Suomalaisväriä Pekingin paralympialaisten pyörätuolikoripallossa

24.9.2008


Pyörätuolikoripallo on yksi kuudesta paralympialajista, jossa on kisattu ensimmäisistä Rooman kisoista (1960) lähtien. Suomen miesten joukkueen paras saavutus on vuoden 1997 EM-pronssi, mutta sen jälkeen suomalaisia ei ole nähty arvokisojen menestyjien joukossa. Lajin kehitys on ollut huimaa erityisesti pyörätuolien osalta. Nykyään pelituolit tehdään pelaajan mittojen ja roolin mukaan ja se näkyy myös hinnassa.

Pekingin paralympialaisissa suomalaista väriä piti yllä tuomari Seppo Viljanen. ”Tuomarointi yli 11 000-päisen katsojajoukon edessä oli huikeaa. Kiinalaiset pitivät katsomossa uskomatonta meteliä. ” tuomari Viljanen totesi viimeisten peliensä jälkeen. ”Pääsimme myös käyttämään teknologiaa, sillä tuomarit katkaisivat ja laittoivat pelikellon päälle langattomalla laitteella, joka oli kiinni vyötäröllä. Sen käyttäminen oli melko helppoa – ja jos kelloa ei muistanut laittaa päälle, se voitiin käynnistää myös perinteiseen tapaan.”
Paikalliset katsojat arvostivat tuomareita paljon, oheisen valokuvan ottamisen jälkeen tuomarin vierelle tuli ihmisiä kuvauttamaan itseään.

Itse peleissä naisissa voiton korjasi USA, joka voitti finaalissa Saksan. Australia vei pronssia. Miesten puolella Australia jatkoi menestystä voittamalla finaalissa Kanadan. Iso-Britannia voitti pronssiottelussa USA:n ja toi Eurooppaan miesten puolesta mitalin.

Teksti ja kuva: Riikka Juntunen

 

lisätietoja ja tuloksia: www.iwbf-europe.org

 
6.4.2024 23:00 Pääjuttu

BC Nokialle kolmas perättäinen Suomen mestaruus pyörätuolikoripallossa

Tehokas ensimmäinen neljännes petasi keltapaidoille hyvän etumatkan, joka piti loppuun saakka ja varmisti mestaruuspystin pysymisen Nokialla.

5.3.2024 08:31 Pyörätuolikoripallo

Emma Virtanen pyörätuolimaajoukkueen päävalmentajaksi – Mina Mojtahedille huippupesti YK:hon

Uudelleenrakennusvaiheessa olevan pyörätuolimaajoukkueen valmennusjohtoon tulee muutoksia. Emma Virtanen nousee joukkueen päävalmentajaksi, kun viimeiset vuodet joukkuetta johtanut Mina Mojtahedi siirtyy uusiin tehtäviin.

31.10.2023 12:58 Pyörätuolikoripallo

Leo-Pekka Tähden ja Henry Mannin kokoamat joukkueet kohtaavat pyörätuolikoripallon haasteottelussa

Leo-Pekka Tähden luotsaama Team Lepe ja Henry Mannin kipparoima Team Henkka kohtaavat pyörätuolikoripallon haasteottelussa Pajulahdessa 13.11.

23.9.2023 17:43 Pyörätuolikoripallo

Suomelle mieluisa päänahka pyörätuolikoriksen EM-kisojen päätösottelussa

Suomi kukisti Tanskan pyörätuolikoripallon C-sarjan EM-kisoissa Sarajevossa 61-51 (24-23). Voiton myötä Suomi sijoittui viidenneksi ja samalla sen ranking tulee nousemaan.

22.9.2023 16:43 Pyörätuolikoripallo

Suomi kaatoi Unkarin pyörätuolikoriksen EM-kisoissa - pelaa lauantaina viidennestä sijasta

Suomi kukisti perjantaina Unkarin pyörätuolikoripallon C-sarjan EM-kisoissa Sarajevossa 61-19 (31-9). Voiton myötä Suomi pelaa turnauksen päätöspäivänä lauantaina kisojen viidennestä sijasta Tanskaa vastaan.

21.9.2023 15:44 Pyörätuolikoripallo

Suomi taipui Portugalin käsittelyssä pyörätuolikoriksen EM-kisoissa

Suomi kohtasi turnauksen kolmantena päivänä Portugalin, joka kukisti suomalaiset 65-44 (36-20). Suomen turnaus jatkuu Sarajevossa perjantaina, kun se pelaa sijoista 5-8. toisen lohkon joukkueita vastaan.

20.9.2023 21:36 Pyörätuolikoripallo

Suomelle avausvoitto pyörätuolikoripallon EM-kisoissa, Armenia kaatui selvänumeroisesti

Suomi otti avausvoiton miesten pyörätuolikoripallon C-sarjan EM-kisoissa kukistamalla Armenian 72-26 (41-8).

19.9.2023 21:04 Pyörätuolikoripallo

Suomi taipui Irlannille pyörätuolikoripallon EM-avauksessa

Kahdeksan vuoden tauon jälkeen EM-kisoihin palannut Suomi roikkui pitkään Irlannin mukana, mutta joutui lopulta taipumaan 48–62 (22–30) miesten C-sarjan EM-kisoissa Sarajevossa.

18.9.2023 10:00 Pyörätuolikoripallo

Miesten pyörätuolimaajoukkue aloittaa EM-kisat tiistaina

Miesten pyörätuolimaajoukkue palaa kansainväliselle tasolle kahdeksan vuoden tauon jälkeen, kun joukkue aloittaa Sarajevossa käytävät C-sarjan EM-kisat tiistaina Irlantia vastaan.

1.9.2023 14:52 Pyörätuolikoripallo

Joni Laine: ”Joukkuehenki on ollut todella hyvä ja porukka on valmistautunut kovaa koko kesän ajan”

Suomen pyörätuolikoriksen maajoukkue valmistautuu parhaillaan syyskuussa käytäviin C-sarjan EM-kisoihin. Edellisen kerran joukkue nähtiin EM-tasolla kahdeksan vuotta sitten. Joni Laineen mukaan joukkueen valmistautuminen EM-paluuseen on mennyt suunnitelmien mukaan.

Näytä lisää vastaavia