Sunnuntain voittoheiton upottanut Lauri Markkanen: ”Uskoin, että seuraava heitto menee sisään”

4.7.2022 10:02 Kroatia oli onnistunut jäähdyttämään Lauri Markkasen tulikuuman heittokäden sunnuntain MM-karsintaottelun jälkipuoliskolla, mutta Jyväskylän jätti osui silloin, kun joukkue sitä eniten kaipasi ja johdatti Susijengin kahden pisteen vierasvoittoon. Markkasen mukaan kaksi voittoa oli joukkueen tavoite keskikesän karsintaikkunasta ja MM-kisapaikka täysin omissa käsissä.

Lauri Markkanen osui sunnuntaina silloin, kun Susijengi sitä eniten kaipasi. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Vielä kaksi minuuttia ennen sunnuntai-illan MM-karsintaottelun loppua Kroatia johti Susijengiä lukemin 78–70. Kroatian kivittämät vapaaheitot, Susijengin terävä joukkuepuolustus ja Ilari Seppälän ja Edon Maxhunin kolmoset antoivat vieraille kuitenkin mahdollisuuden venyä voittoon.

Kukaan tuskin yllättyi, että Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi piirsi aikalisällä 13 sekuntia ennen loppua kolmospaikan Markkaselle. Työkalupakissa oli kuitenkin muutakin kättä pidempää.

- Meillä oli muitakin optioita. Sasu (Salin) juoksi toiseen nurkkaan ja tiesimme, että Kroatialla on joukkuevirheet täynnä, joten voimme hyökätä rohkeasti. Kun Petteri (Koponen) lähti ajamaan ja Kroatia tuplasi, sain häneltä älyttömän hyvän syötön suoraan heittotaskuun, Markkanen kertaa.

- Olin siinä vaiheessa heittänyt aika monta kolmosta putkeen ohi, mutta uskoin, että seuraava heitto menee sisään. Sellaisesta syötöstä, jonka Petsku antoi, oli älyttömän helppo heittää.

Koripallon jumalat antoivat kuitenkin Kroatialle vielä mahdollisuuden nousta MM-jatkokarsintoihin. Alexander Madsen puolusti Bojan Bogdanovicin potentiaalisen voittokolmosen harakoille, mutta Markkaselle vihellettiin viides virhe levypallotilanteessa 216-senttistä Ivica Zubacia vastaan.

Onni onnettomuudessa, että Zubacin käsi tärisi pahasti vapaaheittoviivalla.

- Lähdin sulkemaan Zubacia yhden käsivarren kontaktilla, mikä on sääntöjen mukaan sallittua. Zubac hyppäsi ilmaan ja mun käsi jäi siihen koukkuun. En tiedä oliko oikea tuomio, mutta tuomarit katsoivat videolta ja kai se virhe oli. Olisi ollut kivempi mennä siitä suoraan pukkariin juhlimaan, mutta tämäkin käy.

Puola 2017, Bosnia 2018, Sveitsi 2020, Kroatia 2022

Kroatia-ottelun ensimmäinen puolisko oli uuden päävalmentajan Lassi Tuovin mukaan karsintojen parasta Susijengiä. Kahdentoista miehen pelaajarotaatiosta löytyi ratkaisijoita hyökkäyspäähän ja tuoreita jalkoja puolustuspäähän. Kroatian pelaajien mielenhallinta rakoili pahasti jo kahden minuutin pelin jälkeen.

- Tauolla kuuli pukukoppikäytävälle asti, että Kroatian valmentaja ei ollut tyytyväinen. Tiedettiin sen perusteella ja muutenkin, että ne tulee kovaa toiselle puoliskolle, Markkanen hymyilee.

Niinhän se meni. Bojan Bogdanovic kohosi esille Kroatian taisteluhengen ilmentymänä tauon jälkeen. Sasu Salinin hetkellisen kolmosvireen myötä Susijengi johti vielä lukemissa 47–57, jonka jälkeen Kroatia otti huolellisella hyökkäyspelaamisellaan otteen pelistä ja karkasi parhaimmillaan kahdeksan pisteen päähän.

