Siiri Sarias tyytyväinen II-tason koulutuskokonaisuuden antiin

29.1.2019 18:17 Oulun NMKY:n U14-tyttöjen valmentaja Siiri Sarias sai II-tason koulutuskokonaisuutensa valmiiksi viime viikolla. Kaiken kaikkiaan tiivis koulutus piti sisällään kymmenen päivää lähiopiskelua Kisakallion urheiluopistolla, valmistautumis- ja etätehtäviä sekä koulutuksen päätteeksi Koripalloliiton kouluttajalle annetun oman valmennuksen näytön palautekeskusteluineen. Siiri oli tyytyväinen koulutuksen antiin.

Koripalloliiton II-tason koulutus on laaja kokonaisuus, jonka suoritettuaan valmentaja saa haltuunsa B-lisenssin. B-lisenssin suorittamalla saa oikeuden toimia päävalmentajana nuorten SM-sarjoissa, naisten I-divisioonassa ja miesten 1B-divisioonassa. Vaikka koulutuksessa ei perinteisessä mielessä suoriteta opiskelijoiden arviointia, B-lisenssin suorittaminen vaatii valmentajalta työtä.

- Koulutuksessa on melko laajat sisällöt valmennuksen eri osa-alueilta - taidon oppiminen, pelin oppiminen, harjoittelun suunnittelu sekä fyysisten ja psyykkisten ominaisuuksien harjoittelu ovat sisällöissä kattavasti mukana. Lisäksi koulutuksessa käsitellään lahjakkuutta, ravintoasioita, loukkantumisten ennaltaehkäisyä, valmentajana kehittymistä ja ADT-asioita. Opiskelijat tekevät ennen koulutusta neljä valmistautumistehtävää ja koulutuksen aikana seitsemän etätehtävää. Koulutuksen päätteeksi suoritetaan oman valmennuksen näyttö. Kaiken lisäksi meillä on koulutuksissa käytännössä 100 prosentin läsnäolovelvoite, selvittää II-tason kulkua koulutusvastaava Jussi Räikkä.

- Saamamme palautteen perusteella koulutettavat valmentajat ja myös suomalainen urheilukenttä yleisemmin arvostaa sitä, että vaadimme valmentajiltamme koulutuksissa muutakin kuin ilmoittautumisen ja läsnäolon. 

Siiri Sarias (os. Nuutinen) on entinen maajoukkuepelaaja, joka oli mukana lokakuussa päättyneellä II-tasolla. Viime viikolla Siiri antoi valmennusnäyttönsä kouluttaja Jussi Räikälle. Harjoitusten seurannan jälkeen oli vuorossa ONMKY:n valmentajille koulutustilaisuus harjoittelun suunnitteluun liittyen.

- Siiri on monella tapaa mallioppilas. Entisenä pelaajana hänellä on valtava pääoma koripallosta. Siihen kun yhdistää avoimen mielen ja nöyrän asenteen uuden oppimista kohtaan, ollaan jo aika pitkällä. Siirin harjoitukset olivat myös erittäin laadukkaat. Lämmitti kyllä kouluttajan mieltä, kun niin monet tärkeänä pitämämme asiat olivat siirtyneet harjoituksiin. Siirissä on valmentaja-ainesta, Räikkä kertoo havainnoistaan.

- Lisäksi pitää antaa krediittiä ONMKY:lle, jotka järjestivät valmentajakoulutuksen vierailuni yhteyteen. Saatiin kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Siirin ajatuksia II-tason koulutuskokonaisuudesta

Mitä II-tason koulutus antoi valmennukseesi?

- Kokonaisuus antoi tosi paljon uutta, jota on samantien pystynyt hyödyntämään omassa valmentamisessa. Tärkeintä oli varmaan kuitenkin se, että sain II-tasolta hyvän sykäyksen lisämotivaatiota valmentamiseen. Vaikka kokonaisuudessa tuli tosi paljon uutta, oli kannustavaa huomata, että paljon on tehty myös oikeita asioita ja toisaalta se, että muut painivat ihan samanlaisten haasteiden kanssa. Yksi keskeinen asia, jonka koen koulutuksen myötä vahvistuneen, on kyky tunnistaa omia vahvuuksia ja kehityskohteita. Prosessi selkeytti itselleni omaa valmentajaidentiteettiä ja sitä, mikä valmentamisessa on erityisesti se oma juttu.

