Sudenpentujen Emerita Mashaire: ”Vahvat ajot kohti koria on mun juttu”

9.1.2019 12:34 Viime viikolla perinteikkäässä Baltic Sea Basketball Cupissa nähtiin jälleen kerran Suomen tulevaisuuden koripallolupauksia. Yhtenä tähtenä tuikki Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen Emerita Mashaire, 17.

Emerita Mashaire kuuluu Suomen naiskoripallon lupauksiin. Kuva: Ville Vuorinen.

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueella oli lähtövaikeuksia vuotuisessa Balticissa, kun Latvia ei päästänyt suomalaisia pelaamaan vahvuuksiensa tai pelitapansa mukaisesti. Latvian EM- ja MM-kisoja kiertänyt ikäluokka vei voiton 93-81.

– Se ensimmäinen peli oli sellaista sähellystä, kun uusi joukkue on muodostumisvaiheessa. Siitä se sitten lähti muodostumaan ja loppua kohti parani, Mashaire kertoo.

Sudenpennut pesi turkkinsa voittamalla ensin Viron 27 pisteellä ja pistäen vielä paremmaksi höykyttämällä Ruotsia ylivoimaisesti 95-47.

– Viimeinen peli oli meiltä selkeästi paras. Joukkueena löydettiin yhteiset sävelet aika lyhyessä ajassa.

Hopealle sijoittuneessa Sudenpennuissa riittää potentiaalisia tulevaisuuden tähtiä aina naisten maajoukkueeseen saakka. Monipuolisuudellaan säväyttänyt Mashaire kuului joukkueen ehdottomaan eliittiin 12,0 pisteen, 4,7 levypallon, 3,3 syötön ja 5,0 riiston keskiarvoilla.

– Olen sellainen semifyysinen pelaaja, mutta samalla pystyn pelaamaan pienempiäkin pelipaikkoja ja pienempiä vastustajia vastaan. Vahvat ajot kohti koria on hyökkäyspäässä se oma juttu.

– En ollut aiemmin ollut Balticissa, niin itselle oli tosi siisti kokemus. Olin myös ensimmäistä kertaa maajoukkueessa aloitusviisikossa, niin oli kivaa päästä pelaamaan kunnolla, Mashaire hymyilee.

LePyn ja Ringsiden kautta HBA:han.

17-vuotias Mashaire on LePyn kasvatti. Kuva: Vesa Koivunen.

177-senttinen Mashaire aloitti koripallotaipaleensa 7-vuotiaana Leppävaaran Pyrinnössä. Juniorivuotensa hän on viettänyt kasvattajaseuransa lisäksi PuHussa ja näiden kahden seuran yhdistelmäjoukkueessa Ringsidessa.

– Alkuun koetin alkuun erilaisia harrastuksia kuten luistelua ja futista, mutta koris vaan oli se juttu heti ensimmäisistä treeneistä lähtien. Siitä se lähti eteenpäin, Mashaire kertoo.

Mashairen ensimmäinen valmentaja Sini Tiainen-Salonen on jättänyt tärkeän jäljen nuoren lupauksen tiellä kohti Suomen kärkeä, kuten myös vanhemman iän Ringside-valmentaja Jussi Syrjänen. 

Kuluvalla kaudella Mashaire pelaa aikuisissa kahdessa eri joukkueessa: HBA:ssa Naisten Korisliigaa ja naisten ykkösdivisioonaa Ringsidessa. Pääsarjatasolla hän on pelannut viisi ottelua 0,6 pisteen ja 1,0 levypallon keskiarvoilla, kun taas ykkösdivisioonassa on syntynyt keskimäärin 12,4 pistettä, 5,1 levypalloa, 2,7 syöttöä ja 2,4 riistoa ottelua kohden.

Mashaire aloitti jo keväällä harjoittelun Mäkelänrinteen urheilulukiossa, mutta siirtyi kokonaan harjoitusrinkiin syksyllä koulujen alkaessa.

– Ympäristönä Märsky on aika paljon erilainen kuin muut. Käy koulua, jossa on oma joukkue ja kaikki treenaa todella tavoitteellisesti. Se on kehittänyt monella eri tavalla eteenpäin.

Tulevaisuuden suunnitelmat lukion toista luokkaa käyvälle Mashairelle ovat piirtyneet jo kauan aikaa sitten verkkokalvoille.

– Ihan pienestä lähtien, joskus kolmannella luokalla, muotoutui se unelma, että haluan lukioon Märskyyn, jenkkeihin yliopistoon ja WNBA:han, Mashaire nauraa.

– Kun koripallo on ohi pitkän ajan päästä, niin sitten haluan olla asianajaja, joten koulutus on tosi tärkeä.

Mashairen voi nähdä pelinkentillä seuraavan kerran Naisten Korisliigassa torstaina 10.1. HBA:n emännöidessä Torpan Poikia Mäkelänrinteen Uintikeskuksessa. Ringside taas pelaa seuraavan kerran Tampereen Pyrintöä vastaan Pyynikillä 13.1.

