Ruotsi rutisti Suomen kuiviin jatkoajalla

28.6.2007 Suomen ja Ruotsin 20-vuotiaat miehet hemmottelivat runsaslukuista Helsingin Urheilutalon yleisöä torstai-iltana kamppailemalla hermojaraastavan jännitysnäytelmän, jossa voittajaa haettiin jatkoajalta asti. Loppumetreillä voittajaksi selvisi Ruotsi, joka vei trillerin nimiinsä 99-95 (86-86, 44-46).

Piinkoville koripalloasiantuntijoille torstai-illan ottelu saattoi olla ilkeää katsottavaa runsaine harhasyöttöineen ja ohiheittoineen. Puhdasta viihdettä Urheilutalolta hakenut yleisö ei kuitenkaan voinut pettyä. Molemmat joukkueet esittelivät tukun näyttäviä suorituksia donkeista kaukoheittoihin ja ottelun johtoasema vaihteli alituiseen.

- Vauhtia ja vaarallisia tilanteita kyllä riitti, mutta ei tämä ottelu muuten ihan suunnitelmieni mukainen ollut. En tiedä tarkalleen mistä se johtui, mutta me oltiin koko ajan askeleen jäljessä, Suomen valmentaja Pekka Salminen myönsi.

Suomella oli voiton avaimet käsissään vielä varsinaisen peliajan lopulla. Cedric Latimerin kaukaa lähtenyt kolmen pisteen heitto kolahti kuitenkin takarautaan juuri ennen summerin sointia.

Jatkoajalla hermostutti

Kumpikaan joukkue ei tahtonut löytää oikeaa säveltä jatkoajan alussa. Menetyksiä ja ohiheittoja merkittiin runsaasti puolin ja toisin. Ruotsi säilytti peinoisen yliotteen hyökkäyslevypallojen avulla. Suomen siirsi viimeisen kerran johtoasemaan Anselmi Vanjoki kahdella vapaaheitolla minuuttia ennen jatkoajan loppua tilanteeseen 94-92.

Ottelun ratkaisu kulminoitui, kun Ruotsin 207-senttinen, gepardimainen laitahyökkääjä Jonas Jerebko ajoi ensin väkisin tilanteen tasoihin, ja hetkeä myöhemmin riisti pallon suomalaisilta. Cedric Latimer esti Jerebkon donkkiyrityksen epäurheilijamaisella virheellä, jonka myötä Ruotsi pääsi vapaaheittoviivalta 94-97 johtoon. Suomen seuraava kolmen pisteen heittoyritys epäonnistui, ja Ruotsi pääsi viimeistelemään vapaaheitoilla loppuluvuiksi 95-99.

- Ruotsi oli yllättävän kova, vaikka heidän paras pelaajansa (takamies Rudy Mbemba) puuttui. Sieltä löytyi kuitenkin tarvittavan kovia puolustajia takalinjoille ottamaan meiltä tila pois, Salminen myönsi.

Jarkko Kyllösen ja Jussi Eskolan loukkaantumisten jälkeen Salmisella on ollut vaikeuksia löytää täysipäiväistä pelintekijää joukkueeseensa. Ruotsin takamiesosasto painosti Cristian Koutrasin johdolla Suomelle peräti 16 pallonmenetystä. Suomella vuorottelivat pelintekovastuussa Anselmi Vanjoki ja Michael Pounds, jotka kuitenkin onnistuivat vain hetkittäin. Erinomaisia otteita pelintekijän paikalla aiemmissa harjoitusotteluissa esittäneellä Antti Kanervolla oli synkkä ilta - ei pisteitä ja kolme menetystä.

- Kuulostaahan tämä tyhmältä, mutta kun meillä oli pelintekijöinä Petteri Koponen ja Jarkko Kyllönen, maailmanlaajuisessakin vertailussa asiamme olivat hyvin. Nyt on kuitenkin tällainen tilanne, ja tämän kanssa on pakko elää, Salminen huokaisi.

Kyllönen ja Eskola joutuvat pahimmassa tapauksessa olemaan sivussa koko kesän. NBA-varaustaan jännittävän Koposen paluusta Yhdysvalloista maajoukkueen vahvuuteen ei ole varmaa tietoa.

Menetysten lisäksi Suomelta ontui levypallopeli. Ruotsi haki huimat 19 hyökkäyslevypalloa eritoten Jerebkon erinomaisen taistelun ansiosta. Myös Calle Lindqvistin neljä kolme pisteen heittoa olivat myrkkyä suomalaisille.

Koivistolla onnistunut paluu

Tappiosta huolimatta Salminen löysi aihetta iloon illan ottelusta. Loukkaantumisten vuoksi tovin sivussa ollut Mikko Koivisto väläytteli normaalia pelikuntoaan. Kolme kolmosta upottanut Koivisto heitti 11 pistettä.

- Mikosta on meille suuri apu. Tänään Mikko osoitti, että loukkaantumisesta huolimatta itseluottamus ja heitto olivat yhä kohdallaan, kiitteli Salminen.

Molemmilta joukkueilta erottui edukseen yksi pelaaja ylitse muiden. Suomen Gerald Lee Jr. oli paikoin täysin pitelemätön Ruotsin sisäpuolustajille. Vain massiivinen Brice Massamba sai Leen jotenkin kuriin. Lee murjoi hyvillä prosenteilla 28 pistettä ja haki yhdeksän levypalloa. Ruotsin selkeä ykkönen oli viime keväänä Ruotsin Basketliganin vuoden tulokkaana palkittu Jerebko, joka teki 34 pistettä ja haki 11 levypalloa.

