eivät olisi tehneet jo pidemmän aikaa, joten ei tässä ehkä ole kyse niinkään taktisten muutosten tekemisestä.

Kolmas ottelu Kouvolassa oli todellakin Pyrinnöltä vahva peli molemmissa päissä parkettia, mutta erityisesti puolustuksellisesti ottelu oli parasta Pyrintöä näissä finaaleissa. Puolustuksesta energiaa saaneet tamperelaiset pääsivät pysäytyksistään siirtymään kenttää totuttua vauhdikkaammin ja tehokkaammin, vieden sarjan kolmannen kamppailun nimiinsä lukemin 79-68.

Kolmannessa ottelussa kenties valtakunnan heittovoimaisin joukkue Kouvot kivitti pääasiassa haastetut kolmen pisteen heitot 29% tarkkuudella korirenkaan läpi. Kouvot ei päässyt totutulla tavalla hyökkäämään myöskään korirengasta kohti ja tätä kautta vapaaheittoviivalle, Pyrinnön vietyä vapaaheittoyritykset nimiinsä numeroin 26-13 ja pidettyä Kouvojen kahden pisteen heittojen prosentit maltillisissa 37% lukemissa.

- Kolmannessa ottelussa onnistuttiin levittämään puolustusta hyvin, myös palloskriinitilanteissa, eikä jouduttu auttamaan heittäjistä juurikaan, Lehto sanoo.

- Kouvojen pallonliike on meille myrkkyä jos joukkue pääsee hyökkäämään kuten se haluaa. Silloin joudumme juoksemaan rotaatioissa vähän perässä koko ajan ja useimmiten se johtaa kaverin kolmen pisteen heittoon, emmekä ole parhaissa mahdollisissa levypalloasemissa.

”Nyt mitataan kuinka kovia jätkiä ollaan”

Pyrintö pelaa loput finaaliottelut ”ottelupallotilanteessa”. Kaksi voittoa finaalisarjan tasoittaakseen tarvitseva Pyrintö lähtee kaventamaan ottelusarjaa keskiviikkona Kouvolan Lumon Areenalle.

Mikäli tamperelaiset haluavat pitää sarjan vielä elossa, tarvitsee Pyrintö paljon sunnuntaita parempaa hyökkäyspelaamista. Kouvot onnistui ajoittain lähes jäädyttämään Pyrinnön pallon liikuttamisen hyökkäyspäässä, tamperelaisten tyytyessä liian helposti etsimään suotuisia matchup-tilanteita.

Paperilla idea on kenties toimiva, mutta Kouvojen atleettiset, riittävän ulottuvat ja taukoamatta liikkuvat pelaajat Ville Kaunistoa ja Thomas Gipsonia lukuun ottamatta vievät ajosaumat pois oikea-aikaisilla apupuolustuksillaan, eikä Kouvojen puolustuksen keskustaan ole asiaa hyökkäyksen ja pallon jo kertaalleen pysähdyttyä yhden pelaajan käsiin.

- Siinä on kyse varmasti molempien joukkueiden tekemisestä. Kouvot vaihtaa paljon palloskriinitilanteissa ja tulee syöttölinjoille myös hyvin, joka vaikeuttaa meidän hyökkäämistä, Lehto pyörittelee.

- Samalla meillä on pelaaminen mennyt myös liian helposti staattiseksi seisomiseksi ja 1vs1-pelaamiseksi. Nyt tässä mitataan kuinka kovia jätkiä ollaan.

Pyrinnön voittoon päättyneessä kolmannessa ottelussa tamperelaiset pääsivät siirtymään kenttää paremmin kuin kolmessa tappioon päättyneessä ottelussa, joka helpotti Pyrinnön hyökkäyspelaamista huomattavasti. Nopeissa ja puolinopeissa siirtymätilanteissa puolustava joukkue ei aina löydä sovittuja miehiään, jonka johdosta Pyrintö löysi helpommin selkeitä etutilanteita Kouvojen miesvartioinnista.

Kolmas ottelu oli Pyrinnön hyökkäykseltä kokonaisuudessaan myös kypsin ja kärsivällisin esiintyminen finaaleissa. Kouvojen ottaessa pois tamperelaisten ensimmäisen ”option” hyökkäyksessä, malttoi Pyrintö hakea palloa liikuttamalla seuraavan luontaisen vaihtoehdon hyökkäyksensä raamien sisällä, eikä pakottanut palloa haluamalleen pelaajalle paikkaan jossa hyökkääjällä ei kenties ollut enää toivottua etua.

- Meidän kannalta on hyvä juttu, että valmistautumisaikaa on taas kaksi päivää. Videolta löytyy virheitä mitä pitää korjata viime pelistä. Samalla sieltä löytyy myös niitä asioita joissa oltiin hyviä kolmannessa ottelussa joka voitettiin, Lehto heittää.

- Maltettiin liikuttaa palloa, pitää Kouvojen puolustus liikkeessä ja antaa niitä extrasyöttöjä jos kaveri on vielä paremmassa heittopaikassa kuin mitä itsellä on. Pitää palautella mieleen voiton tärkeimpiä pelillisiä tekijöitä ja muistella niitä asioita missä onnistuttiin.

