Shawn Huff luottavaisena Unkari-otteluun

9.8.2011 Kahden viikon takainen Pohjoismaiden mestaruus oli hyvä alkusoitto, mutta vasta viime viikon vierasvoitto Saksasta oli tulikoe, joka antaa hyviä merkkejä Suomen kisakunnosta. Näin miettii miesten maajoukkueen luottolaituri Shawn Huff, 27, joka uskoo Suomen aloittavan tiivistahtisen EM-karsinnat perjantaina vierasvoitolla Unkarista.

Shawn Huff ja Suomen maajoukkue avaa EM-karsinnat vieraissa Unkaria vastaan perjantaina.

Huff on iloinen, että voitokkaassa kenraaliharjoituksessa MM-kävijä Saksaa vastaan Suomen keskittyminen ei herpaantunut ja kantti kesti.

Unkarissa Huff tietää Suomen joutuvan tiukkaan paikkaan, joka ei ole "susijengille" mitään uutta.

Helsingin Jäähallissa pelattavien kotiotteluiden ennakkolipunmyynnin tahti ilahduttaa maajoukkuetta, joka Huffin mukaan "palaa halusta näyttämään kotiyleisölle". Kuva on viime kesän voitokkaasta Israel-ottelusta. Kuvat: Tomi Kaminen & Ville Vuorinen.

”Susijengi” jatkoi voitollisten maaotteluiden sarjaansa viime viikon perjantaina puristamalla 3,500-päisen kotiyleisön edessä 74–79 (41–36)-voiton MM-kisakävijä Saksasta.

Suomen ensimmäinen voitto Saksasta 16 vuoteen on tietenkin jo itsessään merkittävä saavutus, mutta joukkueen sisällä otteluun suhtauduttiin onnistuneena tulikokeena ennen 12.–24. elokuuta pelattavia EM-karsintoja.

– Saksa-ottelu oli tietynlainen ”gutcheck”. Ottelussa katsottiin, onko meillä sisua ja kanttia hakea vierasvoitto kovasta joukkueesta vaikeissa olosuhteissa, ja me pystyimme siihen, arvioi susijengin 198-senttinen vauhtikone Shawn Huff.

– Heitot eivät pudonneet niin kuin olisimme halunneet ja välillä tuntui siltä, että Saksa sai pelata välillä röyhkeänkin kovaa, mutta me emme saaneet vastata kovuuteen. Niitä pelejä kuitenkin tulee, jolloin meidän on päästävä olosuhteiden ja tuomarilinjan yli ja kerätä itsemme, kun kaikki menee meitä vastaan.

Kiihkeässä ottelussa pilli soi herkästi suomalaisia vastaan, ja Suomi joutui pelaamaan viimeiset minuutit ilman Huffia, Kimmo Muurista, Gerald Lee jr.:a ja Teemu Rannikkoa. Petteri Koponen, Sasu Salin ja Mikko Koivisto varmistivat kuitenkin viimeisten minuuttien koreillaan Suomelle vierasvoiton.

– Matsi osoitti myös, kuinka paljon leveyttä meillä oikeasti on. En tiedä, kuinka moni muu joukkue olisi vastaavissa olosuhteissa kestänyt sen, että neljä avausviisikon jätkää lentää loppuminuuteiksi pihalle, Huff huomauttaa.

Unkarilaisyleisö ei huoleta

Hagenissa pelatun ottelun ilmapiiri oli Suomelle hyvää esivalmistelua myöhään perjantai-iltana Unkarin Szolnokissa pelatun EM-karsinta-avauksen kannalta. Runsaan kolmen tuhannen saksalaiskannattajan vihellykset ja huudot täyttivät Hagenin hallin, ja vastaavaa on luvassa Szolnokissa, jossa Obie Trotterin liittyminen maajoukkuevahvuuteen ja Àdam Hangan NBA-varaus ovat nostattaneet pienoisen koripallokuumeen.

– Unkari on todella hyvä joukkue. Hangan ja Trotter muodostavat hyvän takakentän, mutta kyllä meilläkin on aika paljon aseita ja taitoa takakentällä, Huff naurahtaa.

– Molemmat joukkueet ovat varmasti scoutanneet toisensa juurta jaksain ja veikkaan, että ensimmäisen matsin tempossa näkyy se, kuinka paljon molemmat haluavat voittaa. Siinä matsissa ei tule yhtään irtopalloa, jonka perään ei syöksyttäisi.

Szolnokin kotiyleisöä susijengi ei säiky, siitä Huff menee takuuseen.

