29.1.2019 18:17 Oulun NMKY:n U14-tyttöjen valmentaja Siiri Sarias sai II-tason koulutuskokonaisuutensa valmiiksi viime viikolla. Kaiken kaikkiaan tiivis koulutus piti sisällään kymmenen päivää lähiopiskelua Kisakallion urheiluopistolla, valmistautumis- ja etätehtäviä sekä koulutuksen päätteeksi Koripalloliiton kouluttajalle annetun oman valmennuksen näytön palautekeskusteluineen. Siiri oli tyytyväinen koulutuksen antiin.
Koripalloliiton II-tason koulutus on laaja kokonaisuus, jonka suoritettuaan valmentaja saa haltuunsa B-lisenssin. B-lisenssin suorittamalla saa oikeuden toimia päävalmentajana nuorten SM-sarjoissa, naisten I-divisioonassa ja miesten 1B-divisioonassa. Vaikka koulutuksessa ei perinteisessä mielessä suoriteta opiskelijoiden arviointia, B-lisenssin suorittaminen vaatii valmentajalta työtä.
- Koulutuksessa on melko laajat sisällöt valmennuksen eri osa-alueilta - taidon oppiminen, pelin oppiminen, harjoittelun suunnittelu sekä fyysisten ja psyykkisten ominaisuuksien harjoittelu ovat sisällöissä kattavasti mukana. Lisäksi koulutuksessa käsitellään lahjakkuutta, ravintoasioita, loukkantumisten ennaltaehkäisyä, valmentajana kehittymistä ja ADT-asioita. Opiskelijat tekevät ennen koulutusta neljä valmistautumistehtävää ja koulutuksen aikana seitsemän etätehtävää. Koulutuksen päätteeksi suoritetaan oman valmennuksen näyttö. Kaiken lisäksi meillä on koulutuksissa käytännössä 100 prosentin läsnäolovelvoite, selvittää II-tason kulkua koulutusvastaava Jussi Räikkä.
- Saamamme palautteen perusteella koulutettavat valmentajat ja myös suomalainen urheilukenttä yleisemmin arvostaa sitä, että vaadimme valmentajiltamme koulutuksissa muutakin kuin ilmoittautumisen ja läsnäolon.
Siiri Sarias (os. Nuutinen) on entinen maajoukkuepelaaja, joka oli mukana lokakuussa päättyneellä II-tasolla. Viime viikolla Siiri antoi valmennusnäyttönsä kouluttaja Jussi Räikälle. Harjoitusten seurannan jälkeen oli vuorossa ONMKY:n valmentajille koulutustilaisuus harjoittelun suunnitteluun liittyen.
- Siiri on monella tapaa mallioppilas. Entisenä pelaajana hänellä on valtava pääoma koripallosta. Siihen kun yhdistää avoimen mielen ja nöyrän asenteen uuden oppimista kohtaan, ollaan jo aika pitkällä. Siirin harjoitukset olivat myös erittäin laadukkaat. Lämmitti kyllä kouluttajan mieltä, kun niin monet tärkeänä pitämämme asiat olivat siirtyneet harjoituksiin. Siirissä on valmentaja-ainesta, Räikkä kertoo havainnoistaan.
- Lisäksi pitää antaa krediittiä ONMKY:lle, jotka järjestivät valmentajakoulutuksen vierailuni yhteyteen. Saatiin kaksi kärpästä yhdellä iskulla.
Mitä II-tason koulutus antoi valmennukseesi?
- Kokonaisuus antoi tosi paljon uutta, jota on samantien pystynyt hyödyntämään omassa valmentamisessa. Tärkeintä oli varmaan kuitenkin se, että sain II-tasolta hyvän sykäyksen lisämotivaatiota valmentamiseen. Vaikka kokonaisuudessa tuli tosi paljon uutta, oli kannustavaa huomata, että paljon on tehty myös oikeita asioita ja toisaalta se, että muut painivat ihan samanlaisten haasteiden kanssa. Yksi keskeinen asia, jonka koen koulutuksen myötä vahvistuneen, on kyky tunnistaa omia vahvuuksia ja kehityskohteita. Prosessi selkeytti itselleni omaa valmentajaidentiteettiä ja sitä, mikä valmentamisessa on erityisesti se oma juttu.
