Rohkeasti pelannut Suomi haastoi Ranskan NBA-sikermän

9.8.2009 Suomen koripallomaajoukkue esiintyi EM-lisäkarsintojen avauksessaan Paussa ennakkoluulottomasti, mutta joutui taipumaan 7900 katsojan täydessä hornankattilassa Ranskalle tuloksella 82-72 (46-35).

Suomen maajoukkue haastoi Samuel Haanpään johdolla vieraissa ennakkoluulottomasti NBA-miehiä vilisevän Ranskan.

Petteri Koponen (kuvassa) ja kumppanit eivät halua tyytyä tasaisiin vääntöihin maailmanhuippuja vastaan, vaan janoavat voittoja.

Suomi upotti ottelussa kolmosensa lähes 55 prosentin tarkkuudella. Kuvassa Teemu Rannikon heittonäyte.

Paun upean hallin lehterit olivat ääriään myöten täynnä. Katsomoihin ahtautuneet 7900 katsojaa saivat rahoilleen vastinetta. Kuvassa Tuukka Kotti.

Seuraavaksi Hanno Möttölän kipparoima Suomi hyökkää Italian kimppuun. Italia vierailee Vantaan Energia Areenalla tiistaina 11.8. Kuvat: Francois Perthuis.

Kansainvälisiä vedonlyöntitoimistoja myöten Suomelle ei ennakkoon mahdollisuuksia annettu NBA-tähtiä vilisevää vastustajaansa vastaan. Suomi ei kuitenkaan matkustanut Pauhun ihailemaan Tony Parkerin ja kumppaneiden NBA-harhautuksia ja urheilullisuutta, vaan mielissä siinsi voitto.

- Yllätystä lähdettiin hakemaan, eikä kuvia kumartelemaan. Tästä jäi hampaankoloon ja näyttöhaluja kotipeleihin Italiaa ja Ranskaa vastaan, totesi pettynyt Teemu Rannikko pää painuksissa.

- Ei se ole kuin 11 pisteellä voitettava kotona, lisäsi Petteri Koponen viitaten Ranskan tulevaan Suomen vierailuun ja keskinäisen korieron voittamiseen.

Ennakkoasetelma ei ollut Suomelle helppo, kun Ranskalla oli pistää kentän lähes jokaiselle pelipaikalle isompikokoinen ja superatleettinen vastustaja. Suomi pystyi kuitenkin haastamaan Ranskan todenteolla 25 minuutin ajan ja piti kotiyleisön varpasillaan aina loppuhetkille saakka.

- Oli tämä esitys, josta ei voi olla kuin hemmetin ylpeä. Pystyimme voittamaan levypallot tämän tason joukkuetta vastaan, joka osoittaa sen, että sydäntä pelistämme löytyi, kehui Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann suojattejaan.

- Pienet erot tulevat tällaisissa peleissä esille ja niihin ottelu ratkesikin. Tämän tason kilpailuolosuhteet eivät ole meille helpot, eivätkä tutut. Näissä peleissä pitää pysyä keskittyneenä koko ajan. Valitettavasti keskittymisemme herpaantui hetkeksi, kun yritimme saada Ranskan alussa ottamaa johtoa kiinni. Se riitti, summasi Dettmann.

Dettmannin viittaama musta hetki oli lyhyt, mutta ratkaiseva. Suomi pääsi Tuukka Kotin riiston ja ajon päätteeksi tälläämän donkin turvin seitsemän pisteen päähän (52-45). Heti seuraavassa puolustuksessa Suomi sai vielä hyvän riiston aikaiseksi ja joukkueella oli ns. momentum. Neljä menetystä kahden seuraavan minuutin aikana käänsivät otteen takaisin Ranskalle. Enempää Ranska ei tarvinnut karatakseen 16 pisteen johtoon. Ranskan nopea hyökkäys vyöryi ja donkit seurasivat toistaan. Jakson loppu kirjattiin 11-2 ja päätösjaksolle lähdettiin lukemista 63-47.

Haanpää: ”Itseluottamus lisääntyi”

Viimeisellä neljänneksellä Suomi sai vielä kahdesti kurottua eron alle kymmenen pisteen, mutta superyllätykseen eivät rahkeet riittäneet. Lähimpänä, seitsemän pisteen päässä (77-70) Suomi kävi, kun Samuel Haanpää upotti kolmosen puolitoista minuuttia ennen loppua.

