Suomaisvalmentajat loistavat Euroopassa – menestyksen takana tukku syitä

8.1.2022 10:01 Kansallisia mestaruuksia, mitalisijoja ja kärkipaikkoja, kansainvälisten liigojen lopputurnauksia, maajoukkueiden päävalmentajapestejä – suomalaiset ammattivalmentajat ovat olleet kovaa valuuttaa Euroopan sarjoissa 2020-luvulla. Lassi Tuovi (Strasbourg), Tuomas Iisalo (Bonn) ja Anton Mirolybov (Gmunden) näkevät menestyksen taustalla ison tukun taustatekijöitä.

Lassi Tuovi on tehnyt kovaa jälkeä SIG Strasbourgissa 2020-luvulla. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Susijengin päävalmentajaksi ensi kesänä nouseva lappeenrantalaislähtöinen Lassi Tuovi, 35, on nuoresta iästään huolimatta viihtynyt kansainvälisten ammattiparkettien reunoilla jo vuosikausien ajan.

Toimittuaan vuoroin Henrik Dettmannin, Julien Mahén ja Vincent Colletin apuvalmentajana sai Tuovi ensimmäisen tilaisuutensa kansainvälisen ammattilaisjoukkueen päävalmentajana alkuvuonna 2020. Keväällä 2021 Tuovi kohosi kertaheitolla Euroopan seuratuimpien nuorten valmentajien kermaan, kun SIG Strasbourg päätyi hänen komennossaan niin Ranskan Pro A:n kuin FIBA:n Mestarien Liigankin kolmannelle sijalle.

- Ihan ensimmäisenä syynä voisin mainita suomalaisen valmennuksen vuosikautisen kehittämisen. Kun muistelen Suomessa käymiäni valmentajakoulutuksia ja opintoja ja verrattuani suomalaista lajitietämystä kansainväliseen voin sanoa, että kestämme vertailun mihin ja kehen tahansa vaan, Tuovi pohtii.

- Uskon myös, että suomalainen järjestelmällisyys ja työteliäisyys yhdistettynä ihmislähtöiseen johtamiseen on kova vientivaltti. Kun suomalaisvalmentajat laitetaan samaan riviin kansainvälisten kollegoiden kanssa, työtuntien määrässä ja työmoraalissa olemme vahvoilla.

Arvioidessaan itsensä ja suomalaisten valmentajakollegoidensa edesottamuksia Tuovi tahtoo nostaa esille myös suotuisan onnen määrän.

- Oma kansainvälinen urani lähti Henrikin (Dettmann) apuvalmentajana, jonka jälkeen olen päässyt oppimaan vaikkapa Vincent Collet’ilta, jolla on kuitenkin CV:ssä arvokisamestaruuksia ja -mitaleja. Sen parempaa ympäristöä on vaikea nuoren valmentajan löytää, hän pohtii.

- Kääntöpuolena me kaikki suomalaiset valmentajat olemme myös uskaltaneet ottaa sen tarvittavan harppauksen, kun tilaisuus on tarjoutunut. Vaikka meillä olisi Euroopan parhaat agentit taustallamme, kukaan ei tule hakemaan kotoa. Olemme uhranneet paljon ja sitä myötä saaneet paljon.

Tuomas Iisalo kiittelee tietoverkkoja ja avaramielisyyttä

Loviisalaislähtöinen entinen Susijengi-pelaaja ja vuosikausia Korisliigan pelätyimpien heittäjien joukkoon kuulunut Tuomas Iisalo, 39, kohosi puolestaan korkean eurooppalaisen tason valmentajasensaatioksi kaudella 2019–20, jolloin hän valmensi yllättäjäjoukkue Crailsheim Merlinsin kaikkien olosuhteiden vastaisesti Saksan Bundesliigan kärkeen.

