Sofia Pelanderilla vahva kausi Ruotsissa

1.4.2019 12:57 Sofia Pelanderin, 26, neljäs kausi Ruotsissa tuli päätökseen viime viikolla, kun Norrköping Dolphins putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Vaikka kauden päättyminen otti koville, niin kokonaisuudessaan Pelanderin kausi oli positiivinen.

Sofia Pelander pelasi uransa parhaan kauden Ruotsissa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Norrköpingin kausi oli varsin kaksijakoinen. Alkukausi meni hyvin, mutta loppuvuodesta loukkaantumiset sekoittivat pakkaa. Vuodenvaihteessa Norrköping liiteli seitsemän ottelun voittoputkessa, mutta kauden lopussa tuli jälleen vaikea hetki, kun viidestä viimeisestä runkosarjan ottelusta tuli vain yksi voitto. Dolphins sijoittui runkosarjassa neljänneksi ja sai pudotuspeleissä vastaansa Telge Basketin.

Pudotuspelit olivat äärimmäisen tiukat, sillä Telge vei ensimmäisen puolivälierän nimiinsä jatkoajan jälkeen pisteellä viime hetken kolmen pisteen heitolla ja toinen peli oli lähes toisinto, kun Telge nousi viimeisellä minuutilla viiden pisteen takaa-ajoasemasta pisteen voittoon.

- Erittäin kirvelevät tappiot, Pelander harmittelee.

- Olimme tyytyväisiä runkosarjaan, vaikka loppu meni vähän huonosti. Tavoitteena oli päästä viiden joukkoon ja saimme kotiedun pudotuspeleihin. Tiesimme Telgen olevan hyvä joukkue eikä heille häviäminen ole häpeä, mutta kyllä se harmittaa, että miten voi olla niin huonoa tuuria. Ensimmäisessä pelissä johdimme vielä 10 pisteellä pari minuuttia ennen loppua ja toisessakin viidellä viimeisellä minuutilla, Pelander manaa.

Vaikka putoaminen pudotuspeleissä kirpaisi, niin Pelander näki kauden kokonaiskuvan positiivisena.

- Runkosarjaan olimme tyytyväisiä. Meillä oli uusi joukkue ja uusi valmentaja, joka valittiin myös liigan vuoden valmentajaksi. Voimme olla tyytyväisiä tähän yhteiseen matkaamme ja meillä oli hyviä pelejä.

Salon Vilppaan kasvatti pelasi suht ehjän kauden vaikean viime kauden jälkeen. (Kuva: Ville Vuorinen)

Norrköpingille jäi myös loukkaantumisten osalta hieman jossiteltavaa, sillä poissaolot vaivasivat joukkueen kautta.

- Pelasimme koko kauden aika pienellä rotaatiolla. Meidän australialaispelaajamme Geraldine McCorkellilta meni selkä loppukaudesta ja hän puuttui loppukauden ajan. Emme välttämättä hävinneet kuitenkaan pudotuspeleissä sen takia, sillä muut nostivat samalla tasoaan, mutta hän oli meidän paras kolmen pisteen heittäjämme. Myös minulla olisi ehkä ollut hieman enemmän tilaa korin alla, kun nelospaikalla olisi ollut hyvin heittävä pelaaja.

Kulunut kausi oli Pelanderille jo neljäs Norrköpingissä. Tilastojen valossa hän pelasi uransa parhaan kauden, kun keskiarvoihin kirjattiin 13,5 pistettä, 9,1 levypalloa, 1,4 syöttöä ja 0,9 torjuntaa. Lisäksi hänet valittiin myös kahdesti kauden aikana kierroksen tähtiviisikkoon.

- Olin hieman yllättynyt miten hyvin kausi meni. Syksyllä olin muutamasta pelistä pois, joten kausi ei ollut täysin ehjä, mutta muuten olen tyytyväinen kauteeni. Sain vaikean viime kauden jälkeen itseluottamusta ja luottoa löytyi niin joukkuekavereilta kuin valmentajaltakin.