Mikä oli tärkein oppimiskokemuksesi koulutuksessa?
- Etukäteen ajattelin, että haluaisin erityisesti kehittyä harjoittelun suunnitelmallisuudessa viikko-, jakso- ja vuositasolla. Koenkin oppineeni tästä paljon, mutta lisäksi sain tosi paljon ajatuksia myös yksittäisten harjoitusten laadun kehittämiseksi. Pelin opettamiseen ja harjoitusten pelinomaisuuteen liittyvät teemat antoivat omaan valmennustyöhön tosi paljon. Summa summarum, yksi tärkeimmistä opeista on ollut se, miten asioita voidaan yksinkertaistaa.
Kenelle suosittelisit II-tason koulutusta?
- Lämmin suositus kaikille valmentajille, jotka sitä eivät vielä ole käyneet! Meidänkin ryhmässä valmentajilla oli monenlaisia taustoja ja valmennettiin hyvin eri-ikäisiä pelaajia.Itse nuorempien junioreiden valmentajana toivon, että erityisesti lasten ja nuorten valmentajat olisivat tosi motivoituneita kouluttautumaan. Lisäksi toivon, että mahdollisimman moni meistä entisistä pelaajista innostuu valmentamisesta ja liiga/maajoukkuepelaajia nähdään paljon myös II-tason koulutuksessa!
Sana on vapaa - mitä vielä haluaisit sanoa?
- Tällainen koulutuskokonaisuus on loistava paikka tavata muita valmentajia, tutustua uusiin ja ylipäätään päästä jauhamaan koriksesta muiden saman intohimon jakavien ihmisten kanssa. Meillä oli tosi motivoitunut ryhmä ja oli mahtavaa, että samassa koulutusryhmässä oli muitakin entisiä pelaajia, joiden kanssa tuli käytyä myös tosi hyviä keskusteluita peliurista, nyt kun niihin on saatu jo vähän etäisyyttä. Lienee myös ihan hyvä, että Muurisen Kimmo palautti lajidemojen 1vs1:ssä mieleen, että nykyään kannattaa varmaan pysyä siellä sivurajan toisella puolella.
Tammikuun Nuorisovalmennusseminaariin on tällä hetkellä ilmoittautunut mukaan esiintyjineen jo 80 valmentajaa. Seminaarin yhteydessä starttaa myös Juniorivalmennusverkoston toinen vuosi. Mikäli haluat majoittua Kisakalliossa seminaarin aikana, kannattaa ilmoittautuminen tehdä mahdollisimman nopeasti. Tällä hetkellä majoituskapasiteettia on jäljellä 20 osallistujalle. Päiväkävijöiden osalta rajoitteita ei ole.
Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto järjestävät yhteisyössä jokavuotisen Nuorisovalmennusseminaarin koripalloperheen kotipesässä Susi Training Centerissä 10. – 11.1.2020. Viimeisenä esiintyjänä mukaan saatiin Susijengistäkin tuttu Mikko Larkas. Seminaarin ohjelma on nyt valmis.
Lasten ja nuorten koripallovalmennukseen keskittyvän juniorivalmennusverkoston toinen toimintavuosi alkaa tammikuussa 2020. Haku verkostovalmentajaksi on käynnistynyt.
Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto järjestävät yhteisyössä jokavuotisen Nuorisovalmennusseminaarin koripalloperheen kotipesässä Susi Training Centerissä 10. – 11.1.2020. Emma Malm ja Tuomas Rahkonen ovat seminaarin uusimmat esiintyjät. Aiemmin esiintymisensä ovat vahvistaneet serbialainen Nenad Trunic ja Jukka Toijala.
Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Lahdessa. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia apuvalmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.
Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Kotkassa. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia apuvalmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä
Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Kaarinassa. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia apuvalmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.
Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto järjestävät yhteisyössä jokavuotisen Nuorisovalmennusseminaarin koripalloperheen kotipesässä Susi Training Centerissä 10. – 11.1.2020. Jukka Toijala on vahvistanut esiintymisensä seminaariin.
