Rannikko vei Turun Cup-voittoon

20.12.1999 Piilosetin 19-vuotias takamies Teemu Rannikko pisti pystyyn täydellisen show´n miesten Suomen Cupin loppuottelussa. 38 pisteellään ja 13 syötöllään Rannikko toi ensimmäisen Cup-voiton Turkuun 17 vuoteen.

Caribia 994 -hallin katsomossa Jari "Teemun isä" Rannikko saattoi myhäillen seurata poikansa esityksiä. Rannikot näyttävät olevan turkulaisen koripalloilun menestystekijöitä, sillä Turun NMKY:n voittaessa Cupin vuonna 1982, oli yksi joukkueen tukipilareista nimenomaan Jari Rannikko.

Poika-Rannikon suoritus vuosituhannen viimeisessä Cup-finaalissa oli lähes uskomaton. Hän teki ottelun ensimmäisen neljän minuutin aikana 11 pistettä, eikä tahti hidastunut jatkossakaan. Rannikon heittokäsi kävi tulikuumana; kahden pisteen heitoista (4/4) ja vapaaheitoista (9/9) ei livahtanut ainoatakaan ohi. Seitsemän kolmen pisteen heittoakin suhahti korisukan läpi huikealla prosentilla - 63,6 % (7/11). Kolmea sekuntia vaille täyden peliajan uurastaneen Rannikon tehoindeksi oli lopulta 1,176, kun 0,700:ää pidetään "supertähden" rajana.

- Pelasin yhden elämäni parhaista peleistä, iloitsi Rannikko.

Teemu Rannikko ei suinkaan ollut yksin tuomassa arvokasta mestaruutta Piilosetille. Romuluinen Sami Laaksonen (25/8) oli myös pitelemätön. Hänen perässään yritti vuorollaan pysyä Heikki Zitting, Jukka Hemdahl ja Timo Parviainen, mutta kaikki yhtä laihoin tuloksin. Piilosetin amerikkalainen Inus Norville pussitti 24 pistettä ja repi 13 levypalloa. 205-senttinen Norville sai neljännen virheensä, kun peliä oli jäljellä 17 minuuttia, mutta pysyi kentällä loppuun saakka.

Puolustuspään sankari oli Juho Terho pimentäen toisella jaksolla Hongan Adonis Jordanin, joka ensimmäisen 25 minuutin aikana oli takonut 28 pistettä. Terhon kaitsemana Jordan ei tehnyt pisteen pistettä seuraavaan 13 minuuttiin ja koristeli vasta viimeisen kahden minuutin aikana pistesaldonsa 31:een.

Loppuen lopuksi Piiloset voitti Hongan lukemin 105-94 (55-50) ja pääsi juhlimaan mestaruuttaan. Pisteiden määrää tuijottamalla voisi kuvitella, että ottelussa ei puolustettu lainkaan, mutta se harhakuva ei voisi kauempana totuudesta olla. Molemmat joukkueet yksinkertaisesti onnistuivat lähes täydellisesti hyökkäyspäässä.

- Siitäkin huolimatta, että voitimme, on sanottava, että Honka pelasi loisteliaan ottelun. Emme antaneet mitään ilmaiseksi, mutta silti Honka pommitti kaaren takaa, kehaisi Piiloset-luotsi Eero Saarinen finaalivastustajiaan ja viittasi espoolaisten onnistuneisiin kolmen pisteen ratkaisuihin (10/14) ensimmäisellä jaksolla.

- On tätä ottelua kiva mennä kotiin katsomaan videolta ja todeta, että kotimaisin voimin kotimainen koripalloilu voi olla näin laadukasta, lisäsi Saarinen.

Siitä herkusta sai nauttia myös suuri määrä suomalaisista MTV3-kanavan välityksellä. Osittain suoraa lähetystä sunnuntaisesta Suomen Cup -loppuottelusta seurasi nimittäin peräti 195.000 katsojaa.

Avausjakso hirmuista tykitystä

Ottelun ensimmäinen puolikas oli neljän miehen täydellisyyttä hipovaa hurjastelua. Piilosetista avausjaksolla Rannikko taiteili 22 pistettä ja Laaksonen avusti 21 pisteellään. Honkalaisista parasta vauhtia pitivät Jordan 19:llä ja Roope Mäkelä 16 pisteellään.

