Sudenpentujen Perttu Blomgren: ”Pallollisen puolustus on vahvuuteni”

13.1.2019 09:53 Viime viikolla perinteikkäässä Baltic Sea Basketball Cupissa Perttu Blomgren, 17, valittiin koko turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi, kun Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue huuhtoi kultaa puhtaalla pelillä.

Perttu Blomgren kuuluu Sudenpentujen huippulupauksiin. Kuva: Goranka Zloporubovic

Jo monta vuotta vuodenvaihteen jälkeen Suomen nuorisomaajoukkueet ovat matkustaneet Tallinnaan ottamaan mittaa Latviasta, Virosta ja Ruotsista. Usein juuri nämä turnauksen antavat osviittaa Sudenpentujen maajoukkuekesän tähtipelaajista.

– Omasta mielestäni pelasin aika tasaisesti koko turnauksen, Blomgren kertoo.

Jokainen ikäluokka on erilainen ja tämän vuoden MU18-maajoukkue erottautui ennen kaikkea puolustuksellaan. Paimentamassa vastustajien kärkinimiä nähtiin useimmiten 193-senttinen Blomgren, jonka rakkikoiramainen asenne, vikkelät jalat ja pitkät kädet tekevät hänestä jokaisen pallonkäsittelijän painajaisen.

– Pallollisen puolustus, ja puolustus ylipäätänsä, on oma vahvuus. Hyökkäyspäässä sitten pystyn tarvittaessa voittamaan oman pelaajan, jonka jälkeen pystyn tekemään joko oman korin tai löytämään vapaan pelaajan.

Puolustuksen lisäksi monipuolisuus on juniorisarjoissa tripla-tuplia liukuhihnalta tehtailleen Blomgrenin valttikortti: Balticissa syntyivät 10,0 pisteen, 5,0 levypallon, 5,0 syötön ja 2,3 riiston ottelukohtaiset keskiarvot.

Myös joukkueella kulki lyhyestä valmistautumisesta huolimatta oivasti. Ensimmäisessä ottelussa Latvia kaatui niukasti 66-65, jonka jälkeen Viro ja Ruotsi kaatuivat selkeästi. Erityisesti tilastoista hyppäsivät silmille vastustajien alhaiset pistelukemat: Latvia 65, Viro 59 ja Ruotsi 39.

– Nämä oli meidän ensimmäiset yhteiset pelit vasta. Opimme vasta pelaamaan toistemme kanssa ja tuntemaan kentällä, että missä kukin on hyvä. Puolustus oli helppoa löytää. Kaikki ymmärsi, että miten puolustustaktiikka menee ja toteutettiin sitä aika hyvin läpi turnauksen.

Lapuan kautta Märskyyn

Blomgren ehti pelata jo Korisliigaa kasvattaseuransa riveissä. Kuva: Ville Vuorinen.

Lapuan Korikobrien kasvatti Blomgren ajautui koripallon pariin toisen lajin kautta. Vaikka perheestä ei löytynyt merkittävää koripallotaustaa, niin kaveripiiri vei Korikobrien harjoituksiin.

– Siinä kahdeksan- tai yhdeksänvuotiaana pelasin futista ja huomasin, että olen paljon pidempi kuin muut. Muutama kaveri harrasti korista, niin ajattelin mennä mukaan ja kokeilla, Blomgren taustoittaa.

Pohjanmaalla on tehty jo pitkään laadukasta nuoren pelaajien kasvatustyötä ja Blomgren on päässyt nauttimaan sekä Lapualla että Kauhajoella muun muassa Timo Hakamaan ja Jussi Turjan opeista. Yhtenä palkintona pitkäjänteisestä työstä vuonna 2017 Blomgren valittiin Jordan Brand Classic -leirille, jonne kutsutaan 40 eurooppalaista huippulupausta.

Kasvattajaseurassaan Blomgren eteni päätyyn saakka. Debyyttinsä Korisliigassa Blomgren teki jo 2015/16, mutta viime kaudella, lukion ensimmäisen vuoden opiskelijana, Blomgren pelasi jo rotaatiominuutteja 12 per ottelu Kobrien vitjassa.

– Sain pelata ikään nähden suhteellisen paljon. Siitä sai hyvää kokemusta ja huomasi, että aikuisten tasolla pelitempo ja -kovuus eroaa todella paljon junnupeleistä. Virheisiin ei ole varaa.

Toiselle lukiovuodelle Blomgren vaihtoi Pohjanmaan lakeudet pääkaupunkiseudun vilinään, kun hän siirtyi Mäkelänrinteen urheilulukioon ja pelaamaan Divari A:ta HBA-Märskyyn, jossa hän on tehnyt keskimäärin 8,2 pistettä, 4,4 levypalloa, 2,6 syöttöä ja 2,3 riistoa ottelua kohden.

– Siinä vähän mietittiin vanhempien ja Märskyn valmentajien kanssa, että tulenko jo ensimmäiseksi vuodeksi. Päädyttiin lopulta siihen, että saan Lapualla lukion käyntiin ja saan pelata Kobrissa vielä yhden kauden Korisliigaa miesten kanssa.