- Täytyy antaa kaikki krediitit Kroatialle. Ruotsi-pelissä koettiin itse omissa nahoissamme se, miten vaikeaa on tehdä tuollainen comeback ja minkä verran energiaa se vie. Kroatia teki saman meitä vastaan ja onnistui melkein klaaraamaan.

Kroatia-ottelusta tullaan jatkossa puhumaan samaan hengenvetoon mm. syksyn 2017 EM-kisojen Puola-nousun, Bosnian Zenicassa 2018 haetun kirivoiton ja helmikuun 2020 Sveitsi-vieraspelin kanssa – sanakirjaesimerkkinä siitä, että Susijengi ei luovuta, vaikka vaikealta näyttäisikin.

- Kroatia sai yleisön villittyä ja hengen päälle, mutta me rauhoiteltiin itseämme ja peliä emmekä lähteneet höntyilemään. Vaikka pari kertaa Kroatia oli karata, me ei luovutettu. Tiedettiin, että meillä on mahdollisuus voittaa ja näytettiin meidän isoa sydäntä.

Breikin jälkeen elokuuta kohti

MM-karsintojen ensimmäinen vaihe on Susijengin ja koko C-lohkon osalta taputeltu. Pelit päättyivät myös D-lohkossa, jonka kolme parasta joukkuetta muodostavat Susijengin, Slovenian ja Ruotsin kanssa yhteisen MM-jatkokarsintalohkon.

Suomalaisittain asetelmat eivät voisi olla paremmat. Takataskussa on viisi voittoa kuudesta ottelusta. Lyhyellä matematiikallakin on huomattavaa, että kolmen vuoden takaisissa, edellisissä MM-karsinnoissa peräti kolme maata eteni MM-kisoihin seitsemällä voitolla – kokonaismäärällä, josta Suomelta puuttuu enää kaksi. Vastaavasti kaikki kahdeksaan voittoon kohonneet joukkueet esiintyivät syyskuussa 2019 Kiinan MM-kisakentillä.

Susijengillä on edessä vielä elo-, marras- ja helmikuussa pelattavat yhteensä kuusi karsintaottelua, joista Markkanen vahvistaa joukkuetta elokuussa pelattavassa kahdessa ottelussa. Jatkokarsinnat käynnistyvät kotiottelulla Israelia ja vierasottelulla Jukka Toijalan valmentamaa Viroa vastaan.

- Saatiin kaksi voittoa tästä ikkunasta, mitä lähdettiin tavoittelemaankin. Tämän jälkeen MM-kisapaikka on omissa käsissä, Lauri tuumaa.

- Nyt nautitaan hetken aikaa pikku breikistä. Vielä en ajattele elokuun karsintapelejä, mutta voittamaan sinnekin lähdetään.

Henkilöt

 
15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

11.11.2022 08:55 Susijengi

Shawn Hopkins: ”Oon tullut tänne kilpailemaan”

Susijengiin jo seitsemän vuoden ajan kuulunut ja Romanian liigan Craiovassa hurjaa jälkeä tekevä Shawn Hopkins, 27, pelaa uransa parasta koripalloa ja on esiintynyt Susijengin harjoituksissa ennennäkemättömällä itseluottamuksella. BC Nokian kasvatti vetää perjantai-iltana Suomi-paidan ylleen ensimmäisessä arvokisakarsintaottelussaan koskaan.

9.11.2022 10:09 Susijengi

Alexander Madsen 50. maaottelunsa kynnyksellä: ”On etuoikeutettu olo”

Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

8.11.2022 09:42 Susijengi

Henri Kantonen: ”Kisat ovat vielä tuoreessa muistissa”

Korisliigan johtotähtiin vuosia kuulunut Henri Kantonen, 25, lähti edelliseen Susijengi-kesään toipilaana, mutta päätti kesänsä Prahan ja Berliinin EM-kisaryhmän arvokkaana rotaationpalasena. Kantonen on vaalinut ainutlaatuisen EM-kisakokemuksen opetuksia viime kuukaudet ja on valmis jatkamaan Susijengissä siitä, mihin syyskuussa jäi.

