Suomalaistulokas Haanpää ei ujostele

21.1.2007 Samuel Haanpää saattaa olla suhteellisen tuntematon nimi suomalaiselle koripalloyleisölle, mutta 203-senttinen nuorten maajoukkuetakamies tekee kovaa vauhtia itseään tunnetuksi Yhdysvalloissa. Valparaison yliopistossa opiskeleva ja koripalloileva Haanpää on noussut jo tulokaskaudellaan joukkueensa ratkaisupelaajaksi. Seuraavassa myös muita suomalaissähkeitä USA:sta.

Yliopistokoripalloilu ei yleisesti tarjoa nelivuotisen opiskelun keltanokille vastuullisia peliminuutteja, vaan ne lähtevät nousuun vasta toisena tai kolmantena opintovuonna. Haanpää on rikkonut tämän kaavan ennakkoluulottomalla ratkaisuhalukkuudellaan.

Valparaison kolmessa viimeisessä ottelussa Haanpää on ollut uskomattomassa vireessä. Joukkueen tuoreimmassa koitoksessa Haanpää paranteli uraennätyksensä 24 pisteeseen. Kolmen viimeisen pelin keskiarvot ovat 19,3 pistettä ja 7,7 levypalloa. Kolmosviivan takaa Haanpää on tehnyt murhaavaa jälkeä upottaen heittonsa peräti 78,9 prosentin (15/19) sihdillä.

Haanpään johdolla Valparaiso on voittanut kaksi viimeistä otteluaan. Ennätyspisteet tuoneen ottelun Western Illinoisia vastaan Valparaiso voitti 78-60. Indiana-Purdue kaatui puolestaan 69-55 Haanpään heittäessä 19 pistettä ja ollen joukkueensa paras korintekijä.

Samuel Haanpää on viimeaikaisten esitystensä ansiosta noussut jo Valparaison kakkostykiksi. Suomalaisen pistekeskiarvo on 17 pelatun ottelun jälkeen 11,6. Haanpään edeltä Valparaison tehotilastosta löytyy ainoastaan pelintekijä Brandon McPherson (12,1).

Viime kesänä Samuel Haanpää kunnostautui 20-vuotiaiden maajoukkueen riveissä olemalla joukkueen paras korintekijä B-divisioonan EM-kisoissa, joissa Suomi jäi voiton päähän A-divisioonan paikasta. Haanpää heitti turnauksessa 17,3 pistettä ottelua kohden Suomen voittaessa kahdeksasta pelistään peräti seitsemän.

Ennen yliopistoon siirtymistä Keravan Kori-80:n kasvatti Haanpää pelasi lukiokoripalloa San Antonion Cornerstone Christian Schoolissa, jossa hän viime kaudella tehtaili tilastokeskiarvoikseen dominoivat 27,4 pistettä, 11,6 levypalloa, 6,3 syöttöä sekä 4,1 riistoa heittäen kolmen pisteen heittonsa 47,4 prosentin tarkkuudella.

Lyhyesti

Valparaison toinen suomalainen, miesten maajoukkueessa luottopelurin asemaan viime kesänä noussut, Shawn Huff kuritti hänkin Western Illinoisia. Huff pussitti 18 pistettä ja kahmi lisäksi kahdeksan levypalloa. Hänen pelitilanneheittonsa suhahtivat korisukan läpi tarkkuudella 7/8. Huffin pistekeskiarvo on 10,4 ottelua kohden. Valparaiso on voittanut kauden 18 pelistään kahdeksan.

Esa Mäki-Tulokas heitti 11 pistettä, kun hänen edustamansa Long Island kärsi viime sekuntien tappion Farleigh Dickinsonille 73-74. Mäki-Tulokas on kirjauttanut 18 ottelussa keskiarvoikseen 4,8 pistettä ja 2,7 levypalloa. Long Islandin voittosuhde on 7-11.

