Sunnuntain voittoheiton upottanut Lauri Markkanen: ”Uskoin, että seuraava heitto menee sisään”

4.7.2022 10:02 Kroatia oli onnistunut jäähdyttämään Lauri Markkasen tulikuuman heittokäden sunnuntain MM-karsintaottelun jälkipuoliskolla, mutta Jyväskylän jätti osui silloin, kun joukkue sitä eniten kaipasi ja johdatti Susijengin kahden pisteen vierasvoittoon. Markkasen mukaan kaksi voittoa oli joukkueen tavoite keskikesän karsintaikkunasta ja MM-kisapaikka täysin omissa käsissä.

Lauri Markkanen osui sunnuntaina silloin, kun Susijengi sitä eniten kaipasi. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Vielä kaksi minuuttia ennen sunnuntai-illan MM-karsintaottelun loppua Kroatia johti Susijengiä lukemin 78–70. Kroatian kivittämät vapaaheitot, Susijengin terävä joukkuepuolustus ja Ilari Seppälän ja Edon Maxhunin kolmoset antoivat vieraille kuitenkin mahdollisuuden venyä voittoon.

Kukaan tuskin yllättyi, että Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi piirsi aikalisällä 13 sekuntia ennen loppua kolmospaikan Markkaselle. Työkalupakissa oli kuitenkin muutakin kättä pidempää.

- Meillä oli muitakin optioita. Sasu (Salin) juoksi toiseen nurkkaan ja tiesimme, että Kroatialla on joukkuevirheet täynnä, joten voimme hyökätä rohkeasti. Kun Petteri (Koponen) lähti ajamaan ja Kroatia tuplasi, sain häneltä älyttömän hyvän syötön suoraan heittotaskuun, Markkanen kertaa.

- Olin siinä vaiheessa heittänyt aika monta kolmosta putkeen ohi, mutta uskoin, että seuraava heitto menee sisään. Sellaisesta syötöstä, jonka Petsku antoi, oli älyttömän helppo heittää.

Koripallon jumalat antoivat kuitenkin Kroatialle vielä mahdollisuuden nousta MM-jatkokarsintoihin. Alexander Madsen puolusti Bojan Bogdanovicin potentiaalisen voittokolmosen harakoille, mutta Markkaselle vihellettiin viides virhe levypallotilanteessa 216-senttistä Ivica Zubacia vastaan.

Onni onnettomuudessa, että Zubacin käsi tärisi pahasti vapaaheittoviivalla.

- Lähdin sulkemaan Zubacia yhden käsivarren kontaktilla, mikä on sääntöjen mukaan sallittua. Zubac hyppäsi ilmaan ja mun käsi jäi siihen koukkuun. En tiedä oliko oikea tuomio, mutta tuomarit katsoivat videolta ja kai se virhe oli. Olisi ollut kivempi mennä siitä suoraan pukkariin juhlimaan, mutta tämäkin käy.

Puola 2017, Bosnia 2018, Sveitsi 2020, Kroatia 2022

Kroatia-ottelun ensimmäinen puolisko oli uuden päävalmentajan Lassi Tuovin mukaan karsintojen parasta Susijengiä. Kahdentoista miehen pelaajarotaatiosta löytyi ratkaisijoita hyökkäyspäähän ja tuoreita jalkoja puolustuspäähän. Kroatian pelaajien mielenhallinta rakoili pahasti jo kahden minuutin pelin jälkeen.

- Tauolla kuuli pukukoppikäytävälle asti, että Kroatian valmentaja ei ollut tyytyväinen. Tiedettiin sen perusteella ja muutenkin, että ne tulee kovaa toiselle puoliskolle, Markkanen hymyilee.

Niinhän se meni. Bojan Bogdanovic kohosi esille Kroatian taisteluhengen ilmentymänä tauon jälkeen. Sasu Salinin hetkellisen kolmosvireen myötä Susijengi johti vielä lukemissa 47–57, jonka jälkeen Kroatia otti huolellisella hyökkäyspelaamisellaan otteen pelistä ja karkasi parhaimmillaan kahdeksan pisteen päähän.

- Täytyy antaa kaikki krediitit Kroatialle. Ruotsi-pelissä koettiin itse omissa nahoissamme se, miten vaikeaa on tehdä tuollainen comeback ja minkä verran energiaa se vie. Kroatia teki saman meitä vastaan ja onnistui melkein klaaraamaan.

Kroatia-ottelusta tullaan jatkossa puhumaan samaan hengenvetoon mm. syksyn 2017 EM-kisojen Puola-nousun, Bosnian Zenicassa 2018 haetun kirivoiton ja helmikuun 2020 Sveitsi-vieraspelin kanssa – sanakirjaesimerkkinä siitä, että Susijengi ei luovuta, vaikka vaikealta näyttäisikin.

