Serbialainen koripallokulttuuri on Susijengin jäsenille tuttua

30.11.2020 10:51 Susijengi saa maanantai-iltana vastaansa entisen Jugoslavian alueen koripallokulttuurin kruununjalokiven, Serbian, joka vuodesta toiseen kätilöi Eurooppaan ja maailmalle ensiluokkaisia koripalloilijoita ja joukkueita. Vaan miksi juuri Serbia menestyy vuodesta toiseen niin hyvin? Vastausta kysymykseen voi hakea Susijengin jäsenten kertomuksista uransa ajalta.

Hanno Möttölää Moskovassa valmentanut Dusan Ivkovic on komentanut myös Serbian maajoukkuetta. Kuva: Tomi Kaminen / Koripalloliitto.

Hanno Möttölä: Perusharjoitteita korkealla vaatimustasolla

Susijengin valmennusjohtoon kuuluva Hanno Möttölä sai kokea entisen Jugoslavian koripallokulttuurin perusteita kouriintuntuvasti mm. pelikaudella 2005-06, jolloin hän edusti Moskovan Dynamoa.

Dynamon päävalmentajana toimi tuolloin kunnioitettu Dusan Ivkovic, joka oli johdattanut Jugoslavian maajoukkueen vuoden 1995 EM-kultaan sekä kreikkalaisen Olympiakosin Euroliigan mestariksi 1997.

- Ivkovicin harjoitusviikkoon sisältyi päivittäin samoja, hyvin fundamentaalisia koripalloharjoitteita, joita olin itsekin tehnyt jo varmaan minipoikatasolla. Serbialaiseen tyyliin ne tehtiin yhä paremmin ja paremmin: pallonkäsittelyä, syöttämistä, pallon vastaanottoa, kuljettamista ja erilaisia leikkauksia harjoiteltiin paljon. Ivkovic loi joukkueeseen turvallisuuden tunteen näillä ’helpoilla’ harjoitteilla, jotka kuitenkin tehtiin tarkkuutta vaatien, Möttölä muistelee Moskovan vuottaan.

Ja kuten asiaan kuuluu, Ivkovic ryyditti oppejaan pedantilla serbialaisella pedagogiikalla.

- Kesken ’rauhallisen’ harjoittelun maestro saattoi mennä niin sanotusti nollasta sataan, jos tekeminen ei vastannut odotuksia, naurahtaa Möttölä.

Jamar Wilson: Nuoren Vanjan koettelemukset

Susijengin pelinrakentaja Jamar Wilson sai tuta serbialaisen koripallon ihanteita aitiopaikalta pelikaudella 2015–16, jolloin hän edusti Serbia-koriksen suurseuroihin lukeutuvaa Partizan Belgradia.

Partizanissa pelasi Wilsonin joukkuetoverina vasta 18-vuotias laiturilupaus Vanja Marinkovic. Wilson sai tuolloin nähdä päivittäin, miten serbialaisessa koripallossa hiotaan timantteja.

- Harjoitusten jälkeen Partizanilla oli ”valinnaiset heittoharjoitukset”, jotka eivät todellakaan olleet valinnaisia. Vanja oli vielä hyvin nuori, eikä hän saanut lupaa lähteä ennen kuin oli heittänyt tietyn määrän heittoja perättäin koriin hyvinkin rajoitetuista tiloista ja asetelmista, milloin syötöstä ja milloin suoraan kuljetuksesta, Wilson muistelee.

- Valmentajat testasivat Vanjaa päivittäin sekä henkisesti että fyysisesti. Kun näin, miten Vanja vastasi haasteeseen, ymmärsin paremmin, miten serbipelaajat pelaavat aina niin korkealla itseluottamuksella. He saapuvat pelein itsetuntoa uhkuen, eikä ihme, kun miettii, kuinka paljon he työskentelevät varsinaisen harjoitusajan ulkopuolella.

Espanjan liigan Valenciaa edustava Marinkovic varattiin NBA:n Sacramento Kingsiin vuoden 2019 draftin toisella kierroksella.

Petteri Koponen: Paijon ja Duskon lakoniset opit

Susijengin pitkäaikainen kulmakivi Petteri Koponen sai kasteensa serbikoripallon saloihin teinipoikana vuosina 2004–08, kun häntä kouli kansainväliseksi huippukoripalloilijaksi montenegrolaislähtöinen Mihailo Pavicevic. ”Paijo” kouli Koposta entisen Jugoslavian alueen koripallovalmentajan mentaliteetilla.