Olli Ahvenniemen Maine on alkukauden taaperruksen jälkeen voittanut kolme peräkkäistä ottelua. Viimeisimmän voittonsa se otti Vermontin kustannukselle luvuin 69-41. Ahvenniemi nosti kaksi pistettä, poimi viisi levypalloa ja torjui kaksi vastustajan heittoa. Edellisessä UMBC-ottelussa (70-56) Ahvenniemen tilastoriville kirjattiin tehot 6/5/5 torjuntaa. Keskimäärin Ahvenniemi on tehnyt 2,4 pistettä, vienyt 3,0 levypalloa ja torjunut 1,7 kertaa. Mainen voittosuhde on 7-11.

Tulokaskauttaan pelaava Mikko Koivisto on päässyt mukavasti UNC-Greensboron pelaavaan rotaatioon. Koivisto on pelannut keskimäärin 22,8 minuuttia ja viimeistellyt 7,1 pistettä. Lisäksi hän on kirjauttanut tilastoihinsa 2,5 levypalloa ja 1,6 koriin johtanutta syöttöä. UNC-Greensboro on voittanut 19 ottelustaan kymmenen ja pitää Southern-konferenssin pohjoislohkon kärkipaikkaa.

Korihaista kesällä Old Dominionin yliopistoon suunnannut Gerald Lee Jr pelasi viikko sitten tulokaskautensa parhaan ottelun. Vaihdosta peliin tullut Lee taiteili 14 pistettä hyvällä prosentilla (heitot 6/8) ja johdatti joukkonsa 84-57-voittoon Drexelistä. Keskimäärin "Junnu-Lee" on saanut pelata 17,6 minuuttia tehden 3,4 pistettä ja poimien 2,8 levypalloa. Old Dominionin kausi on edennyt voittosuhteella 12-7.

Joonas Suotamo on päässyt Penn Staten (10-8) paidassa kentälle kymmenessä ottelussa. Hän on pelannut keskimäärin 3,8 minuuttia, tehnyt 0,9 pistettä ja ottanut 0,8 levypalloa. Jari Vanttajan keskiarvot Baylorin (11-7) riveistä on seitsemässä pelissä 5,1 minuuttia, 1,0 pistettä ja 1,4 levypalloa. Artur Surov on puolestaan mahtunut vain kerran St. Joseph’sin (10-7) pelaavaan kokoonpanoon.

Mikko Niemi on pelannut kaikki 20 Youngstown Staten (9-11) ottelua. Keskiarvoikseen hän on merkkauttanut 10,4 minuuttia, 0,9 pistettä, 1,0 levypalloa ja 0,9 syöttöä. Cedric Latimer on pelannut Santa Claran (13-6) väreissä 13 ottelua. Niissä suomalaistulokas on viettänyt kentällä keskimäärin 4,6 minuuttia 0,9 pisteen ja 0,5 levypallon keskiarvoin.

Sami Pekkolan keskiarvot ovat 6,4 pistettä ja 2,8 levypalloa viidessä pelatussa ottelussa. Hänen edustamansa St. Francisin voittosuhde on 3-15. Lisätietoja: /sarjat_tulokset/ulkomailla_pelaavat_miehet/pelaajat_usa_ssa/
 
23.9.2018 21:30 Suomalaiset ulkomailla

Alex Murphyn vahvat otteet eivät riittäneet Mestarien liigassa

Alex Murphyn kausi unkarilaisseura Szolnoki Olaj'ssa käynnistyi Mestarien liigan karsinnoissa, mutta joukkueen tie nousi pystyyn heti ensimmäisellä karsintakierroksella italialaista Cantua vastaan.