Haanpään esitys oli läpi ottelun jäätävän hyvä. Lievästä polvivaivasta pelikuntoon toipunut keravalaiskasvatti upotti heittonsa täydellisesti ja sivusi 21 pisteellään henkilökohtaista maaotteluennätystään.


- Pelimme rullasi ajoittain hyvin ja saimme hyviä heittopaikkoja aikaiseksi. Niistä oli helppo pistää palloa sisään, kuittasi Haanpää oman iltapuhteensa.

- Nyt kun Italian on nähnyt videolta ja Ranskan livenä, vahvistui vain käsitys siitä, että hyvänä päivänä meillä on täysi mahdollisuus voittaa tämänkin tason joukkue. Nyt eroa jäi kymmenen pistettä, joka saattaa hyvinkin olla kotiedun arvo, lisäsi Haanpää, joka viime kauden pelasi Ranskan kolmosliigassa.

Haanpään ohessa suomalaisista ylsivät korkeimmille pistelukemille Koponen (16/5) ja Rannikko (14/2).

- ”Santtu” (Haanpää) pelasi kyllä kovan ottelun. Hän saattaa olla vielä ilman sopimusta ensi kaudeksi, mutta tuskin on kauaa, arvioi Dettmann.

Haanpään ja muidenkin suomalaisten onnistumiset tulivat tarpeeseen etenkin ottelun avauspuoliskolla. Hyvällä kaukoheittopelillä Suomi pysyi Ranskan tuntumassa siitä huolimatta, että joukkueen kahden pisteen heittojen onnistumisprosentti oli heikko 18,2 (2/11).

Collet: ”Suomi ei yllättänyt”

Ranskalaisista parhaaksi pistemiehiksi nousi yllätysnimi Antoine Diot, joka tuli penkiltä peliin ja heitti 16 pistettä. Liukasliikkeinen Portland Trailblazersin laituri Nicolas Batum ylsi 14 pisteeseen.

Ranskan päävalmentaja Vincent Collet oli ottelun jälkeen tyytyväinen omiensa suoritukseen.

- Suomen hyvä esitys ei tullut yllätyksenä. Minulle tuli pelin aikanakin mieleen Suomen viimesyksyinen voitto Serbiasta. Tavoitteemme oli hidastaa Suomen peliä ja antaa ylimääräinen syöttö hyökkäyksessä. Onnistuimme mielestäni molemmissa, Collet arvioi.

- Nyt meillä on kaksi voittoa, mutta paine jatkuu. Seuraavassa ottelussamme Italiaa vastaan meidän on annettava kaikki mitä meistä vain löytyy, jatkoi Collet.

Ranska ei tavoittele NBA-sikermällään ainoastaan paikkaa EM-kisoissa, vaan tavoitteeksi on asetettu kisalippujen ohella EM-mitali.

Ottelua ennen suurin kohu käytiin Ranskan supertähti Tony Parkerin ympärillä, jonka pelaamisesta tehtiin lopullinen päätös vasta pelipäivänä. Aloituksessa kentälle marssineen Parkerin nilkkaa säästeltiin tulevia koitoksia varten. Kotiyleisön tähtikaipuu tyydytettiin viidessä minuutissa, jonka jälkeen kolminkertainen NBA-mestari parkkeerasi itsensä ja kuuluisaksi viime viikkoina tulleen nilkkansa Ranskan vaihtopenkille.

Ranskan muista NBA-miehistä Boris Diaw nosteli kymmenen, Ronny Turiaf yhdeksän ja Johan Petro kahdeksan pistettä.

Suomen ottelut karsinnassa jatkuvat jo tiistaina, jolloin maajoukkueen kotiluolaan Vantaan Energia Areenalle saapuu Italia. Avausottelunsa Ranskalle jatkoajan jälkeen hävinneen (77-80) Italian suurimmat tähdet ovat Toronto Raptorsia edustava kaksikko Andrea Bargnani-Marco Belinnelli.