7.11.2022 09:40 Susijengi

Susijengiin palaava Alex Murphy: ”Motivaationi on korkeammalla kuin koskaan”

Japanin korkeimmalla sarjatasolla pelaava Alex Murphy, 29, on maajoukkueurallaan uuden haasteen edessä. Susijengin ”vanhaan kaartiin” kuin varkain varttunut Alex seurasi vaikuttuneena joukkueen historiallista kesää 2022 ja on nyt valmis tuomaan kaiken osaamisensa jengin käyttöön matkalla karsintojen kautta tulevaan MM-kisakesään.

29.10.2022 15:01 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla värikäs alku Kreikassa – ”Se oli uudenlainen kokemus”

Alexander Madsen siirtyi kesällä Kreikan huippuseuroihin lukeutuvan AEK Ateenan joukkueeseen. Madsenin alkukauteen on mahtunut paljon.

11.10.2022 21:11 Suomalaiset ulkomailla

Saksaan siirtyneellä Edon Maxhunilla iso mahdollisuus – ”Olen päässyt paremmin rytmiin mukaan”

Saksalaisen Merlins Crailsheimin kanssa sopimuksen tehnyt takamiesvelho Edon Maxhuni on aloittanut kautensa Bundesliigassa lupaavasti. Merlins on mukana myös keskiviikkona alkavassa FIBA Europe Cupissa, jossa Maxhuni saa vastaansa muun muassa Craiovan suomalaiskaksikon Topias Palmin ja Shawn Hopkinsin.

4.10.2022 10:48 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaiheessa vahva suomalaisedustus

Mestarien liigan lohkovaiheen ottelut käynnistyivät maanantaina ja suomalaisten osalta pelit starttaavat tiistaina. Tänä vuonna Mestarien liigassa nähdään yhteensä kolme suomalaispelaajaa ja kaksi päävalmentajaa.

26.9.2022 19:37 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmi ja Shawn Hopkins yhdessä Romaniassa – ”Tämä auttaa kumpaakin”

Tampereen murre tulee tällä kaudella tutuksi romanialaisen SCMU Craiovan pukukopissa, kun Topias Palmi ja Shawn Hopkins tekivät kesällä joukkueen kanssa sopimukset. Ystävykset pääsevät tositoimiin jo tiistaina alkavissa FIBA Europe Cupin karsinnoissa.

15.9.2022 12:57 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi: ”Joukkue kasvoi ja oppi läpi kesän”

Vuoden 2022 EM-kisat huipentuvat tulevana viikonloppuna, kun Saksa, Ranska, Espanja ja yllätysjoukkue Puola jakavat himoitut EM-mitalit keskenään. Suomi-koriksen historiaa puolivälieräpaikallaan tehnyt Susijengi sai tuoreen päävalmentajansa Lassi Tuovin mukaan merkittävää pääomaa pitkästä, yhtenäisestä ja monivaiheisesta maajoukkuekesästä.

12.9.2022 11:27 Susijengi

Susijengin sytyttäjä Miro Little: “Koutsit sanoi, että ole rohkea”

Uransa ensimmäisiä EM-kisoja pelaava Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 18, nousi neljännesvälierävoitossa Kroatiaa vastaan esille juuri silloin, kun häntä tarvittiin eniten. Little hyökkäsi rohkeasti korille, puolusti Kroatian pelinrakentajia antaumuksella ja tyylitteli turnauksen parhaan ottelunsa tilanteessa, jossa tehtiin suomalaista koripallohistoriaa.

10.9.2022 10:58 Susijengi

Elias Valtonen: ”Meillä on upea mahdollisuus sunnuntaina”

Prahan EM-alkulohko on mennyttä päivää ja kuusitoista jäljellä olevaa EM-kisajoukkuetta kotiutuneet Berliiniin, missä ratkotaan koripallon vuoden 2022 Euroopan mestaruus. Nuoresta lupauksesta Susijengin luottopelaajaksi varttunut Elias Valtonen, 23, kertoo nauttineensa joka ainoasta hetkestä arvokisanäyttämöllä ja uskoo Susijengin tekevän sunnuntaina historiaa.

