Shawn Huff luottavaisena Unkari-otteluun

9.8.2011 Kahden viikon takainen Pohjoismaiden mestaruus oli hyvä alkusoitto, mutta vasta viime viikon vierasvoitto Saksasta oli tulikoe, joka antaa hyviä merkkejä Suomen kisakunnosta. Näin miettii miesten maajoukkueen luottolaituri Shawn Huff, 27, joka uskoo Suomen aloittavan tiivistahtisen EM-karsinnat perjantaina vierasvoitolla Unkarista.

Shawn Huff ja Suomen maajoukkue avaa EM-karsinnat vieraissa Unkaria vastaan perjantaina.

Huff on iloinen, että voitokkaassa kenraaliharjoituksessa MM-kävijä Saksaa vastaan Suomen keskittyminen ei herpaantunut ja kantti kesti.

Unkarissa Huff tietää Suomen joutuvan tiukkaan paikkaan, joka ei ole "susijengille" mitään uutta.

Helsingin Jäähallissa pelattavien kotiotteluiden ennakkolipunmyynnin tahti ilahduttaa maajoukkuetta, joka Huffin mukaan "palaa halusta näyttämään kotiyleisölle". Kuva on viime kesän voitokkaasta Israel-ottelusta. Kuvat: Tomi Kaminen & Ville Vuorinen.

”Susijengi” jatkoi voitollisten maaotteluiden sarjaansa viime viikon perjantaina puristamalla 3,500-päisen kotiyleisön edessä 74–79 (41–36)-voiton MM-kisakävijä Saksasta.

Suomen ensimmäinen voitto Saksasta 16 vuoteen on tietenkin jo itsessään merkittävä saavutus, mutta joukkueen sisällä otteluun suhtauduttiin onnistuneena tulikokeena ennen 12.–24. elokuuta pelattavia EM-karsintoja.

– Saksa-ottelu oli tietynlainen ”gutcheck”. Ottelussa katsottiin, onko meillä sisua ja kanttia hakea vierasvoitto kovasta joukkueesta vaikeissa olosuhteissa, ja me pystyimme siihen, arvioi susijengin 198-senttinen vauhtikone Shawn Huff.

– Heitot eivät pudonneet niin kuin olisimme halunneet ja välillä tuntui siltä, että Saksa sai pelata välillä röyhkeänkin kovaa, mutta me emme saaneet vastata kovuuteen. Niitä pelejä kuitenkin tulee, jolloin meidän on päästävä olosuhteiden ja tuomarilinjan yli ja kerätä itsemme, kun kaikki menee meitä vastaan.

Kiihkeässä ottelussa pilli soi herkästi suomalaisia vastaan, ja Suomi joutui pelaamaan viimeiset minuutit ilman Huffia, Kimmo Muurista, Gerald Lee jr.:a ja Teemu Rannikkoa. Petteri Koponen, Sasu Salin ja Mikko Koivisto varmistivat kuitenkin viimeisten minuuttien koreillaan Suomelle vierasvoiton.

– Matsi osoitti myös, kuinka paljon leveyttä meillä oikeasti on. En tiedä, kuinka moni muu joukkue olisi vastaavissa olosuhteissa kestänyt sen, että neljä avausviisikon jätkää lentää loppuminuuteiksi pihalle, Huff huomauttaa.

Unkarilaisyleisö ei huoleta

Hagenissa pelatun ottelun ilmapiiri oli Suomelle hyvää esivalmistelua myöhään perjantai-iltana Unkarin Szolnokissa pelatun EM-karsinta-avauksen kannalta. Runsaan kolmen tuhannen saksalaiskannattajan vihellykset ja huudot täyttivät Hagenin hallin, ja vastaavaa on luvassa Szolnokissa, jossa Obie Trotterin liittyminen maajoukkuevahvuuteen ja Àdam Hangan NBA-varaus ovat nostattaneet pienoisen koripallokuumeen.

– Unkari on todella hyvä joukkue. Hangan ja Trotter muodostavat hyvän takakentän, mutta kyllä meilläkin on aika paljon aseita ja taitoa takakentällä, Huff naurahtaa.

– Molemmat joukkueet ovat varmasti scoutanneet toisensa juurta jaksain ja veikkaan, että ensimmäisen matsin tempossa näkyy se, kuinka paljon molemmat haluavat voittaa. Siinä matsissa ei tule yhtään irtopalloa, jonka perään ei syöksyttäisi.

Szolnokin kotiyleisöä susijengi ei säiky, siitä Huff menee takuuseen.

– Monta pelaajaa on uransa aikana pelannut ulkomailla vieläkin isommissa halleissa ja vieläkin kovaäänisempien yleisöjen edessä. Kaikki ovat tottuneet siihen, että katsomossa on meteliä, kun pelataan. Jos yleisön meteli vaikuttaa jotenkin, niin vaikutus on positiivinen.

