Sasu Salin: ”Olemme osoittaneet pärjäävämme Euroopan kovimpia maita vastaan”

9.8.2012 10:05 Suomen Susijengi pelaa EM-karsintojen ensimmäisen ottelunsa runsaan viikon kuluttua, ja tänään sudet suuntaavat Saksaan kenraaliharjoitustensa merkeissä. Kahdessa vuodessa juniorimaajoukkueesta Susijengin luottokaartiin rakettimaisesti noussut Sasu Salin, 21, korostaa itseluottamuksen merkitystä tosipelien alkaessa.

Viime viikolla Susijengi lisäsi jälleen yhden merkittävän koripallomaan viime vuosien kansainvälisten voittojensa listalle puraisemalla FIBA:n maailmanlistalla 20. sijalla komeilevaa Irania pistein 80–51 (45–20). Suomi antoi oivan vastuksen myös vuoden 2010 MM-kisoissa hopealle sijoittuneelle Turkille.

– Turkki-pelistä jäi harmittamaan löysä alku. Kunnioitimme vastustajaa aluksi vähän liikaa, meidän olisi pitänyt pelata ensimmäisestä minuutista alkaen paljon rohkeammin, koska omaan peliin päästyämme olimme paikoin aika hyviäkin heitä vastaan. Irania vastaan esityksemme oli todella hyvä etenkin puolustuspäässä, Salin arvioi viime viikon Istanbulin turneeta.

Salin ja muut Susijengin takapelaajat ovat tänä kesänä kohdanneet jälleen uusia haasteita, kun polvioperaatiosta tokeneva Teemu Rannikko on ollut toistaiseksi sivussa maajoukkueesta. Salinin mukaan yhteinen sävel hänen, Petteri Koposen, Mikko Koiviston ja Antto Nikkarisen välillä on kuitenkin löytynyt nopeasti.

– Petterihän on ehdoton ykköspallonkäsittelijämme, ja koko joukkuetta on helpottanut se, että Antto osoitti jo Trenton turnauksessa pystyvänsä rakentamaan peliä myös tällä tasolla. Me sitten ”Koivarin” (Koivisto) kanssa välillä autetaan tuomalla palloa ylös, Salin selvittää.

Pelikaudella 2011/12 Salin harjoitteli Union Olimpija Ljubljanan harjoituksissa pallonkäsittelyä intensiivisesti. Kehitystä on tapahtunut, vaikka rämäpäisenä heittäjänä, hyökkäyslevypallopelaajana ja erinomaisena puolustajana tunnettu 192-senttinen takamies tunnustaa pallonkäsittelyn yhä päällimmäiseksi kehityskohteekseen.

– En minä vieläkään pallollisena ihan mukavuusalueellani ole, mutta kyllä pallon ylöstuonti onnistuu tarvittaessa. Onneksi tässä on vielä monta vuotta aikaa harjoitella, Salin naurahtaa. 

Itseluottamus, puolustus ja vanhan kertaus 

Susijengi yllätti asiantuntijat viime syyskesällä Liettuan EM-kisoissa ponnahtamalla täydestä kansainvälisestä tuntemattomuudesta arvokisojen yhdeksännelle sijalle. Salinin mukaan Susijengin valmistautuminen elo-syyskuun 2012 EM-karsintoihin on jatkunut siitä, mihin joukkue Liettuassa jäi.

– Samalla systeemillä mennään kuin aiemmin, hioen koko ajan joukkuepeliä paremmaksi ja paremmaksi. Pitkäjänteisyys on ollut kansainvälisessä perspektiivissä meidän etumme. Tänä kesänä tärkeintä on ollut saada uudet kaverit ajettua joukkueeseen sisään, mutta meidän kuviomme eivät tule heillekään ihan puskista, koska he ovat pelanneet junnumaajoukkueissa samalla pelitavalla, Salin luennoi.

Kolmannen kautensa Sloveniassa parin kuukauden päästä aloittava Salin ei tahdo vielä mennä asioiden edelle ja puhua ”uudessa kotimaassaan” vuonna 2013 pelattavista EM-kisoista. Ennen jatkospekulaatiota on Susijengin osoitettava uudelleen kuuluvansa Euroopan parhaimpien koripallomaajoukkueiden kastiin.

– Parasta, mitä kisat toivat mukanaan, on tietenkin itseluottamus. Olemme osoittaneet pärjäävämme Euroopan kovimpia maita vastaan siinä, missä muutkin. Meidän on pidettävä mielessämme se tosiasia, että hyökkäys lähtee puolustuksesta, ja silloin voimme pelata hyvin niinäkin päivinä, kun heitto ei uppoa, miettii Salin.

– Vielä on turha puhua siitä, mihin meillä on mahdollisuudet Slovenian kisoissa, koska meillä on taas uudet karsinnat edessämme ja meidän on keskityttävä todella hyvin joka peliin, jotta voimme pelata tiemme takaisin EM-kisoihin.  

