Samuel Haanpää: "Tavoitteina ehjä kesä ja EM-kisat"

1.7.2011 Miesten maajoukkueen tarkka-ampujajaostoon kuuluvan Samuel Haanpään, 24, valmistautuminen maajoukkuekesään on täydessä vauhdissa. Rikkonaisen pelikauden 2010/11 jälkeen keravalaislähtöinen Haanpää on asettanut kesälle 2011 kaksi päätavoitetta: pelata ehjä kesä sinivalkopaidassa ja auttaa Suomi kuudentoista vuoden tauon jälkeen aina EM-kisoihin asti.

Samuel Haanpää on valmistautunut elokuun EM-karsintoihin aina toukokuusta alkaen.

Haanpään viime kausi sujui Espanjan kakkosliigan Palenciassa.

Ennen loukkaantumistaan Haanpää oli miesten maajoukkueen paras pistemies kesän 2011 maaotteluissa.

Näky kahden vuoden takaa: Haanpää tyylittelee 16 pistettä EM-5. Ranskan kotikentällä. Kuvat: Tomi Kaminen, Ville Vuorinen ja Francois Perthuis.

Päättynyt pelikausi Espanjan kakkosliiga Adecco Orossa oli 203-senttiselle Haanpäälle rikkonainen. Maajoukkueharjoituksissa kärsityn polvivamman myötä Haanpää joutui katselemaan syyskaudella kentän laidalta, kuinka Palencia hävisi Adecco Oron runkosarjan ensimmäisestä 11 ottelustaan yhdeksän. Polven viimein parannuttua Haanpää joutui lykkäämään kauden alkua selkävaivojen johdosta, ja pudotuspeleihin tähdänneen Palencian tappiot saivat jatkoa vuodenvaihteeseen asti.

– Polveni tervehdyttyä hyppäsin heti täyteen treenirytmiin sillä tuloksella, että selkä alkoi vihoitella, Haanpää kertoo.

– Joukkue puolestaan lähti kauteen aika kovin tavoittein, mutta loukkaantumisia tuli muutamallekin jätkälle ja pudotuspelipaikka alkoi karata käsistä aika nopeasti. Siinä vaiheessa, kun aloin päästä polvi- ja selkävaivojen jäljiltä takaisin kuntoon, matkaa pleijareipaikkaan alkoi olla liikaa.

Helmikuun alussa Palencian otteet alkoivat kuitenkin hiljalleen parantua. Joukkue käynnisti helmikuun kolmen ottelun voittoputkella ja jyräsi parhaimmillaan kahden voiton päähän viimeisestä pudotuspelipaikasta. Helmi-, maalis- ja huhtikuun aikana Haanpäänkin ranne alkoi käydä tuttuun malliin: 8,5 pistettä ottelua kohden kolmen pisteen heittojen onnistumisprosentin ollessa 37,7%.

– Helmikuusta alkaen alkoi väläyksittäin näyttää siltä, että meillä olisi vielä mahkuja pudotuspeleihin. Samalla oma pelituntuma alkoi olla sillä mallilla, että kentällä tuntui taas hyvältä, muistelee Haanpää.

Pudotuspeleihin asti Palencian paukut eivät kuitenkaan riittäneet. Kausi päättyi huhtikuun lopussa pelattuihin putoamiskarsintoihin, joissa Palencia teki selvää jälkeä Alcazarista otteluvoitoin 3-0 lähettäen vastustajansa sarjaporrasta alaspäin.

– Syyskautemme ja vuodenvaihteemme olivat niin rikkonaisia, että keväällä joukkueen tekeminen ei kuitenkaan ollut vielä tarpeeksi yhtenäistä pudotuspelipaikan saavuttamiseksi. Putoamiskarsinnoissa olimme toki selkeästi vastustajaamme parempi joukkue, mutta sitä ei käy kieltäminen, että olisimme olleet toisissa olosuhteissa täysin pudotuspelikelpoinen joukkue.


EM-karsinnat mielessä päivittäin


Haanpää palasi kauden jäljiltä Suomeen toukokuun puolessavälissä. Viimeisen kahden kuukauden ajan hän on kuntouttanut itseään kesän maajoukkuepelejä varten.

– Olen pääasiassa vetänyt huoltavaa ja kuntouttavaa treeniä, toki pelannut myös koripalloa siinä ohessa. Viime kauden aikana en päässyt kertaakaan sataprosenttiseen kuntoon, ja nyt pyrkimyksenä on pitää kropasta niin hyvää huolta, että olen iskussa kun tosipelit alkavat, Kori-80:n kasvatti kertoo.

Viime kesänä Haanpää oli maajoukkueen paras pistemies EM-karsintoihin valmistavissa maaotteluissa. Keravan Kori-80:n kasvatti urakoi 13,8 pistettä ottelua kohden kuudessa maaotteluvoitossa ennen polven tähystysoperaatiota vaatinutta tälliä juuri ennen EM-karsintojen alkua. Alkaneena kesänä Haanpää odottaa maajoukkuepeleilleen nousujohteista jatkoa.