- Jäätiin joskus treenien jälkeen joukkuekavereiden kanssa donkkailemaan. Kerran Paijo näki meidän drillit ja kysyi, että miksi ihmettä te donkkailette – te ette tule tekemään euroakaan rahaa donkeilla, keskittykää heittämiseen ja syöttämiseen. Se oli ihan hyvä huomio, Koponen naurahtaa.

Seuraavan entisen Jugoslavian alueen valmentajansa Koponen sai maaliskuussa 2016, kun Dusko Ivanovic korvasi liettualaisen Rimas Kurtinaitisin Euroliigaa pelanneen venäläisen BC Himkin penkin päässä.

- Dusko sanoi ekoissa treeneissä, että te ette ole jätkät kunnossa. Ekat kaksi viikkoa ei sitten muuta tehtykään kuin juostu. Vedettiin 1-1-drillejä kädet selän takana koko kentällä. Matsin jälkeinen ”palauttava” treeni puolestaan koostui siitä, että hölkättiin ensiksi joukkueena 20 minuuttia yhteen ja sitten toiseen suuntaan. Suunnanvaihto oli se iso juttu, kertoo Koponen.

- Mä olen oppinut arvostamaan sitä serbialaisen koriksen mentaliteettia, että vaatimustaso on tosi korkealla ja tehdään työtä. Ei ole sattuma, että Serbia on eurokoriksen huippumaa ja että sieltä tulee joka ikäluokasta erinomaisia pelaajia. Erityisesti niiden työnteon kulttuuri ja perustaitojen osaaminen on ihan omalla tasollaan.

Sasu Salin: Pallo koriin tai vaihtoon!

Koposen kanssa Mihailo Pavicevicin ”koripallokoulussa” Korisliigassa debytoinut Susijengin tarkkakäsi Sasu Salin päätyi puolestaan entisen Jugoslavian koripallon ydinalueille syksyllä 2010, jolloin slovenialainen Euroliiga-seura Olimpija Ljubljana kiinnitti hänet vahvuuteensa kolmivuotisella sopimuksella.

Salinia totutti tuolloin entisen Jugoslavian koriksen tavoille slovenialainen Jure Zdovc, joka oli juhlinut Jugoslavian maajoukkueessa pelaajana vuosien 1989 ja 1991 EM-kultaa ja 1990 MM-kultaa.

- Meillä oli monia sellaisia treenejä, joissa juostiin samaa drilliä niin kauas, että saatiin vaikkapa kymmenen heittoa putkeen sisään. Siinä saatettiin juosta kulmasta kulmaan täydellä vauhdilla ja heittää suoraan syötöstä ja niin kauan jatkettiin, kunnes putki saatiin täyteen, Salin muistelee Ljubljanan aikojaan.

Sama piinkova mentaliteetti kulki mukana peleihin asti.

- Jos pelissä sattui menemään pari heittoa putkeen ohi, valmentaja saattoi suoraan sanoa, että seuraavasta ohiheitosta vaihtopenkki kutsuu. Entisen Jugoslavian alueen koutsit osaa kyllä kiittää onnistumista, mutta heidän vaatimustasonsa on myös omaa luokkaansa. Heidän opeillaan varmasti kehittyy, mutta on se myös kovaa touhua.

Susijengi ja Serbia kohtaavat EM-karsintaottelussa Espoo Metro Areenalla tänään maanantaina 30.11. klo 19.00. YLE TV2 televisioi ottelun klo 18.50 alkaen.

 
4.12.2020 19:21 Susijengi

Susijengin EM-karsintalohkon ratkaisupelit Georgiaan, Susiladies palaa Portugalin

Susijengin, Serbian ja Georgian tasaväkinen kisa paikoista vuoden 2022 miesten EM-kisoihin huipentuu Georgian pääkaupungissa Tbilisissä ensi vuoden helmikuussa pelattavaan kolmanteen EM-karsintakuplaan. Susiladiesin karsinnat puolestaan huipentuvat Portugalin Matosinhosiin tammi- ja helmikuun taitteessa.

30.11.2020 21:58 Susijengi

Susijengi kasvoi pelin sisällä, jäi hipan rooliin Serbiaa vastaan

Sveitsi-tappion sisuunnuttama Serbia oli lyödä tilannekovuudellaan ja toteuttamisellaan Susijengin kanveesiin jo maanantai-illan EM-karsintaottelun alkumetreillä. Edon Maxhunin herättämä Susijengi kasvoi pelin aikana silmissä, mutta Serbia katkaisi huolella Susijengin toisen puoliajan kirinpoikaset ja jäädytti ottelusta 75–66 (35–25)-voiton.