Huff ja miesten maajoukkue ovat myös seuranneet hyvillään tiedotteita Helsingissä pelattavien EM-karsintaotteluiden lipunmyynnistä. Ennakkolippuja 15. ja 21. elokuuta pelattaviin otteluihin oli tiistaina myyty yhteensä jo reilusti yli 8000.

– Jokainen pelaaja on kiitollinen jokaisesta fanista, joka tulee paikan päälle kannustamaan meitä kohti EM-kisoja. Palamme halusta päästä Jäähalliin näyttämään kotiyleisöllemme, mitä varten olemme treenanneet lujaa koko kesän, Huff lupaa.

Lue myös seuraavat artikkelit

 
18.9.2012 EM-karsinnat

Valmentajalegenda Tuominen: ”Nykymaajoukkueen pelaamista mielettömän kiva katsoa”

Suomen miesten maajoukkuetta mm. vuoden 1964 Tokion olympialaisissa sekä vuoden 1967 EM-kotikisoissa valmentanut Kalevi Tuominen, 85, on yli 40 vuoden ajan ollut miesten maajoukkuehistorian voittoisin päävalmentaja. Viikko sitten tiistaina valmentajalegenda seurasi hyvillään, kuinka ”Susijengin” tämän päivän päävalmentaja Henrik Dettmann kiilasi hänen rinnalleen voittotilastossa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Henrik Dettmann: ”MM-kisat ja olympiakarsinnat ovat täysin mahdolliset”

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmannin johtamat joukot saavuttivat toisen peräkkäisen EM-kisapaikkansa viime viikolla päättyneistä EM-karsinnoista. Lisäksi Dettmann nousi Kalevi ”Kallu” Tuomisen rinnalle Suomen kaikkien aikojen voitokkaimmaksi maajoukkuevalmentajaksi. Dettmannin, 54, katse on kuitenkin jo tulevaisuudessa ja kovenevissa tavoitteissa.

6.8.2011 14:05 EM-karsinnat

Koponen Saksa-voitosta: ”Osoitus osaamisestamme”

Suomen korismaajoukkueen tähtitakamies Petteri Koposen äänessä ei ole havaittavissa tyytyväisyydentunnetta, kun hän ruotii perjantaina saavutettua maaotteluvoittoa Saksasta. Ei siitäkään huolimatta, että MM-kisakävijä Saksan kaataminen on Suomelle harvinaista herkkua. Koposen ja kumppaneiden katse on – ja on ollut koko ajan – tukevasti ensi perjantaina käynnistyvissä EM-karsinnoissa.

14.5.2009 EM-karsinnat

Henrik Dettmann fibaeurope.comin haastattelussa

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) Jeff Taylor tapasi kameroineen Suomen miesten koripallomaajoukkueen päävalmentajan Henrik Dettmannin Italian Bolognassa järjestetyn FIBA EuroChallenge -kilpailun päätösturnauksen jälkimainingeissa.

18.6.2005 EM-karsinnat

Möttölä täynnä virtaa maajoukkueeseen

Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen NBA-pelaaja Hanno Möttölä, 28, on tavallaan oudon, mutta samalla mieluisan tilanteen edessä.

28.11.2020 10:50 Susijengi

Jamar Wilson: “Ihmisille tilaisuus saada ajatukset hetkeksi pois arjesta”

Susijengin kulmakiviin EM-kisakesästä 2015 asti lukeutunut Jamar Wilson, 36, on haastavan vuoden päätteeksi vertymässä verrattain hyvään pelikuntoon. ”Jammun” pelinrakennus- ja korintekokyky nousevat arvoon arvaamattomaan, kun Georgia ja Serbia asettuvat Susijengiä vastaan Espoo Metro Areenan EM-karsintakuplaan.

26.11.2020 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Näitä matseja varten on pitkään treenattu”

Elias Valtosen, 21, ensiesiintymisestä Susijengi-ympyröissä on kohta jo kaksi vuotta, mutta virallista arvokisa- tai arvokisakarsintaottelua ei Euran Veivin kasvatti ole vielä ansioluetteloonsa kirjannut. Viime kesän Viro-otteluissa taitojaan väläytelleen Valtosen katse onkin nyt tiiviisti EM-karsintojen Georgia- ja Serbia-mittelöissä.

25.11.2020 10:45 Susijengi

Max Besselink: ”Olin tosi yllättynyt maajoukkuekutsusta”

Yksi kesä voi tehdä ihmeitä. Saatuaan kutsun ensimmäiseen Susijengin Open Gym -leiritykseensä kesällä 2020 Max Besselink päätti tunnustella, olisiko hänestä harjoittelemaan maan parhaiden pelaajien kanssa. Kesä jälkeen Besselink otti evoluutioloikan pelaajana, löi läpi Korisliigassa ja ansaitsi kutsun Susijengin EM-karsintaleiritykseen.

