Salon Vilppaan Luukas Vaara painottaa identiteetin merkitystä – ”Meidän pitää alusta asti tietää, keitä olemme ja mitä teemme”

27.9.2023 15:00 Salon Vilpas nappasi Saksasta itselleen sentteri Luukas Vaaran, joka ei ole koskaan aiemmin pelannut miesten Korisliigaa. Sekä joukkueella että pelaajalla nälkä on viime kausien jäljiltä kova.

22-vuotiaalla Luukas Vaaralla on elämänsä ensimmäinen Korisliiga-kausi edessään. Vuonna 2021 hän hyppäsi HBA-Märskystä suoraan kahden kauden mittaiselle Euroopan-retkelle – ensin Ranskaan ja sieltä Saksaan – mutta nyt hän aloittaa työn Salon Vilppaan paidassa.

Vuosi 2021 oli sama, jona hänen työnantajansa Vilpas nappasi miesten Korisliigassa viimeisimmän ja ainoan mestaruutensa. Sen jälkeen haaviin on tarttunut hopeasija, mutta viime kaudella ei mitaleita enää irronnut.

Vaara myöntää, ettei hänellä täysin varmaa näppituntumaa seuran nykytilanteesta ole, koska hän ei ole samaa sarjaa aiemmin pelannut, mutta hän on nähnyt ja kuullut riittävästi pystyäkseen jonkin verran aihetta analysoimaan. Eikä hän totisesti vaikuta olevan mitenkään huolissaan.

– Organisaatio on selkeästi korkealaatuinen, mikä on mahdollistanut hyvän ja tasaisen tekemisen jo useamman vuoden ajan. Olen tästä käsityksestä myös vakuuttuneempi nyt, kun olen päässyt itse näkemään asiaa paikan päällä.

Organisaatiossa vallitsee erityisen kova nälkä päästä takaisin kärkikahinoihin nyt, kun korkeimmat onnistumiset ovat vielä tuoreessa muistissa ja kokoonpano on pysynyt tasokkaana. Samaan päämäärään on korkea motivaatio myös Luukas Vaaralla.

– Roolia tai minuutteja on valmennuksen vaikea luvata kenellekään ennen kauden alkua, eikä niitä minun mielestäni ennakkoon pidäkään luvata, mutta olen itse ainakin tehnyt selväksi, että pystyn hyödyntämään viime kausina ulkomailla oppimiani asioita ja aion työskennellä pysyäkseni isossa roolissa ja pelata tosissani. Olen aina ollut aika suorapuheinen siitä, että minulla on kunnianhimoa ja halua tavoitella isoja tuloksia.

Vaara on sentteri, mutta silti kuitenkin omalle pelipaikalleen erittäin nopea ja urheilullinen. Ympärilleen hän saa nyt sellaisia suomalaisia runkopelaajia kuin takamies Mikko Koiviston sekä laiturit Juho Nenosen ja Riku Laineen, joten hänelle on epäilemättä tarjolla merkittävä rooli, jos hän tontin vain pystyy täyttämään.

Saksan 2. Bundesligaa pelaavassa Hagenissa vastuuta tarjoutui noin seitsemän minuuttia ottelua kohden. Vaara toteaa, että harjoitteluolosuhteet seurassa olivat toimivat, ja vaikka minuutit jäivätkin pienemmiksi, mitä hän oli toivonut, hän pystyi silti saavuttamaan tavoitteitaan ja koko vuosi antoi tulevaisuuteen paljon toivoa.

– Olen oppinut erityisesti puolustuspäässä erittäin paljon viime kaudella ja saanut sitä puolta pelistäni jo hyvälle tasolle. Siinä on auttanut, kun olen pelannut fyysisiä vastustajia vastaan. Hyökkäyspäässä palloton pelaaminen, eli esimerkiksi hyvät skriinit ja tilan luominen, on ykkösvahvuuteni.

Luukas Vaara on vetänyt neljästi Susijengin pelipaidan ylleen. Kuva: Ville Vuorinen
Luukas Vaara on vetänyt neljästi Susijengin pelipaidan ylleen. Kuva: Ville Vuorinen

Vitospaikan pelaajille maailma onkin viime aikoina muuttunut hyvin paljon. Enää ei jökötetä kolosseina korin alla selkä menosuuntaan, vaan vitosillekin luettavia erityisvahvuuksia ovat liikkuminen, heittäminen ja muukin kaaren takana pelaaminen.

Vaara näkee kehityksessä puolensa ja puolensa, mutta on itse erityisen tyytyväinen siihen, että tällainen ajattelutapa on laajentanut yleistä käsitystä siitä, mitä sentterit voivat ja erityisesti mitä he saavat olla.

