Sudenpennuilla takana vilkas viisien EM-kisojen maajoukkuekesä: ”Nousu on todella iso juttu”

30.8.2018 14:53 Suomen nuorisomaajoukkueiden maajoukkuekesä päättyi viime viikonloppuna, kun 16-vuotiaat tytöt nousivat A-divisioonaan pronssimitalin myötä. Suomen nuorisomaajoukkueiden kesän otteita kommentoivat Susiladiesin ja Susijengin päävalmentajat Pekka Salminen ja Henrik Dettmann.

Suomen 16-vuotiaat tytöt hävisivät Kreikalle välierissä, mutta pronssiottelussa oli mitalin lisäksi panoksena nousu ensi kesäksi A-divisioonaan. Päätösottelussa paremmasta ei jäänyt epäselvyyttä, kun Sudenpennut höykyttivät Valko-Venäjää 86-52.

18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue taas eteni voittamattomana puolivälieriin asti, mutta Israel eteni mitalipeleihin 73-79-voitolla ja Suomi sijoittui lopulta seitsemänneksi. Molempien tyttömaajoukkueiden yhteissaldo kesän EM-otteluissa oli 13 voittoa ja kolme tappiota.

– Meidän koripalloperheessä on jo pitkään ollut tiedossa, että meillä on hyviä tyttömaajoukkueita, jotka ovat aivan Euroopan huippua, mutta EM-kisoissa olemme hävinneet sen ratkaisevan pelin. 18-vuotiaat tytöt pelasivat loistavat kisat, mutta yksi lamaantuminen puolivälierissä kostautui, Susiladiesin päävalmentaja Pekka Salminen kertoo.

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen nousuhaaveet katkaistiin Israelin toimesta. Kuva: FIBA

– 16-vuotiaat taas onnistuivat omassaan. Olin itse paikalla katsomassa kolme viimeistä peliä ja oli hienoa seurata läheltä sitä itseluottamusta ja innostusta, joka joukkueessa oli. Heilläkin oli yksi huono ottelu mukana, mutta silti he onnistuivat hoitamaan homman kotiin.

Suomen tyttömaajoukkue pelasi edellisen kerran EM-kisojen A-divisioonassa vuonna 2011.

– Nousu on todella iso juttu. Meillä on paljon hyviä pelaajia, jotka saavat vielä pykälän verran parempia kansainvälisiä pelejä. Meillä on paljon tyttökoripalloon sitoutuneita valmentajia seura- ja maajoukkuetasolla, joiden työstä tämä on osoitus. Tämä oli ensimmäinen askel. Toinen on 18-vuotiaiden nousu.

Tämä kuva jää historiaan. Suomen 16-vuotiaat tytöt juhlivat nousua A-divisioonaan. Kuva: FIBA

– Jos jollain on ollut epäuskoa tulevaisuudesta, niin tämä palauttaa uskon takaisin. Nyt tiedetään jo tuloksen kautta, että meillä on Euroopan huippupelaajia. Väistämättä tämä tulee johtamaan siihen, että naisten maajoukkue pääsee EM-lopputurnaukseen lähitulevaisuudessa, Salminen sanoo.

– 16-vuotiaiden tyttöjen nousu A-divisioonaan oli erinomaisen hieno juttu. He pelasivat korkealla tasolla koko turnauksen. Hieman paremmalla onnella meillä olisi nyt kaksi tyttöjoukkuetta A-divisioonassa. Toivottavasti olemme pysyvästi tilanteessa, jossa tyttömaajoukkueemme pelaavat A-tason koripalloa, Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann kehaisee.

18-vuotiaat pojat säilyttivät A-divisioonapaikkansa paineen alla

Poikapuolella Suomen 20-vuotiaat miehet aloittivat EM-kisaurakkansa ensimmäisinä. B-divisioonan EM-kisojen alkulohkon toiselta sijalta Sudenpennut eteni kahdeksan parhaan joukkoon, mutta puolivälierissä Venäjä oli vahvempi. Suomi voitti viimeiset kaksi otteluaan sijoittuen viidenneksi.

Jyri Lehtosen komentama 20-vuotiaat miehet sijoittuivat viidenneksi. Kuva: FIBA

– 20-vuotiaiden maajoukkue jäi ehkä hieman niistä odotuksista, joita heille ennen turnausta asetettiin. Tässä turnausjärjestelmässä on tärkeää voittaa se yksi tärkeä ottelu, mikä heille oli tappioon päättynyt peli Venäjää vastaan. Potentiaalin perusteella aineksia oli pelata noususta A-divisioonaankin, Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann kommentoi.

18-vuotiaiden poikien maajoukkue ajautui taistelemaan A-divisioonan EM-kisoissa perinnöstä, kun viimeisessä ottelussa vastaan Kreikkaa vastaan panoksena oli A-divisioonassa säilyminen. Nuoret lupaukset pitivät päänsä kukistaen Kreikan jatkoajan jälkeen.

18-vuotiaat pojat pitivät paikkansa A-divisioonassa. Kuva: FIBA

– Kaikki loukkaantumiset huomioon ottaen 18-vuotiaat pojat hoitivat leiviskänsä todella hyvin. Joukkue pelasi hienoa korista ja onnistui päättämään turnauksen kahteen voittoon paineen alla. Paikka kahdeksan parhaan joukossa oli kahden heiton päässä ja yksilötasolla useampikin pelaaja osoitti kansainvälisen potentiaalinsa.