Koronapandemia sekoitti Merlinsin pakan, mutta tätä kirjoittaessa Iisalo on osoittanut taitonsa pikkuveljensä Joonaksen kanssa Telekom Basket Bonnin päävalmentajana, joka niin ikään komeilee Bundesliigan kärjessä. Kesällä 2021 Iisalon nimeä pyöriteltiin jopa Euroliigan mahtitalon Zalgiris Kaunasin valmentajaspekulaatioissa.

- Sanoisin, että olemme vaikkapa Lassin (Tuovi), Dannyn (Jansson) ja Ponttiksen (Anton Mirolybov) kanssa onnekkaassa sukupolvessa, ensimmäisessä valmentajien internet-sukupolvessa. Ihan valmentajataipaleemme alusta asti tieto siitä, miten asioita tehdään kansainvälisellä tasolla, on ollut yhtä lailla saatavilla niin Kouvolassa, Barcelonassa kuin Yhdysvalloissakin, hän muotoilee.

Suomalaisen koripallon internet-sukupolven hyveeksi Iisalo laskee myös tietynlainen avaramielisyyden.

- Joukkuepallopelikulttuuri on Suomessa vielä sen verran nuorta, että olemme olleet vastaanottavaisia kaikille vaikutteille. Suomalaiset valmentajat peluuttavat perinteisesti modernia koripalloa, emmekä ole jääneet jalkoihin pelitavan suhteen, hän arvioi.

- Nähdäkseni suomalaiset valmentajat luottavat myös kollektiiviseen korikseen. Yritämme joukkueena voittaa toisen joukkueen, mikä heijastuu staffin ja koko joukkueen toimintaan ja sijoitamme voimavarojamme vuorovaikutuksen kultivointiin ja edistämiseen. Sama trendi näkyy nyt vaikka kansainvälisessä futiksessa erittäin vahvana.

Tuovin tavoin Iisalo tahtoo nostaa framille omat mentorinsa.

- Omalla kohdallani mulla kävi tosi hyvä tuuri pelaajana – tai sitten tein itse oikeat valinnat pelipaikkojen ja valmentajien suhteen. Sain peruskäsityksen valmentamisesta Harri Mannoselta, jonka jälkeen olen saanut ammentaa Mihailo Paviceviciltä, Jukka Toijalalta, Henrik Dettmannilta ja hetken aikaa Gordon Herbertiltä. Heidän ansiostaan sain käsityksen valmentajan uran arjesta ja siitä, miten korkeaa vaatimustasoa valmentaja voi ja hänen pitää ylläpitää.

Anton Mirolybov: yksinäisestä ratsastajasta eurooppalaiseen koripalloperheeseen

Swans Gmundenin Itävallan mestariksi viime keväänä luotsannutta helsinkiläislähtöistä Anton Mirolybovia, 44, voi kolmentoista ammattilaiskauden kokemuksellaan perustellusti väittää kokeneimmaksi suomalaissyntyiseksi koripalloammattilaisvalmentajaksi Euroopassa koskaan.

Vielä 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopussa ja 2010-luvun alussa Mirolybov oli yksi harvoista suomalaisista ”yksinäisistä ratsastajista” eurooppalaisilla ammattilaiskentillä – mies, joka uursi omaa uransa ja teki omat ratkaisunsa.

- Omat juureni ammattivalmentajana menevät varmaan 1990-luvun lopulle ja 2000-luvun alkuun ja Henrikin (Dettmann) mentaliteettiin; siihen, että luodaan suomalaisten koripalloammattilaisten seuraava sukupolvi, hän arvioi.

- Iso kiitos tämän matkan alusta kuuluu Henkalle ja myöhemmin Arille (Tammivaara), jonka apuvalmentaja sain olla puolentoista vuoden ajan Mitteldeutscherissa. Arin kanssa vietetty aika avasi silmäni siihen, mitä koripallovalmentaminen on huipulla ja hänen opeillaan jatkan yhä edelleen.

