Rinnakkaislisenssipykälä laajentuu kaudelle 2005–06

25.8.2005 Koripalloliiton liittovaltuusto on hyväksynyt kilpailusäännöt kaudelle 2005–2006. Suurimmat uudistukset sääntöihin tehtiin rinnakkaislisenssipykälään ja kasvattajarahan maksamiseen kasvattajaseuralle.

Rinnakkaislisenssipykälän laajennus tulee korvaamaan keskusteluissa olleet kehityspelaaja- ja farmiseurasäännöt. Rinnakkaislisenssin laajennus tulee koskemaan vain alle 22-vuotiaita pelaajia.

Alle 22-vuotias pelaaja voi lunastaa itselleen rinnakkaislisenssin toiseen aikuisten sarjaan ja edustaa joukkuetta ilman minkäänlaista siirtymäaikaa.

Tällainen kahdessa aikuisten joukkueessa samanaikaisesti pelaaminen on mahdollista vain, mikäli jompikumpi tai molemmat joukkueista pelaa aikuisten huippu- tai kilpakoripallosarjassa.

Mikäli molemmat joukkueet joutuvat kauden päätteeksi samaan karsintasarjaan tai turnaukseen, rinnakkaislisenssi purkautuu. Muutoin rinnakkaislisenssi säännöt pysyvät entisellään.

Rinnakkaislisenssiä koskeva pykälä edustuskelpoisuus säännöissä:

Pelaaja voi edustaa nuorten kilpailuissa tai seniorisarjoissa eri seuraa kuin miesten tai naisten kilpailuissa. Tällaisella pelaajalla tulee olla voimassa oleva lisenssi kummassakin seurassa, peruslisenssi siinä seurassa, jossa hänen edustusoikeutensa on ja rinnakkaislisenssi toisessa seurassa.

Yllä 1. kohdassa mainitun lisäksi pelaaja, joka näiden sääntöjen II luvun 12. kohdan mukaan on ikänsä puolesta oikeutettu pelaamaan 22-vuotiaiden poikien tai tyttöjen sarjoissa, voi sen seuran lisäksi, jossa hänen edustusoikeutensa on, edustaa rinnakkaislisenssillä ilman mitään siirtymäaikaa myös toista aikuisten sarjassa pelaavan seuran joukkuetta tai toista joukkuetta siinä seurassa, jossa hänen edustusoikeutensa (peruslisenssi) on. Tällainen kahdessa aikuisten joukkueessa samanaikaisesti pelaaminen on mahdollista vain, mikäli jompikumpi tai molemmat näistä joukkueista pelaa aikuisten huippu- tai kilpakoripallosarjoissa. Tällaisella pelaajalla tulee olla voimassa oleva lisenssi kummassakin seurassa ja joukkueessa, peruslisenssi siinä seurassa, jossa hänen edustusoikeutensa on ja rinnakkaislisenssi toisessa seurassa tai joukkueessa. Tämän rinnakkaislisenssin käyttäminen ei ole luvallista samalla sarjatasolla, jolla pelaaja pelaa peruslisenssillä ja se purkautuu, mikäli molemmat joukkueet joutuvat kauden päätteeksi samaan karsintasarjaan/-turnaukseen.

Pelaaja voi pelata rinnakkaislisenssillä kilpailuvuonna ainoastaan yhdessä seurassa ja hän voi perus- tai rinnakkaislisenssillä edustaa samanaikaisesti vain yhtä seuraa aikuisten tai nuorten mestaruuskilpailuissa tai seniorisarjoissa lukuun ottamatta yllä 2. kohdassa mainittua poikkeusta. Edustuskelpoisuus rinnakkaislisenssillä voidaan evätä pelaajasopimuksella näiden sääntöjen V luvun 2. kohdan 2. momentin 1. ehdossa mainituin rajoituksin.

Rinnakkaislisenssi on lunastettava ja siihen liittyvä henkilötietojen ilmoitusosa kaikilta osin täytettynä toimitettava liittoon viimeistään 31.12. 

Henkilöt

 
31.8.2022 10:34 Sääntötiedote

Koripallon virallisiin pelisääntöihin muutoksia

Tähän artikkeliin on koottu FIBA:n sääntömuutoksen tärkeimmät kohdat. Muutokset astuvat Suomessa voimaan 1.9.2022.