Ranska – Suomi 82 – 72 (28-21, 18-14, 17-12, 19-25), miesten EM-lisäkarsintaa, Pau, Ranska 8.8.2009

Ranska: Antoine Diot 16/3/4 syöttöä, Nicolas Batum 14/1, Florent Pietrus 12/6, Boris Diaw 10/0, Ronny Turiaf 9/6, Johan Petro 8/4, Nando De Colo 8/1/5 syöttöä, Tony Parker 3/1, Alain Koffi 2/0, Aymeric Jeanneau 0/1, Yannick Bokolo 0/0, Ali Traore 0/0.

Suomi: Samuel Haanpää 21/0, Petteri Koponen 16/5, Teemu Rannikko 14/2/5 syöttöä, Hanno Möttölä 7/4, Tuukka Kotti 5/5, Gerald Lee Jr. 4/3, Mikko Koivisto 3/0, Antti Nikkilä 2/2, Kimmo Muurinen 0/3, Shawn Huff 0/1, Petri Virtanen 0/0, Vesa Mäkäläinen 0/0.

Huomioita ottelusta

... Ensimmäiset tahdit illan tunnelmalle lyötiin 35 minuuttia ennen pelin alkua, kun 11-henkinen lahtelaiskannattajien joukko saapui hallin lehtereille kahden suuren Suomen-lipun kanssa ja sai koko hallin buuaamaan.

... Kokonaistunnelmasta ja ranskalaisesta katsomokulttuurista kertoo jotain se, että aalto kiersi lehtereillä jo 20 minuuttia ylösheittoa. Ja kun oli kansallislaulujen aika, hallissa ei suomalaisedustuksen lisäksi tainnut olla ainoatakaan ihmistä, joka ei olisi Ranskan kansallislaulun kuorolaulantaan osallistunut.

... Tony Parkerilla oli oma valmistautumisohjelmansa otteluun nilkkavamman takia. Mies tasapainoili yleisön edessä kahdella ilmatyynyllä pallon kanssa ja ilman. Lisäksi Parker suoritti erilaisia liikesarjoja parketilla Ranskan fyysisen valmentajan silmien alla.

... Nicolas Batum irvisteli kesken pelin aika ajoin rumasti ja piteli olkapäätään. Lopulta Batum jätti kentän minuutti ennen loppua pää painuksissa.

Lisätiedot: Ottelutilastot
 
20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

11.9.2012 Maaottelu

Kotiyleisö herätti Susijengin, Suomi päätti karsinnat kuudenteen voittoon

EM-karsintojen tiistai-illan päätösottelu Suomen ja Sveitsin välillä oli kotijoukkueelle kuuluisa ”vaikea päätöspeli”. Selkeänä altavastaajana peliin lähtenyt Sveitsi hallitsi paikoin kenttätapahtumia kolmannella jaksolla, kunnes kotiyleisönsä herättämä Susijengi kokosi viimeiset energiansa ja rynnisti Petteri Koposen ja Hanno Möttölän johdolla väkisin kuudenteen karsintavoittoonsa pistein 84–77 (41–40).

9.9.2012 Maaottelu

EM-kisapaikkansa varmistanut Suomi taipui Belgiassa

Ensi vuoden EM-lopputurnaukseen paikkansa jo varmistanut Susijengi kärsi kirvelevän 68-71 (38-44) –tappion katastrofia vältelleelle, pakkovoiton edessä olleelle Belgialle. Antwerpenissä kärsitystä tappiosta huolimatta Suomella on mahdollisuus pedata itselleen tiistaina Helsingin Jäähallissa Sveitsiä vastaan pelattavassa karsintojen päätösottelussa karsintalohkon paras sijoitus EM-kisalohkoarvontoja varten.

27.8.2012 Maaottelu

Tappioton Susijengi söi Sveitsin välipalaksi

Sveitsi pystyi pyristelemään Suomen Susijengin kyydissä maanantain EM-karsintaottelussa vain puolentoista jakson ajan. Suomi karkasi Hanno Möttölän tahdittamana pikavauhtia 20 pisteen taukojohtoon ja tyylitteli Freiburgissa vastaansanomattomat 60–89 (29–49)-loppulukemat. Karsintojen puolivälissä Suomi johtaa lohkoaan haettuaan neljä voittoa yhtä monesta ottelusta.

