Salman Babar, 19, on ikäisekseen kokenut erotuomari: ”Tämä on loistava tapa pysyä koriksessa mukana”

28.10.2020 10:37 Salman Babar toimi erotuomarina ensimmäisen kerran 14-vuotiaana. Sen jälkeen hän on vuositasolla viheltänyt parhaimpina kausina yli 120 ottelua. Hänen mukaansa tuomarointi on loistava harrastus, jonka avulla hän pysyy kunnossa.

Salman Babarin kertoo, että erotuomarina toimiminen on pitänyt hänet tiukasti koripallossa mukana.

Erotuomarin pilli soi Paloheinän ala-asteella. Erotuomari näyttää toimitsijapöydälle jämäkästi edellisessä tilanteessa tuomitun hyökkääjän virheen. 

Kyseinen ottelu on Salman Babarille yksi viikonlopun lukuisista. Hän nauttii erotuomariharrastuksestaan, jota on jatkunut jo pian kuuden vuoden ajan.

Babar aloitti koripallon Leppävaaran Pyrinnössä, josta tie vei Vantaalle PuHu Junioreihin. Lopulta lukion IB-linja vei aikaa sen verran, että hän päätti laittaa koulun kilpakoripallon edelle.

Hän ei kuitenkaan halunnut luopua koripallosta, joten erotuomaritoiminta alkoi kiinnostaa.

- Katsoin pelatessani, miten erotuomarit hoitavat tehtäviään ja miten koko systeemi toimii. Halusin pysyä pelissä ja lajissa mukana, siksi kiinnostuin erotuomarina toimimisesta, Babar kertoo.

Babar suosittelee erotuomarointia lämpimästi kaikille – etenkin, kun kokeileminen ei kustanna mitään.

Babar toimii erotuomarina 3-tasolla eli hän saa toimia erotuomarina 14- ja 15-vuotiaiden valtakunnallisissa sarjoissa, miesten IV-divisioonassa sekä naisten II-divisioonassa.

Skaala on suuri. Mini-ikäisten ottelun jälkeen voi vuorossa olla ottelu, jonka riveistä löytyy alempia divisioneja vääntäneitä sarjajyriä.

- Joku voi olla eri mieltä, mutta mitä vanhempien peli on, sitä helpommaksi työ muuttuu. Peli on paljon selkeämpää erotuomarillekin, kun pelaajilla on pelivuosia paljon takana. 

Erotuomarin tehtävät pitävät kehon kunnossa

Babar tuomitsee otteluita pääasiassa viikonloppuisin. Viime talvena otteluita kertyi yli 120 ottelua. Pari viikonloppua sitten hän vihelsi kymmenen ottelua.

- Jalat olivat viikonlopun jälkeen tunnottomat, hän naurahtaa.

Babar kertoo, että erotuomarina toimiminen on ollut loistava harrastus, jossa on saanut pysyä mukana rakkaassa harrastuksessa.

- Kun pelejä tulee paljon, se tarkoittaa, että fyysisesti pysyn myös harrastuksen avulla hyvässä kunnossa. Lisäksi asun vanhempien kanssa, joten pystyn korvauksilla kattamaan omat menoni. 

- Olen myös saanut paljon uusia ystäviä tuomaroinnin kautta, Babar kertoo.

Koripalloliitto järjestää erotuomarin peruskursseja ympäri Suomen. Peruskurssi 1 on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Tason 1 erotuomareina alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa. Sitä kautta Babarin tiekin erotuomariksi on käynyt.

Erotuomarit tukevat toisiaan

Babarin tavoitteena on lähiaikoina kouluttautua liittoerotuomariksi eli nelostasolle. Silloin hän saisi toimia erotuomarina 16- ja 17-vuotiaden SM-sarjoissa sekä miesten II-divisioonassa ja naisten I-divisioonassa.

Nuoresta iästään huolimatta Babar on jo suhteellisen kokenut erotuomari. Hän jakaa kiitosta kokeneille kollegoille, jotka ovat auttaneet ja ohjanneet nuorta erotuomaria.

- Kokeneemmat erotuomarit ovat antaneet minulle paljon hyviä vinkkejä, joka on auttanut aloittaneita nuorisoerotuomareita uran alkupuolella. Vastaavasti itse autan uusia erotuomareita aina, kun heitä tapaan. On tärkeää, että aloittaneita kannustetaan ja ilmapiiri on ollut loistava. 

Halusin pysyä pelissä ja lajissa mukana, siksi kiinnostuin erotuomarina toimimisesta.

Babar kertoo saaneensa hyvin palautetta. Joukkueiden johtajat ja vanhemmat tulevat usein kysymään jostain tilanteesta, josta he eivät tiedä. Molemmin puoleinen kommunikointi on molemmille osapuolille tärkeää ja kehittävää.

- Tietysti sitä toivoo, että valmentajat olisivat kilttejä tuomareille. Eivätkä vaan tulisi huutamaan vain silloin, kun tilanne hyödyntää omaa joukkuetta, vaan hahmottaisivat kokonaisuuden paremmin. Yksikään erotuomari ei ole toisen joukkueen puolella.