Mirolybov vietti Saksassa yhtäjaksoisesti yhdeksän kautta, 2005–14, ja palasi Eurooppaan parin Suomen vuoden jälkeen, jolloin hän valmensi Korisliigaa Kotkassa ja oli mukana laittamassa HBA:ta aluille Helsingissä. Tuona aikana eurooppalainen koripallovalmennuskartta muuttui – suomalaisittain tarkasteltuna.

- Varsinkin ensimmäisinä vuosinani ammattilaisvalmentajana olin ihan hemmetin yksinäinen. Tuki- ja ystäväverkko oli kaukana ja oli vaikea lähteä rakentamaan mitään, kun ei ollut mitään taetta siitä, että töitä on ensi viikolla, kuussa tai vuonna. Nykyaikaiset kommunikaatiovälineet tietenkin helpottivat ja tänä päivänä meillä on jatkuvasti kasvava joukko suomalaisia koutseja Euroopassa, joiden kanssa omasta työstään voi puhua.

Vuolaat kiitoksensa Dettmannille, Tammivaaralle ja Pekka Salmiselle lähettävä Mirolybov on tahtonut viime vuosina antaa takaisin saamastaan hyvästä. Aleksi Koskisen värvääminen Swans Gmundenin apuvalmentajaksi olikin yksi tällainen päätös, jonka satoa niitetään nyt, kun Koskinen on astunut Gmundenin virkaa tekevän päävalmentajan rooliin Mirolybovin toipuessa syöpähoidoista.

- Kun aikanaan valmensin Luxemburgissa ja oma työviihtyvyys oli koetuksella, sanoin parille kaverille, että jos vain saisin sauman jossakin menestyskelpoisessa organisaatiossa, haluaisin kokeilla sen kortin loppuun asti. Gmunden antoi tilaisuuden paitsi menestyä, myös tuoda organisaatioon toisen suomalaisen, mitä olin pitänyt tavoitteenani alusta asti, hän kertoo.

- Valmentajan urani parasta aikaa ovatkin olleet viimeiset kolme vuotta, kun olen päässyt tekemään työtäni yhdessä toisen suomalaisen kanssa. Kun on mahdollisuus puhua omaa äidinkieltä ja asioista niiden oikeilla nimillä ja jakaa ajatuksia koripallon lisäksi lajin henkisestä puolesta, on sellainen fiilis, että asiat ovat viidentoista vuoden jälkeen loksahtaneet kohdalleen. Ja kun sai vielä Daniel Dolencin suureen rooliin mestarijoukkueessa ensimmäisenä suomalaispelaajanani koskaan, ei voisi mennä paremmin.

Mirolybovin mukaan suomalaisten valmentajien työnäytteet ulkomailla ovat hatunnoston arvoisia. Hän toivoo, että tähän asti nähty menestys rohkaisee yhä useampia suomalaisia hakeutumaan Eurooppaan ammattilaisiksi.

- Jos ajattelen vaikka omalla kohdallani, niin olen päässyt valmentamaan yhdeksää eri kansalaisuutta matkan varrella. Siinä on valtava määrä ihmisiä eri kulttuureista ja taustoista ja erilaisia tarinoita. Siinä voi todella puhua kansainvälisestä koripalloperheestä, hän tunnelmoi.

- Lisäksi pitää muistaa, että erilaisia väyliä ja mahdollisuuksia löytyy moneen lähtöön. Vaikka en itse ole maanosan huipulla pientä pyrähdystä Saksan Bundesliigassa lukuun ottamatta valmentanut, tässä on jo sellainen ura ja matka takana, mistä voi olla ylpeä.