Parhaimmillaan Piiloset johti kahteen otteeseen kymmenellä pisteellä tilanteissa 23-13 ja 49-39. Aaltoilleen edenneessä kamppailussa Honka kävi myös välillä johdossa (30-29).

Kaikkiaan ottelussa nähtii 26 onnistunutta kolmen pisteen heittoa. Hongan kompastuskiveksi nousikin riippuvaisuus ulkopelaajien, Mäkelän, Jordanin ja Stephen Whiteheadin, suorituksiin. Lauantaisessa välierässä Huimaa vastaan loistanut Hongan uusi hankinta Peter Cornell ei pystynyt hyökkäyspäässä avittamaan joukkuettaan tarpeeksi. Puolustustehtävänsä hän hoisi moitteetta.

- Olimme aivan liikaa kaaripelimme varassa, eikä meillä käytännössä ollut sisäpeliä lainkaan, harmitteli Hongan valmentaja Jyrki Suhonen.

211-senttinen Cornell (9/8) teki ensimmäiset pisteensä vasta avausjakson viimeisellä minuutilla. Muista pitkistä honkalaisista Heikki Zitting jäi saldoon 2/3, Timo Parviainen 4/1:een ja kreikkalainen Mihalis Soulis 3/5:een.

- Sami Laaksonen nöyryytti pitkää kalustoamme. Teemusta (Rannikko) on pakko sanoa, että hän on Suomen paras takamies ja pelasi loistavan ottelun, kehui Suhonen kaatajiaan.

Suomen Cupin voitto oli viime kaudella SM-sarjan parhaaksi pelaajaksi Rannikolle ensimmäinen suuri voitto aikuisten sarjoissa. Lieneekö sitten sattumaa, mutta vuonna 1980 Eero Saarisen luotsatessa Torpan Pojat Suomen Cupin voittoon, sai joukkueen riveissä esiintynyt Kari-Pekka Klinga tililleen niinikään ensimmäisen suuren voittonsa. Cup-voitto löi alkutahdit Klingan mahtavalle uralle koripallokentillä. Samoilla jalanjäljillä on nyt myös siis Teemu Rannikko.

Lauantaina Suomen Cupin välierissä Honka voitti Äänekosken Huiman 107-89 (61-35) ja Piiloset Kouvot 87-62 (39-35).

Asiat

 
15.11.2018 13:00 Suomen Cup

Suomen Cupin ensimmäinen kierros lähes pelattu – tässä ovat toisen kierroksen parit

Koripallon Suomen Cupissa ensimmäinen kierros on pelattu yhtä ottelua lukuun ottamatta. Kaikki 1. kierroksen joukkueet selvisivät 2. kierrokselle, jossa 1. kierroksen voittajat kohtaavat toisensa ja häviäjät toisensa ottelukaavion mukaisesti.

23.10.2018 15:35 Suomen Cup

Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen ohjelma vahvistettu

Miesten I divisioona A:n JBA ja FoKoPo avaavat tämän vuoden Cupin viikon päästä.

11.10.2018 12:00 Suomen Cup

Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen otteluparit arvottu – mukana 16 joukkuetta

Koripallon Suomen Cup palaa ohjelmistoon seitsemän vuoden tauon jälkeen. Ensimmäiset ottelut pelataan 10. marraskuuta mennessä.

18.9.2018 15:48 Suomen Cup

Suomen Cup palaa koriskartalle alkavalla kaudella 2018–19

Osallistuminen Suomen Cupiin on vapaaehtoista ja avoin joukkueille, jotka osallistuvat kuluvalla kaudella Koripalloliiton sarjatoimintaan.

Suomen cupeja ei pelata kaudella 2013/14

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt, että Suomen cup -kilpailuja ja miesten LiigaCupia ei järjestetä pelikaudella 2013/14. Cupien mahdollista palauttamista koripallokauden otteluohjelmaan käsitellään tarpeen mukaan uudelleen tulevan pelikauden jälkeen.