24.8.2012 Maaottelu

Suomi nuiji Belgian kanveesiin kärkiottelussa, Dettmannin juhlapelissä

Päävalmentaja Henrik Dettmannin 200. ottelu Suomen miesten maajoukkueen peräsimessä oli kuin unelma. ”Susijengi” pääsi kolmannen jakson alussa EM-karsintavieraansa Belgian pään sisään puolustuksellaan ja alkoi takoa isolla lekalla eroa taululle kolmen pisteen heitoillaan. Ottelun lopussa Helsingin Jäähallin yleisöä osoitti seisaaltaan suosiota, kun Suomi otti jättiharppauksen kohti Slovenian EM-kisoja 97–60 (37–32)-voitollaan.

22.8.2012 00:21 Maaottelu

Susijengi raatoi kahden pisteen voiton Puolasta EM-karsintojen vierasavauksessaan

Suomen Susijengi haki jälleen maailmanluokan vastustajan päänahan, ja tärkeimmässä mahdollisessa paikassa: NBA-jätti Marcin Gortatin johtama Puola nöyrtyi Suomelle kotonaan Koszalinissa myöhään tiistaina 79–81 (40–42). Läpi ottelun puolustustaan tiivistäneestä Suomesta kunnostautuivat huikeita otteitaan jatkanut Petteri Koponen sekä viime minuuttien ratkaisukoreista vastanneet Shawn Huff, Mikko Koivisto ja Gerald Lee jr.

30.5.2012 Pohjoinen alue

Peräti 29 kotimaaottelun kesä käynnistyy perjantaina 1.6.

Suomen koripallomaajoukkueet pelaavat kesän aikana peräti 29 maaottelua kotimaassa. Suomalaisyleisöllä on mahdollisuus nähdä ”Susijengit” saalistamassa Helsingissä, Vantaalla ja Tampereella. Kotimaaotteluiden kesän käynnistää Suomen naisten maajoukkue kohtaamalla huippumaa Liettuan Pasilassa 1.6. ja 2.6.

25.8.2011 Maaottelu

Koponen ja Rannikko heittivät Suomen karsintaykköseksi

Suomen koripallomaajoukkue jatkoi voittoputkeaan kukistamalla EM-karsintojen päätöspelissään Coimbrassa kotijoukkue Portugalin tuloksella 78-86 (45-30). Syvältä itsensä voittajaksi kaivanut Suomi vei EM-karsinnan nimiinsä puhtaalla pelillä. Viikon kuluttua Liettuassa käynnistyvässä EM-lopputurnauksessa Suomi pelaa karsintavoiton myötä ns. Balkanin lohkossa Alytuksessa yhdessä Bosnia-Hertsegovinan, Kreikan, Kroatian, Makedonian ja Montenegron kanssa.

21.8.2011 Maaottelu

Suomi läksytti Unkaria läksiäisissään

Suomen koripallomaajoukkue halusi järjestää runsaslukuisen kotiyleisönsä edessä voitokkaat läksiäiset ja järjesti myös sellaiset. Susipaidat kyykyttivät EM-kisamahdollisuutensa menettänyttä Unkaria loppuluvuin 87-65 (44-39). Helsingin Jäähalliin pakkautunut 6278-päinen yleisö lähetti Suomen kohti viimeistä EM-karsintaottelua (Portugalissa 24.8.) ja EM-kisoja seisaallaan hurraten.

15.8.2011 Maaottelu

Suomelle toinen EM-karsintavoitto, Portugali nurin Jäähallissa

Suomen koripallomaajoukkue on kutkuttavan lähellä ensimmäistä EM-kisapaikkaansa 16 vuoteen. Suomi nitisti EM-karsintojen kotiavauksessaan Helsingin Jäähallissa reilun 6100 katsojan edessä Portugalin 68-56 (31-22). Suomelle riittää EM-kisapaikan lunastamiseen käytännössä voitto jäljellä olevasta kotiottelusta Unkaria vastaan, joka pelataan ensi sunnuntaina Jäähallissa.

12.8.2011 Maaottelu

Suomi viime hetken voittoon Unkarin huutomyrskyssä

Suomen koripallomaajoukkue aloitti EM-karsinnat riemastuttavalla vierasvoitolla, kun Gerald Lee Junior nosti voittokorin Petteri Koposen upeasta syötöstä vajaat kolme sekuntia ennen loppusummeria. Kori hiljensi Szolnokissa kotijoukkuettaan huumaavalla huutomyrskyllä kannustaneen yleisön ja viimeisteli tulostaululle lukemat 73-75 (37-37). Maanantaina Suomi kohtaa Helsingin Jäähallissa Portugalin.