Henkilöt

 
20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

22.1.2019 12:37 Korisliiga

Joulukuun pelaaja Tyrell Nelson luottaa ahkeruuteen: "Aina kun lepään, joku toinen tekee töitä"

Kotkassa vaadittiin aikaa ennen kuin peli alkoi sujua.

5.1.2018 21:25 Haastattelu

Syöttötilaston kärkeen noussut Teemu Rannikko: ”Pitää vain tietää kenelle pallo pelataan”

Kotimaisessa pääsarjakoripallossa tehtiin loppiaisaattoiltana 2018 historiaa, kun ensimmäistä kauttaan Salon Vilppaassa pelaava Turun NMKY:n kasvatti ja kaksinkertainen Suomen mestari Teemu Rannikko, 37, nousi Korisliigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeen. Rannikko on jakanut yhdeksänvuotisella liigaurallaan nyt hurjat 2287 syöttöä.

22.11.2017 Haastattelu

Vilppaan Aaron Jones: ”En koe, että meidän kehityksellemme on olemassa kattoa”

Salon Vilpas siirtyi maajoukkueiden karsintatauolle Korisliigan sarjataulukon piikkipaikalta, seilaten parhaillaan yhdeksän ottelun voittoputkessa. Yksi iso syy tuohon voittoputkeen on ollut joukkueen sentteri, järisyttävän vahvan alkukauden pelannut Aaron Jones.

25.4.2017 Haastattelu

Vilppaan Juho Nenonen: ”Mitä paremmin onnistumme pitämään vauhtia, sitä vahvemmilla olemme”

Salon Vilpas on selvittänyt Korisliigan kevään pudotuspeleissä tiensä voiton päähän sen seurahistorian ensimmäisestä SM-tason mitalista, Vilppaan johtaessa välieräsarjaa Kauhajoen Karhua vastaan voitoin 3-2 ennen keskiviikon kuudetta ottelua Kauhajoella. Karhu-sarjan onnistujiin lukeutuu comebackin Vilppaaseen Argentiinan reissulta palattuaan tehnyt Juho Nenonen.

13.4.2017 Haastattelu

Vilppaan Juwan Staten: ”Otan sen mitä puolustus minulle antaa”

Korisliigan runkosarjan voittanut Salon Vilpas eteni välieriin Kauhajoen Karhua vastaan voittamalla Tampereen Pyrinnön puolivälierissä suoraan otteluvoitoin 3-0. Kevään kenties kuumin joukkue on siis enemmän kuin valmis taistelemaan seurahistoriansa ensimmäisestä mitalista. Joukkueen menestyksen ytimestä löytyy räjähtävä 185-senttinen takamies Juwan Staten.

8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

19.1.2017 Haastattelu

Ville Kaunisto: ”On etuoikeus saada pelata koripalloa ammatikseen”

Kouvot-ikoni Ville Kauniston, 34, syyskausi sai marraskuussa äkkilopun akillesjänteen katkeamisen myötä. Kaunisto ei kuitenkaan jäänyt voivottelemaan. Talven aikana Susijengi-laituri on jatkanut yliopisto-opintojaan, ilmoittautunut kuntavaaliehdokkaaksi Kouvolassa ja aloittanut kuntoutuksensa tähtäimessään paluu liigatohinoihin syksyllä 2017.

7.1.2017 Haastattelu

Vilppaan Desmond Williams: ”Fanimme saavat jokaisen hallin tuntumaan kotikentältä”

Salon Vilppaan Desmond Williams, 25, on tehnyt nimensä tunnetuksi Suomen koripalloympyröissä jo ensimmäisellä ammattilaiskaudellaan. Korisliigan joulukuun pelaajaksi valittu Southern Connecticut -yliopiston kasvatti kertoo, että hänen ja joukkueensa runkosarjassa saavuttama menestys on tullut hänelle hienoisena yllätyksenä.

12.12.2016 Haastattelu

Teemu Rannikko: ”Näissä peleissä kyse on koko joukkueen panoksesta”

Kataja Basket on voittanut pelaamistaan Mestarien liigan otteluista puolet ja hakenut vierasvoitot muun muassa Israelista ja Turkista. Joensuulaiset ovat viime vuosina kaataneet useita Euroopan huippujoukkueita, mutta Teemu Rannikko ei suostu pitämään joukkuetta yllättäjänä.

11.11.2016 Haastattelu

Matias Ojala: ”Saatiin heti alkukaudesta itseluottamus kohdilleen”

Moni ennakoi Salon Vilppaalle vaikeaa uudelleenrakennuskautta sen jälkeen, kun kevään 2016 menestysryhmä hajosi yhtä rotaatiopelaajaa lukuun ottamatta kokonaan. Syöksyyn sijaan Vilpas viihtyy marraskuun ensimmäisen kolmanneksen jälkeen runkosarjan kakkossijalla. Suurimpia syitä salolaisten vahvaan syksyyn on parasta kauttaan pelaava Matias Ojala, 27.