Mikä oli tärkein oppimiskokemuksesi koulutuksessa?

- Etukäteen ajattelin, että haluaisin erityisesti kehittyä harjoittelun suunnitelmallisuudessa viikko-, jakso- ja vuositasolla. Koenkin oppineeni tästä paljon, mutta lisäksi sain tosi paljon ajatuksia myös yksittäisten harjoitusten laadun kehittämiseksi. Pelin opettamiseen ja harjoitusten pelinomaisuuteen liittyvät teemat antoivat omaan valmennustyöhön tosi paljon. Summa summarum, yksi tärkeimmistä opeista on ollut se, miten asioita voidaan yksinkertaistaa.  

Kenelle suosittelisit II-tason koulutusta?

- Lämmin suositus kaikille valmentajille, jotka sitä eivät vielä ole käyneet! Meidänkin ryhmässä valmentajilla oli monenlaisia taustoja ja valmennettiin hyvin eri-ikäisiä pelaajia.Itse nuorempien junioreiden valmentajana toivon, että erityisesti lasten ja nuorten valmentajat olisivat tosi motivoituneita kouluttautumaan. Lisäksi toivon, että mahdollisimman moni meistä entisistä pelaajista innostuu valmentamisesta ja liiga/maajoukkuepelaajia nähdään paljon myös II-tason koulutuksessa! 

Sana on vapaa - mitä vielä haluaisit sanoa?

- Tällainen koulutuskokonaisuus on loistava paikka tavata muita valmentajia, tutustua uusiin ja ylipäätään päästä jauhamaan koriksesta muiden saman intohimon jakavien ihmisten kanssa. Meillä oli tosi motivoitunut ryhmä ja oli mahtavaa, että samassa koulutusryhmässä oli muitakin entisiä pelaajia, joiden kanssa tuli käytyä myös tosi hyviä keskusteluita peliurista, nyt kun niihin on saatu jo vähän etäisyyttä. Lienee myös ihan hyvä, että Muurisen Kimmo palautti lajidemojen 1vs1:ssä mieleen, että nykyään kannattaa varmaan pysyä siellä sivurajan toisella puolella.

 
13.8.2019 14:15 Liittoa koskeva tiedote

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Pohjoisella alueella

Koripalloliitto järjestää yhteistyössä seurojen kanssa I-tason koulutuskokonaisuuden Pohjoisella alueella. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia apuvalmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.

24.7.2019 13:08 Valmentajat

Petka Lehtinen ja Juha-Pekka Männistö valmistuivat FECC-koulutuksesta - Lehtinen valittiin primukseksi

Nyt päättynyt koulutusohjelma alkoi kesällä 2017 ja viimeinen jakso järjestettiin alle 20-vuotiaiden miesten EM-kilpailuiden yhteydessä Tel Avivissa, Israelissa. Petka Lehtisen ja Juha-Pekka Männistön myötä FECC-koulutuksesta on nyt valmistunut kaikkiaan 14 suomalaisvalmentajaa.

24.7.2019 11:04 Valmentajat

Minivalmennusseminaarin ilmoittautuminen avattu

Koripalloliitto järjestää 20. - 21.9. järjestyksessään toisen Minivalmennusseminaarin Kisakalliossa, Susi Training Centerissä. Seminaarin ensimmäisiksi esiintyjiksi ovat lupautuneet Juha Oikarinen, Tuomas Rahkonen ja Tristan Fay.