Babar suosittelee erotuomarointia lämpimästi kaikille – etenkin, kun kokeileminen ei kustanna mitään.

- Aluksi vihelletään ihan pienten peleissä, jossa ei ole niin vakava ilmapiiri. Kun sitä kautta itseluottamus nousee, voi jokainen tähdätä sille tasolle, joka tuntuu mieleiseltä. Se tekee tästä harrastuksesta todella mukavan, Babar päättää.

 
1.12.2023 10:04 Erotuomarit

Aktiivisten erotuomareiden määrä kasvussa – mukaan mahtuu vielä

Koripalloliitto on tehnyt johdonmukaista työtä erotuomaritoiminnan laadun kehittämiseksi ja erotuomareiden riittävyyden varmistamiseksi tehostetusti parin viime kauden aikana. Aktiivisten erotuomareiden määrä on kasvanut liki 40 prosenttia kahdessa vuodessa.

22.9.2022 14:16 Erotuomarit

Erotuomareiden kausikoulutus kokosi pääsarjaerotuomarit Kisakallioon

Lohjan Kisakalliossa viritettiin viikonloppuna erotuomareiden osalta tulevan kauden askelmerkkejä, kun Korisliigojen sekä miesten I divisioonan erotuomarit kokoontuivat yhteen.

11.3.2024 14:16 Erotuomarit

KAAKKOINEN ALUE: Erotuomarin peruskurssi II Kouvolassa ti 2.4.2024 (webinaari) ja to 4.4.2024 (käytännön harjoitus)

Peruskurssi II on tarkoitettu Peruskurssi I:sen suorittaneille ja jo jonkin verran otteluja tuominneille erotuomareille. Peruskurssin suorittamisen jälkeen erotuomarin luokitus voidaan nostaa tasolle 2.

4.3.2024 17:23 Erotuomarit

Referee Basic course II as a webinar Fri 22.3. and court session Sun 24.3.2024

Basic Course II is intended for referees who have completed Basic Course I and have already officiated some matches. After completing the basic course, the referee's classification can be upgraded to level 2.

1.3.2024 12:15 Erotuomarit

Harvinaisuus Korisliigassa: Erotuomarit Miltos ja Nikolaos Ioannidis isä-poika-tiiminä samassa ottelussa

Helsinki Seagullsin ja Salon Vilppaan perjantaisessa Korisliiga-ottelussa nähdään harvinaisuus, kun ottelun ovat tuomitsemassa isä ja poika. Yli lajirajoen kyseessä on harvinaisuus: ensimmäinen isä-poika-erotuomaripari oli Rauno ja Juha-Petri Nieminen kaudella 1984-85. Tapahtuma on harvinainen pääsarjatasolla myös kansainvälisesti.

2.2.2024 11:56 Erotuomarit

LÄNTINEN ALUE: Erotuomarin peruskurssi II Tampereella ma 11.3.2024 (webinaari) ja ti 12.3.2024 (käytännön harjoitus)

Peruskurssi II on tarkoitettu Peruskurssi I:sen suorittaneille ja jo jonkin verran otteluja tuominneille erotuomareille. Peruskurssin suorittamisen jälkeen erotuomarin luokitus voidaan nostaa tasolle 2.

2.2.2024 11:41 Erotuomarit

Erotuomarin koulutusklinikka Lahdessa su 31.3.2024

Erotuomarin koulutusklinikka on tasoa nostava koulutus ja se on tarkoitettu tason 2 erotuomareille. Koulutuksen aikana kouluttajat arvioivat nostetaanko erotuomari tasolle 3. Tason nostoon vaaditaan valmius toimia tason 3 peleissä ja sääntökokeen suorittaminen hyväksytysti.

1.2.2024 10:50 Erotuomarit

ETELÄINEN ALUE: Erotuomarin peruskurssi I Espoossa pe 23.2. (webinaari) ja su 25.2.2024 (käytännön harjoitus)

Peruskurssi I on erotuomarikoulutuksen ensimmäinen kurssi ja se on kestoltaan n. 6 tuntia. Kurssin hyväksytysti suorittaneet tulevat toimimaan Tason 1 erotuomareina alueen virallisissa nuorten sarjaotteluissa.

25.1.2024 12:36 Erotuomarit

Erotuomarin koulutusklinikka Lahdessa la 30.3.2024

Erotuomarin koulutusklinikka on tasoa nostava koulutus ja se on tarkoitettu tason 2 erotuomareille. Koulutuksen aikana kouluttajat arvioivat nostetaanko erotuomari tasolle 3. Tason nostoon vaaditaan valmius toimia tason 3 peleissä ja sääntökokeen suorittaminen hyväksytysti.

25.1.2024 09:55 Erotuomarit

TALENTTI erotuomariklinikka Kisakalliossa 3.-5.5.2024

Talentti erotuomariklinikka on koulutus potentiaalisille erotuomareille. Talentti järjestetään U14-lopputurnauksen yhteydessä, 3-5.5.2024, Lohjan Kisakalliossa. Talentti erotuomariklinikka is a clinic for potential referees who want to get to the higher level. It is held during U14 final tournament in Kisakallio, Lohja, 3.-5.5.2024.

Näytä lisää vastaavia