Siiri Sarias tyytyväinen II-tason koulutuskokonaisuuden antiin

29.1.2019 18:17 Oulun NMKY:n U14-tyttöjen valmentaja Siiri Sarias sai II-tason koulutuskokonaisuutensa valmiiksi viime viikolla. Kaiken kaikkiaan tiivis koulutus piti sisällään kymmenen päivää lähiopiskelua Kisakallion urheiluopistolla, valmistautumis- ja etätehtäviä sekä koulutuksen päätteeksi Koripalloliiton kouluttajalle annetun oman valmennuksen näytön palautekeskusteluineen. Siiri oli tyytyväinen koulutuksen antiin.

Koripalloliiton II-tason koulutus on laaja kokonaisuus, jonka suoritettuaan valmentaja saa haltuunsa B-lisenssin. B-lisenssin suorittamalla saa oikeuden toimia päävalmentajana nuorten SM-sarjoissa, naisten I-divisioonassa ja miesten 1B-divisioonassa. Vaikka koulutuksessa ei perinteisessä mielessä suoriteta opiskelijoiden arviointia, B-lisenssin suorittaminen vaatii valmentajalta työtä.

- Koulutuksessa on melko laajat sisällöt valmennuksen eri osa-alueilta - taidon oppiminen, pelin oppiminen, harjoittelun suunnittelu sekä fyysisten ja psyykkisten ominaisuuksien harjoittelu ovat sisällöissä kattavasti mukana. Lisäksi koulutuksessa käsitellään lahjakkuutta, ravintoasioita, loukkantumisten ennaltaehkäisyä, valmentajana kehittymistä ja ADT-asioita. Opiskelijat tekevät ennen koulutusta neljä valmistautumistehtävää ja koulutuksen aikana seitsemän etätehtävää. Koulutuksen päätteeksi suoritetaan oman valmennuksen näyttö. Kaiken lisäksi meillä on koulutuksissa käytännössä 100 prosentin läsnäolovelvoite, selvittää II-tason kulkua koulutusvastaava Jussi Räikkä.

- Saamamme palautteen perusteella koulutettavat valmentajat ja myös suomalainen urheilukenttä yleisemmin arvostaa sitä, että vaadimme valmentajiltamme koulutuksissa muutakin kuin ilmoittautumisen ja läsnäolon. 

Siiri Sarias (os. Nuutinen) on entinen maajoukkuepelaaja, joka oli mukana lokakuussa päättyneellä II-tasolla. Viime viikolla Siiri antoi valmennusnäyttönsä kouluttaja Jussi Räikälle. Harjoitusten seurannan jälkeen oli vuorossa ONMKY:n valmentajille koulutustilaisuus harjoittelun suunnitteluun liittyen.

- Siiri on monella tapaa mallioppilas. Entisenä pelaajana hänellä on valtava pääoma koripallosta. Siihen kun yhdistää avoimen mielen ja nöyrän asenteen uuden oppimista kohtaan, ollaan jo aika pitkällä. Siirin harjoitukset olivat myös erittäin laadukkaat. Lämmitti kyllä kouluttajan mieltä, kun niin monet tärkeänä pitämämme asiat olivat siirtyneet harjoituksiin. Siirissä on valmentaja-ainesta, Räikkä kertoo havainnoistaan.

- Lisäksi pitää antaa krediittiä ONMKY:lle, jotka järjestivät valmentajakoulutuksen vierailuni yhteyteen. Saatiin kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Siirin ajatuksia II-tason koulutuskokonaisuudesta

Mitä II-tason koulutus antoi valmennukseesi?

- Kokonaisuus antoi tosi paljon uutta, jota on samantien pystynyt hyödyntämään omassa valmentamisessa. Tärkeintä oli varmaan kuitenkin se, että sain II-tasolta hyvän sykäyksen lisämotivaatiota valmentamiseen. Vaikka kokonaisuudessa tuli tosi paljon uutta, oli kannustavaa huomata, että paljon on tehty myös oikeita asioita ja toisaalta se, että muut painivat ihan samanlaisten haasteiden kanssa. Yksi keskeinen asia, jonka koen koulutuksen myötä vahvistuneen, on kyky tunnistaa omia vahvuuksia ja kehityskohteita. Prosessi selkeytti itselleni omaa valmentajaidentiteettiä ja sitä, mikä valmentamisessa on erityisesti se oma juttu.

Mikä oli tärkein oppimiskokemuksesi koulutuksessa?

- Etukäteen ajattelin, että haluaisin erityisesti kehittyä harjoittelun suunnitelmallisuudessa viikko-, jakso- ja vuositasolla. Koenkin oppineeni tästä paljon, mutta lisäksi sain tosi paljon ajatuksia myös yksittäisten harjoitusten laadun kehittämiseksi. Pelin opettamiseen ja harjoitusten pelinomaisuuteen liittyvät teemat antoivat omaan valmennustyöhön tosi paljon. Summa summarum, yksi tärkeimmistä opeista on ollut se, miten asioita voidaan yksinkertaistaa.  

