Sisusudet Special Olympics -maailmankisoissa Berliinissä: ”Nämä ovat unohtumattomia elämyksiä meille kaikille”

16.6.2023 12:15 Suomella on Saksassa maailmankisoissa mukana naisten Unified-koripallojoukkue. Suomesta matkassa on kaikkiaan 65 urheilijan joukkue, Sisujengi. Special Olympics -maailmankisat ovat kehitysvammaisten urheilun suurin tapahtuma.

Sisusudet ovat valmiina maanantaina käynnistyviin peleihin! Kuva: Suomen Paralympiakomitea

Special Olympics -kesämaailmankisat käydään Berliinissä 17.–25.6. Suomalaisurheilijoita on mukana kaikkiaan 13 eri lajissa. Koripallossa mukana on naisten Unified-koripallojoukkue.

Suomen joukkue matkasi alkuviikosta Saksan Bochumiin isäntäkaupunkivierailulle, jossa joukkue harjoitteli torstaihin asti ennen siirtymistään kisakaupunki Berliiniin.

- Hyvä reissu ollut tähän asti. Lähdimme maanantaina matkaan ja olemme päässeet jo vetämään kahdet harjoitukset paikallisen seuran hallissa hyvissä olosuhteissa. Olemme kerenneet käydä jo tervetuliaisuustilaisuudessa koko Suomen joukkueen kanssa sekä elokuvissa, iloitsee Suomen valmentaja Milla Haglund.

Sisusudet aloittaa luokitteluottelunsa maanantaina. Sitä ennen joukkue käy kannustamassa muiden lajien suomalaisedustajia kisapaikoilla Berliinissä sekä tutustuu Saksan pääkaupunkiin. Keskittyminen tulevaan turnaukseen on jo alkanut.

- Meillä on täällä hyvät urheilijaolosuhteet, joista pidämme kiinni. Arjessa se ei onnistu aina niin helposti, mutta täällä syömme säännöllisesti ja elämme urheilijaelämää, mutta samalla nautimme kaikesta yhdessä. Arjessa on paljon kaikkea muuta, mutta täällä pystymme keskittymään urheilemiseen.

Koripallojoukkueeseen kuuluu kuusi urheilijaa, neljä partneripelaajaa sekä kolme valmentajaa, jotka tulevat Puhu Junioreista, Tapiolan Hongasta, BC Nokiasta sekä Tampereen Pyrinnöstä.

- Meillä on joukkueessa yksi urheilija, joka on ensimmäistä kertaa ulkomailla. Nämä ovat unohtumattomia elämyksiä meille kaikille. Koemme kaiken yhdessä joukkueen kanssa, joten pääsemme jatkuvasti nauttimaan uusista asioista yhdessä, Haglund avaa.

Sisusudet aloittaa oman urakkansa maanantaina luokitusotteluilla. Aiempien kisojen tapaan, vastustajista ei ole vielä tässä vaiheessa tietoa.

- Tuttu tilanne, kun emme tiedä vielä vastustajista mitään – olemme vain voineet harjoitusaikataulujen perusteella arvailla, ketä vastaan pelaamme. Toiveissa on, että kohtaisisimme eurooppalaisia maita, koska niitä vastaan kokemuksemme ovat vähäisiä. Olisi hienoa päästä luomaan kontakteja eurooppalaisiin Unified-joukkueisiin.

- Meillä on energinen ja tasavahva joukkue ja uskon, että pääsemme esittämään erilaista korista, mitä aiemmissa kisoissa, Haglund päättää.

Seuraa Sisususien matkaa Berliinissä joukkueen Instagram-tililtä @unifiedkoripallo.

Joukkueen esittely >

--

Special Olympics -kisoissa toki kilpaillaan tosissaan voitosta, mutta lähtökohta on inkluusiossa, siinä että kaikilla kehitysvammaisilla henkilöillä tulee olla mahdollisuus tavoitella unelmiaan urheilun parissa. Special Olympics -kisoihin ei ole esimerkiksi tulosrajoja, ja osallistujat jaetaan tasaväkisiin ryhmiin tasoluokitteluiden avulla.

Osassa Special Olympics -kisojen lajeista on mukana niin sanottu Unified-kilpailumuoto, jossa samoissa joukkueissa urheilee Special Olympics -urheilijoita ja vammattomia Unified-partnereita. Esimerkiksi Unified-koripallossa joukkueessa on kentällä kolme Special Olympics -urheilijaa ja kaksi Unified-partneria.