16.7.2019 15:03 Valmentajat

Tarkennuksia Koripalloliiton valmentajien lisenssijärjestelmään

Pelikaudelle 2019 – 2020 tehtävien tarkennusten tavoitteena on lisätä valmentajien mahdollisuuksia päivittää osaamistaan ympäri vuoden ja selkeyttää päivityksen aikataulua. Jatkossa päivitys tulee olla tehtynä tammikuun aikana.

6.3.2019 15:36 Koulutus

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Äänekoskella

Koripalloliitto järjestää yhteistyössä Keskisen alueen kanssa I-tason koulutuskokonaisuuden Äänekoskella. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia apuvalmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.

5.3.2019 14:47 Valmentajat

Parempia harjoituksia-prosessi jatkui Kisakalliossa

Suomen Koripalloliiton ja Assist Centerin yhteinen Parempia harjoituksia -prosessi jatkui viikonloppuna Kisakalliossa. Vuorossa oli kaikkiaan kolmas kerta, kun valmentajakouluttajat kokoontuivat pohtimaan valmentajakoulutuksen keinoja parantaa koripalloharjoitustemme laatua entisestään.

27.2.2019 19:22 Pääjuttu

HKVT 2019 -kurssille haku on käynnissä - ilmoittautuminen päättyy 4.3.

Huippukoripallovalmentajatutkinto (HKVT) on ylin Suomen Koripalloliiton järjestämä valmentajakoulutus. Koulutuksen avaintavoitteena on antaa valmiuksia toimia päävalmentajatehtävissä koripallossa. Kohderyhmänä koulutuksessa on kaikki tavoitteellisesta valmentamisesta sekä kansainvälisestä koripallosta kiinnostuneet koripallovalmentajat. Soveltuvuuskokeeseen voi ilmoittautua 4.3. saakka.

27.2.2019 18:45 Koripalloliitto tiedottaa

II-tason koulutuskokonaisuus käynnistyy maaliskuussa - ilmoittautuminen päättyy 4.3.

Koripalloliitto järjestää II-tason koulutuskokonaisuuden Kisakallion urheiluopistolla Lohjalla. II-tason hyväksytty suorittaminen oikeuttaa Koripalloliiton valmentajalisenssijärjestelmän B-lisenssiin. Ilmoittautuminen maaliskuussa alkavalle kurssille päättyy 4.3.

11.2.2019 21:00 Valmentajat

Lasten valmennuksen erityispiirteet koripallossa–koulutus Kisakalliossa maaliskuussa

Koulutus on suunnattu lasten valmennuksessa mukana oleville, jo koulutus- ja valmennustaustaa omaaville valmentajille, jotka haluavat syventää osaamistaan nimenomaan lasten valmentamisessa. Koulutus järjestetään Kisakalliossa 30. - 31.3.2019. Koulutuksen ensimmäisen päivän ohjelmassa ovat mukana myös Juniorivalmennusverkoston valmentajat. Tähän liittyen koulutukseen pääsee nyt mukaan alennetulla hinnalla. Ilmoittautuminen koulutukseen päättyy 24.3.

11.2.2019 17:49 Valmentajat

Juniorivalmennusverkoston valmentajakerhotapaamisia Nokialla ja Tampereella

Juniorivalmennusverkoston valmentajat Pinja Laitinen, Erkko Ojala ja Kimmo Ketola haluavat kutsua valmentajia yhteen valmentajakerhotapaamisen merkeissä.

21.1.2019 15:15 Pääjuttu

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Klaukkalassa

Koripalloliitto järjestää yhteistyössä Klaukkalan NMKY:n kanssa I-tason koulutuskokonaisuuden Klaukkalassa. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia apuvalmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.

18.1.2019 16:23 Valmentajat

Juniorivalmennusverkoston toiminta käynnistyi onnistuneesti

Juniorivalmennusverkosto on Suomen Koripalloliiton ja Assist Centerin (Kisakallion Urheiluopiston koripallon osaamiskeskuksen) yhteinen hanke suomalainen juniorikoripallovalmennuksen kehittämiseksi ja arkisen seuratoiminnan auttamiseksi. Verkoston toiminta käynnistyi onnistuneesti ensimmäisellä verkostotapaamisella Kisakallion Urheiluopistolla 11.-14.1.