8.9.2022 10:46 Susijengi

”Heti ammutaan kun kori näkyy” – Susijengin Hollannin-veteraanit tietävät, mitä torstaina tulee vastaan

Susijengi ja Hollanti ovat kohdanneet miesten maajoukkuetasolla viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana vain kerran. Viime kaudella Belgian ja Hollannin yhteisliigassa pelanneet Topias Palmi, Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen kuitenkin tietävät omakohtaisen kokemuksen pohjalta, mitä torstai-iltapäivällä on tiedossa.

6.9.2022 14:59 Susijengi

Sasu Salin: ”Katseet on jo Tshekeissä”

Kansainvälisessä huippukoripallossa suhdanteet vaihtuvat nopeasti. Lauantaina Susijengi juhli 30 pisteen voittoa Puolasta, maanantaina taivuttiin Serbian edessä saman 30 pisteen edestä. Susijengin rutinoitunut tarkka-ampuja Sasu Salin kertoo joukkueen prosessoineen Serbia-tappion nopeasti ja kääntäneen katseen Tshekkeihin.

5.9.2022 14:02 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Jokicilla on uskomaton kyky nähdä kenttä”

Vaikka koripallo kuinka on olemukseltaan joukkuepeli, Susijengin ja Serbian maanantain myöhäisillan kohtaamisessa otsikoihin tulee nousemaan kahden NBA-jätin, Lauri Markkasen ja Nikola Jokicin, kohtaaminen. Markkanen on kohdannut Jokicin jo useasti NBA-urallaan ja uskoo tietävänsä melko hyvin, mitä maanantaina on luvassa.

4.9.2022 16:03 Susijengi

Petteri Koponen Greatest Hits: ”Kenraali” 150 maaottelun rajapyykillä

Pitkän, ansiokkaan ja paikoin uskomattomankin koripallouransa viimeisiä otteluita pelaava Petteri Koponen, 34, saavuttaa maanantaina 150 miesten maaottelun rajapyykin vain kahdentenatoista pelaajana kautta aikain. Ohessa katsaus ”Kenraalin” uran kaikkien aikojen ikimuistoisimpiin otteluihin susipaidassa.

2.9.2022 09:19 Susijengi

Mikael Jantunen ensimmäisistä EM-kisoistaan: ”Onhan tämä hienoa!”

Kimmo Muurinen ja Tuukka Kotti pelasivat ”alamittaisina isoina miehinä tiensä Susijengin kannattajien sydämiin viime vuosikymmenellä. Perinteet jatkuvat, sillä nuoresta iästään huolimatta jo neljä vuotta Susijengissä pelannut Mikael Jantunen, 22, kanavoi Kotin ja Muurisen ikiaikaisia vahvuuksia EM-näyttämöillä nyt ensimmäistä kertaa urallaan.

1.9.2022 11:41 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Mä oon valmis tähän haasteeseen”

Kari-Pekka Klingasta Teemu Rannikon kautta Jamar Wilsoniin ja Petteri Koposeen on Susijengin peliä pyörittänyt vuosikymmenestä toiseen kansainvälisen tason pelinrakentaja. Alkavien EM-kisojen aikana Susijengin takakentän marsalkaksi on näyttävimmin ehdolla hyvinkääläislähtöinen Edon Maxhuni, 24.

28.8.2022 10:10 Susijengi

Viron päävalmentaja Jukka Toijala: ”Vaikea sanoa, mikä on tunneskaala tänä iltana”

Jukka Toijalan pian neljättä vuotta valmentama Viron maajoukkue sai lentävän lähdön MM-karsintoihin voittamalla ensimmäisestä kolmesta pelistään kaksi. Vaikka sittemmin joukkue on taipunut neljässä perättäisessä karsintaottelussa, on joukkue Toijalan mukaan strategian mukaisessa aikataulussaan ja enemmän kuin valmis kohtaamiseensa Susijengiä vastaan.

Näytä lisää vastaavia