Kenelle suosittelisit II-tason koulutusta?

- Lämmin suositus kaikille valmentajille, jotka sitä eivät vielä ole käyneet! Meidänkin ryhmässä valmentajilla oli monenlaisia taustoja ja valmennettiin hyvin eri-ikäisiä pelaajia.Itse nuorempien junioreiden valmentajana toivon, että erityisesti lasten ja nuorten valmentajat olisivat tosi motivoituneita kouluttautumaan. Lisäksi toivon, että mahdollisimman moni meistä entisistä pelaajista innostuu valmentamisesta ja liiga/maajoukkuepelaajia nähdään paljon myös II-tason koulutuksessa! 

Sana on vapaa - mitä vielä haluaisit sanoa?

- Tällainen koulutuskokonaisuus on loistava paikka tavata muita valmentajia, tutustua uusiin ja ylipäätään päästä jauhamaan koriksesta muiden saman intohimon jakavien ihmisten kanssa. Meillä oli tosi motivoitunut ryhmä ja oli mahtavaa, että samassa koulutusryhmässä oli muitakin entisiä pelaajia, joiden kanssa tuli käytyä myös tosi hyviä keskusteluita peliurista, nyt kun niihin on saatu jo vähän etäisyyttä. Lienee myös ihan hyvä, että Muurisen Kimmo palautti lajidemojen 1vs1:ssä mieleen, että nykyään kannattaa varmaan pysyä siellä sivurajan toisella puolella.

 
23.1.2024 13:20 Valmentajat

II-tason koulutuskokonaisuus käynnistyy maaliskuussa

Koripalloliitto järjestää II-tason koulutuskokonaisuuden Kisakallion urheiluopistolla Lohjalla. II-tason hyväksytty suorittaminen oikeuttaa Koripalloliiton valmentajalisenssijärjestelmän B-lisenssiin. Koulutukseen hyväksytään varmasti 20 ensimmäistä ilmoittautumista, jotka täyttävät koulutuskriteerit. llmoittautuminen maaliskuussa alkavalle kurssille päättyy 11.3

5.1.2024 10:26 Valmentajat

Nuorisovalmennusseminaarin 12.-13.1.2024 ilmoittautuminen auki 8.1. asti

Nuorisovalmennusseminaari on osa Koripalloliiton tarjoamaa vuosittain järjestettävää valmentajakoulutusta. Seminaarin aiheet käsittelevät pääosin lapsi- ja nuorisourheiluvaiheen koripallovalmennusta. Ilmoittautuminen on avoinna 8.1. asti.

28.12.2023 09:45 Koulutus

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Helsingissä

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Helsingissä yhteistyössä seuran kanssa. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia valmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.

20.12.2023 10:47 Valmentajat

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Lahdessa

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Lahdessa yhteistyössä seuran kanssa. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia valmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.

8.12.2023 14:03 Pääjuttu

NVS 2024: Jari Nykänen esiintyy Nuorisovalmennusseminaarissa

Tammikuun Nuorisovalmennusseminaarin esiintyjäkattaus on täydentynyt, kun Jari Nykänen liittyy mukaan joukkoon. Näin ollen seminaarin esiintyjät on yhtä vaille kaikki vahvistuneet.

29.11.2023 12:21 Pääjuttu

NVS 2024: Ensimmäiset esiintyjät ovat vahvistuneet

Tammikuun Nuorisovalmennusseminaarin ensimmäiset esiintyjät aiheineen ovat nyt selvillä, kun Ilkka Palviainen, Niko Nyholm ja Jani Heino ovat vahvistaneet esiintymisensä. Lisäksi viime kesänä neljänneksi EM-kisoissa sijoittuneen WU16-maajoukkueen valmennusryhmä esiintyy seminaarissa kokonaisuudessaan.

17.11.2023 16:45 Pääjuttu

Nuorisovalmennusseminaarin ilmoittautuminen avattu

Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto järjestävät yhteisyössä jokavuotisen Nuorisovalmennusseminaarin koripalloperheen kotipesässä Susi Training Centerissä 12. – 13.1.2024. Esiintyjät aiheineen julkaistaan marraskuun aikana. Ilmoittautuminen seminaariin on avattu.

2.11.2023 12:58 Koulutus

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Kaarinassa

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Kaarinassa yhteistyössä seuran kanssa. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia valmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.

2.11.2023 12:55 Koulutus

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Nokialla

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Nokialla yhteistyössä seuran kanssa. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia valmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.

27.9.2023 14:46 Koulutus

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Espoossa

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Espoossa yhteistyössä seuran kanssa. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia valmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.

Näytä lisää vastaavia