- Kroatia sai yleisön villittyä ja hengen päälle, mutta me rauhoiteltiin itseämme ja peliä emmekä lähteneet höntyilemään. Vaikka pari kertaa Kroatia oli karata, me ei luovutettu. Tiedettiin, että meillä on mahdollisuus voittaa ja näytettiin meidän isoa sydäntä.

Breikin jälkeen elokuuta kohti

MM-karsintojen ensimmäinen vaihe on Susijengin ja koko C-lohkon osalta taputeltu. Pelit päättyivät myös D-lohkossa, jonka kolme parasta joukkuetta muodostavat Susijengin, Slovenian ja Ruotsin kanssa yhteisen MM-jatkokarsintalohkon.

Suomalaisittain asetelmat eivät voisi olla paremmat. Takataskussa on viisi voittoa kuudesta ottelusta. Lyhyellä matematiikallakin on huomattavaa, että kolmen vuoden takaisissa, edellisissä MM-karsinnoissa peräti kolme maata eteni MM-kisoihin seitsemällä voitolla – kokonaismäärällä, josta Suomelta puuttuu enää kaksi. Vastaavasti kaikki kahdeksaan voittoon kohonneet joukkueet esiintyivät syyskuussa 2019 Kiinan MM-kisakentillä.

Susijengillä on edessä vielä elo-, marras- ja helmikuussa pelattavat yhteensä kuusi karsintaottelua, joista Markkanen vahvistaa joukkuetta elokuussa pelattavassa kahdessa ottelussa. Jatkokarsinnat käynnistyvät kotiottelulla Israelia ja vierasottelulla Jukka Toijalan valmentamaa Viroa vastaan.

- Saatiin kaksi voittoa tästä ikkunasta, mitä lähdettiin tavoittelemaankin. Tämän jälkeen MM-kisapaikka on omissa käsissä, Lauri tuumaa.

- Nyt nautitaan hetken aikaa pikku breikistä. Vielä en ajattele elokuun karsintapelejä, mutta voittamaan sinnekin lähdetään.

Henkilöt

 
8.6.2023 11:01 Susijengi

Tomas Murphy: ”Tahdon näyttää, mistä minut on tehty”

Murphyn koripalloilevan veljessarjan kuopus, Tomas, teki ensiesiintymisensä Suomi-paidassa kesällä 2016 alle 20-vuotiaiden miesten EM-kotikisoissa Helsingissä. Murphyn, 204 cm ja 25 vuotta, viime vuodet ovat olleet vuoristorataa, mutta mies on nyt iskussa, motivoitunut ja valmis kiskomaan jälleen susipaidan päälleen maajoukkueympäristössä.

7.6.2023 15:37 Suomalaiset ulkomailla

Remu Raitasella opettavainen debyyttikausi ulkomailla – ”Periaatteessa sain mitä hain”

Korisliigan MVP:ksi kaudella 2021-22 valittu Remu Raitanen, 25, jätti viime kauden jälkeen kotimaan kentät taakseen ja siirtyi Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, LEB Oroon, Albaceten joukkueeseen. Raitanen löysi olevansa kauden aikana uudenlaisessa tilanteessa.

7.6.2023 11:40 Susijengi

Jacob Grandison on valmis Susijengi-kesään

Ensiesiintymisensä Susijengissä kesän 2021 Okinawan turnauksessa tehnyt Jacob Grandison, 25, on palannut kahden vuoden jälkeen Suomeen. Viisivuotisen yliopistotaipaleena Dukessa vietettyyn seniorikauteen päättäneen Grandisonin tähtäimessä tänä kesänä ovat kilpailu paikasta MM-joukkueeseen sekä eurooppalaisen koripallon opettelu ennen ammattilaisuraa.

6.6.2023 10:44 Susijengi

Ville Tahvanainen on ammattilaisuran kynnyksellä

Vaikka Ville Tahvanainen, 22, on viettänyt viimeiset neljä vuotta Yhdysvaltojen NCAA-liigassa, on hänen nimensä suomalaiselle koripalloväelle tuttu niin nuorisomaajoukkuekentiltä kuin Susijengistäkin. Helsingin NMKY:n kasvatti on nyt palannut Atlantin takaa Suomeen tavoitteenaan ammattilaisura ja intensiivisempi sitoutuminen maajoukkuetoimintaan.

1.6.2023 11:40 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunilla hyvä henkilökohtainen kausi Saksassa – ”Kausi lähti hyvin rullaamaan”

Susijengin takamies Edon Maxhuni, 25, pelasi menneen kauden Saksan Bundesliigaa ja FIBA Europe Cupia pelanneessa Merlins Crailsheimissa. Vaikka kausi ei mennyt joukkueelta odotusten mukaan, niin Maxhuni esiintyi vakuuttavasti.

26.5.2023 12:41 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla uran paras kausi ulkomailla – ”Sain tilaisuuden ja peliaikaa”

Topias Palmi, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Palmi nautti isoa roolia ja käytti sen tehokkaasti hyväkseen.