Opiskelut päätökseen pelaamisen ohessa

Pelaamisen ohella Pelander on opiskellut Norrköpingin yliopistossa lääketiedettä ja opinnot ovat viimeistä silausta vaille ohi. Hän on pystynyt yhdistämään pelaamisen ja opiskelun, vaikka matkaan on mahtunut myös hieman haasteita.

- Norrköping tuntuu jo toiselta kotipaikalta. Olen viihtynyt täällä hyvin ja saanut uusia ystäviä. Kun tänne on aina palannut, niin on tuntunut siltä kuin kotiin tulisi. Olen pystynyt pelaamaan korista ja yhdistämään siihen yliopisto-opiskelut ja harjoitusolosuhteet ovat olleet täällä ensiluokkaiset, kiittelee Pelander.

- Pelaamisen ja opiskelujen yhdistäminen on ollut ajoittain haastavaa ja siinä on ollut pientä sumplimista enkä ole varmasti pystynyt antamaan 100 prosenttia korikselle tai opiskeluille, mutta kaikki on mennyt siitä huolimatta hyvin. Sekä seuralta että koululta on tullut joustoa tarvittaessa. Monet nuoret ajattelevat, ettei opiskeluita ja koripalloa pysty kunnolla yhdistämään, mutta jos sitä tarpeeksi haluaa, niin se on aina mahdollista.

Pelander valmistuu kesällä lääkäriksi. (Kuva: Ville Vuorinen)

Pelander kokee kasvaneensa sekä pelaajana että ihmisenä neljän Norrköpingissä viettämänsä vuoden aikana.

- Tulin tänne suoraan Tshekistä ja silloin minulla oli keskiarvoina enemmän virheitä kuin heittoyrityksiä, Pelander naureskelee.

- Olen mennyt koripalloilijana eteenpäin ja vastuuta on tullut. Olen kasvanut paljon henkisesti ja olen ikuisesti kiitollinen Dolphinsille siitä miten he ovat minua auttaneet, jatkaa Pelander.

Nyt kun opiskelut on suoritettu, niin Pelanderin katseet on suunnattu kohti uusia pelikenttiä ja uusia haasteita.

- Haluaisin lähteä ulkomaille pelaamaan, vaikka onhan Ruotsikin ulkomaita. Täällä pelaajat ja liiga ovat tulleet tutuksi ja olen valmis uusiin haasteisiin. Ja jos homma menee pieleen, niin varmaan Norrköpingistä tai Ruotsista löytyy sitten joku paikka mihin palata, Pelander heittää.

Sofia Pelanderin kauden tilastot

Henkilöt

 
16.10.2019 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander odottaa EuroCupin kovia haasteita

Naisten EuroCup käynnistyy Sofia Pelanderin ja hänen edustamansa A3 Basket Uumajan osalta torstaina, kun joukkue kohtaa kotikentällä Orman Genclikin. Pelander odottaa EuroCupissa kovia pelejä.

5.10.2019 10:51 Susiladies

Espanjan Liga Femenina 2:ssa vahva suomalaisedustus

Espanjan kakkosliigassa, Liga Femenina 2:ssa, nähdään tulevalla kaudella vahva suomalaisedustus, kun sarjassa pelaa peräti neljä suomalaispelaajaa. Vilma Kesänen pelaa Barakaldossa, Helmi Tulonen Celta Vigossa, Anniina Äijänen Universitario de Ferrolissa ja Elina Koskimies aloittaa ammattilaisuransa GDKO Bizkaia Ibaizabalin riveissä.

