Ruotsin liigassa tällä kaudella kolme suomalaispelaajaa - Karsten ja Salmi aloittavat ammattilaisuransa

1.10.2020 09:57 Ruotsin sarjassa nähdään tällä kaudella kolme suomalaispelaajaa, kun Ninni Salmi ja Sandra Karsten aloittavat ammattilaisuransa Wetterbydgen Sparksin riveissä. Isabella Kaukopaasi sen sijaan aloittaa toisen kautensa Visbyn joukkueessa.

Ninni Salmella on edessään ensimmäinen kausi ammattilaisena (Kuva: Ville Vuorinen)

Salmi vietti neljä kautta USA:n yliopistossa pelaten ensin San Franciscon yliopistossa kolme vuotta ennen kuin siirtyi viimeiseksi kaudekseen Northern Illinoisin kouluun.

Nyt Salmi aloittaa ammattilaisuransa Ruotsissa, kun hän teki kesällä Wetterbygden Sparksin kanssa sopimuksen.

- Minulla oli yliopistossa skandinaavialaisia joukkuekavereita ja Ruotsissa pelaaminen kiinnosti minua. Wetterbygden otti yhteyttä ja tiesin valmentajan yliopiston joukkuekaverin kautta. Juttelimme ja löysimme nopeasti yhteisen sävelen, Salmi kertoo siirtonsa taustoista.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Salmella oli sormensa pelissä myös Karstenin sopimuksessa.

- Agentti etsi töitä ja Ruotsissa oli kiinnostusta. Ninni oli juuri allekirjoittanut sopimuksen Sparksin kanssa ja kehui joukkuetta, Karsten paljastaa.

Lopullisessa seuravalinnassa tutun kaverin löytyminen samasta joukkueesta ei ollut kuitenkaan ratkaiseva tekijä.

- Enemmän sitä etsii itselleen sopivaa joukkuetta, mutta on tietenkin plussaa, jos siellä on ennestään tuttu pelaaja. Pääasia on kuitenkin se, että kunhan joukkue sopii minulle henkilökohtaisesti, muistuttaa Karsten.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Salmi ja Karsten ovat tuttuja ollessaan joukkuekavereita jo Wartti Basketissa sekä Helmi Capitalsissa. Nyt he aloittavat ammattilaistaipaleensa myös yhdessä.

- On kiva, että pystymme puhumaan välillä suomea kentällä. Olin iloinen, kun kuulin hänen tehneet sopimuksen, sillä tiedän kuinka kova Sandra on tekemään töitä ja hyvä pelaaja, Salmi iloitsee.

Karsten pelasi myös neljä vuotta USA:n yliopistossa ja sopeutuminen eurooppalaiseen koripalloon on sujunut hyvin.

- Oli jo ikävä eurooppalaista koripalloa. Tykkään meidän pelikonseptista ja enemmän eurooppalaisesta koriksesta kuin siitä mitä jenkeissä pelattiin.

- Tempo on kovempi, kun hyökkäysaikaa on vähemmän. Peli on nopeampaa ja joutuu ottamaan samalla nopeampia ratkaisuja.

Salmi on nauttinut siitä, että voi nyt keskittyä pelkästään koripalloon.

- Tuntuu tosi hyvältä ja olen kaivannut eurooppalaista korista. Pelaaminen on paljon vapaampaa ja on mukava palata tutumpaan ympäristöön.

- Yliopistossa on koulu siinä rinnalla ja valmentajat seuraavat tarkkaan myös koulumenestystä. Yliopistossa ei oikein pääse irti siitä joukkueen ilmapiiristä, kun on koko ajan jotain. Ammattilaisena on paljon vapaampaa.

Sparks on viime vuodet ollut Ruotsin liigassa runkosarjassa keskivaiheilla taistellen tiukasti pudotuspelipaikasta. Karsten toivoo joukkueen yltävän tällä kaudella lähemmäs kärkitaistelua.

- Olemme pelanneet harjoitusotteluita sekä sarjanousijaa että kärkipään joukkuetta vastaan ja niiden välillä on aika iso ero. Mielestäni me olemme jossain siinä välissä ja toivottavasti lähempänä siellä kärkeä.