22.5.2023 15:25 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla kaksijakoinen kausi Kreikassa

Alexander Madsen pelasi menneen kauden Kreikan kärkiseuroihin lukeutuvassa AEK Ateenassa. Madsenin kauteen mahtui ylä- ja alamäkiä.

12.5.2023 09:26 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan Final Four viikonloppuna – Sasu Salin ja Tuomas Iisalo taistelemassa mestaruudesta

Mestarien liigan Final Four –lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Malagassa, Espanjassa. Suomalaisista voittoa havittelevat Teneriffan Sasu Salin ja Bonnin päävalmentaja Tuomas Iisalo.

4.4.2023 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigassa alkavat puolivälierät - Salin, Madsen ja Tuomas Iisalo jahtaavat pokaalia

Koripallon Mestarien liigan puolivälierät käynnistyvät tiistaina. Suomalaisista Mestarien liigan pokaalia ovat jahtaamassa Sasu Salin, Alexander Madsen ja Tuomas Iisalo.

27.2.2023 08:26 Susijengi

Saksassa tulosta tekevä Tuomas Iisalo: ”Illan ottelun avain on puolustuspelaaminen”

Jo pitkään Saksassa viihtynyt ja viime keväänä Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Tuomas Iisalo, 40, odottaa maanantain MM-karsintahuipennusta kiinnostuneena. Iisalon sydän sykkii Susijengille, mutta hän toivoo myös oman joukkueensa Bonnin Leon Kratzerille onnistumisia ja on tiiviisti yhteydessä kummankin joukkueen valmentajiin.

25.2.2023 09:17 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Tavoite on hoitaa homma maanantaina”

Susijengin leveästä kokoonpanosta löytyi perjantai-iltapäivänä Tel Avivissa monta tärkeää onnistujaa jatkoaikavoitossa. Israel-jatkoaikavoitossa suurimmat otsikot kuittasi kuitenkin takamiesveteraani Ilari Seppälä, 29, joka on kunnostautunut loppuhetkien ratkaisukoreissa aiemminkin.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

20.2.2023 10:55 Susijengi

Elias Valtonen: ”Tuntuu hyvältä pelata korista”

Yhdeksi Susijengin kantavista voimista kuluvalla vuosikymmenellä kasvanut Elias Valtonen, 23, nauttii koripallosta. Euran Veivin kasvatti siirtyi joulukuussa espanjalaisesta Manresasta Saksan Bundesliigan nousijajoukkue Rostock Seawolvesin riveihin, jonka paidassa Euran Veivin kasvatti on vähitellen löytänyt peli-ilonsa.

10.2.2023 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla isoja otteluita edessä - "Vähän etuoikeutettu olo"

Sasu Salinilla on tulossa mielenkiintoiset viikot, kun edessä on isoja otteluita. Ensimmäisenä edessä on tulevana viikonloppuna pelattava FIBA Intercontinental Cup, jota seuraavat Copa del Rey sekä MM-karsintaottelut Susijengin kanssa.

7.2.2023 11:24 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä palannut vahvasti loukkaantumisesta – ”Koris on tällä hetkellä tosi kivaa”

Ilari Seppälän alkukausi Ranskan ProB:ssä pelaavan Saint-Chamondin riveissä meni pilalle loukkaantumisen takia. Nyt Seppälä on kuitenkin vihdoin kuntoutunut pelikuntoon.

3.2.2023 10:47 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Tunteet nousivat pintaan"

Lauri Markkanen, 25, joutui maanantaina iltapäivällä jännittämään omaa kutsuaan NBA:n vuotuiseen All-Star-otteluun kalkkiviivoille asti. Kun Markkasen nimi lopulta mainittiin, Susijengin jyväskyläläinen ykköstykki kävi ilon keskellä mielessään kaikki historialliseen saavutukseen johtaneet hetket.

27.12.2022 11:14 Suomalaiset ulkomailla

Remu Raitanen otti uuden askeleen urallaan – ”Valinta on osoittautunut oikeaksi”

Viime kaudella Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Remu Raitanen teki kesällä sopimuksen Espanjan kakkostasolla, LEB Orossa, pelaavan Albaceten kanssa. Raitanen on esiintynyt vahvasti ensimmäisellä ulkomaan ammattilaiskaudellaan.

23.12.2022 16:46 Susijengi

Yhdysvalloissa korkoa kasvava Miro Little: ”Nyt ollaan päästy vauhtiin”

Miro Little kohosi helmikuussa Susijengiin ensimmäisenä alle 18-vuotiaana debytanttina sitten Teemu Rannikon (1997). Päättyvä vuosi on vienyt Tampereen Pyrinnön kasvatin Susijengin EM-kisamittelön kautta Yhdysvaltoihin ja Sunrise Christian Academyyn, jossa Little on alkuyskähtelyjen jälkeen lunastanut paikkansa joukkueensa eliitissä matkalla kohti NCAA:ta.

Näytä lisää vastaavia