10.2.2013 18:30 Suomen Cup

Catz uusi cup-kultansa näytöstyylin

Naisten SM-sarjan kärjessä viihtyvä Lappeenrannan Catz toisti vuoden takaisen temppunsa järjestämällä todellisen näytöksen cupin finaalissa Äänekosken Huimaa vastaan. Päävalmentaja Mika Haakana pääsi käyttämään koko pelaaja-arsenaaliaan, kun ”kissalauma” repi ja raastoi Huiman hajalle molemmissa kenttäpäädyissä matkallaan 81–48 (44–19)-voittoon.

9.2.2013 Suomen Cup

Hurmioitunut Honka cup-voittoon Säynätsalossa

Tapiolan Honka vei nimiinsä uudistuneen miesten Suomen cupin mestaruuden pyörittelemällä finaali-isäntä Säynätsalon Rientoa vieraskentällä pistein 79–98 (41–49). Pitkästä aikaa lähes kaikki nimimiehensä parketille saanut Honka esitteli kauden parasta puolustustaan ja nautti hyökkäyspäässä onnistumisia laajalta rintamalta.

9.2.2013 Suomen Cup

Latvala lunasti Huimalle cup-finaalipaikan viime hetken heitolla

Naisten Suomen cupin välierässä nähtiin lauantaina yllätystulos, kun Huima kaatoi Peli-Karhut viime hetken kolmosella. Jännitysnäytelmä päättyi Huiman voittoon lukemin 69–70 (54–55). Äänekoskelaisten sankarina juhlittiin 17-vuotiasta Ulriikka Latvalaa, joka masensi ennakkosuosikin vain neljä sekuntia ennen ottelun loppua.

9.2.2013 Suomen Cup

Catz pyyhkäisi Hongan tieltään cupin välierässä

Naisten Suomen cupin sunnuntaisessa finaalissa nähdään toisinto vuoden takaisesta otteluparista, kun Lappeenrannan Catz nujersi odotetusti Tapiolan Hongan ja selvitti tiensä finaaliin Äänekosken Huimaa vastaan. Naisten SM-sarjan piikkipaikkaa pitävä Catz myllytti Honkaa pistein 79–56 (46–30).

8.2.2013 Suomen Cup

SäyRi ja Honka iskevät yhteen miesten cupin finaalissa

Miesten Suomen cup huipentuu lauantaina Keski-Suomessa, kun Säynätsalon Riento kohtaa Tapiolan Hongan cupin finaalissa. Sekä SäyRin että Hongan kokoonpanot ovat muuttuneet melkoisesti talven aikana ja odotettavissa on tiukka, tasainen kamppailu cup-pokaalista.

8.2.2013 Suomen Cup

Naisten cup-ennakko: PeKa itsevarmana viime talven cup-finalisti Huiman kimppuun

Naisten Suomen cupin Final Four -turnaus käynnistyy lauantaina Lappeenrannassa kotkalaisjoukkue Peli-Karhujen ja viime talvena cupin finaaliin selviytyneen Äänekosken Huiman kohtaamisen merkeissä. Peli-Karhut lähtee välierään voittoputkessa, kun taas Huiman iskukykyä ovat verottaneet takapelaajien loukkaantumiset.

7.2.2013 Suomen Cup

Naisten cup-ennakko: Nuorekas Honka haastaa sarjakärki Catzin

Naisten SM-sarjakausi 2012/13 on edennyt toiselle puoliskolleen hallitsevan mestarin Lappeenrannan Catzin merkeissä. ”Kissalauma” on niitannut 22 ottelustaan maukkaat 20 voittoa ja lunastanut siten Lappeenrantaan ensi viikonloppuna pelattavan naisten cupin Final Fourin. Cupin välierässä Catzin haastaa SM-sarjan syyskauden väriläiskä, nuorekas Tapiolan Honka.

3.2.2013 18:00 Suomen Cup

Pyrintö sai revanssin Bisonsista LiigaCupin finaalissa

Viime keväänä Korisliigan välierässä Nilan Bisonsin jalkoihin jäänyt Tampereen Pyrintö sai maukkaan revanssivoiton loimaalaisista sunnuntaina LiigaCupin finaalissa. Pyrintö piti Bisonsin syömähampaat tehokkaasti aisoissa ja huokui nälkää sekä taistelutahtoa matkallaan maukkaaseen 78–73 (41–37)-voittoon.