Saksan turnaus hyvä tasonmittari  

Susijengi pelaa tänä lauantaina hegemoniaottelun Saksaa vastaan, joka viime kesänä joutui taipumaan Suomelle kahdesti kotonaan. Lauantain ottelun voittaja kohtaa Bambergin Supercupin finaalissa Turkki-Puola-ottelun voittajan.

– Katselimme pari Saksan peliä Trenton turnauksen aikaan, sieltä on tulossa erittäin hyvätasoinen jengi kuten aina. Nyt meillä on vielä kaksi peliä aikaa pitää huoli siitä, että olemme valmiita, kun Albania tulee Jäähallille 17. elokuuta, päättää Salin.

Suomi karsii paikasta Slovenian vuoden 2013 EM-kisoihin 17.8.–11.9. välisenä aikana ja kohtaa kotiotteluissaan Helsingin Jäähallilla Albanian (17.8.), Belgian (24.8.), Puolan (5.9.) sekä Sveitsin (11.9.). Jokaisen karsintalohkon kaksi parasta sekä neljä parasta lohkokolmosta pelaavat Slovenian EM-kisoissa.

Suomen kotiotteluihin on tähän mennessä myyty yhteensä yli 8000 pääsylippua. Karsintaotteluihin voi lipun lunastaa 16 eurosta alkaen. Lisäksi tarjolla myös 2 tai 4 pelin kausikortteja sekä superedullisia yhden tai kahden ottelun perhelippuja (2 aikuista + 2 lasta). Ennakkolipunmyyntiä hoitaa Lippupiste.

 
8.2.2018 10:30 EM-karsinnat

Susiladiesin Taru Tuukkanen: ”Voitto Romaniasta on ainoa tavoite”

Yksi kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoista Taru Tuukkanen, 40, palasi kuunvaihteessa takaisin Suomen kotikamaralle kahden Espanjassa vietetyn kuukauden jälkeen. Hyvinkään Pontevan tähtipelaaja valmistautuu kohtaamaan Susiladiesin paidassa lauantaina 10. helmikuuta Töölön Kisahallissa Romanian EM-karsintaottelussa, jonka ainoana tavoitteena on Tuukkasen mukaan voitto.

13.6.2014 Maaottelu

Linda-Lotta Lehtoranta: ”Montenegroa vastaan pitää vain pelata omaa peliä”

EM-karsintoja pelaavan Suomen naisten maajoukkueen Linda-Lotta Lehtoranta, 22, on ilahduttanut kotiyleisöä Saksan Bundesliigasta kerätyllä pelikovuudella ja jo Naisten Korisliiga -ajoilta tutulla puolustuspelillään. Lehtoranta ja Naarassudet pelaavat sunnuntaina Montenegroa vastaan vieraissa.

18.6.2005 EM-karsinnat

Möttölä täynnä virtaa maajoukkueeseen

Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen NBA-pelaaja Hanno Möttölä, 28, on tavallaan oudon, mutta samalla mieluisan tilanteen edessä.

15.11.2018 12:19 Susiladies

Veera Pirttinen sopeutunut nopeasti Bundesliigan vaatimuksiin

Veera Pirttinen, 21, pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla ammattilaisena, kun hän teki kesällä sopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan ChemCats Chemnitzin kanssa. Vaikka joukkueen alkukausi on ollut vaikea, on Pirttinen aloittanut ammattilaisuransa hienosti.

24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

11.2.2018 EM-karsinnat

Susiladies-valmentaja Jussi Räikkä: ”Henkinen kapasiteetti saatava paremmin käyttöön”

Suomen naisten maajoukkueen valmentaja Jussi Räikkä näkee, että nuori joukkue on mennyt marraskuusta paljon eteenpäin, mutta kaipaa parketille vielä lisää pelirohkeutta.

11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

15.11.2017 Maaottelu

Annika Holopaisella selvät aseet Slovenian kaatoon

Suomen naisten maajoukkue, Susiladies, jatkaa EM-karsintojaan keskiviikkona kohtaamalla vieraskentällä Slovenian. Annika Holopaisen mukaan Ranska-tappiosta on otettu opiksi ja katseet suunnattu Slovenian kaatoon.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

4.8.2017 09:00 Haastattelu

Matti Nuutinen 50. maaottelun aattona: ”Nälkä on kasvanut syödessä”

Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 27, debytoi miesten maajoukkueessa kesällä 2012 arkkityyppisenä duunaripelaajana. Viisi vuotta myöhemmin, 50. maaottelunsa kynnyksellä, Nuutinen on kaksinkertainen arvokisakävijä, monivuotinen koripalloammattilainen ja elintärkeä osa maajoukkuetta niin puolustajana kuin energiapelaajanakin.