2.10.2019 13:32 Susiladies

Sofia Pelanderilla uudet haasteet tutussa maassa

Neljä edelliskautta Ruotsin Basketliganin Norrköping Dolphinsissa pelannut Sofia Pelander jatkaa Ruotsissa, mutta joukkue vaihtuu ensi kaudeksi, kun hän teki sopimuksen Ruotsin mestari A3 Basket Uumajan kanssa. Tulevaan kauteen hän lähtee kovin odotuksin.

1.10.2019 14:45 Susiladies

Veera Pirttinen valmiina isoon rooliin Islannissa

Veera Pirttinen, 22, pelasi vahvan viime kauden Saksan Bundesliigassa ChemCats Chemnitzissä ja siirtyi täksi kaudeksi Islantiin Snæfell joukkueeseen. Pirttistä odottaa Islannissa iso rooli.

20.9.2019 17:27 Susiladies

Heta Äijänen ja Anissa Pounds valmiina kauteen Saksassa

Saksan koriskentillä nähdään tulevalla kaudella kaksi suomalaispelaajaa, kun Heta Äijänen, 21, aloittaa toisen kautensa Bundesliigassa Donau-Riesissä ja Anissa Pounds, 26, pelaa sarjaporrasta alempana MSP Bergische Löwenin joukkueessa.

14.9.2019 09:55 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta aloittaa kautensa lauantaina – ”Vastuuta tulee paljon ja rooli on iso”

Kesällä belgialaisen Antwerp Giantsin kanssa sopimuksen tehnyt Roosa Lehtoranta, 22, aloittaa kautensa uudessa seurassaan lauantaina. Loukkaantumisista uransa aikana kärsinyt Lehtoranta toivoo ehjää kautta.

2.5.2019 11:20 Susiladies

Anniina Äijänen tietää nyt mitä huipulle pääseminen vaatii

Neljän USA:n yliopistossa vietetyn kauden jälkeen Anniina Äijänen, 23, otti viime kesänä ensimmäisen askeleen ammattilaisena, kun hän pelasi menneen kauden Espanjan liigassa Sedis Basquetin joukkueessa. Kausi oli joukkueelle menestyksekäs, sillä se selvitti tiensä aina välieriin saakka ja samalla Äijänen sai vyölleen arvokasta kokemusta tulevaisuutta ajatellen.

25.4.2019 12:02 Susiladies

Kausi Islannissa oli Vilma Kesäselle hieno kokemus

Vilma Kesäsellä, 30, oli vahva kausi Islannin liigassa KR:n riveissä. Joukkueen taival päättyi välierissä, mutta Kesäselle kausi oli menestyksekäs ja hieno kokemus.

5.4.2019 12:15 Susiladies

Kausi Puolassa oli Annika Holopaiselle erilainen ja mielenkiintoinen kokemus

Annika Holopainen pelasi ensimmäisen kautensa Puolan kovassa pääsarjassa. Holopaisen kauteen mahtui paljon uusia ja mielenkiintoisia kokemuksia.

2.4.2019 11:42 Susiladies

Vilma Kesänen hyvässä iskussa Islannin liigan pudotuspeleihin

Islannin liigan pudotuspelit pyörähtävät käyntiin Vilma Kesäsen KR:n osalta keskiviikkona, kun vastaan asettuu runkosarjan voittaja Valur. Otteluparissa on erityistä jännitettä, sillä kyseessä on paikallisottelu.

21.3.2019 14:36 Susiladies

Suomalaisnaiset onnistuivat hienosti Saksan Bundesliigassa

Naisten Saksan Bundesliigassa nähtiin tällä kaudella vahva suomalaisedustus, kun sarjassa pelasi peräti viisi suomalaispelaajaa. Vaikka joukkueiden kaudet olivat vaikeat, ylsivät pelaajat hyviin suorituksiin.

30.1.2019 19:52 NCAA

Viimeistä NCAA-kauttaan pelaava Elina Koskimies: ”Isompaa roolia ei saa ilmaiseksi”

American Universityä edustava Elina Koskimies on noussut neljässä vuodessa joukkueensa avainpelaajaksi. Tällä kaudella tähtäimessä on konferenssivoitto sekä NCAA-turnaus, sen jälkeen Euroopan ammattilaiskentät.

