Seurauutisia #5: Fiksut toimintatavat kootaan seurojen ekotyökalupakkiin

9.3.2018 Koripalloliiton Seurapalveluyksikkö tarjoaa Koripalloliiton verkkosivujen kautta uutisia, tietoiskuja sekä jäsenseurojensa lähettämiä tarinoita onnistumisista ja hyviksi havaituista toimintamalleista.

Sitra ja Suomen Olympiakomitea kirittävät urheiluseuroja ottamaan askeleen edemmäs ympäristövastuullisuudessa.

EuroBasket 2017 Helsingin alkulohkossa nähdyt materiaalit hyödynnettiin yhteistyössä Globe Hopen kanssa.

Fiksut toimintatavat kootaan seurojen ekotyökalupakkiin 

Sitra ja Suomen Olympiakomitea kirittävät urheiluseuroja ottamaan askeleen edemmäs ympäristövastuullisuudessa ja kutsuvat seuroja yhteiseen kehitystyöhön. Vastuu fiksuista toimintatavoista ja ilmastonsuojelusta kuuluu koko yhteiskunnalle – ruohonjuuritason toimintaa myöten. Seuroille rakennetaan nyt yhteistyössä työkalupakkia, jotta seuraavan askeleen ottaminen olisi mahdollisimman helppoa ja palkitsevaa.

– Hyviä toimintamalleja löytyy jo monista seuroista. Opit on aika ottaa laajempaan käyttöön. Lisäksi haluamme ideoida ja testata seurojen kanssa uusia kestäviä ratkaisuja, kertoo Sitran kiertotalouden johtava asiantuntija Nani Pajunen.

Sitran ja Olympiakomitean helmikuun alussa käynnistynyt hanke järjestää 19.3. ensimmäisen työpajan, johon kutsutaan avoimesti mukaan seuraihmisiä. Tavoitteena on kerätä mahdollisimman laajasti ideoita sekä jo hyväksi havaittuja käytäntöjä työkalupakin sisältöön.

Loppukevään ja syksyn aikana järjestetään pilotteja ja toimintatapojen kokeiluja, ja seuroille jaettava työkalupakki julkaistaan loppuvuodesta 2018. Hankkeen jälkeen työkalupakki on Olympiakomitean keskeinen vastuullisuusmateriaali urheiluseuroille ja osa urheiluseurojen Laatuohjelmaa.

– Työkalupakin tavoitteena on rohkaista liittoja ja urheiluseuroja kehittämään ja kokeilemaan erilaisia toimintatapoja positiivisen viestin kautta sekä saada valmentajat ja juniorit mukaan ympäristötekoihin. Haluamme innostaa tekijät jakamaan omia fiksuja tekojaan, kertoo Sitran kestävän arjen asiantuntija Sari Laine.

Urheiluseurat voivat lähteä rakentamaan toiminnassaan kestävämpää arkea pienillä ja suurilla teoilla: liikkuminen ja kyydit, hankinnat, varusteet, tapahtumat, viestintä – kaikkiin sisältyy mahdollisuus ympäristövastuullisiin valintoihin.

– Parhaimmillaan nämä toimintatavat tuovat myös kustannus- ja aikasäästöjä, esimerkiksi kyytirumban ratkaiseminen. Tavoitteena onkin saada aikaan vaikuttavia toimintatapamuutoksia, eikä koristella toimintaa ekokuorrutteella, toteaa Olympiakomitean yhteiskuntasuhteiden asiantuntija Karoliina Ketola.

Sitran ja Olympiakomitean kumppanuus lähti liikkeelle Hiihdon MM-kilpailujen 2017 yhteydessä Lahdessa, jolloin etsittiin uusia tapoja toteuttaa yleisötapahtumia kestävästi. Kisa-alueella muun muassa käytettiin vain uusiutuvaa energiaa ja kaikki jätteet kierrätettiin.

Myös EuroBasket 2017 Helsingin alkulohkossa nähdyt materiaalit hyödynnettiin yhteistyössä Globe Hopen kanssa. Hartwall Arenan somistuksessa käytetyistä kankaista, lipuista ja muista EuroBasket 2017 –kuoseilla varustetuista materiaaleista valmistettiin muun muassa kasseja ja läppärilaukkuja.

Edistääkö sinun urheiluseurasi kestävää kehitystä tai haluatteko kehittyä tällä saralla?