24.11.2020 12:00 Susijengi

Matti Nuutinen: ”Pidetään huoli, että vastustaja saa tehdä ylitöitä”

Susijengi lähtee marraskuun EM-karsintakuplaan Georgian ja Serbian jättikokoisia joukkueita vastaan tutusta pienen ja aggressiivisen joukkueen asemasta. Susijengin puolustuksen monitoimikoneeksi vuosien varrella kasvanut Matti Nuutinen, 30, uskoo omiensa kykyyn tehdä EM-karsintavastustajien elämä hankalaksi.

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

25.2.2018 12:15 Haastattelu

Shawn Huff: ”Mitä haastavammat lähtökohdat, sen suurempi merkitys yleisön tuella”

Susijengin sunnuntain MM-karsintaottelu Bulgariaa vastaan nousee arvoon arvaamattomaan, kun joukkueet paaluttavat lähtöasemiaan ensimmäisen karsintavaiheen huipentumaan ensi kesänä. Susijengin kapteeni Shawn Huff toivoo yleisön löytävän tiensä Helsingin Jäähallin lehtereille illalla sankoin joukoin auttamaan työvoiton hakemisessa.

21.2.2018 09:20 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Meidän tulee olla varpaillamme Islannin varalta”

Euroopan MM-karsintojen jatkumiseen on enää kaksi yötä, ja Susijengi jatkaa helmikuun karsintaleiritystään Helsingissä tutulla miehistöllä. Maanantai-iltana Ranskasta Suomeen saapunut pelinrakentajaveteraani Jamar Wilson juhlii torstaina 34-vuotispäiväänsä ja toivoo syntymäpäivälahjakseen voitokasta iltapuhdetta perjantaina Reykjavikissa.

20.2.2018 Haastattelu

Erik Murphy: “Meidän on pelattava omantyylistämme peliä”

Susijengi kohtaa tulevana viikonloppuna helmikuun MM-karsintaotteluissaan Islannin ja Bulgarian. Joukkue kokoontui maanantaina yhteen hiomaan valmiuttaan perjantain ja sunnuntain koitoksiin ja avainpelaajan manttelia sommitellaan viidettä vuottaan Susijengiä edustavalle Erik Murphylle, 27, joka on viettänyt alkuvuoden kotikonnuillaan Yhdysvalloissa.

16.2.2018 Haastattelu

Susijengi-debytantti Elias Valtonen täynnä odottavaa innostusta

Perjantaina julkistetussa Susijengin helmikuun MM-karsintaringissä kuopuksen paikan vie helsinkiläistä HBA-Märskyä miesten divarissa edustava 18-vuotias Euran Veivin kasvatti, 198-senttinen Elias Valtonen. Kunnioittavan uran nuorten maajoukkueissa tehnyt Valtonen ottaa paikan Susijengissä vastaan nöyrästi, mutta ennakkoluulottomasti.

11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

11.2.2018 EM-karsinnat

Susiladies-valmentaja Jussi Räikkä: ”Henkinen kapasiteetti saatava paremmin käyttöön”

Suomen naisten maajoukkueen valmentaja Jussi Räikkä näkee, että nuori joukkue on mennyt marraskuusta paljon eteenpäin, mutta kaipaa parketille vielä lisää pelirohkeutta.

8.2.2018 10:30 EM-karsinnat

Susiladiesin Taru Tuukkanen: ”Voitto Romaniasta on ainoa tavoite”

Yksi kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoista Taru Tuukkanen, 40, palasi kuunvaihteessa takaisin Suomen kotikamaralle kahden Espanjassa vietetyn kuukauden jälkeen. Hyvinkään Pontevan tähtipelaaja valmistautuu kohtaamaan Susiladiesin paidassa lauantaina 10. helmikuuta Töölön Kisahallissa Romanian EM-karsintaottelussa, jonka ainoana tavoitteena on Tuukkasen mukaan voitto.

3.2.2018 11:10 Haastattelu

Kapteeni Huff: ”Kiinan MM-kisat on luonteva osa jatkumoa”

Koperin hurmos Slovenian kisoissa, Susijengin fani-ilmiön räjähdysmäinen lisääntyminen Bilbaon MM-kisoissa, koko Suomen yhdistäneet EM-kisat Helsingissä – Susijengi on kokenut kuluvalla vuosikymmenellä ikimuistoiset kisat toisensa perään. Kapteeni Shawn Huff, 33, pitää Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja luontevana jatkumona arvokisaputkelle ja Susijengin tarinalle.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

Näytä lisää vastaavia