– Märskyssä olen saanut yhdistettyä koulun ja urheilun aika hyvin yhteen. Treenit poikkeavat aika paljon Korisliigasta, kun ei tarvitse keskittyä niin paljon vastustajan taktiikoihin. Saa enemmän henkilökohtaista harjoitusta.

Blomgrenin voi nähdä parketeilla seuraavan kerran Munkkiniemen Yhteiskoululla torstaina 17.1. kello 19:00, kun HBA-Märsky kohtaa vierasottelussa Torpan Pojat.

Henkilöt

 
27.1.2017 Haastattelu

HBA-Märskyn Edon Maxhuni asettaa koripallourallaan riman korkealle

Jonkinlainen aikakausi nuoren koripallon huippulupauksen elämässä umpeutui joulukuussa, kun neljät nuorten EM-kisat kolunnut Edon Maxhuni, 18, pomputti viimeisen kerran palloa joulukuussa poikamaajoukkueen riveissä Turkin 18-vuotiaiden EM-kisoissa. HBA-Märskyn ja Divari A:n pistekärki Maxhuni tähtää nyt yliopistoon, 20-vuotiaiden maajoukkueeseen, Susijengiin ja vielä pidemmälle.

6.2.2024 16:35 Sudenpennut

Sudenpentujen EM-kisojen lohkot kesälle arvottu – MU18 saa kotikisoihin mielenkiintoisen alkulohkon

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA järjesti tiistaina Saksan Freisingissa ensi kesän koripallon nuorten EM-turnausten lohkoarvonnat. Tampereen kotikisoissa esiintyvä 18-vuotiaiden poikien maajoukkue kohtaa alkulohkossaan Slovenian, Espanjan ja Liettuan.

5.1.2024 17:24 Sudenpennut

Sudenpennuille kolme kultamitalia tuliaisiksi Tallinnan Baltic Sea Cupista

Suomen nuorisomaajoukkueet, Sudenpennut, lähti kotimatkalle kolme tusinallista kultamitaleita taskussaan Tallinnasta, kun Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen ja poikien sekä 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueet juhlivat Baltic Sea Basketball Cupin mestaruutta.

4.1.2024 23:10 Sudenpennut

Sudenpennuille jo toinen kolmen voiton päivä Tallinnan Baltic Sea Cupissa

Suomen nuorisomaajoukkueet nappasivat jo toistamiseen kolme voittoa neljästä mahdollisesta Tallinnassa pelattavassa Baltic Sea Basketball Cupissa. Suomen vastustaja turnauksen toisena päivänä oli Viro.

3.1.2024 20:07 Sudenpennut

Sudenpennuille kolme voittoa neljästä Latviaa vastaan Baltic Sea Cupin avauspäivänä

Suomen nuorisomaajoukkueet nappasivat kolme voittoa neljästä Latviaa vastaan Tallinnassa tänään alkaneessa Baltic Sea Basketball Cupissa. Latvia pelaa Suomen tapaan ensi kesänä A-divisioonan EM-kisoissa 16- ja 18-vuotiaiden ikäluokissa sekä tytöissä että pojissa.

1.1.2024 16:05 Sudenpennut

Suomen nuorisomaajoukkueet valittu Tallinnassa pelattavaan Baltic Sea Basketball Cupiin 2024

Suomen 16- ja 18-vuotiaiden tyttöjen ja poikien maajoukkueet on valittu Baltic Sea Basketball Cupiin. Perinteikäs maajoukkuevuoden käynnistävä turnaus pelataan Audentesin urheilukoulussa, Tallinnassa, 3.-5.1.2024.

27.12.2023 10:03 Pääjuttu

Nuorten maajoukkueilla edessä ainutlaatuinen arvokisakesä, valmennustiimeissä ennätysmäärä naisia

Nuorten maajoukkueet aloittavat vastanimettyjen valmennustiimien johdossa valmistautumisen ainutlaatuiseen vuoteen: Koripallon nuorten MM-kisoissa nähdään toista kertaa historiassa suomalaisjoukkue, kun 17-vuotiaat tytöt pelaavat heinäkuussa Meksikossa. Heti perään katseet kääntyvät Tampereelle, jossa 18-vuotiaat pojat isännöivät EM-kisoja.

31.7.2023 19:30 Sudenpennut

Elmeri Abbey syöttökuningas 18-vuotiaiden EM-kilpailuissa

Elmeri Abbey vei nimiinsä syöttö tilaston 18-vuotiaiden poikien A-divisioonan EM-kilpailuissa. Riistotilastossa hän oli toinen.

30.7.2023 17:29 Sudenpennut

Alle 18-vuotiaat pojat päättivät EM-kisat voittoon

Alle 18-vuotiaat pojat nappasivat voiton Tshekistä ikäluokan EM-kisoissa 81-76 (40-42). 16-vuotiaat puolestaan kaatoivat EM-kenraalissaan Belgian 74-56 (28-28). 15-vuotiaiden maajoukkue hävisi Liettualle 110-58 (60-27).

29.7.2023 23:36 Sudenpennut

Tanska karkasi 18-vuotiailta pojilta

Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkue kärsi tappion A-divisioonan EM-kisoissa Tanskalle 92-70 (49-45). Alle 16-vuotiaat pojat saivat maaottelussa oppitunnin Ranskalta. Ottelu päättyi Ranskan voittoon 102-53 (41-18).

Näytä lisää vastaavia