2.2.2013 20:45 Suomen Cup

Pyrintö vahvan alun turvin Bisonsin seuraksi LiigaCupin finaaliin

Korisliigan LiigaCupin sunnuntaisessa finaalissa pelataan viime kevään kiihkeän välieräsarjan tunnelmissa, kun Tampereen Pyrintö selvitti tiensä viikonlopun huipentumaan kukistettuaan Kauhajoen Karhun välierässä 78–73 (42–30). Karhu kuroi Pyrinnön 22 pisteen johtoaseman umpeen neljännellä jaksolla, mutta Carl Lindbomin kolmoset palauttivat tamperelaisille tarvittavan turvavälin.

2.2.2013 17:45 Suomen Cup

Bisons jylläsi vahvan kolmannen jakson turvin LiigaCupin finaaliin

Hallitseva miesten Suomen mestari Nilan Bisons pelaa sunnuntaina LiigaCupin mestaruudesta. Korisliigan runkosarjassa seitsemän perättäistä voittoa edellisistä otteluistaan hakenut KTP johti lauantain välierää vielä tauolla, mutta Bisons vei kolmannen jakson alun murskaavasti 22-6 ja piti lopulta KTP:n takanaan lukemin 100–91 (44–46).

1.2.2013 09:12 Suomen Cup

LiigaCup-ennakko: huippuvireinen KTP hakee mestari-Bisonsin päänahkaa

Hallitseva Suomen mestari Nilan Bisons kohtaa lauantaina pelattavassa miesten LiigaCupin välieräottelussa kanssaan liigaa johtavan KTP:n. Kotkalaiset lähtevät horjuttamaan mestaria seitsemän ottelun voittoputkessa, kun taas kotijoukkueena otteluun lähtevä Bisons luottaa täsmäaseidensa purevan myös Pyynikillä.

31.1.2013 12:00 Suomen Cup

LiigaCup-ennakko: Jatkuuko Karhun yliote Tampereen Pyrintöä vastaan?

Tampereen Pyrinnön vuodenvaihteen voittoputki petasi LiigaCupin Final Fourin tapahtumapaikaksi Pyynikin Palloiluhallin. Liigakauden puolessavälissä Korisliigaa johtanut Pyrintö on viime viikkoina saanut takapakkia avainpelaajien loukkaantumisesta johtuen ja seuraava vahva haaste odottaa lauantaina LiigaCupin välierässä, kun tamperelaisia vastaan asettuu Pyrinnön kahdesti tällä kaudella kukistanut Kauhajoen Karhu.

24.1.2013 Ajankohtainen

Cup-voitot ratkotaan Tampereella, Lappeenrannassa ja Säynätsalossa

Ensi viikolla alkavan helmikuun kaksi ensimmäistä viikonloppua pyhitetään vuoden 2012 Suomen cupeille. Ensimmäistä kertaa pelattava miesten liigacup huipentuu 2.-3. helmikuuta Tampereella, kun taas naisten cupin välieräjoukkueet kokoontuvat 9.-.10. helmikuuta Lappeenrantaan. Miesten Suomen cupin mestaruus ratkotaan 9.2. Säynätsalossa.

Naisten cupin Final Four Lappeenrannassa 9.-10. helmikuuta

Suomen Koripalloliiton kilpailujaos on myöntänyt Lappeenrannan Catzille 9.-10. helmikuuta pelattavan naisten Suomen cupin Final Four -tapahtuman järjestelyoikeudet. Vuoden 2012 Suomen cupin mestaruudesta kamppailevat Catzin lisäksi PeKa, Huima sekä Tapiolan Honka.

11.12.2012 Suomen Cup

Peli-Karhuista neljäs joukkue naisten cupin välieriin

Neljäntenä ja viimeisenä joukkueena tiensä naisten Suomen cupin välieriin selvitti Peli-Karhut, joka nujersi tiistai-illan puolivälieräottelussa Forssan Alun pistein 92–78 (43–40). SM-sarjassa seitsemän perättäistä voittoa nautiskellut Alku johti ottelua parhaimmillaan 12 pisteellä, mutta toisesta kymmenminuuttisesta alkaen Peli-Karhut puraisivat lujaa.

Näytä lisää vastaavia