Tule mukaan rakentamaan Ympäristövastuullisen seuran työkalupakkia! Hankkeen ensimmäinen työpaja järjestetään maanantaina 19.3. klo 10-13 Sitran tornissa Helsingissä. Tavoitteena on osallistava työstäminen – tule vaikuttamaan työkalupakin sisältöön ja kokeiluihin. Mitä haasteita lähdetään ratkomaan? Miten seura voi hyötyä tästä? Mikä innostaa ja miten saamme vaikuttavuutta? Tule mukaan suuntaamaan työtä!

Ota yhteyttä:

Sari Laine, asiantuntija, Sitra, puh. +358 40618 445, sari.laine(at)sitra.fi

Karoliina Ketola, yhteiskuntavastuun erityisasiantuntija, Suomen Olympiakomitea, puh. +358 40 5876650, karoliina.ketola(at)olympiakomitea.fi

 
19.3.2024 12:15 Koripalloliitto tiedottaa

Suomen koripallojoukkue matkaa innolla down-urheilijoiden MM-kisoihin Turkkiin

Trisome Games 2024 järjestetään Turkin Antalyassa 19.–26. maaliskuuta. Suomen down-koripallojoukkue osallistuu MM-kisoihin nyt toista kertaa.

21.10.2023 14:05 Koripalloliitto tiedottaa

Koripalloliiton syysliittokokous käsitteli lauantaina liiton edellistä tilikautta

Koripalloliiton tilikausi kääntyi niukasti tappiolliseksi. Kokouksen avauspuheenvuorossaan puheenjohtaja Timo Elo jakoi kiitosta rohkeille seuroille.

13.10.2023 12:00 Koripalloliitto tiedottaa

Heini Santos on Koripalloliiton uusi viestintä- ja markkinointipäällikkö

Suomen Koripalloliiton uudeksi viestintä- ja markkinointipäälliköksi on nimitetty Heini Santos (os. Suokari). Santos aloittaa uudessa tehtävässään 16.10.2023.

28.9.2023 12:00 Miesten I divisioona A

Uusi Koristv-palvelu välittää kaikki divisioonaottelut kotikatsomoihin

Tulevalla kaudella miesten I divisioona A ja B sekä naisten I divisioona näkyvät SolidSportin alustalle rakennetussa Koristv-palvelussa. Kaikki divisioonien ottelut tuotetaan automaattikameroilla.

4.8.2023 09:00 Yhteistyökumppanit

Craft Sportswear on Suomen koripallomaajoukkueiden uusi varustekumppani

Tunnettu urheiluvaatemerkki Craft vaatettaa kaikki Suomen koripallomaajoukkueet monivuotisella yhteistyösopimuksella. 

21.6.2023 09:42 Koripalloliitto tiedottaa

Heikki Tuomala -palkinto Paavo Pitkäselle

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt historian 34. Heikki Tuomala -palkinnon Paavo Pitkäselle, joka on toiminut laaja-alaisesti urheilujärjestötoiminnan eri osa-alueilla.

23.5.2023 13:00 MU18

Tampere isännöi myös 18-vuotiaiden miesten koripallon EM-kisoja 2024

18-vuotiaiden EM-kisat kokoavat 16 maanosan parasta maata Tampereelle heinä-elokuun taitteessa 2024. Suomen Koripalloliitto ja Tampereen kaupunki ovat tehneet sopimuksen kisojen järjestämisestä.

22.4.2023 12:53 Koripalloliitto tiedottaa

Airamaa, Forsström ja Sten jatkavat liittohallituksessa

Koripalloliiton kevätliittokokous järjestettiin 22.4. lähikokouksena Scandic Espoossa. Liittohallituksen kolme erovuoroista jäsentä hyväksyttiin ehdollepanotoimikunnan esityksen mukaisesti seuraavalle kolmivuotiskaudelle, kun Marko Airamaa, Kaisa Forsström ja Tiina Sten jatkavat liittohallituksessa.

19.4.2023 10:30 Susiladies

Ilkka Palviainen naisten maajoukkueen päävalmentajaksi

Suomen naisten koripallomaajoukkueen päävalmentajana aloittaa Ilkka Palviainen, 43. Palviainen on toiminut toistakymmentä vuotta Suomen eri tyttömaajoukkueiden valmentajana. Tulevana kesänä naisten maajoukkueen tärkein yksittäinen kilpailutapahtuma on Kiinassa pelattavat Universiadit, johon joukkue lähtee uuden päävalmentajan johdolla.

21.3.2023 12:00 Sudenpennut

Suomelle myönnettiin 18-vuotiaiden poikien EM-kilpailut kesälle 2024

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) hallitus myönsi Suomelle 18-vuotiaiden poikien EM-kilpailujen järjestelyoikeuden. Kisat pelataan heinä-elokuun taitteessa 2024.

Näytä lisää vastaavia