– Kuulun ehdottomasti moderniin pelaajatyyppiin enemmän kuin perinteiseen. Toki minun on heittoani kehitettävä entisestään, jos haluan tuotteliaasti kolmoskaaren takana operoida, mutta pystyn varsin ketterästi vaihtamaan puolustuksessa ja liikkumaan pitkin kenttää. Minusta on hienoa, että tällainen monipuolisuus sallitaan nykyään sentterille, sillä se antaa pelaajille enemmän mahdollisuuksia hyödyntää luontaisia ominaisuuksiaan, kun ei tarvitse sopia yhteen tiettyyn muottiin. Ei tarvitse automaattisesti bulkata 120-kiloiseksi ja pelkästään mörssätä korin alla.

Tällainen ajattelu sisältää myös tärkeän oppitunnin koko joukkueen kannalta. Vaara nimittäin painottaa, että oma identiteetti on oleellinen asia löytää kauden alussa hyvin nopeasti, ei ainoastaan yksittäisille pelaajille vaan myös kokonaisille kokoonpanoille.

– Olen huomannut kuluneiden vuosien aikana, että varsinkin alussa on todella tärkeää, että kaikki niin pelaajista kuin valmentajistakin tietävät, mikä on juuri se meidän juttumme. Omat roolit, pelitapa ja tavoitteet. Vasta sen jälkeen kannattaa alkaa kiinnittää huomiota vastustajiin ja yksityiskohtiin. Pelin ei tarvitse olla alussa kaunista, vaan pitää vain olla samalla sivulla siitä, mitä olemme ja mitä olemme tekemässä.

Vilpas 23-24 pähkinänkuoressa

Henkilöt

 
23.2.2024 09:31 Korisliiga

KTP:ltä uutinen kutkuttavasta Korisliiga-comebackista: Jeremiah Wood vahvistamaan joukkuetta

KTP-Basket tiedottaa kiinnittäneensä kokoonpanoon triplatuplakone Jeremiah Woodin.

17.2.2024 20:32 Korisliiga

Kauhajoki kukisti kilpailijansa Vilppaan – tappiot kummallekin Korisliigan kärkikaksikosta

Miesten Korisliiga-illassa pelattiin niin ylempää kuin alempaakin jatkosarjaa yhteensä viiden ottelun verran. Korisliiga jää maajoukkuetauolle ja palaa perjantaina 1. maaliskuuta.

16.2.2024 20:15 Korisliiga

Taz Sherman pilasi KTP:n illan – Kotkan tappioputki venyi seitsemään

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Kobrat katkaisi tappioputkensa, mutta KTP-Basket joutui jatkamaan omaansa.

14.2.2024 21:12 Korisliiga

Bisons ei päästä Lahtea karkuun putoamispaikalta – myös kärkikaksikko jatkaa tasapisteissä

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voiton ystävänpäivän kunniaksi ottivat Helsinki Seagulls, BC Nokia ja Korihait. Alemmassa sarjassa juhlivat Kouvot ja Bisons Loimaa.

13.2.2024 20:30 Korisliiga

Lahdelle toinen perättäinen voitto – vastustaja pysyi jälleen alle 80:ssä

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Lahti Basketball otti vierasvoiton Kobrista.

12.2.2024 10:04 Korisliiga

Hannes Pöllä virittelee paluuta Korisliigaan Kataja Basketin paidassa

Jo vuodenpäivät sivussa pääsarjakentiltä ollut Susijengi-sentteri ja Namika Lahti Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 25, on tekemässä paluuta Korisliigaan. Korisliigan vuoden tulokkaana kaksi vuotta sitten palkittu 211-senttinen Pöllä on allekirjoittanut kuluvan ja seuraavan kauden pituisen sopimuksen joensuulaisen Kataja Basketin kanssa.

11.2.2024 18:56 Pääjuttu

Erik Sajantilan vahva heittoilta kantoi – Lahti pitkästä aikaa voiton makuun

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa tänään voittoa juhli Korihait, kun taas alemmassa sarjassa Lahti Basketball sai kolmen pelin tappioputken jälkeen täytettä pistetililleen.

10.2.2024 21:11 Korisliiga

Kauhajoki avasi ylemmän jatkosarjan voitolla – alemmassa juhlivat Pyrintö ja Bisons

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa pistetilejään kartuttivat Kauhajoki, Tampereen Pyrintö ja Bisons Loimaa. Tappion kärsineen KTP:n päävalmentaja Roope Mäkelä aikaisti eropäätöstään.

8.2.2024 21:32 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat käyntiin: Vilpas avasi voitolla

Miesten Korisliigan ylempi jatkosarja polkaistiin käyntiin Salon Vilppaan kotivoitolla.

7.2.2024 12:15 Korisliiga

BC Nokian Tucker Richardson Korisliigan tammikuun kuukauden pelaaja

Voitosta voittoon tammikuussa marssineen BC Nokian monipuolinen Tucker Richardson on valittu tammikuun kuukauden parhaaksi pelaajaksi.

Näytä lisää vastaavia