30.11.2020 18:07 Susijengi

Georgia piti pintansa Sveitsiä vastaan

Viime sekunnin Serbia-voittonsa myötä peli-ilmeensä löytänyt Sveitsi nousi tappiotonta Georgiaa vastaan viidentoista pisteen takaa kummitteluetäisyydelle maanantai-iltana Espoon EM-karsintalohkossa. Georgia piti kuitenkin päänsä kylmänä ja voittotilinsä puhtaana Tornike Shengelian uroteoilla pistein 84–91 (39–46).

29.11.2020 22:32 Susijengi

Susijengi ja Serbia nimesivät miehistönsä maanantain otteluun

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann ja Serbian päävalmentaja Igor Kokoskov ovat nimenneet pelaajatusinansa maanantai-illan EM-karsintaotteluun.

29.11.2020 13:28 Susijengi

Maanantain EM-karsintavastus Serbia on kurinalainen, huolellinen ja ärsytetty

Marraskuun EM-karsintakuplan ensimmäisessä ottelussaan Serbia opetteli nöyryyttä raskaimman kautta taipumalla kahdesti aiemmin hävinneelle Sveitsille viime hetken heitolla. Kulttuuri ja perinteet velvoittavat, että Serbia saapuu maanantaina Susijengiä vastaan merkittävästi paremmalla ilmeellä ja asenteella, kertoo Susijengin apuvalmentaja Lassi Tuovi.

29.11.2020 10:35 Susijengi

Sasu Salin maaottelupisteiden Top 20 -listalle

Helsinkiläisen MaSu-Basketin kasvatti ja kymmenvuotisjuhlaansa Susijengissä viettävä Sasu Salin, 29, upotti lauantai-iltana Georgiaa vastaan 22 pistettä ja nousi siten Klaus Mahlamäen ohi miesten A-maaottelupisteiden Top 20 -listalle. Salinilla on nyt kasassa 1003 A-maaottelupistettä.

28.11.2020 22:29 Susijengi

Shermadini kuningas korien alla, Georgia Susijengiä väkevämpi

EM-karsintalohkoa tappiottomasti johtava Georgia lisäsi vyölleen kolmannen perättäisen päänahan kaatamalla Susijengin Espoo Metro Areenalla myöhään lauantai-iltana. Georgian korinaluspelaaminen suisti 216-senttisen Giorgi Shermadinin johdolla suomalaiset virhevaikeuksiin ja lopulta parkettiin pistein 85–91 (40–44).

28.11.2020 18:59 Susijengi

Sveitsin voittotili auki Mladjanin haamuheitolla

Kärsittyään kaksi kirvelevää viime hetkien tappiota Georgiaa ja Susijengiä vastaan helmikuun karsintaikkunassa sai Sveitsi viimein voittotilinsä auki Espoo Metro Areenan EM-karsintakuplan avausottelussa. Dusan Mladjanin kulmasta upottama hyppyheitto 0,5 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua nosti Sveitsin voittoon Serbiasta pistein 92–90 (49–44).

28.11.2020 10:50 Susijengi

Jamar Wilson: “Ihmisille tilaisuus saada ajatukset hetkeksi pois arjesta”

Susijengin kulmakiviin EM-kisakesästä 2015 asti lukeutunut Jamar Wilson, 36, on haastavan vuoden päätteeksi vertymässä verrattain hyvään pelikuntoon. ”Jammun” pelinrakennus- ja korintekokyky nousevat arvoon arvaamattomaan, kun Georgia ja Serbia asettuvat Susijengiä vastaan Espoo Metro Areenan EM-karsintakuplaan.

27.11.2020 22:20 Susijengi

Dettmann nimesi susitusinan Georgiaa vastaan

Päävalmentaja Henrik Dettmann on nimennyt kaksitoista pelaajaa lauantai-illan EM-karsintaotteluun Georgiaa vastaan. Lauantain susitusinassa on mukana neljä arvokisakarsintojen ensikertalaista: Henri Kantonen, Elias Valtonen, Aapeli Alanen ja Daniel Dolenc.

27.11.2020 09:39 Susijengi

Georgian peli lepää kolmen tähden varassa

Vuoden 2022 EM-kisaisäntiin lukeutuva Georgia on EM-kisapaikkansa jo varmistanut ja onnistuikin helmikuun karsintaikkunassa kukistamaan Sveitsin ja Serbian paineettomalla pelillä. Moskovan TsSKA:sta saapuva kapteeni Tornike Shengelia, 216-senttinen Giorgi Shermadini sekä koritykki Thaddus McFadden ovat Georgian ylivoimaiset syömähampaat.