29.7.2017 11:50 Haastattelu

Susijengin Fiifi Aidoo: ”Mä rakastan näitä kaikkia jätkiä”

Susijengin EM-kisakesä 2017 pyörähtää maaotteluiden osalta käyntiin tänään lauantaina, kun lauma saalistaa Tampereen Hakametsän parketilla Latviaa vastaan. Vuosi sitten niin ikään Tampereella miesten maaotteludebyyttinsä tehnyt Fiifi Aidoo, 21, on yksi Susijengin nuoren kaartin pelaajista, joka kärkkyy entistä suurempaa vastuuta sinivalkopaidassa.

19.7.2017 16:48 Haastattelu

Alex Murphy: ”Tämä on jännittävää aikaa suomalaiselle koripallolle”

Susijengi kerääntyi maanantaina Helsingissä yhteen aloittaakseen viimeistelevän valmistautumisjaksonsa ensimmäisiin Helsingissä pelattaviin koripallon EM-kisoihin viiteenkymmeneen vuoteen. Tehokkaan seniorikauden USA:n yliopistoliiga NCAA:n Northeasternissa päättänyt Alex Murphy, 24, odottaa nyt tilaisuuttaan esitellä taitojaan sinivalkopaidassa.

6.7.2017 12:15 Haastattelu

Kesäliigaan valmistautuva Lauri Markkanen: ”Chicago on ottanut minut hyvin vastaan”

Lauri Markkasen, 20, lapsuuden ja nuoruuden unelma toteutui keskiviikkona, kun hän allekirjoitti tulokassopimuksen NBA:n kaikkien aikojen seuroihin lukeutuvan Chicago Bullsin kanssa. 213-senttinen jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti kehuu viihtyneensä uudessa kotikaupungissaan erinomaisesti ja sanoo vastaanoton olleen lämmin.

5.4.2017 Haastattelu

Espanjan pudotuspelit aloittava Vilma Kesänen: ”Ferrol on herännyt naiskorikseen”

Naarassusien pelintekijä Vilma Kesänen, 28, ja Universitario de Ferrolin pudotuspeliurakka Espanjan pääsarjassa Liga Femeninassa alkaa tänään keskiviikkoiltana, kun Ferrol saa vastaansa isokokoisen Gipuzkoa UPV:n. Seurahistoriansa parasta kautta pelaava Ferrol on saanut hullaannutettua kotikaupunkinsa loistavilla otteillaan.

24.2.2017 Haastattelu

Avenir Basketin Minna Sten: ”Pitkillä pelaajilla kehitys voi tulla myöhään”

Ensimmäistä ammattilaiskauttaan ulkomailla pelaava Minna Sten, 29, on löytänyt kokeneella iällä paikkansa ja roolinsa Ranskan kakkossarjan LF2:n Avenir Basketista. Vaikka tällä hetkellä Sten elää koripalloilijan unelmaa, niin tie Turun Riennon nuoresta ja kömpelöstä sentteristä Naarassusien vakiokasvoksi ja Euroopassa ammatikseen pelaavaksi koripalloilijaksi on vaatinut töitä ja kärsivällisyyttä.

18.12.2016 Haastattelu

Kansainväliset kentät jättänyt Tiina Sten: ”Voin olla ylpeä omasta urastani”

Suomen naiskoripallon monivuotinen ykköskasvo ja Naarassusien tähtilaituri Tiina Sten, 31, on jättänyt kansainväliset koripallokentät taakseen. Yli sata naisten maaottelua ja kaksitoista vuotta ulkomailla pelannut Sten on ”post-mortemisti” ylpeä urastaan ja tällä hetkellä tauon ja lopettamisen välimaastossa.

25.11.2016 EM-karsinnat

Naarassusien Sofia Pelander: ”Ei muu auta, kun pistää pää pystyyn”

Suomen naisten koripallomaajoukkueen, Naarassusien, EM-karsintaurakka vuoden 2017 naisten EM-kisoihin päättyi eilen Luulajassa murskatappioon Ruotsille. Naarassusien luottosentterin Sofia Pelanderin, 24, mukaan keskiviikkoinen tappio oli kurja lopetus muuten onnistuneelle kymmenen päivän maajoukkueleirille.

17.11.2016 16:00 Haastattelu

Naarassusien Evita Iiskola: ”Espanjan kohtaamiseen voi suhtautua kahdella tavalla”

Eilen Viron EM-karsintakenraalissa löylyttänyt Suomen naisten koripallomaajoukkue, Naarassudet, kohtaa lauantaina 19.11. Töölön Kisahallissa koripallon suurmaa Espanjan. Suomen nuori tähtipelaaja Evita Iiskolan, 23, painottaa päävalmentaja Pekka Salmisen mottoa hallitsevaa MM- ja olympiamitalistia vastaan: ”uhka tai mahdollisuus”.

Näytä lisää vastaavia