2.11.2016 Haastattelu

Raymond Cowels: ”Olemme määrätietoinen, epäitsekäs ja yhtenäinen joukkue”

Korisliiga-kausi 2016-17 on alkanut kaikki kuusi otteluaan voittaneen Helsinki Seagullsin merkeissä. Nimivahvan, iskukykyisen ”lokkiparven” johtohahmoksi on noussut ensimmäistä kauttaan Suomessa pelaava Raymond Cowels III, 25, joka löytää lukuisia loogisia syitä joukkueensa vahvalle alkukaudelle.

24.5.2016 Haastattelu

Janne Muurinen ripustaa pillin naulaan

Suomen ansioituneimpiin koripalloerotuomareihin kuuluva espoolaislähtöinen Janne Muurinen, 48, on päättänyt erotuomariuransa. Syksyllä 1987 pääsarjadebyyttinsä tehneen Muurisen 29-vuotinen pääsarjaura päättyi Korisliigan kevään 2016 finaalien viidenteen osaotteluun, jossa Kouvot kukisti Tampereen Pyrinnön kotonaan varmistaen Suomen mestaruuden.

11.5.2016 Haastattelu

”Tämä on palkinto pitkästä prosessista”

Kouvolan Kouvot on miesten Korisliigan kauden 2015/2016 mestari. Kouvolalaisen koripalloilun lippulaiva tarjosi menneen kauden aikana kannattajilleen ikimuistoisia hetkiä parketilla ja unohtumattomia tunteita katsomossa. Kouvoille mestaruus oli seurahistorian neljäs ja ensimmäinen sitten kauden 2003/2004. Tuossa joukkueessa pelasi myös nykyinen Kouvot-kapteeni Ville Kaunisto.

21.4.2016 Haastattelu

Pyrinnön Ricky Minard: ”Puolustus on aseemme”

Tampereen Pyrinnön vahvan kevätvireen taustalla on ollut yksilöiden hitsautuminen hienolla tavalla joukkueeksi, mutta myös niiden yksilöiden jatkuva tason nosto joukkueen sisällä. Yksi näistä kevätauringon alla pelaamisensa tasoa nostaneista pelaajista on 196-senttinen, 33-vuotias laituri Ricky Minard.

9.4.2016 Haastattelu

BC Nokian Henri Hirvikoski: ”Tämä on iso asia koko Nokialle”

Sarjanousija BC Nokia vastasi koripallokauden suurimmasta yllätyksestä, kun se tiputti hallitsevan mestarin ja runkosarjan selvän ykkösen Joensuun Katajan viemällä puolivälieräsarjan nimiinsä voitoin 3-1. Joukkueen taisteluasenteen ilmentymä Henri Hirvikoski tietää, että joukkue on edelleen altavastaajan asemassa, mutta missään nimessä BC Nokia ei lähde välieriin nöyristelemään.

18.12.2015 10:20 Haastattelu

Joonas ”Suobacca” Suotamo: ”Lontoosta soitettiin, että pääsisitkö tapaamaan J.J. Abramsia”

Suomalaisessa viihdemaailmassa räjähti keskiviikkona pommi, kun uuden Tähtien Sota -elokuvan ”The Force Awakens” yhteydessä paljastui suomalaisen Joonas Suotamon, 29, esittävän elokuvassa Chewbacca-wookieta. Entisen Korisliiga- ja Susijengi-sentterin johtopäätös elokuvan Lontoon ensi-illan jälkeen on tyhjentävä: ”Ilman koripalloa en olisi täällä nyt.”

12.12.2015 Haastattelu

Tuhannen liigaottelun Pekka Saros: "Jokainen on rookie joskus"

Suomalaisessa koripallossa kirjoitettiin perjantaina jälleen kerran historiaa, kun erotuomari Pekka Saros, 54, tuomitsi jo uransa 1000. Korisliiga-ottelun. Hämeenlinnassa asuva forssalaislähtöinen Saros on viheltänyt pääsarjaa yhtäjaksoisesti jo syksystä 1987.

4.5.2015 Haastattelu

Bisonsin Tuukka Kotti: ”Se ottelu, jossa koitetaan laittaa sarja poikki, on kaikkein haastavin”

Bisons Loimaa on noussut parhaaseen vireeseen juuri oikeaan aikaan kevättä, kun Korisliigassa taistellaan Pantteri-patsaasta. ”Biisonit” ovat nyt pudotuspeleissä voiton päässä finaalipaikasta puhtaalla pelillä, mistä voi suurelta osin kiittää tärkeisiin otteluihin syttynyttä Tuukka Kottia.

16.12.2014 Haastattelu

Carl Lindbom: ”Olemme oppineet pelaamaan joukkueena”

Liiganousija Helsinki Seagulls on viettänyt lähes koko syyskauden Korisliigan jumbosijalla, mutta joulun lähestyessä lokit ovat päässeet odotettuun liitoon. Viimeisestä neljästä ottelustaan kolme voittaneen Seagullsin kotimaisen pistetykin Carl Lindbomin, 23 ja 206 cm, mukaan helsinkiläiset ovat joulukuun aikana oppineet pelaamaan joukkueena.

Näytä lisää vastaavia