Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

20.3.2024 10:56 Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

Severi Kaukiaisella on menossa vahva debyyttikausi ulkomailla. (Kuva: Ville Vuorinen)

Kaukiainen juhli Karhun kanssa SM-kultaa kaudella 2021-22 ja viime kaudella kaulaan ripustettiin hopeamitali. Täksi kaudeksi Kaukiainen lähti hakemaan uusia haasteita urallaan, kun hän siirtyi ensimmäistä kertaa ulkomaille. Kaukiaisen suunnaksi tuli suomalaisittain hieman tuntemattomampi sarja, kun hän teki slovakialaisen Patrioti Levicen kanssa sopimuksen.

- He kyselivät minua pitkin kesää ja moneen otteeseen sekä osoittivat halua saada minut joukkueeseensa. Olimme pelanneet heitä vastaan Karhun kanssa FIBA Europe Cupissa kaksi kertaa, että siinä mielessä joukkueeseen oli tietty yhteys. Siellä oli sama valmentaja ja samoja pelaajia, Kaukiainen kertoo siirtovalintansa taustoista.

Hyvät esitykset Karhussa sekä Susijengissä olivat tuoneet Kaukiaisen pöydälle myös muita tarjouksia, mutta slovakialaisjoukkueen sinnikkyys palkittiin.

- Kun edessä oli ensimmäinen kausi ulkomailla, niin tuntui hienolta, että joku seura halusi minua niin paljon. Lisäksi se painoi, että kyseessä oli Slovakian mestari ja joukkueella oli paikka Mestarien liigan karsinnoissa, joka tiesi automaattisesti paikkaa vähintään Europe Cupin lohkovaiheessa. Se oli minulle iso juttu.

Kaukiainen otti paikan Patrioti Levicen takakentän johtajana ja oli joukkueessa isossa roolissa kirjauttaen muun muassa FIBA Europe Cupissa lähes 30 minuuttia ottelua kohden. Joulukuun alussa tuli kuitenkin yllättävä mahdollisuus, kun Viron mahtiseura Kalev/Cramo otti yhteyttä. Joukkueessa oli takamiehen paikka vapautunut, kun Alexander Kovlyar siirtyi Espanjaan Obradoiroon.

- Minulla oli sopimuksessa pykälä, jossa FIBA Europe Cupin jälkeen parin viikon ikkuna, jolloin voin lähteä jos tulee jostain parempi tarjous. Se oli ihan yhteisymmärryksessä sovittu pykälä. Sitten Cramolta tuli soitto ja aika nopeasti asiat lopulta lutviutuivat.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Vaikka siirto oli Kaukiaiselle uran kannalta selkeä, niin matkalaukkujen pakkaaminen otti koville.

- Se oli yllättävän vaikea paikka lähteä. Viihdyin siellä tosi hyvin. Joukkuekaverit, valmentajat ja seuran ihmiset olivat todella mukavia, mutta tämä oli urani kannalta steppi eteenpäin. Olen edelleen seuraan hyvissä väleissä ja olen joihinkin entisiin joukkuekavereihin edelleen ihan säännöllisesti yhteyksissä.

Slovakian liiga on hyvin kaksijakoinen, jossa Patrioti Levice on ennakkosuosikkina ja takana tulee muutama haastaja ennen selvää alakastia.

- Siellä oli pari kärkiporukkaa, jotka olivat ihan kilpailukykyisiä, mutta sitten alemmassa päässä ei välttämättä ollut enää ihan niin kilpailukykyisiä joukkueita. Siellä sai joukkueissa olla viisi ulkomaalaispelaajaa, joten jos ne valinnat osuivat nappiin, niin oli mahdollisuus pärjätä ihan hyvin. Se on myös sarja, josta on lähtenyt paljon pelaajia hyviin sarjoihin. Ihan ok sarja, Kaukiainen arvioi.

Kaukiainen nautti ajastaan Slovakiassa, mutta on ollut hyvin tyytyväinen myös siirtoonsa.