– Joka kesä on ollut jotain vaivaa, mutta pelit ovat mielestäni menneet henkilökohtaisella tasolla nousujohteisesti. Parissa matsissa voisin sanoa onnistuneeni auttamaan joukkuetta jopa erittäin hyvin, kertoo Haanpää, joka murtautui maajoukkueen vakiorotaatioon rankaisemalla Ranskan NBA-miehiä 16 pisteen edestä vierasottelussa Paussa vuonna 2009.

– Teen nyt joka päivä töitä sen eteen, että olisin paitsi iskussa EM-karsintojen alkaessa, pystyisin myös vetämään täysin ehjän maajoukkuekampanjan.

Erityisesti Haanpäätä kiehtoo mahdollisuus auttaa "susilauma" aina elo-syyskuussa Liettuassa pelattaviin EM-kisoihin asti. Toteutuessaan EM-kisapaikka olisi miesten maajoukkueen ensimmäinen 16 vuoteen, jolloin Suomi pelasi Ateenassa.

– Meille tarjotaan nyt niin hyvää paikkaa pelata itsemme EM-kisoihin, että joka päivä sitä huomaa miettivänsä karsintoja. Kun tällainen tilaisuus tarjoutuu, joka jätkä tekee kaikkensa sen eteen, että Suomi pääsee kisoihin asti ja ottaa sieltä niin monta voittoa kuin mahdollista.

Oman seurajoukkueuransa tarkasta jatkosta Haanpää ei vielä osaa sanoa. Neuvottelut kaudesta 2011/12 ovat kuitenkin jo käynnissä.

– Olen tykännyt pelata Espanjassa ja Adecco Oro on kilpailukykyinen sarja, jossa on hyvä kehittyä. Puhuimme jo alustavasti jatkostani Palenciassa ennen kuin palasin Suomeen, mutta katsotaan markkinoita ihan rauhassa, Haanpää miettii.

Lue myös seuraavat uutiset:

Lisätiedot:

EM-karsintojen kampanjasivut & ennakkolipunmyynti


 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

4.8.2017 09:00 Haastattelu

Matti Nuutinen 50. maaottelun aattona: ”Nälkä on kasvanut syödessä”

Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 27, debytoi miesten maajoukkueessa kesällä 2012 arkkityyppisenä duunaripelaajana. Viisi vuotta myöhemmin, 50. maaottelunsa kynnyksellä, Nuutinen on kaksinkertainen arvokisakävijä, monivuotinen koripalloammattilainen ja elintärkeä osa maajoukkuetta niin puolustajana kuin energiapelaajanakin.

29.7.2017 11:50 Haastattelu

Susijengin Fiifi Aidoo: ”Mä rakastan näitä kaikkia jätkiä”

Susijengin EM-kisakesä 2017 pyörähtää maaotteluiden osalta käyntiin tänään lauantaina, kun lauma saalistaa Tampereen Hakametsän parketilla Latviaa vastaan. Vuosi sitten niin ikään Tampereella miesten maaotteludebyyttinsä tehnyt Fiifi Aidoo, 21, on yksi Susijengin nuoren kaartin pelaajista, joka kärkkyy entistä suurempaa vastuuta sinivalkopaidassa.

19.7.2017 16:48 Haastattelu

Alex Murphy: ”Tämä on jännittävää aikaa suomalaiselle koripallolle”

Susijengi kerääntyi maanantaina Helsingissä yhteen aloittaakseen viimeistelevän valmistautumisjaksonsa ensimmäisiin Helsingissä pelattaviin koripallon EM-kisoihin viiteenkymmeneen vuoteen. Tehokkaan seniorikauden USA:n yliopistoliiga NCAA:n Northeasternissa päättänyt Alex Murphy, 24, odottaa nyt tilaisuuttaan esitellä taitojaan sinivalkopaidassa.

6.7.2017 12:15 Haastattelu

Kesäliigaan valmistautuva Lauri Markkanen: ”Chicago on ottanut minut hyvin vastaan”

Lauri Markkasen, 20, lapsuuden ja nuoruuden unelma toteutui keskiviikkona, kun hän allekirjoitti tulokassopimuksen NBA:n kaikkien aikojen seuroihin lukeutuvan Chicago Bullsin kanssa. 213-senttinen jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti kehuu viihtyneensä uudessa kotikaupungissaan erinomaisesti ja sanoo vastaanoton olleen lämmin.

3.8.2011 Haastattelu

PM-kisoissa kunnostautunut Lee odottaa tosipelejä

Ensimmäisen ammattilaiskautensa Italiassa keväällä päättänyt maajoukkuelaituri Gerald Lee jr, 23, kunnostautui Suomen parhaana korintekijänä viime viikolla järjestetyissä miesten PM-kisoissa. Hyvistä otteistaan huolimatta Lee painottaa, että hänen ja ”susijengin” todellinen taso mitataan vasta elokuun EM-karsinnoissa.

7.7.2011 Haastattelu

Sasu Salinilla takanaan ikimuistoinen kausi

Elokuussa 2010 rakettimaisen nousun miesten maajoukkueeseen tehneellä Sasu Salinilla, 20, on takanaan ikimuistoinen kausi slovenialaisen Euroliiga-joukkue Union Olimpija Ljubljanan takakentällä. Tänä kesänä Salin toivoo menestyksekkäälle vuodelleen jatkoa aina Liettuan EM-kisoista asti.

Näytä lisää vastaavia