Suomalaiset ammattilaisvalmentajat Euroopassa kaudella 2021–22

Hussain DASSOUKI                            Tigers Tübingen, Saksa

Gordon HERBERT                               Saksan miesten maajoukkue

Joonas IISALO                                   Telekom Baskets Bonn, Saksa

Tuomas IISALO                                 Telekom Baskets Bonn, Saksa

Danny JANSSON                                Tigers Tübingen, Saksa

Aleksi KOSKINEN                               Swans Gmunden, Itävalta

Anton MIROLYBOV                             Swans Gmunden, Itävalta

Jukka TOIJALA                                   Viron miesten maajoukkue

Lassi TUOVI                                      SIG Strasbourg, Ranska

 
27.9.2022 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulosen tavoite Serie A1:stä täyttyi – ”Olen odottanut kautta jo kauan”

Helmi Tulonen kuului viime kaudella Italian Serie A2:n parhaimpiin pelaajiin. Erinomaiset esitykset noteerattiin myös kovatasoisessa Serie A1:ssä, kun Tulonen sai täksi kaudeksi sopimuksen sarjan kärkijoukkueisiin lukeutuvasta Basket Le Mura Luccassa.

26.9.2022 19:37 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmi ja Shawn Hopkins yhdessä Romaniassa – ”Tämä auttaa kumpaakin”

Tampereen murre tulee tällä kaudella tutuksi romanialaisen SCMU Craiovan pukukopissa, kun Topias Palmi ja Shawn Hopkins tekivät kesällä joukkueen kanssa sopimukset. Ystävykset pääsevät tositoimiin jo tiistaina alkavissa FIBA Europe Cupin karsinnoissa.

21.9.2022 10:14 Suomalaiset ulkomailla

Anton Mirolybovin valmentama Swans Gmunden taistelee paikasta Mestarien liigaan

Mestarien liigan karsintaturnaukset pelataan tällä viikolla. Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama Swans Gmunden jahtaa paikkaa lohkovaiheessa Belgradissa pelattavasta karsintalohkosta.

29.6.2022 15:54 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas ja Joonas Iisalo johdattivat Bonnin sensaatiomaiseen kauteen

Tuomas ja Joonas Iisalo nostivat ensin Merlins Crailsheim Saksan Bundesliigan hänniltä pudotuspelijoukkueeksi, ja tällä kaudella he luotsasivat viime kaudella pudotuspelien ulkopuolelle jääneen Bonnin runkosarjan kakkoseksi ja välieriin saakka. Tuomas Iisalo valittiinkin Bundesliigan vuoden valmentajaksi.

28.6.2022 21:18 Suomalaiset ulkomailla

Anton Mirolybov selviytyi kaudesta voittajana finaalitappiosta huolimatta

Viime kaudella Swans Gmundenin Itävallan mestariksi yhdessä apuvalmentajansa Aleksi Koskisen kanssa johdattanut Anton Mirolybov kävi elämänsä suurinta taistelua tällä kaudella, kun hänellä todettiin viime kesänä syöpä. Vaikka Swans hävisi Itävallan liigan finaalisarjassa Wienille, oli vuosi Mirolyboville henkilökohtaisesti vaikeuksien kautta voitto.

23.6.2022 18:38 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla hankala kausi Belgiassa – ”En ole ihan sataprosenttisen tyytyväinen”

Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.

22.6.2022 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen yllätti jopa itsensä kauden aikana – ”En lähtenyt mahdottoman isoilla odotuksilla”

Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.

21.6.2022 20:54 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen odottaa hienoa Susijengi-kesää – ”Toivottavasti jengi löytää paikalle peleihin”

Alexander Madsen vietti menestyksekkäät, mutta vaiherikkaat kolme kautta latvialaisen VEF Riian riveissä. Seuraavaksi edessä siintää kiireinen kesä Susijengin kanssa.

20.6.2022 18:01 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälällä positiivinen kausi Romaniassa – ”Ei ole mitään valittamista”

Ilari Seppälä pelasi menneen kauden Romanian liigassa Pitestin joukkueessa. Seppälä nautti suurta vastuuta joukkueessa ja pelasi jälleen vahvan kauden.