Sandra Karstenin ammattilaisura alkaa Ruotsista. (Kuva: Ville Vuorinen)

Salmen mukaan joukkueen pitää saada vielä viimeiset palaset kohdilleen.

- On vähän näkynyt, että meillä on uusi joukkue ja uusi valmentaja. Peli on vielä vähän hakemista.

- Pelaamme vauhdikkaasti ja puolustamme aggressiivisesti. Meillä on tietty systeemi, mutta pelaajilla on myös vapauksia lukea pelejä ja reagoida niihin. Odotamme vain, että pääsemme kaikki samalle sivulle.

Salmi toivoo pystyvänsä auttamaan joukkuetta menestymään ja siinä samalla kehittymään itsekin.

- Tavoitteena on auttaa jengiä ja tuoda fyysisyyttä ja henkistä kovuutta. Yritän tuoda levypallovoimaa ja kehittyä puolustuspäässä.

Karstenin tulevan kauden tavoitteet ovat hyvin samansuuntaiset Salmen kanssa.

- Haen mahdollisimman hyvää kautta. Yritän kehittyä puolustamisessa ja oman heiton etsimisessä.

Sparksin kausi alkaa perjantaina Mark Basketia vastaan.

Kaukopaasi hakee läpimurtokautta

Isabella Kaukopaasi aloittaa toisen kautensa Visbyn joukkueessa. Viime kautta varjosti loukkaantuminen eikä hän saanut itsestään parasta irti ja haluaa nyt näyttää parastaan.

- Jatkosopimuksen tekeminen Visbyn kanssa oli helppo päätös, sillä halusin jatkaa täällä. Minulla oli muitakin vaihtoehtoja joita mietin, mutta viime kauteni oli vaikea enkä pystynyt antamaan itsestäni kaikkea. Nyt käteni on leikattu ja nyt minulla on mahdollisuus.

Isabella Kaukopaasi aloittaa toisen kautensa Visbyssä. (Kuva: Erica Thomsson)

Loukkaantuminen vaivaa Kaukopaasia edelleen ja häneltä jää kauden alku väliin.

- Kyynärpää leikattiin kaksi viikkoa sitten ja sieltä otettiin irronnut luupala pois, joka oli vaivannut minua. Olen nyt noin kuusi viikkoa pois, joten minulta jää pari ensimmäistä kuukautta väliin.

Visbyn viime kausi oli vaikea, sillä joukkue oli sarjan keskeytyshetkellä jaetulla viimeisellä sijalla voitettuaan 18 pelistään vain kaksi. Tähän kauteen Kaukopaasi lähtee paljon luottavaisempana.

- Jos vertaan viime kauteen, niin meillä on mielestäni paljon parempi joukkue. Nyt meillä on pelaajia oikeille pelipaikoille, kun viime vuonna tuntui, että otettiin vain takakentän pelaajia. Nyt meillä on pituutta ja nopeutta joukkueessa ja treenit ovat fyysisiä. Meillä on upea joukkue, hehkuttaa Kaukopaasi.

- Valmentajista huomaa, että he ovat tyytyväisiä vahvistuksiin ja valmentajan mielestä meillä on tällä kaudella mahdollisuudet vaikka mihin, hän jatkaa.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Jahka hän tervehtyy pelikuntoon, Kaukopaasi toivoo pystyvänsä näyttämään kyntensä.

- Haluan pelata aggressiivisesti ja näyttää mihin pystyn. Nyt on minun aikani loistaa ja tuntuu siltä, että nyt hetkeni on tullut.

Visbyn kausi pyörähtää käyntiin lauantaina vierasottelulla IK Eosia vastaan.

 
11.12.2021 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen pelannut vahvaa kautta Italiassa – ”Olen tyytyväinen rooliini”

Helmi Tulonen siirtyi täksi kaudeksi Italiaan tehtyään sopimuksen Serie A2:ssa pelaavan Carugaten kanssa. Tulonen on aloittanut kautensa räväkästi tupla-tuplan keskiarvoilla.