- Ei kuulu tyyliini jäädä katumaan asioita jälkikäteen. Mietin asiat ensin tarkasti puhki, ettei jää mitään miettimistä jälkikäteen. On hieno pelata Tallinnassa ja organisaatio on todella kova ja hyvätasoinen.

Triplamestaruus tavoitteena

Kalev/Cramo pelaa Viron ja Latvian yhteisliigaa, joka on vahvistunut sotaa evakossa olevalla ukrainalaisella Promoteylla. Kaukiainen on nauttinut uuden sarjan tuomista haasteista.

- Sarja on tosi hyvä. Joukkueita on mukana paljon, kun on sekä Latviasta että Virosta. Ukrainalainen Prometey on todella iso joukkue ja pelaa EuroCupissa. Riika on Mestarien liigassa ja lisäksi Tartu ja latvialainen Ventspils ovat kovia joukkueita. Kärkipään taso on todella kova ja ne ovat huikeita ja kovatasoisia pelejä. Meidän Prometey-ottelua oli seuraamassa lähes 6000 katsojaa ja se oli ihan huikea tapahtuma ja hieno juttu koko liigalle.

Kaukiainen on ehtinyt jo nostaa pokaalia tämän kauden aikana, kun Kalev/Cramo juhli Viron cupin voittoa. Finaalissa 21 pistettä heittänyt Kaukiainen valittiin myös finaalin MVP:ksi.

- Se oli hieno juttu. Olin tietenkin iloinen joukkueen puolesta, mutta myös itseni puolesta. Urheilussa tulee niin paljon onnistumisia ja epäonnistumisia, että silloin kun onnistumisia tulee, niin niitä pitää pystyä arvostamaan ja nauttimaan.

- Se oli hieno voittaa tähän väliin kautta ja se antaa motivaatiota loppukautta ajatellen. Tavoitteena on mennä päätyyn asti.

Viron ja Latvian liigan lisäksi Kalev/Cramo pelaa vielä Viron kotoista sarjaa yhteisliigan jälkeen. Kaukiaisella onkin harvinainen mahdollisuus voittaa peräti tripla tällä kaudella. Vastaavaan ylsi pari vuotta sitten Alexander Madsen, joka juhli yhteisliigan voiton lisäksi Latvian mestaruutta ja cup-voittoa. Kaukiaisen tapaan Madsen pokkasi cupin MVP-palkinnon muistoksi palkintohyllylleen.

- Ei nuolaista ennenaikaisesti, mutta onhan se ajatuksena hieno. Tuplakin olisi jo ensimmäinen kerta urallani, kun en koskaan voittanut Suomessa Suomen Cupia.

Kaukainen on ottanut myös Kalev/Cramossa ison roolin, vaikka alkuun uusiin asioihin totuttelemisessa oli omat haasteensa.

- Alku oli vähän vaikea, kun oli uusi tilanne tulla kesken kauden joukkueeseen. Siinä meni hieman aikaa ennen kuin löysi roolin ja rytmin. Se vei yllättävän pitkään, mutta nyt oma paikka on alkanut löytyä ja sitä kautta omakin peli on mennyt paremmin. Kaipaisin vielä sellaista tasaisempaa suorittamista, että olisin tasaisen hyvä pelistä toiseen eikä tulisi sellaisia ohipelejä. Se olisi pelillisesti tavoitteena tässä loppukauden aikana ja samalla pystyisi auttamaan joukkuettakin paremmin, Kaukiainen linjaa.

Henkilöt

 
13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

22.6.2023 15:56 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen kaudessa paljon hyvää – ”Itseluottamus kasvoi etenkin hyökkäyspäässä”

Mikael Jantunen, 23, pelasi ensimmäisen kautensa kovatasoisessa Italian liigassa Trevison joukkueessa. Jantunen pääsi kovaan testiin ja läpäisi sen komeasti.

Näytä lisää vastaavia