26.11.2020 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Näitä matseja varten on pitkään treenattu”

Elias Valtosen, 21, ensiesiintymisestä Susijengi-ympyröissä on kohta jo kaksi vuotta, mutta virallista arvokisa- tai arvokisakarsintaottelua ei Euran Veivin kasvatti ole vielä ansioluetteloonsa kirjannut. Viime kesän Viro-otteluissa taitojaan väläytelleen Valtosen katse onkin nyt tiiviisti EM-karsintojen Georgia- ja Serbia-mittelöissä.

25.11.2020 14:31 Susijengi

Koponen ja Möttölä karanteenissa, eivät ole Susijengin mukana EM-karsintakuplassa

Susijengin pitkäaikaisiin keulakuviin lukeutuva Petteri Koponen sekä Susijengin valmennusjohtoon kuuluva Hanno Möttölä altistuivat koronavirukselle ennen Susijengin EM-karsintakuplan alkua.

25.11.2020 10:45 Susijengi

Max Besselink: ”Olin tosi yllättynyt maajoukkuekutsusta”

Yksi kesä voi tehdä ihmeitä. Saatuaan kutsun ensimmäiseen Susijengin Open Gym -leiritykseensä kesällä 2020 Max Besselink päätti tunnustella, olisiko hänestä harjoittelemaan maan parhaiden pelaajien kanssa. Kesä jälkeen Besselink otti evoluutioloikan pelaajana, löi läpi Korisliigassa ja ansaitsi kutsun Susijengin EM-karsintaleiritykseen.

24.11.2020 12:00 Susijengi

Matti Nuutinen: ”Pidetään huoli, että vastustaja saa tehdä ylitöitä”

Susijengi lähtee marraskuun EM-karsintakuplaan Georgian ja Serbian jättikokoisia joukkueita vastaan tutusta pienen ja aggressiivisen joukkueen asemasta. Susijengin puolustuksen monitoimikoneeksi vuosien varrella kasvanut Matti Nuutinen, 30, uskoo omiensa kykyyn tehdä EM-karsintavastustajien elämä hankalaksi.

24.11.2020 09:19 Susijengi

Georgialla EM-karsintakuplassa ”kolme konkaria” ja Suomen-kävijä

Eurokenttien konkarit Giorgi Shermadini ja Tornike Shengelia sekä amerikkalaissyntyinen takamies Thaddus McFadden muodostavat EM-karsintakuplaan saapuvan Georgian iskunyrkin. Suomalaisittain mielenkiintoinen nimi päävalmentaja Ilias Zourousin ryhmässä on myös Lapuan Kobria uransa alussa edustanut Givi Bakradze.

23.11.2020 12:00 Susijengi

Susijengi on kokoontunut EM-karsintakuplaan

Vuodesta 2011 alkaneelle EM-kisaputkelleen jatkoa havitteleva Susijengi on kerääntynyt Espoo Metro Areenan EM-karsintakuplaan valmistautumaan ensi viikonvaihteen karsintaotteluihin Georgiaa ja Serbiaa vastaan.

7.11.2020 09:29 Susijengi

Serbia julkaisi ehdokkaansa marraskuun EM-karsintakuplaan

Serbian päävalmentaja Igor Kokoskov on kutsunut koolle kahdenkymmenen pelaajan ehdokasjoukon, josta valitaan joukkue marraskuun EM-karsintakuplaan Espoo Metro Areenalle. Kokoskovin listassa ovat mukana mm. viimeksi helmikuussa Espoossa EM-karsintoja pelanneet Marko Simonovic, Aleksa Radanov ja Dejan Kravic.

8.10.2020 17:18 Susijengi

Susijengi isännöi marraskuun EM-karsintakuplaa Espoo Metro Areenalla, Susiladiesin karsinnat Portugalissa

FIBA Eurooppa on nimennyt Susijengin oman ”karsintakuplansa” isännäksi marraskuun EM-karsinnoissa. Susijengi toivottaa Serbian, Sveitsin ja Georgian tervetulleeksi kotipesäänsä Espoo Metro Areenalle 23.–30. marraskuuta. Susiladies puolestaan matkustaa omaan EM-karsintakuplaansa Portugaliin 8.–14.11.

9.4.2020 18:36 Susijengi

FIBA vahvisti tiedon: EM-kisat 2021 siirtyvät vuodella

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA vahvisti kiirastorstai-illansuussa 9.4., että syyskuussa 2021 pelattavaksi tarkoitetut EM-kisat siirretään koronaviruspandemian vuoksi vuodella eteenpäin, syyskuuhun 2022. Tokion olympiakarsinnat siirtyvät puolestaan vuodella eteenpäin ja MM-karsintojen syyskuun 2022 ikkuna aikaistuu.

Näytä lisää vastaavia