8.11.2021 14:18 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttinen jahtaa Slovakian mestaruutta – ”Arki on erittäin laadukasta”

Veera Pirttinen, 24, lähti takaisin ulkomaan kentille vietettyään viime kauden Korisliigassa Catzissa. Tuleviin EM-karsintaotteluihin valmistautuvan Pirttisen tämän kauden seura on slovakialainen Piestanske Cajky.

30.10.2021 13:23 Suomalaiset ulkomailla

Ebba Pekonen ja Silja Viita aloittaneet ensimmäisen ammattilaiskautensa hienosti

Ebba Pekonen, 20, ja Silja Viita, 19, aloittivat ammattilaisuransa Ruotsista. Pekonen teki kesällä sopimuksen Helsingborg BKK:n kanssa ja Viita pisti nimensä IK Eos Lundin tarjoamaan sopimuspaperiin. Molemmat ovat aloittaneet kautensa hyvin.

24.10.2021 14:36 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimies ja Anissa Pounds aloittaneet vahvasti Saksassa

Saksan Bundesliigassa nähdään tällä kaudella yhteensä neljä suomalaispelaajaa ja kaksi heistä pelaa Angels Nördlingenin joukkueessa. Elina Koskimies ja Anissa Pounds ovat aloittaneet kautensa hyvin.

16.10.2021 11:00 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalinin oli helppo palata Espanjaan – ”Tämä oli minulle hyvä vaihtoehto”

Marianne Kalin, 24, on aloittanut toisen kautensa Espanjan pääsarjassa pelaavan Bembibren joukkueessa. Joukkueen alkukausi on ollut vaikea, mutta Kalin on kuulunut joukkueen avainpelaajiin.

10.10.2021 09:56 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen halusi Espanjasta uudenlaiseen ympäristöön – ”Nyt saan yrittää ja kokeilla vähän eri asioita”

Anniina Äijänen, 26, jätti viime kauden päätteeksi Espanjan kentät taakseen kolmen maassa vietetyn kauden jälkeen. Äijänen halusi uralleen uuden suunnan ja sellainen löytyi Saksan Bundesliigassa pelaavasta Royals Saarlouisista.

30.9.2021 13:15 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander hamuaa Saksan mestaruutta – ”Sitä varten täällä ollaan”

Sofia Pelander teki kesällä jatkosopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan Herner TC:n kanssa. Viime kausi päättyi joukkueen osalta pettymykseen välierissä ja tällä kaudella tähtäin on mestaruudessa.

24.9.2021 12:06 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen palasi Ranskaan vahvempana – ”Pelikovuus ei tule yllätyksenä”

Annika Holopainen palasi yhden kauden tauon jälkeen Ranskan Ligue Feminine 2 –sarjaan, kun hän teki jo viime keväänä sopimuksen Montbrisonin kanssa. Islannin liigan viime kauden korikuningatar palaa hyvillä mielin tuttuihin maisemiin.

15.5.2021 16:41 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisen kausi vaiherikas – ”Todella mielenkiintoinen, erilainen ja vaikea kausi”

Islannin liigan korikuningattaruuden voittaneen Annika Holopaisen kauteen mahtui paljon käänteitä. Holopainen teki kovia tehoja sarjassa, mutta samaan aikaan kautta varjostivat pitkät tauot sekä joukkueen heikko menestys.

4.5.2021 14:17 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderille jäi kaudesta karvas maku – ”Ihan uskomattoman paljon epäonnea”

Sofia Pelanderin kausi Saksan Bundesliigassa päättyi pettymykseen, kun Herner putosi välierissä ja hävisi myös pronssipelin. Pelanderin, ja koko joukkueen, kauteen mahtui paljon sekä hyvässä että pahassa.

20.4.2021 13:34 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijäsellä menestyksekäs kausi – ”Pääsin jatkamaan siitä mihin viime kaudella jäin”

Anniina Äijäsen kautta voi hyvällä syyllä todeta onnistuneeksi, sillä Äijänen pääsi juhlimaan Ferrolin kanssa nousua Espanjan pääsarjaan joukkueen vetäessä kauden läpi kokonaan ilman tappioita. Samaan aikaan Äijänen kuului läpi kauden joukkueen avainpelaajiin.