19.6.2022 21:59 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla ennätyksellinen kausi – ”Ihan hyvin meni”

Sasu Salinista tuli tällä kaudella Mestarien liigan kaksinkertainen ennätysmies, kun hän teki kaikkien aikojen ennätyksen onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa sekä yhden kauden onnistumisissa. Salin pisteli myös henkilökohtaisia ennätyksiään uusiksi kauden aikana.

18.6.2022 12:33 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni loistava kausi alla Susijengin kesään – ”Tästä tulee meille iso kesä”

Edon Maxhuni pelasi vahvan kauden hollantilaisen Heroes Den Boschin riveissä. Maxhunin onnistuneen kauden kruununa oli Hollannin mestaruuden voittaminen.

10.6.2022 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolencilla vaihteleva vuosi Ranskassa – ”Kauden teemaksi voisi sanoa taistelu”

Daniel Dolenc pelasi viime kauden Ranskan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Nationale Masculine 1:ssä. Ensi kaudeksi Karhubasketiin siirtyvä Dolenc piti Ranskassa vietettyä kautta kokemuksellisesti rikkaana, mutta pelillisesti vaikeana.

8.6.2022 15:10 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen pelasi vahvan kauden Italian Serie A2:ssa – ”Oma peli meni yllättävänkin hyvin”

Helmi Tulonen pelasi menneen kauden Italian Serie A2:ssa Carugaten joukkueessa. Tulonen johdatti joukkueensa aivan pudotuspelien kynnykselle, mutta Tulosen vahvoista otteista huolimatta Carugate sijoittui yhdeksänneksi.

4.6.2022 08:39 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen loisti Ranskassa – ”Pelillisesti tämä oli varmasti urani paras kausi”

Annika Holopainen pelasi menneen kauden Ranskan Ligue Feminine 2:n Montbrisonissa. Holopainen pelasi erittäin vahvan kauden, mutta samalla kauteen mahtui myös vaikeuksia.

1.6.2022 15:27 Suomalaiset ulkomailla

Mestaruus Veera Pirttisen kauden kruunu – ”Kausi oli kokonaisuudessaan hieno”

Veera Pirttinen vietti menneen kauden Slovakiassa Piestanske Cajkyn joukkueessa. Pirttisen ja Cajkyn kausi päättyi Slovakian mestaruuteen.

25.5.2022 09:32 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen ja Sasu Salin aloittavat taistelun Espanjan pudotuspeleissä

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyivät tiistaina ja suomalaisista ensimmäisenä uunista ulos pääsee keskiviikkona Elias Valtonen. Sasu Salin odottaa vuoroaan torstaina.

21.5.2022 09:04 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen valmiina finaaleihin

Hollannissa ja Belgiassa alkavat viikonloppuna kansallisten liigojen finaalisarjat. Hollannissa Edon Maxhuni havittelee Heroes Den Boschin kanssa mestaruutta ja Belgiassa Mikael Jantunen hakee Oostenden kanssa pokaalia. Kansallisten sarjojen jälkeen molempien kaudet jatkuvat vielä Belgian ja Hollannin yhteisliigan pudotuspeleissä.

19.5.2022 10:24 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomilla kokemusten täyteinen kausi

Carl Lindbom aloitti kauden Puolassa ja päätti sen Islannissa. Lindbomin kauteen mahtui kokonaisuudessaan paljon.

10.5.2022 10:05 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin kauteen mahtui onnistumisia ja pettymyksiä

Toista kauttaan Saksan Bundesliigassa Herner TC:ssä pelanneen Sofia Pelanderin kauteen lukeutui sekä hyviä että huonoja hetkiä. Kauden ehdottomana kohokohtana oli Saksan cupin voitto.

6.5.2022 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkins sai mitä haki Islannista – ”Opettavainen kausi”

Shawn Hopkins pelasi ensimmäisen kautensa ammattilaisen Islannissa Stjarnanin joukkueessa. Vaikka joukkueen taival päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, niin Hopkins oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.

Näytä lisää vastaavia