21.9.2018 14:15 Susijengi

Lassi Tuovin ja Jamar Wilsonin kaudet käynnistyvät viikonloppuna

Ranskassa ja Liettuassa pyörähtävät kaudet käyntiin viikonlopun aikana ja samalla Lassi Tuovin sekä Jamar Wilsonin joukkueet pääsevät tositoimiin. Tuovi palasi kesällä tuttuun osoitteeseen tehtyään valmentajasopimuksen SIG Strasbourgin kanssa ja Wilsonia odottavat uudet haasteet Liettuassa Lietkabelisin riveissä.

17.6.2018 10:50 Suomalaiset ulkomailla

Jukka Toijalalla uran opettavaisin ja antoisin kausi

Jukka Toijala valmensi Steaua Bukarestin toisena vuotena peräkkäin Romanian liigan hopealle. Vaikka finaalitappio luonnollisesti kismitti Toijalaa, niin hän piti kautta uransa opettavaisimpana.

15.6.2018 08:29 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi lämmitti Koposta

Petteri Koposen, 30, toinen kausi maineikkaassa FC Barcelonassa päättyi sunnuntaina, kun Barcelona taipui Espanjan liigan välierissä Baskonialle otteluvoitoin 1-3. Koposelle kausi oli henkilökohtaisella tasolla hyvin kaksijakoinen, mutta hieno loppukausi jätti hyvän maun.

8.6.2018 13:29 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Juniorin vahva kausi Israelissa päättyi pettymykseen

Ensimmäisenä suomalaispelaajana Israelin liigassa pelanneen Gerald Lee Juniorin, 30, kausi loppui alkuviikosta, kun hänen seuransa Maccabi Ashdod putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Vaikka kausi päättyi pettymykseen, oli Lee kokonaisuudessaan tyytyväinen kauteen.

7.6.2018 08:48 Suomalaiset ulkomailla

Toijalan Steaua nappasi kotiedun Romanian finaaleissa

Jukka Toijalan valmentama Steaua Bukarest tasoitti Romanian liigan finaalisarjan Oradeaa vastaan ja nappasi samalla itselleen kotiedun. Petteri Koposen Barcelona sen sijaan koki toisen tappion Espanjan liigan välierissä.

5.6.2018 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Koponen Barcelonan paras pistemies tappiossa

Petteri Koponen oli Barcelonan paras pistemies, kun Barcelona aloitti Espanjan liigan välierät selvällä tappiolla Baskoniaa vastaan. Tappion kärsivät myös Jukka Toijalan Steaua Bukarest Romanian liigan finaaleissa ja Gerald Lee Juniorin Maccabi Ashdod Israelin liigan pudotuspeleissä.

4.6.2018 14:20 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin suhteellisen tyytyväinen kauteen Malagassa

Sasu Salinin ensimmäinen kausi Malagassa päättyi pettymykseen, kun joukkue putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Baskonialle suoraan kahdessa ottelussa. Kokonaisuudessaan Salin piti kautta kuitenkin kohtuullisen hyvänä.

3.6.2018 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Romanian liigassa alkavat finaalit – Toijalan Steaua havittelee mestaruutta

Jukka Toijalan Steaua Bukarest on osoittanut Romanian liigan pudotuspeleissä hienoa venymiskykyä, kun joukkue raivasi tiensä finaaleihin. Maanantaina käynnistyvässä finaalisarjassa Steaua saa vastaansa Oradean.

2.6.2018 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Koposen Barcelona välieriin

Petteri Koposen Barcelona eteni välieriin, kun se voitti Espanjan liigan puolivälierien ratkaisevassa kamppailussa Andorran. Israelin liigassa Gerald Lee Juniorin Maccabi Ashdod taipui Hapoel Tel Avivin vieraana.

31.5.2018 08:09 Suomalaiset ulkomailla

Toijalan Steaua Romanian liigan finaaliin

Jukka Toijalan luotsaama Steaua Bukarest eteni upeasti Romanian liigan finaaleihin. Espanjassa Petteri Koponen oli jälleen Barcelonan parhaimmistoa johdattaessaan joukkueen pakkovoittoon Andorrasta.