 
14.7.2020 13:02 WU18

Henriikka Vähäuski on kypsynyt Kouvottarissa rymisteleväksi aikuispelaajaksi

Nuorten maajoukkueryhmässä kesän viettävä Henriikka Vähäuski, 18, on kasvanut kontakteja välttelevästä junioripelaajasta rymisteleväksi naisten Korisliiga-sentteriksi. Vähäuski on malliesimerkki Kouvojen lähivuosien panostuksesta nais- ja tyttökoripalloon.

31.12.2019 13:51 Susijengi

2019 oli suomalaisen tyttökoripallon supervuosi

WU18-tyttöjen B-divisioonan EM-kulta, WU20-naisten B-divisioonan EM-hopea ja WU16- tyttöjen EM-kisojen 10. sija nostivat tyttöjuniorit Suomi-koriksen puheenaiheiksi vuodella 2019. Vuoden muita kohokohtia olivat mm. Lauri Markkasen näytöt Chicago Bullsissa, Antti Zittingin nimitys FIBA:n hallitukseen sekä Karhu Basketin ja Peli-Karhujen tuplamestaruudet.

7.6.2012 Haastattelu

Tuomas Iisalosta Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja

Suomen Koripallon Pelaajayhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi on valittu tulevaksi kaudeksi I divisioonan Tapiolan Honkaan siirtyvä maajoukkuetakamies Tuomas Iisalo, 29. Loviisalaislähtöisen Iisalon mukaan Pelaajayhdistys on aktivoitunut kiitettävästi viime vuosien aikana.

6.2.2024 16:35 Sudenpennut

Sudenpentujen EM-kisojen lohkot kesälle arvottu – MU18 saa kotikisoihin mielenkiintoisen alkulohkon

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA järjesti tiistaina Saksan Freisingissa ensi kesän koripallon nuorten EM-turnausten lohkoarvonnat. Tampereen kotikisoissa esiintyvä 18-vuotiaiden poikien maajoukkue kohtaa alkulohkossaan Slovenian, Espanjan ja Liettuan.

5.1.2024 17:24 Sudenpennut

Sudenpennuille kolme kultamitalia tuliaisiksi Tallinnan Baltic Sea Cupista

Suomen nuorisomaajoukkueet, Sudenpennut, lähti kotimatkalle kolme tusinallista kultamitaleita taskussaan Tallinnasta, kun Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen ja poikien sekä 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueet juhlivat Baltic Sea Basketball Cupin mestaruutta.

4.1.2024 23:10 Sudenpennut

Sudenpennuille jo toinen kolmen voiton päivä Tallinnan Baltic Sea Cupissa

Suomen nuorisomaajoukkueet nappasivat jo toistamiseen kolme voittoa neljästä mahdollisesta Tallinnassa pelattavassa Baltic Sea Basketball Cupissa. Suomen vastustaja turnauksen toisena päivänä oli Viro.

3.1.2024 20:07 Sudenpennut

Sudenpennuille kolme voittoa neljästä Latviaa vastaan Baltic Sea Cupin avauspäivänä

Suomen nuorisomaajoukkueet nappasivat kolme voittoa neljästä Latviaa vastaan Tallinnassa tänään alkaneessa Baltic Sea Basketball Cupissa. Latvia pelaa Suomen tapaan ensi kesänä A-divisioonan EM-kisoissa 16- ja 18-vuotiaiden ikäluokissa sekä tytöissä että pojissa.

1.1.2024 16:05 Sudenpennut

Suomen nuorisomaajoukkueet valittu Tallinnassa pelattavaan Baltic Sea Basketball Cupiin 2024

Suomen 16- ja 18-vuotiaiden tyttöjen ja poikien maajoukkueet on valittu Baltic Sea Basketball Cupiin. Perinteikäs maajoukkuevuoden käynnistävä turnaus pelataan Audentesin urheilukoulussa, Tallinnassa, 3.-5.1.2024.

27.12.2023 10:03 Pääjuttu

Nuorten maajoukkueilla edessä ainutlaatuinen arvokisakesä, valmennustiimeissä ennätysmäärä naisia

Nuorten maajoukkueet aloittavat vastanimettyjen valmennustiimien johdossa valmistautumisen ainutlaatuiseen vuoteen: Koripallon nuorten MM-kisoissa nähdään toista kertaa historiassa suomalaisjoukkue, kun 17-vuotiaat tytöt pelaavat heinäkuussa Meksikossa. Heti perään katseet kääntyvät Tampereelle, jossa 18-vuotiaat pojat isännöivät EM-kisoja.

21.12.2023 14:00 Korisliiga

Kilpailuvuoden 2024–25 Korisliigojen sarjalisenssien hakijat selvillä

Korisliigan ja naisten Korisliigan sarjamääräysten mukaisesti Korisliigan, naisten Korisliigan, miesten I divisioona A:n ja naisten I divisioonan seurojen piti hakea kilpailuvuoden 2024–25 sarjalisenssiä kyseisiin sarjoihin sarjalisenssihakemuksella joulukuun 15. päivään mennessä.

Näytä lisää vastaavia