Unified-urheilu on yksi Special Olympicsin keinoista tuoda ihmisiä yhteen ja hälventää ennakkoluuloja kehitysvammaisuutta kohtaan. Unified-partnerit eivät ole Special Olympics -urheilijoiden avustajia, vaan aidosti tasavertaisia joukkuekavereita, jotka tekevät työtä yhdessä joukkueensa menestyksen eteen. Unified-urheilun johtosääntöjä on se, että kukaan kentällä olevista pelaajista ei saa ottaa dominoivaa roolia urheilusuorituksen aikana.

 
27.6.2023 09:46 Unified-koripallo

Mestaruuden voittaneessa naisten Unified-joukkueessa tunnelma tapissa: ”Kokonaisuudessaan saavutuksemme ovat olleet todella merkityksellisiä ja tärkeitä”

Sisusudet kaatoi finaalissa Egyptin 26–16 voittaen 2. divisioonan mestaruuden Berliinissä käydyissä Special Olympics -kesämaailmankisoissa. Kisamatkasta muodostui joukkueelle ikimuistoinen.

26.11.2022 09:46 Unified-koripallo

Special Olympics -korisviikko käyntiin lauantaina

Special Olympics -koripallossa vietetään Euroopan Basketball Weekiä 26.11.–4.12. Koripalloliitto rohkaisee kaikkia toiminnasta kiinnostuneita olemaan yhteydessä Unified-toimintaa järjestäviin seuroihin.

2.12.2021 12:09 Unified-koripallo

Katso upea minidokumentti Unified-koripallosta

Parhaillaan vietetään kansainvälistä Special Olympics -viikkoa. Special Olympics –koripallo on nostanut suosiotaan jatkuvasti Suomessa ja parhaillaan syyskaudella viiden eri seuran joukkueet pelasivat tosiaan vastaan.

26.8.2021 09:15 Unified-koripallo

Koripalloliitto järjestää Unified-koripalloleirin Kisakalliossa marraskuussa

Olympics-unified-koripalloleiri järjestetään 20.-21.11.2021 Kisakallion Urheiluopistolla Lohjalla yhteistyössä Paralympiakomitean kanssa.

27.5.2021 09:18 Unified-koripallo

Unified-koripallo Planet Companyn yhteiskunnallisten vaikuttavien tekojen listalle

Unified-koripallon lisäksi vähävaraisten perheiden koripalloharrastusta tukeva We deliver -rahasto on aiemmin valittu Planet Companyn asiantuntijoiden toimesta vaikuttavaksi teoksi.

26.3.2021 14:49 Koripalloliitto tiedottaa

Aikuisten harrastesarjat, seniorisarjat ja Special Olympics -sarjat pysäytetään

Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt vallitsevasta Suomen koronavirusepidemiasta johtuen pysäyttää Koripalloliiton sarjatoiminnan aikuisten alueellisten harrastesarjojen, seniorisarjojen ja Special Olympics -sarjojen osalta kokonaan. 

23.2.2021 17:35 Eteläinen alue

Nuorten valtakunnallisten ja kaikkien alueellisten sarjojen ottelut eteläisellä alueella tauolla maaliskuun loppuun asti, aluefinaalit perutaan

Kilpailujaos on tehnyt 23.2.2021 päätöksen, jonka mukaan niiden sairaanhoitopiirien alueilla, joilla harjoittelun ja pelaamisen estävät rajoitukset ovat voimassa, nuorten valtakunnallisten sarjojen joukkueet eivät pelaa koti- tai vierasotteluita 31.3.2021 asti.

4.12.2020 13:03 Unified-koripallo

Katso minidokumentti Unified-koripallosta: ”Täällä oppii kaikkea uutta ja saa uusia kavereita!”

Parhaillaan vietetään jokavuotista kansainvälistä Special Olympics -viikkoa. Laurea-ammattikoulun fysioterapeuttiopiskelijat tekivät hienon videon Puhu Junioreiden Unified-joukkueesta.

20.11.2020 19:45 Korisliiga

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän päätösten vaikutukset aikuisten pääsarjoihin sekä eteläisen alueen sarjatoimintaan

Koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan 19.11.2020, että pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Korisliiga ja muut pääsarjat jatkuvat pienin muutoksin, Eteläisellä alueella aikuisten harrastetoiminnassa, senioreiden SM-sarjoissa ja Unified-sarjoissa sarjatoiminta keskeytetään loppuvuodeksi.

2.5.2020 08:49 Unified-koripallo

Tietovisoja ja treenimotivaatiota etänä – Unified-joukkue pitää yhtä myös poikkeusaikana

Vaikka koris on tauolla, ei joukkueesta tarvitse luopua. PuHu Punaisten Unified-joukkue pitää yhteishenkeä yllä tapaamalla toisiaan viikoittain videon välityksellä. Joukkueen valmentaja Pirjo Pellikka pitää säännöllistä yhteydenpitoa erittäin tärkeänä Unified-toiminnan osalta.

Näytä lisää vastaavia