Koripalloliitto järjestää II-tason koulutuskokonaisuuden Kisakallion urheiluopistolla Lohjalla. II-tason hyväksytty suorittaminen oikeuttaa Koripalloliiton valmentajalisenssijärjestelmän B-lisenssiin. Ilmoittautuminen lokakuussa alkavalle kurssille päättyy 8.10.
Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto järjestävät yhteisyössä jokavuotisen Nuorisovalmennusseminaarin koripalloperheen kotipesässä Susi Training Centerissä 10. – 11.1.2020. Myös ensimmäinen esiintyjä on varmistunut, kun Suomen Koripalloliiton ja FIBA:n yhteistyönä paikalle saadaan serbialainen Nenad Trunic. Samalla seminaarin ilmoittautuminen on avattu.
Suomen koripallovalmentajat ry (FABC) järjestää syksyn 2019 aikana luentosarjan kolmena sunnuntai-iltana Helsingissä. Osallistumalla luentotilaisuuksiin on mahdollisuus päivittää koripalloliiton A- ja B-valmentajalisenssit. Ensimmäiset luennot pidetään sunnuntaina 29.9. klo 18-21 Mäkelänrinteen lukiossa.
Minivalmennusseminaarin ohjelma on valmis. Seminaariin voi ilmoittautua 17.9. saakka.
Minivalmennusseminaarin aiheet ovat täydentyneet ja viimeinen esiintyjä julkaistaan lähipäivinä. Seminaariin voi ilmoittautua mukaan 17.9. saakka.
Pitkän linjan koripallovalmentaja Jari Laine tulee mukaan Minivalmennusseminaariin. Myös Lauri Markkasen juniorivalmentajana toiminut Laine tulee esittelemään oman näkemyksensä hyökkäystaitojen rakentamisesta mini-ikäisillä koripalloilijoilla. Lisäksi esiintymisensä on vahvistanut Juuso Milen.
Koripalloliitto järjestää yhteistyössä seurojen kanssa I-tason koulutuskokonaisuuden Pohjoisella alueella. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia apuvalmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.
Nyt päättynyt koulutusohjelma alkoi kesällä 2017 ja viimeinen jakso järjestettiin alle 20-vuotiaiden miesten EM-kilpailuiden yhteydessä Tel Avivissa, Israelissa. Petka Lehtisen ja Juha-Pekka Männistön myötä FECC-koulutuksesta on nyt valmistunut kaikkiaan 14 suomalaisvalmentajaa.
Koripalloliitto järjestää 20. - 21.9. järjestyksessään toisen Minivalmennusseminaarin Kisakalliossa, Susi Training Centerissä. Seminaarin ensimmäisiksi esiintyjiksi ovat lupautuneet Juha Oikarinen, Tuomas Rahkonen ja Tristan Fay.
Pelikaudelle 2019 – 2020 tehtävien tarkennusten tavoitteena on lisätä valmentajien mahdollisuuksia päivittää osaamistaan ympäri vuoden ja selkeyttää päivityksen aikataulua. Jatkossa päivitys tulee olla tehtynä tammikuun aikana.
Suomen Koripalloliiton ja Assist Centerin yhteinen Parempia harjoituksia -prosessi jatkui viikonloppuna Kisakalliossa. Vuorossa oli kaikkiaan kolmas kerta, kun valmentajakouluttajat kokoontuivat pohtimaan valmentajakoulutuksen keinoja parantaa koripalloharjoitustemme laatua entisestään.
Huippukoripallovalmentajatutkinto (HKVT) on ylin Suomen Koripalloliiton järjestämä valmentajakoulutus. Koulutuksen avaintavoitteena on antaa valmiuksia toimia päävalmentajatehtävissä koripallossa. Kohderyhmänä koulutuksessa on kaikki tavoitteellisesta valmentamisesta sekä kansainvälisestä koripallosta kiinnostuneet koripallovalmentajat. Soveltuvuuskokeeseen voi ilmoittautua 4.3. saakka.