16.4.2021 13:39 WNBA

Dallas Wingsin varaama Awak Kuier: ”Meillä on paljon nuoria lahjakkuuksia”

Tuore WNBA:n kakkosvaraus Awak Kuier, 19, kertoi varaustilaisuuden jälkimainingeissa omista tunnelmistaan, pelillisistä esikuvistaan sekä sopeutumisestaan Dallas Wingsin pelaamiseen ja WNBA:han.

15.4.2021 08:50 WNBA

Awak Kuier: ”Olen iloinen jo pelkästään siitä, jos minut draftataan”

WNBA:n varaustilaisuuden kynnyksellä Awak Kuier, 19, odottaa jännityksellä, mitä tulevan odottaa. Susiladiesin nuorta tähteä ja Peli-Karhut-kasvattia veikkaillaan yhdeksi varaustilaisuuden kärkinimeksi, mutta hän on itse tyytyväinen jo pelkästään siitä, jos hänet varataan.

12.4.2021 10:07 Susiladies

Taru Tuukkasen WNBA-draftista 20 vuotta: "Menin ihan shokkiin, kun mut draftattiin!"

Awak Kuierin odottaessa WNBA:n varaustilaisuutta on syytä palata 20 vuoden taakse, jolloin Taru Tuukkanen huudettiin naisten taalaliigaan ensimmäisenä suomalaisvarauksena koskaan. Vaikka Tuukkanen oli osoittanut Xavier Musketeersissa olevansa yksi NCAA-liigan parhaita pelaajia, WNBA-varaus tuli hänelle itselleenkin yllätyksenä.

7.4.2021 15:26 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen taistelee noususta – Kalinilla, Rokkasella, Koskimiehellä ja Tulosella hyvät kaudet

Espanjassa saatiin runkosarjat pelattua hiljattain ja samalla päättyivät Marianne Kalinin, Sara Rokkasen, Elina Koskimiehen sekä Helmi Tulosen kaudet. Anniina Äijäsen kausi sen sijaan jatkuu kauden loppuhuipennuksella, kun Ferrol taistelee noususta Espanjan pääsarjaan.

31.3.2021 12:45 Suomalaiset ulkomailla

Sandra Karstenilla positiivinen debyyttikausi ammattilaisena

Sandra Karsten pelasi ensimmäisen kautensa ulkomailla, kun hän vietti menneen kauden Ruotsin liigassa pelaavan Wetterbygden Sparksin joukkueessa. Vaikka joukkue ei edennyt pudotuspeleihin, niin kausi oli muuten positiivinen kokemus.

27.3.2021 20:12 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander aloittaa pudotuspelit Saksassa sunnuntaina – ”Olemme nyt parhaassa mahdollisessa iskussa”

Saksan Bundesliigan runkosarjan viimeiset pelit pelattiin keskiviikkona ja pudotuspelit käynnistyvät viikonloppuna. Pelanderin Herner sijoittui runkosarjassa toiseksi ja lähtee pudotuspeleihin hyvistä asetelmista.

26.2.2021 13:18 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen päässyt pelaamaan vapautuneesti - ”Tiedän mitä minulta vaaditaan”

Helmi Tulonen on pelannut hyvää kautta Espanjan Liga Femenina 2:n Ibaizabalin joukkueessa. Vaikka joukkueessa on tapahtunut muutoksia kauden aikana, on Tulonen ollut koko ajan joukkueensa avainpelaajia.

19.1.2021 14:57 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierilla menossa vahva kausi – ”Olen tykännyt pelityylistä tosi paljon”

Suomalaisen koripalloilun kirkkaimpiin lupauksiin kuuluva Awak Kuier, 19, pelaa ensimmäistä kauttaan ammattilaisena. Italialaista Virtus Eirene Ragusaa edustavan Kuierin debyyttikausi ulkomailla on sujunut hyvin.

9.1.2021 12:40 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander vaatii itseltään enemmän – ”Tulen parantamaan loppukaudesta”

Sofia Pelander pelaa ensimmäistä kauttaan Saksassa, kun hän teki kesällä sopimuksen Bundesliigassa pelaavan Hernerin kanssa. Pelander löytää alkukauden jälkeen parannettavaa sekä itseltään että joukkueelta.

Näytä lisää vastaavia