16-vuotiaiden poikien maajoukkue päätti B-divisioonan EM-kisansa 13. sijaan pelaten kahdeksan ottelua, joista neljä päättyi voittoon.

16-vuotiaille pojilla oli vaikea kesä, mutta kansainvälistä kokemusta kertyi. Kuva: FIBA

– 16-vuotiaissa pojissa osoittautui pienen maan ongelma, eli materiaalin kapeus. Jos neljä aloitusviisikon poikaa on pidempiä jaksoja poissa, se syö väistämättä koko joukkueen pelaamista ja muut pelaajat joutuvat itselleen tuntemattomiin rooleihin. Joukkue sai kuitenkin kesästä arvokasta kansainvälistä kokemusta ja voi lähteä hyvillä mielin tulevaa kohti.

 
6.2.2024 16:35 Sudenpennut

Sudenpentujen EM-kisojen lohkot kesälle arvottu – MU18 saa kotikisoihin mielenkiintoisen alkulohkon

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA järjesti tiistaina Saksan Freisingissa ensi kesän koripallon nuorten EM-turnausten lohkoarvonnat. Tampereen kotikisoissa esiintyvä 18-vuotiaiden poikien maajoukkue kohtaa alkulohkossaan Slovenian, Espanjan ja Liettuan.

27.12.2023 10:03 Pääjuttu

Nuorten maajoukkueilla edessä ainutlaatuinen arvokisakesä, valmennustiimeissä ennätysmäärä naisia

Nuorten maajoukkueet aloittavat vastanimettyjen valmennustiimien johdossa valmistautumisen ainutlaatuiseen vuoteen: Koripallon nuorten MM-kisoissa nähdään toista kertaa historiassa suomalaisjoukkue, kun 17-vuotiaat tytöt pelaavat heinäkuussa Meksikossa. Heti perään katseet kääntyvät Tampereelle, jossa 18-vuotiaat pojat isännöivät EM-kisoja.

14.2.2023 14:36 Sudenpennut

Sudenpentujen maajoukkuekesän 2023 EM-kisalohkot ovat selvinneet

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA arpoi tänään tiistaina 14.2. Freisingissä, Saksassa, nuorten maajoukkueiden EM-kisojen lohkot kesälle 2023. Suomen kuudesta nuorisomaajoukkueesta tulevana kesänä A-divisioonan EM-kisoissa pelaa peräti viisi.

29.12.2022 09:05 Sudenpennut

Sudenpentujen maajoukkuevalmentajat valittu vuodelle 2023

Nuorten koripallomaajoukkueiden valmentajat on valittu vuodelle 2023. Sudenpentujen päävalmentajat pysyvät pitkälti samoina, mutta uutena nimenä nähdään Henri Clement, joka ottaa komentoonsa 15-vuotiaiden poikien maajoukkueen.

16.2.2022 08:28 Sudenpennut

Sudenpentujen maajoukkuekesän 2022 EM-kisalohkot ovat selvinneet

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA arpoi tiistaina 15.2. Freisingissä, Saksassa, nuorten maajoukkueiden EM-kisojen lohkot kesälle 2022. Suomen kaikki tyttömaajoukkueet pelaavat A-divisioonan EM-kisoissa, pojat taas B-divisioonassa.

23.12.2021 09:31 Sudenpennut

Sudenpentujen maajoukkuevalmentajat valittu vuodelle 2022

Nuorten koripallomaajoukkueiden valmentajat on valittu vuodelle 2022. Sudenpentujen päävalmentajat pysyvät pitkälti samoina, mutta uutena nimenä nähdään Petri Virtanen, joka ottaa komentoonsa 20-vuotiaiden miesten maajoukkueen.

7.12.2020 15:37 Sudenpennut

Nuorten maajoukkuevalmentajat valittu vuodelle 2021

Sudenpentujen valmentajat maajoukkuekesälle 2021 on valittu. Sudenpentujen valmennuksesta löytyy hieno jatkumo, jossa monet valmentajat ovat tuttuja nimiä jo aiemmilta maajoukkuevuosilta.

18.11.2019 12:24 Sudenpennut

Nuorten maajoukkuevalmentajat valittu vuodelle 2020

Sudenpentujen valmentajat maajoukkuekesälle 2020 on valittu. Sudenpennut on tulevana kesänä jälleen huippuvalmentajien opissa.

22.1.2019 08:52 Sudenpennut

Sudenpentujen maajoukkuevalmentajat valittu kesälle 2019

Suomen nuorisomaajoukkueiden valmentajat maajoukkuekesälle 2019 on valittu. Sudenpennut on myös tulevana kesänä huippuvalmentajien opissa.

13.12.2018 14:42 Sudenpennut

Sudenpentujen maajoukkuekesän 2019 EM-lohkot ratkesivat

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA suoritti torstaina 13.12. kesän 2019 koripallon nuorten EM-turnausten lohkoarvonnat Belgradissa.

Näytä lisää vastaavia