30.5.2018 09:11 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Juniorille komea tupla-tupla Israelin pudotuspelien avauksessa

Gerald Lee Junior loisti Maccabi Ashdodin avatessa Israelin pudotuspelit voitolla. Lee merkkautti komeasti tupla-tuplan Ashdodin kaataessa Hapoel Tel Avivin. Sasu Salinin kausi Espanjassa sen sijaan tuli päätökseen.

28.5.2018 16:12 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Junior aloittaa pudotuspelit Israelissa

Israelin liigan runkosarja saatiin päätökseen monen mutkan kautta sunnuntaina ja pudotuspelit käynnistyvät jo tiistaina. Vielä viime viikolla koko kauden loppu oli vaakalaudalla.

28.5.2018 10:12 Suomalaiset ulkomailla

Koposen tehoilta ei riittänyt - Toijalan Steaua tasasi otteluvoitot

Petteri Koponen oli Barcelonan ykköstykki, mutta sekään ei riittänyt voittoon Espanjan liigan pudotuspelien avauksessa. Myös Sasu Salinin Malaga joutui taipumaan. Jukka Toijalan valmentama Steaua otti kuitenkin tärkeän voiton ja Gerald Lee Juniorin runkosarja Israelissa päättyi voittoon.

27.5.2018 17:55 Suomalaiset ulkomailla

Suuri rooli maistui Huffille: ”Mitä enemmän tulee ikää, niin sitä helpompi on pelata”

Shawn Huffin Frankfurt Skyliners oli lähellä suuryllätystä, kun se pisti Saksan Bundesliigan pudotuspeleissä runkosarjan ykkösen Bayern Münchenin tiukoille. Kausi päättyi lopulta putoamiseen otteluvoitoin 2-3. Kokonaisuudessaan Huff piti kuitenkin sekä omaa että joukkueensa kautta onnistuneena.

27.5.2018 10:27 Suomalaiset ulkomailla

Koponen ja Salin aloittavat pudotuspelit Espanjan liigassa

Espanjan koripalloliigassa alkavat pudotuspelit sunnuntaina. Petteri Koposen Barcelona saa ensimmäisellä kierroksella vastaansa Andorran ja Malagaa edustavan Sasu Salinin avauskierroksen vastustaja on Baskonia.

25.5.2018 10:41 Suomalaiset ulkomailla

Koposen ja Salinin runkosarja päätökseen

Espanjan liigassa Petteri Koponen ja Sasu Salin päättivät runkosarjan ja edessä siintävät seuraavaksi pudotuspelit. Koposen sihti kolmen pisteen viivan takaa oli runkosarjassa toiseksi tarkin.

21.5.2018 21:45 Suomalaiset ulkomailla

Jamar Wilson aloittaa taistelun Ranskan mestaruudesta

Ranskan liigan runkosarja saatiin viime viikolla päätökseen ja Jamar Wilson sekä Nanterre aloittavat pudotuspelit tiistaina Strasbourgia vastaan.

20.5.2018 08:17 Suomalaiset ulkomailla

Salin ilmiömäisessä iskussa – uusi piste-ennätys Espanjan liigassa

Sasu Salin pussitti uudeksi piste-ennätyksekseen Espanjan liigassa 26 pistettä, kun Malaga nappasi tärkeän voiton Andorrasta. Petteri Koponen oli niin ikään iskussa, kun Barcelona otti makean voiton. Shawn Huffin ja Gordon Herbertin kausi Saksan Bundesliigassa sen sijaan tuli päätökseen.

19.5.2018 19:12 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi toi Anton Odabasille itseluottamusta

Anton Odabasilla, 22, oli tapahtumarikas kausi turkkilaisessa Trabzonsporissa. Kauteen mahtui paljon sekä kentällä että sen ulkopuolella, mutta vahvan loppukauden myötä kausi jäi hienosti plussan puolelle.

Näytä lisää vastaavia