– Monta pelaajaa on uransa aikana pelannut ulkomailla vieläkin isommissa halleissa ja vieläkin kovaäänisempien yleisöjen edessä. Kaikki ovat tottuneet siihen, että katsomossa on meteliä, kun pelataan. Jos yleisön meteli vaikuttaa jotenkin, niin vaikutus on positiivinen.

Huff ja miesten maajoukkue ovat myös seuranneet hyvillään tiedotteita Helsingissä pelattavien EM-karsintaotteluiden lipunmyynnistä. Ennakkolippuja 15. ja 21. elokuuta pelattaviin otteluihin oli tiistaina myyty yhteensä jo reilusti yli 8000.

– Jokainen pelaaja on kiitollinen jokaisesta fanista, joka tulee paikan päälle kannustamaan meitä kohti EM-kisoja. Palamme halusta päästä Jäähalliin näyttämään kotiyleisöllemme, mitä varten olemme treenanneet lujaa koko kesän, Huff lupaa.

Lue myös seuraavat artikkelit

 
18.9.2012 EM-karsinnat

Valmentajalegenda Tuominen: ”Nykymaajoukkueen pelaamista mielettömän kiva katsoa”

Suomen miesten maajoukkuetta mm. vuoden 1964 Tokion olympialaisissa sekä vuoden 1967 EM-kotikisoissa valmentanut Kalevi Tuominen, 85, on yli 40 vuoden ajan ollut miesten maajoukkuehistorian voittoisin päävalmentaja. Viikko sitten tiistaina valmentajalegenda seurasi hyvillään, kuinka ”Susijengin” tämän päivän päävalmentaja Henrik Dettmann kiilasi hänen rinnalleen voittotilastossa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Henrik Dettmann: ”MM-kisat ja olympiakarsinnat ovat täysin mahdolliset”

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmannin johtamat joukot saavuttivat toisen peräkkäisen EM-kisapaikkansa viime viikolla päättyneistä EM-karsinnoista. Lisäksi Dettmann nousi Kalevi ”Kallu” Tuomisen rinnalle Suomen kaikkien aikojen voitokkaimmaksi maajoukkuevalmentajaksi. Dettmannin, 54, katse on kuitenkin jo tulevaisuudessa ja kovenevissa tavoitteissa.

6.8.2011 14:05 EM-karsinnat

Koponen Saksa-voitosta: ”Osoitus osaamisestamme”

Suomen korismaajoukkueen tähtitakamies Petteri Koposen äänessä ei ole havaittavissa tyytyväisyydentunnetta, kun hän ruotii perjantaina saavutettua maaotteluvoittoa Saksasta. Ei siitäkään huolimatta, että MM-kisakävijä Saksan kaataminen on Suomelle harvinaista herkkua. Koposen ja kumppaneiden katse on – ja on ollut koko ajan – tukevasti ensi perjantaina käynnistyvissä EM-karsinnoissa.

14.5.2009 EM-karsinnat

Henrik Dettmann fibaeurope.comin haastattelussa

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) Jeff Taylor tapasi kameroineen Suomen miesten koripallomaajoukkueen päävalmentajan Henrik Dettmannin Italian Bolognassa järjestetyn FIBA EuroChallenge -kilpailun päätösturnauksen jälkimainingeissa.

18.6.2005 EM-karsinnat

Möttölä täynnä virtaa maajoukkueeseen

Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen NBA-pelaaja Hanno Möttölä, 28, on tavallaan oudon, mutta samalla mieluisan tilanteen edessä.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

28.11.2020 10:50 Susijengi

Jamar Wilson: “Ihmisille tilaisuus saada ajatukset hetkeksi pois arjesta”

Susijengin kulmakiviin EM-kisakesästä 2015 asti lukeutunut Jamar Wilson, 36, on haastavan vuoden päätteeksi vertymässä verrattain hyvään pelikuntoon. ”Jammun” pelinrakennus- ja korintekokyky nousevat arvoon arvaamattomaan, kun Georgia ja Serbia asettuvat Susijengiä vastaan Espoo Metro Areenan EM-karsintakuplaan.

26.11.2020 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Näitä matseja varten on pitkään treenattu”

Elias Valtosen, 21, ensiesiintymisestä Susijengi-ympyröissä on kohta jo kaksi vuotta, mutta virallista arvokisa- tai arvokisakarsintaottelua ei Euran Veivin kasvatti ole vielä ansioluetteloonsa kirjannut. Viime kesän Viro-otteluissa taitojaan väläytelleen Valtosen katse onkin nyt tiiviisti EM-karsintojen Georgia- ja Serbia-mittelöissä.

Näytä lisää vastaavia