15.1.2019 17:37 Valmentajat

Nuorisovalmennusseminaari keräsi 135 valmentajaa Kisakallioon

Vuotuinen Nuorisovalmennusseminaari Kisakallion Susi Training Centerissä keräsi jälleen kerran ison joukon valmentajia yhteen. Seminaarin ohjelmassa oli tuttuun tyyliin mielenkiintoisia esityksiä ja valmentajien illallinen Rantamakasiinin tunnelmallisessa miljöössä. Nuorisovalmennusseminaarin esitykset ja materiaalit löytyvät nyt Koripalloliiton valmentajakoulutuksen oppimisympäristöstä, Susi Campuksesta.

1.1.2019 20:17 Valmentajat

NVS 2019: 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue demoryhmänä lauantaina 12.1.

Nuorisovalmennusseminaarin ilmoittautuminen on avoinna vielä 8.1. saakka. Nyt myös demoryhmät ovat vahvistuneet. Perjantaina Susi Training Centerin parketille astelevat Tapiolan Hongan U15-pojat ja lauantaina on vuorossa alle 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueryhmän pelaajia. Seminaariin on jo nyt ilmoittautunut esiintyjineen 110 koripallovalmentajaa.

21.12.2018 10:58 Pääjuttu

Nuorisovalmennusseminaarin ilmoittautuminen on avoinna 8.1. asti

Kisakalliossa 11. - 12.1. järjestettävän Nuorisovalmennusseminaarin ilmoittautuminen on avoinna aina tammikuulle asti. Majoitustilaa on kuitenkin tarjolla enää rajoitetusti, joten majoitusta kaipaavien kannattaa ilmoittautua nopeasti.

7.12.2018 13:06 Koulutus

NVS 2019: Seminaarin ohjelma on valmis

Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto järjestävät yhteisyössä jokavuotisen Nuorisovalmennusseminaarin koripalloperheen kotipesässä Susi Training Centerissä 11. – 12.1.2019. Seminaarin ohjelma on nyt valmis, kun alle 16-vuotiaiden tyttöjen valmennusjohtoa esiintyy lauantain päätteeksi.

30.11.2018 12:48 Koulutus

NVS 2019: Joonas Iisalo ja Daniel Jansson mukaan Nuorisovalmennusseminaariin

Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto järjestävät yhteisyössä jokavuotisen Nuorisovalmennusseminaarin koripalloperheen kotipesässä Susi Training Centerissä 11. – 12.1.2019. Seminaarin uusimmat esiintyjä ovat Joonas Iisalo ja Daniel Jansson.

25.11.2018 11:05 Valmentajat

NVS 2019: Martina Roos-Salmen aihe vahvistunut

Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto järjestävät yhteisyössä jokavuotisen Nuorisovalmennusseminaarin koripalloperheen kotipesässä Susi Training Centerissä 11. – 12.1.2019. Lauantaina esiintyvän Martina Roos-Salmen esityksen otsikko on vahvistunut.

20.11.2018 11:53 Valmentajat

NVS 2019: Mikko Tupamäen aihe vahvistunut

Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto järjestävät yhteisyössä jokavuotisen Nuorisovalmennusseminaarin koripalloperheen kotipesässä Susi Training Centerissä 11. – 12.1.2019. Perjantai-iltana esiintyvän Mikko Tupamäen esityksen otsikko on vahvistunut.

9.11.2018 12:24 Valmentajat

Nuorisovalmennusseminaari 11. - 12.1.2019 Kisakalliossa

Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto järjestävät yhteisyössä jokavuotisen Nuorisovalmennusseminaarin koripalloperheen kotipesässä Susi Training Centerissä 11. – 12.1.2019. Seminaarin ensimmäiset esiintyjäkiinnitykset ovat Jari Nykänen, Martina Roos-Salmi ja Mikko Tupamäki.

Näytä lisää vastaavia