5.8.2011 22:40 Maaottelu

Suomi voitti MM-kävijä Saksan EM-karsintojen kenraalissaan

Suomen koripallomaajoukkue järjesti melkoisen jymypaukun ensi viikolla käynnistyvien EM-karsintojen kenraaliharjoituksessaan. Suomi voitti EM- ja MM-kisojen vakiokävijä Saksan sen kotikentällä Hagenissa tuloksella 74-79 (41-36).

4.8.2011 Maaottelu

Suomi väänsi ”miniotteluissa” voiton Saksasta

EM-karsintoihin valmistautuva Suomen koripallomaajoukkue väänsi voiton Saksasta Hagenissa pelatussa harjoitusmaaottelussa. Suomi pelasi nousujohteisesti suljetuin ovin pelatun, neljästä kymmenen minuutin ”miniottelusta” koostuneen taiston vieden otteluiden yhteistuloksen nimiinsä 65-62.

29.8.2010 Maaottelu

Varamiehinen Suomi taipui kokemattomuuttaan Latvialle

Suomen koripallomaajoukkueen taival EM-karsinnassa päättyi tällä erää kitkerään kotitappioon Latvialle. Ilman neljää aloitusviisikon tähteään pelannut Suomi menetti kahdeksan pisteen johtonsa viimeisen viiden minuutin aikana ja hävisi lukemin 90-93 (50-42). Suomen EM-kisahaaveet lepäävät nyt kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) syyskuussa tekemien päätöksien varassa.

26.8.2010 Maaottelu

Israel hyödynsi Suomen uinahduksen

Suomen koripallomaajoukkue pysyi tavoitteessaan kolmen jakson verran EM-karsintaottelussaan Israelia vastaan. Nokia Areenalle pakkautuneiden 11 000 israelilaisfanin riemuksi kotijoukkue kuitenkin hyödynsi vieraidensa nukahduksen kolmannella jaksolla, karkasi ja vei voiton lukemin 85-71 (32-33).

23.8.2010 Maaottelu

Suomi teki huiman nousun, kärsi sydäntä raastavan tappion Italialle

Suomen koripallomaajoukkue osoitti jälleen taistelutahtonsa, kun susi-paidat kaivoivat itsensä kuopasta villisti pelissä eläneen kotiyleisön avittamana ja sai loppuhetkillä vielä mahdollisuuden voittoheittoon. Lopputuloksena oli kuitenkin sydäntä raastava tappio Italialle lukemin 83-85 (30-48).

21.8.2010 Maaottelu

Fyysisempi Montenegro hallitsi korinalustaa ja peliä

Suomen koripallomaajoukkue ei pystynyt järjestämään jymy-yllätystä EM-karsintojen lohkokärki Montenegrolle. Vahvasti EM-kisoihin matkalla olevat montenegrolaiset hallitsivat ilmatilaa ja tekivät fyysisyydellään Suomen illasta tukalan. Montenegro voitti dramaattisen lopun saaneen ottelun 91-71 (52-37).

14.8.2010 Maaottelu

Varamiehinen Suomi ei pysynyt Latvian kyydissä luistelukisassa

Upeaan Israel-voittoon keskiviikkona käytännössä ilman aloitusviisikkoaan venynyt Suomen koripallomaajoukkue ei kyennyt uusimaan yllätystä lauantaina. Hurjassa heittovireessä ollut Latvia voitti Riiassa pelatun EM-karsintaottelun murskalukemin 87-67 (54-26). Pääroolin ottelussa otti latvialaisten iloisen hyökkäyspelin lisäksi olosuhteet.

11.8.2010 Maaottelu

Suomen kakkosketju lähetti Israelin kotimatkalle tappio niskassaan

Vastoinkäymisten koettelema Suomen koripallomaajoukkue teki huikean tempun keskiviikkona Espoon Barona Areenalla. Käytännössä ilman aloitusviisikkoaan pelanneen Suomen junioripitoinen kakkosketju nöyryytti Israelin NBA- ja Euroliiga-tähtiä kukistamalla huiman jännitysnäytelmän päätteeksi ja kotiyleisön riemuksi vieraansa lukemin 84-83 (44-48).

Näytä lisää vastaavia