29.10.2020 14:10 Sääntötiedote

FIBA tarkensi tulkintoja virallisista pelisäännöistä

Kansainvälinen Koripalloliitto FIBA on tehnyt uusia tulkintoja syyskuun alussa Suomessa voimaan tulleisiin virallisiin pelisääntöihin

4.7.2017 Sääntötiedote

Nuorten valtakunnallisten sarjojen muutokset 2017-18 – päivitys kokoonpanotietoon

Tulevalla kaudella pelataan 19-vuotiaiden (A-nuoret) ja 16-vuotiaiden (B-nuoret) valtakunnalliset sarjat, joiden karsinnat muuttuvat cup-muotoiseksi. Sarjojen muutoksiin liittyvään kokoonpanotietoon on tehty päivitys 4.7.2017.

Suomen Koripalloliitto ottaa käyttöön home grown -säännön

Lauantaina Kisakalliossa kokoontunut liittovaltuusto hyväksyi kilpailu- ja kurinpitosäännöt kaudelle 2017-18. Yksi merkittävimmistä muutoksista on ns. home grown -säännöstön käyttöönotto, jolla pyritään tukemaan pitkäjänteistä pelaajien kehitystä.

18.10.2016 Sääntötiedote

Muutoksia liittoerotuomareiden vapaakorttikäytäntöön

Koripalloliiton hallitus on päättänyt liiton vapaakorttikäytännön muuttamisesta siten, että vapaakortin saajien määrää karsitaan. Toive vapaakorttien määrän vähentämiseen on lähtenyt erityisesti seuroilta.

27.9.2012 Pohjoinen alue

Koripalloliitto panostaa reiluun peliin alkavalla kaudella

NBA:sta ja Euroliigasta liikkeelle lähteneet reilun pelin säännöt rantautuvat kauden 2012/13 aikana myös suomalaiseen koripalloon kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n linjausten mukaisesti. Uusilla sääntötarkennuksilla halutaan rohkaista pelaajia, valmentajia sekä erotuomareita kitkemään peliin kuulumatonta huonoa käytöstä ottelutapahtumista.

5.5.2012 Pohjoinen alue

Koripalloliitto jatkaa kohti määrän kasvattamista ja laadun parantamista

Hyvinkäällä kokoontunut Suomen Koripalloliiton valtuusto teki tukun päätöksiä, jotka edistävät liiton toimintaa ohjaavaa iskulausetta ”enemmän ja parempia pelaajia”. Valmentajien koulutustasovaatimusten hyväksymisen lisäksi liittovaltuusto teki päätöksen nuorten pelaajien entistä vapaammasta liikkumisesta.

13.9.2010 Pohjoinen alue

Koripallon uudet pelisäännöt, pelikentän muutokset ja niiden voimassaolo

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) tekemät sääntömuutokset astuivat voimaan Suomessa kaikilla sarjatasoilla 1.7.2010. Kauden kynnyksellä ja otteluiden käynnistyessä on aika kerrata muutokset. Tähän artikkeliin on koottu tuhti paketti, johon koottu niin koosteet kuin yksityiskohtaisemmatkin tiedot.

22.5.2010 Pohjoinen alue

Koripallon C-nuorten SM-kilpailu tekee paluun

Suomen Koripalloliitto palauttaa Suomen mestaruuskilpailun 13-14-vuotiaille eli C-nuorille 15 vuoden tauon jälkeen. C-nuorten SM-tittelistä kilpaillaan jo pelikaudella 2010-11. Edellisen kerran kyseisen ikäluokan Suomen mestaruudesta on pelattu vuonna 1996.

8.2.2010 Pohjoinen alue

Kenttäviivat uusiksi 1.7.2010 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto, FIBA, on muuttanut koripallokenttää koskevia sääntöjään. Sääntöuudistuksen myötä useampi kentällä olevien rajamerkintöjen paikka muuttuu. Suomessa uudet kentän viivoja koskevat säännöt tulevat voimaan 1.7.2010 alkaen.

Näytä lisää vastaavia