25.1.2019 12:14 Susiladies

Sofia Pelander nauttii pelaamisesta – ”Kaikki tuntuu hyvältä”

Sofia Pelander, 26, pelaa vahvaa kautta Ruotsin liigan Norrköping Dolphinsin riveissä. Kolmasti tällä kaudella kierroksen tähdistöjoukkueeseen valittu Pelander nauttii pelaamisesta, kun pelit kulkevat ja voittoja tulee.

30.12.2018 09:36 Susiladies

Helmi Tulonen nauttinut vastuusta Saksassa – ”Olen päässyt hyvin pelaamaan”

Ensimmäistä kauttaan ammattilaisena pelaava Helmi Tulonen, 20, on ollut Saksan Bundesliigassa pelaavat Saarlouis Royalsin valopilkkuja tällä kaudella. Tulonen on ottanut heti ison roolin joukkueessa ja myös tulosta on tullut.

19.12.2018 14:36 Haastattelu

Tulokaskauttaan NCAA:ssa pelaava Lotta-Maj Lahtinen: ”Itsevarmuus on avain”

HBA:n peliasu vaihtui kesän aikana Georgia Techin paitaan, kun Lotta-Maj Lahtinen lähti Atlantaan tavoittelemaan unelmaansa ja keräämään kokemusta kansainvälisiltä koripallokentiltä. Nyt 19-vuotiaalla Lahtisella on takanaan kymmenen ottelua Yhdysvaltojen arvostetuimmassa yliopistosarjassa NCAA:ssa.

15.11.2018 12:19 Susiladies

Veera Pirttinen sopeutunut nopeasti Bundesliigan vaatimuksiin

Veera Pirttinen, 21, pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla ammattilaisena, kun hän teki kesällä sopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan ChemCats Chemnitzin kanssa. Vaikka joukkueen alkukausi on ollut vaikea, on Pirttinen aloittanut ammattilaisuransa hienosti.

6.10.2018 13:51 Susiladies

Anniina Äijänen ja Anissa Pounds tällä kaudella Espanjan kovissa sarjoissa

Anniina Äijänen, 23, ja Anissa Pounds, 25, ottavat ensimmäiset askeleensa ammattilaiskentillä Espanjassa. Äijänen teki pääsarjajoukkue Sedis Basquetin kanssa kesällä sopimuksen ja Pounds edustaa tulevalla kaudella Liga Femenina 2:ssa pelaavaa Club Maristas Corunaa.

5.10.2018 13:35 Susiladies

Annika Holopainen uudenlaisessa roolissa Puolassa

Annika Holopainen, 25, aloittaa toisen kautensa Euroopan ammattilaiskentillä, kun hän siirtyi kesällä kovaan Puolan sarjaan Politechnika Gdanskin joukkueeseen. Viime kauteen verrattuna Holopainen lähtee kauteen erilaisista asetelmista, sillä tällä kertaa hän on joukkueen kokenutta kaartia.

29.9.2018 10:16 Susiladies

Sofia Pelander jatkaa Ruotsissa – Janne Hänninen aloittaa Uppsalan päävalmentajana

Sofia Pelander ja Janne Hänninen ovat tällä kaudella suomalaisedustajat Ruotsin liigassa, kun Pelanderilla käynnistyy neljäs kausi Norrköping Dolphinsin joukkueessa ja Hänninen aloittaa ensimmäisen kautensa Uppsala Basketin päävalmentajana.

27.9.2018 17:20 Susiladies

Bundesliigassa vahva Susiladies-edustus

Saksan Bundesliiga pyörähtää käyntiin viikonloppuna ja sarjassa nähdään tällä kaudella ilahduttavasti peräti viisi suomalaispelaajaa.

Näytä lisää vastaavia