Leen ohessa Cedric Latimer oli erityisesti avausjaksolla vireessä. Latimerin pehmeä heitto tuotti 14 pistettä. Juho Nenonen saalisti uhrautuvalla pelillään yhdeksän pistettä ja kuusi levypalloa. Torstai-illan komeimmasta suorituksesta vastasi 203-senttinen Teemu Rintala, joka tälläsi oikeaoppisen sentteriliikkeen kruunuksi raivokkaan donkin korirenkaasta sisään nostaen Urheilutalon yleisön seisaalleen.

Viro jälleen vastassa

Suomi kohtaa perjantaina klo 18:30 Viron, jonka kanssa Suomi on ottanut yhteen jo kahdesti tällä viikolla. Maanantaina Suomi kukisti Viron 84-81, mutta joutui tiistaina taipumaan 80-73. Torstai-iltapäivällä pelatussa ottelussa Viro kukisti ehkä hieman yllättäenkin Liettuan 19-vuotiaat lukemin 71-64.

- Katsellessani Viro-Liettua-ottelua mielessä kävi vain, että me voitettiin maanantaina aika kova joukkue, Salminen totesi.

- Nämä ovat kovia otteluita, joissa voi käydä mitä vaan. Tämä on parasta mahdollista valmistautumista EM-kisoihin, kovia otteluita yksi toisensa jälkeen, kiitteli Salminen.

 

Suomi (20-vuotiaat) - Ruotsi (20-vuotiaat) 95-99 (86-86, 46-44), harjoitusottelu, Helsingin Urheilutalo 28.6.2007

Petri Heinonen

4/3

Teemu Rintala

4/1

Gerald Lee Jr.

28/9/3 syöttöä

Juho Nenonen

9/6

Tero Laitinen

4/1

Cedric Latimer

14/3

Mikko Koivisto

11/3

Anselmi Vanjoki

11/4

Kwamena Brace

4/0

Antti Kanervo

0/1

Sami Marouf

0/0

Michael Pounds

6/2Lisätietoja: /maajoukkueet/poikien_maajoukkueet/20-vuotiaat_miehet/kv-turnaus_28-30_6_helsinki/
 
1.7.2018 00:15 Sudenpennut

Suomen 20-vuotiaat miehet taipuivat niukasti Kreikalle

Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkue jäi hitusen parempaa heittopäivää vajaaksi Kreikan kaadosta Dubrovnikin helteessä 54-58 (28-30).

20.6.2018 21:08 MU20

Ruotsi sai revanssinsa Suomen 20-vuotiaista miehistä

Eilen Ruotsin peitonnut Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkue joutui tänään toteamaan länsinaapurin paremmakseen Töölön Kisahallissa loppunumeroin 75-91 (31-41).

19.6.2018 21:25 Pääjuttu

Suomen 20-vuotiaat miehet jylläsivät Ruotsin ohitse Tikkurilassa

Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkue aloitti maajoukkuekesänsä pieksemällä Ruotsin Vantaan Tikkurilan urheilutalossa 90-75 (40-52).

19.6.2018 09:14 MU20

Suomen 20-vuotiaat miehet kahdesti Ruotsin kimppuun

Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkue pelaa tänään tiistaina 19.6. Vantaan Tikkurilassa ja huomenna keskiviikkona 20.6. Ruotsia vastaan Töölön Kisahallissa.

15.6.2018 08:39 MU20

20-vuotiaiden miesten Ruotsi-ottelut käynnistävät Sudenpentujen maajoukkuekesän

Ensi viikon alussa Vantaalla ja Helsingissä pelattavat 20-vuotiaiden miesten Suomi-Ruotsi-ottelut käynnistävät Sudenpentujen 14 kotimaaottelun kesän. Valmistavien maaotteluiden lisäksi Kisakalliossa mitellään Pohjoismaiden mestaruudesta 28.6.-2.7.

14.5.2018 12:46 MU20

Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkue kutsuttu Kisakallioon

Suomen Koripalloliitto on kutsunut 18 nuorta koripallolupausta Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkueleirille Kisakallion Susi Training Centeriin. MU20-maajoukkue kerääntyy kokoon Kisakallioon 12.-15.6.2018.

17.1.2018 EM-karsinnat

Sudenpentujen maajoukkuekesän EM-lohkoarvonnat suoritettu

FIBA Europe suoritti tiistaina 16. tammikuuta ensi kesän koripallon nuorten EM-turnausten lohkoarvonnat. A-divisioonassa Suomen 18-vuotiaat pojat saavat Latviassa pidettävissä EM-kisoissa C-lohkossa vastaansa Espanjan, Ukrainan ja Bosnia-Hertsegovinan.

5.12.2017 EM-karsinnat

FIBA varmisti kesän 2018 nuorisomaajoukkuekisojen isännät

FIBA Europe teki viikonlopun aikana päätöksen ensi maajoukkuekesän 2018 turnausisännistä. Sudenpennut matkustavat ensi kesänä Bulgariaan, Latviaan, Bosnia-Hertsegovinaan, Itävaltaan ja Montenegroon.

#Hi5 – osallistu ja jaa seurasi positiivista meininkiä

Koripalloliiton #Hi5 on valtakunnallinen hanke, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä. Jaa nyt seurasi onnistumiset ja kerro myös muille, miksi teillä on hyvä meno!

28.9.2017 Maaottelu

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin: askelsääntö ja epäurheilijamainen virhe

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on hyväksynyt sääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan kauden 2017/18 alusta. Alla yhteenvetoa askelsäännön sekä epäurheilijamaisen virheen tuomitsemisen muutoksista.

Näytä lisää vastaavia